سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

راه‌های کنترل ریفلاکس معده

ریفلاکس اسید زمانی رخ می‌دهد که محتویات معده به داخل مری وارد می‌شود و آن را می سوزاند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، محمدجعفر دهزاد کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: ریفلاکس اسید زمانی رخ می‌دهد که محتویات معده به داخل مری وارد می‌شود، مری لوله‌ای است که غذا و نوشیدنی را از دهان به معده منتقل می‌کند.

او ادامه داد: برخی از ریفلاکس‌ها طبیعی و بی ضرر هستند و اغلب هیچ علامتی ندارند. اما هنگامی که بیش از حد اتفاق می‌افتد، داخل مری را می‌سوزاند.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: تخمین زده می‌شود که ۱۴ تا ۲۰ درصد از همه بزرگسالان به نوعی درگیر با ریفلاکس هستند. شایع‌ترین علامت ریفلاکس اسید معده به عنوان سوزش سر دل شناخته می‌شود که یک احساس دردناک و سوزش در قفسه سینه یا گلو است.

او افزود: علائم شایع ریفلاکس علاوه بر سوزش سر دل، شامل طعم اسیدی یا تلخ در دهان و مشکل در بلع می‌شود. علائم دیگر شامل سرفه، آسم، تخریب دندان و التهاب در سینوس‌ها است.

او درخصوص راهکار‌های موثر برای پیشگیری از ریفلاکس معده، گفت: از پرخوری و خوردن وعده‌های غذایی بزرگ خودداری کنید. برگشت اسید اغلب بعد از غذا افزایش می‌یابد و به نظر می‌رسد وعده‌های غذایی حجیم مشکل را بدتر می‌کند. پس لازم است وعده‌های غذایی را در حجم کمتر و دفعات بیشتر در طول روز پخش کنید.

دهزاد با بیان اینکه اضافه وزن را کنترل کنید، ادامه داد: تجمع زیاد چربی در ناحیه شکم باعث افزایش فشار داخل شکمی می‌شود. فشار بیش از حد داخل شکم یکی از دلایل ریفلاکس اسید است. کاهش چربی شکم علائم ریفلاکس را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد.

او با بیان اینکه قهوه و کافئین را کاهش دهید، تصریح کرد: شواهد نشان می‌دهد که قهوه ریفلاکس اسید و سوزش سر دل را بدتر می‌کند. محدودیت مصرف قهوه، چای، نوشابه و موارد مشابه که از منابع کافئین هستند، می‌تواند باعث کاهش علائم ریفلاکس شود.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اضافه کرد: جویدن آدامس باعث افزایش بزاق شده و به پاکسازی اسید معده از مری کمک می‌کند.

او با بیان اینکه برخی از افراد پس از خوردن سیر و پیاز خام، علائم شدید ریفلاکس را تجربه می‌کنند، افزود: در صورتی که این مواد شما را اذیت می‌کند، مصرف آن را محدود کنید.

دهزاد با بیان اینکه مصرف مرکبات، آناناس، گوجه فرنگی و غذا‌های اسیدی، علائم ریفلاکس را تشدید می‌کنند، تصریح کرد: در حالات شدید ریفلاکس ممکن است نیاز به ممنوعیت کامل یا محدودیت شدید این غذا‌ها باشد.

او با بیان اینکه نعنا و شکلات نیز می‌توانند جزو غذا‌های محرک باشند، افزود: شکلات باعث شل شدن دریچه پایینی مری و افزایش احتمال بازگشت اسید به مری می‌شود. جدا از مصرف نعنا به صورت خوراکی، بعضی از افراد با خمیردندان و دهانشویه با طعم نعنا نیز علائم ریفلاکس را احساس می‌کنند. پس در صورت نیاز باید مصرف این موارد محدود شود.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه هنگام خواب، زیر سر خودرا بلند قرار دهید، گفت: برخی افراد علائم ریفلاکس را در طول شب تجربه می‌کنند. این ممکن است کیفیت خواب آن‌ها را مختل کرده و خوابیدن را برای آن‌ها دشوار کند. افرادی که سر تخت خود را بلند کرده اند، در مقایسه با کسانی که بدون هیچگونه ارتفاعی خوابیده اند، علائم ریفلاکس کمتری دارند.

او با بیان اینکه بعد از غذا بلافاصله نخوابید، ادامه داد: بهتر است وعده شام تا زمان خواب دست کم سه ساعت فاصله داشته باشد. همچنین بعد از ناهار نیز بلافاصله دراز نکشید تا به سوزش سر دل دچار نشوید.

دهزاد با بیان اینکه روی دست چپ بخوابید، اضافه کرد: بر اساس آناتومی بدن انسان و نحوه قرارگیری معده، با خوابیدن روی پهلوی چپ، خطر بازگشت اسید به مری کاهش می‌یابد. برعکس چنانچه روی دست راست خود می‌خوابید، دریچه مری تحت فشار قرار گرفته و احتمال بازگشت اسید به مری افزایش می‌یابد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.