سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خاتون بختیاری کیست ؟ با سردار «بی بی مریم ایلخان بختیاری» آشنا شوید

در این گزارش، شما را با بانوی شجاع‌دل و سردار ایرانی بی بی مریم آشنا خواهیم کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ” خاتون ” عنوان سریال تاریخی و درامی است که این روزها از شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود و جزو سریال‌های پربیننده ایرانی به شمار می‌رود؛ سریالی پربازیگر که می‌تواند با داستان جذاب و واقع‌گرایانه خود و همین طور حضور بازیگران مشهور کاربلد و ستاره به یک اثر فراموش نشدنی در تاریح سینمای ایران مبدل شود.

شخصیت اصلی این سریال شبکه نمایش خانگی نماوا خانم خاتون بختیاری است که نگار جواهریان بسیار هنرمندانه به ایفای نقش آن پرداخته است. اما آیا می‌دانید این کاراکتر مانند داستان خود سریال ریشه در واقعیت دارد؟ بله، شخصیت خاتون از سردار بی بی مریم بختیاری گرفته شده است. بی بی مریم بختیاری که به خاتون بختیاری هم شهرت دارد موضوع این مطلب ماست. در این گزارش، شما را با بانوی شجاع‌دل و سردار ایرانی آشنا خواهیم کرد.

داستان سریال خاتون چیست؟

داستان خاتون در جریان تاریخ معاصر همزمان با حمله متفقین به ایران در شهریور ۱۳۲۰ اتفاق می‌افتد. خانواده ملک، خانواده‌ای ارتشی است که در رشت زندگی می‌کنند. پدر خانواده مرحوم “ناصر ملک لاهیجی” از دنیا رفته و اکنون شیرزاد ملک مسئولیت اداره خانه را دارد که اشکان خطیبی نقش او را بازی می کند؛ مرد ارتشی جوانی که وظیفه ملی و ارتشی خود را پاسداری از خاک وطن می‌داند و برای دفاع از آن احساس مسئولیت می‌کند.

شخصیت اول این سریال همان طور که گفته شد، خاتون بختیاری است. زنی جوان با میل به زندگی و پیشرفت در ایرانی که با ظهور پهلوی اول در کشاکش گذر از سنت به مدرنیته است. هنوز میل به سنت‌ها و تحکم‌ها و مناسبات سلطه‌گرانه به ویژه در بدنه مردسالار جامعه و مردانی چون شیرزاد ملک افسر ارتش شاهنشاهی و همسر خاتون جلوه برتر را دارد. همچنان‌که همزمان مانند بسیاری از مردان آن روزگار تلاش دارد غیر از پدر خود رفتار کند و رفتارش با خاتون، مدرن و متمدنانه باشد.

در شناسنامه سریال، خاتون زنی معرفی شده در زمره زنانی که روزی روزگاری در ایران برای زندگی جنگیده‌اند. و تینا پاکروان در مقام نویسنده و کارگردان سریال، این جنگ برای زیستن مستقل یک زن را به دل رویدادهای پرتلاطم ایران در میانه جنگ جهانی دوم که وقایع شهریور ۱۳۲۰ نقطه عطفی برای آن بود، برده است.

بی‌بی مریم بختیاری یا خاتون بختیاری کیست؟

بی‌بی مریم بختیاری (زادهٔ ۱۲۵۳ استان چهارمحال و بختیاری– درگذشت ۱۳۱۶ اصفهان) مشهور به سردار مریم بختیاری، نویسنده ایرانی و از زنان فعال در انقلاب مشروطه بود. خانوادۀ بی‌بی‌مریم از بانفوذترین خاندان‌های ایرانی در دوره قاجار به‌شمار می‌آمد. پدرش، حسین‌قلی‌خان ایلخانی (از خوانین ایل بختیاری) و برادران او، علیقلی خان سردار اسعد (از رهبران انقلاب مشروطه) و نجفقلی صمصام‌السلطنه (دو دوره رئیس‌الوزرای ایران) و نیز عموزادگان وی، از رجال شناخته‌شده دوران قاجار و پهلوی محسوب می‌شدند. او مادر علیمردان خان بختیاری بود. بی‌بی‌مریم از پیشگامان مطالبات حقوق زنان و از مدافعان ملّی سرزمین ایران در خلال جنگ جهانی اول به‌شمار می‌آمد.

زندگی‌نامه
بی‌بی مریم بختیاری، دختر حسینقلی خان ایلخانی شیر میدان در سال ۱۲۵۳ در منطقه بختیاری زاده شد.او از زنان باسواد و بله روشنفکر عصر خود بود، که همزمان با وقوع انقلاب مشروطه، به طرفداری از حقوق زنان برخاست. وی فنون اردوکشی نظامی و لشکر داری را از پدر و برادرانش آموخت و آموزه‌ها را در زمان نبردهای انقلاب مشروطه؛ در فتح تهران و نیز فتح اصفهان، همچنین در جنگ جهانی اول به کار بست. وی از سرمایه مادی و معنوی خانواده خود برای تشکیل یک هنگشیر میدون از سواران بختیاری، برای مبارزه با اشغال‌گران روس و انگلیس، در جنگ جهانی اول استفاده کرد.

فتح تهران

بی‌بی مریم، یکی از مشوقان اصلی سردار اسعد بختیاری برای فتح تهران محسوب می‌شد. وی طی نامه‌ها و تلگراف‌های مختلف بین سران ایل بختیاری و سخنرانی‌های مهیج، افراد ایل را جهت مبارزه با استبداد صغیر در زمان محمدعلی‌شاه قاجار، آماده می‌کرد و همواره به عنوان یکی از شخصیت‌های ضداستعماری و استبدادی عصر قاجار مطرح بود.

بی‌بی مریم بختیاری، پیش از فتح تهران، مخفیانه با عده‌ای سوار وارد تهران شد و در خانه پدری حسین ثقفی، منزل کرد. به مجرد حمله سواران بختیاری به فرماندهی علی‌قلی‌خان سردار اسعد، به تهران، پشت بام خانه را که مشرف به میدان بهارستان بود، سنگربندی کرد و با عده‌ای سوار بختیاری، از پشت سر با قزاق‌های طرفدار محمدعلی‌شاه، مشغول نبرد شد. در این رویداد، او شخصاً تفنگ به دست گرفت و با قزاقان جنگید. نقش او در فتح تهران، میزان محبوبیتش را در ایل بختیاری و مجاهدین مشروطه‌خواه، افزایش داد و طرفداران بسیاری یافت، به طوری که به لقب سرداری مفتخر شد.

انقلاب مشروطه

منزل بی‌بی مریم، پناهگاه بسیاری از آزادی‌خواهان عصر مشروطه بود. به طوری که هنگام فتح اصفهان، توسط روس‌ها در جنگ جهانی اول، فن کاردف؛ کاردار سفارت آلمان، به خانه بی‌بی مریم بختیاری پناه برد و مدت ۳ ماه و نیم در پناه او بود. کاردف پس از شکست بختیاری‌ها از روس‌ها و کشته شدن ۵۸ نفر از سواران بختیاری، راهی کرمانشاه شد و از آنجا به برلن رفت.

به پاس حمایت‌های بی‌بی مریم از کاردار سفارت آلمان در خلال جنگ جهانی اول، ویلهلم دوم (امپراتور آلمان) کمان تمثال میناکاری و الماس‌نشان و نیز صلیب آهنین، که در آن هنگام، مهم‌ترین نشان امپراتوری آلمان بود، را برای او ارسال کرد. جریان مبارزات سردار مریم بختیاری با بریتانیایی‌ها در طی قرارداد ۱۹۱۹ و نیز کودتای ۱۲۹۹ همچنان ادامه یافت، به طوری که محمد مصدق، حاکم وقت فارس، در زمان کودتای ۱۲۹۹، پس از مخالفت و عزل از اصفهان، راهی منطقه بختیاری شد و مدت‌ها مهمان بی‌بی مریم بود.

محمدابراهیم باستانی پاریزی؛ از مورخین معاصر، در خصوص بی‌بی مریم می‌نویسد:

در این کوهستان زنی می‌زیسته که برابر ۱۰۰ مرد، در سرنوشت تاریخ معاصر ایران دخیل بوده‌است. منظورم بی‌بی مریم بختیاری است، که وقتی در جنگ بین‌الملل اول، ایرانیان وطن‌خواه ابتدا از اولتیماتوم روس و بعد از هجوم انگلیسی‌ها، ناچار به مهاجرت و آواره کوهستان شدند، این زنِ نامدار، همه آنان را پناه داد.

خانواده ایلخانی

پدر بی‌بی‌مریم، حسینقلی خان ایلخانی بود، که در زمان حیات، به مدت ۳۰ سال حاکم بلامنازع ایل بختیاری بشمار می‌آمد. بی‌بی‌مریم دارای ۶ برادر و ۱۱ خواهر، از همسران متعدد پدرش بود. برادران وی که هر کدام به نحوی در تاریخ معاصر ایران نقش آفرین بودند عبارتند از: اسفندیار خان، نجفقلی صمصام‌السلطنه، امیرقلی‌خان، علیقلی خان سردار اسعد، خسروخان سردار ظفر و یوسف خان امیر مجاهد.

خانواده بی‌بی‌مریم که به خاندان ایلخانی شهرت داشتند، در اواخر دوره قاجار سمت‌های گوناگونی را در مقاطع مختلف برعهده داشتند. پس از انقلاب مشروطه، برادران و عموزادگان او در مناصبی چون وزارت، نمایندگی مجلس شورای ملی و رئیس‌الوزرایی (نجفقلی صمصام‌السلطنه برادر بزرگتر او) حضوری فعال داشتند. بسیاری از رجال سیاسی و نویسندگان آزادی‌خواه ایرانی همچون علی‌اکبر دهخدا، ملک الشعرای بهار و وحید دستگردی با خانواده بی‌بی مریم و نیز با خود او، ارتباط و معاشرت داشتند. در دوره پهلوی اول و دوم نیز نسل‌های بعدی خاندان ایلخانی در محیط سیاسی و اجتماعی حضوری فعال داشتند، که می‌توان به افرادی چون: جعفرقلی خان بختیاری، ثریا اسفندیاری، تیمور بختیار و شاپور بختیار، اشاره کرد.

درگذشت

سردار مریم بختیاری، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، ۳ سال پس از اعدام فرزند ارشدش؛ علی‌مردان خان در شهر اصفهان در گذشت. او در تکیه میرفندرسکی تخت فولاد، در اصفهان به خاک سپرده شد.

زندگی بی‌بی مریم بختیاری سوژه سریال تلویزیونی، بانوی سردار، ساخته پرویز شیخ طادی بوده از شبکه سوم سیما، پخش شده‌ است.

منبع:روزیاتو

انتهای پیام/

برچسب ها: بختیاری ، خاتون
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۱ شهريور ۱۴۰۱
سلام مهسا هستم نقشم شیزاد خیلی دوست دارم نیم سوم بسازید
ناشناس
۰۱:۲۰ ۰۳ تير ۱۴۰۱
بی بی مریم خواهر اسفندیار خان بوده و در واقعیت بی بی مریم عمه ی خاتون بوده .
ناشناس
۱۵:۴۶ ۰۲ خرداد ۱۴۰۱
این دو شخصیت کاملاً با هم متفاوتن و ربطی به هم ندارن بی بی مریم خاتون نبوده
سلطانی
۰۹:۰۰ ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
لطفا این تصاویر که ربطی به سردار بی بی مریم ندارند را حذف بفرمایید . بسیار متاسفم که زندگی سردار بی بی مریم چنین تحریف می شود و دستمایه کسب درآمد برای کارگردانان و تهیه کنندگان شده است . لااقل کتاب مستند سردار بی بی مریم بختیاری سردار آزادگی را که حاصل چهارده سال تحقیق است و همه عکسها و تصاویر یافته شده در باره بی بی مریم در آن است را بخوانید . در ضمن ایشان هرگز ملقب به خاتون نبودند .
هلما
۲۲:۵۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۴۰۱
چه ربطی داشت به خاتون آخ که چقدرنقششوخوب بازی کردشیرزاد
صمصام شیرازی
۰۲:۴۵ ۱۹ فروردين ۱۴۰۱
بی بی،مریم،هیچ،ارتباطی،با،خاتون،ندارد،بی،بی،مریم،
در،دوران،مشروطه،قبل،از،حکومت،پهلوی،بوده،این،را خاتون،در،دوران،جنگ،دوم،جهانی،،بوده،ویک،شخصیت،
خیالی،هستش،
ناشناس
۱۷:۱۷ ۱۸ فروردين ۱۴۰۱
درود بر شیرمردان و شیرزنان دلیر این گلگون وطن
ناشناس
۱۵:۴۰ ۱۶ فروردين ۱۴۰۱
لطفا ادامه این فیلم هم بسازید
فیلم خیلی خوبیه
فرشته
۱۵:۳۵ ۱۶ فروردين ۱۴۰۱
این دو شخصیت از هم مجزا هستن.بی بی مریم مادر شیرعلی مردانه چ ربطی ب ایران داشت
ناشناس
۲۳:۳۹ ۱۰ فروردين ۱۴۰۱
این که کلا داستانش با سریان خاتون فرق دار پسر ارشدش که در سریال اعدام نشد
ناشناس
۱۱:۰۱ ۰۶ فروردين ۱۴۰۱
فیلم خوبیه و برای جذابیت و جذب تماشاگر روایت های واقعی داشتان را تغییر دادند که ای کاش نمی دادند و عین واقعیت و تاریخ را نشان می دادند . اشکان خطیبی نقش خودش را خوب بازی کرده نگار جواهریان با اینکه بازیگر بسیار خوبیست اما مناسب برای این نقش نبوده است و بهتر بود از زنان جسور تر و قدر تر استفاده میشد چون نگار ذاتا ارام و متین است و شخصیت واقعیش با این نقش در تضاد است . افرادی مثل هدیه تهرانی ، لیندا کیانی ، سحر دولتشاهی و... که سرکش تر هستند مناسب بود
ناشناس
۱۵:۱۹ ۰۵ فروردين ۱۴۰۱
من که نفهمیدم چرا داستان خاتون با بی بی مریم فرق داره .چرا الان امیرعلی ننوشته گوگل اصلا فکرکنم دوشخصیت جدا هستن بی بی مریم وخاتون
Ali
۱۵:۰۱ ۲۶ اسفند ۱۴۰۰
متاسفانه مردم ماحوصله ی گوگل کردن هم ندارند که بدانند داستان بی بی مریم باخاتون کاملاً متفاوت است
ناشناس
۱۸:۴۵ ۱۸ اسفند ۱۴۰۰
چطور اون بالا نوشته داستان مال1320که متفقین اومدن ب ایران... بعد نوشته 1316فوت شده
ناشناس
۰۰:۲۷ ۱۸ اسفند ۱۴۰۰
خب الان بي بي مريم كه اصلا ربطي به اين سريال نداره ..
خاتون كي بوده؟
مسعود مالمیر ی
۲۲:۰۷ ۱۰ اسفند ۱۴۰۰
در زمان دوران رضا شاه . بی‌بی مریم . چهل سال به بالا و بیوه بود . این دروغ تاریخ است که خاتون خیالی را به بی‌بی مریم نسبت دهید
ناشناس
۱۰:۱۵ ۲۲ بهمن ۱۴۰۰
واقعا اینجورفیلماارزش داره
مردم بایدببینن که اشغال واسارت چقدر زیانباره
ناشناس
۱۱:۲۵ ۰۹ بهمن ۱۴۰۰
با تشکر از سریال بسیار زیباتون همچنان منتظر ادامه سریال هستیم
خاتون دختر اسفندیار دختر برادر بی بی مریم هستن؟
ناشناس
۰۸:۵۲ ۲۵ شهريور ۱۴۰۰
با سلام ، از کارگردان و تهیه کننده و همه افرادی که در این فیلم کمک کردن تا یک فردا میهن پرست و انسان بزرگ رو به نمایش و شناخت بگذارند تشکر می کنم و بنده تا فیلم ندیده بودم از شخصیت به این بزرگی و دلیر رو نمی شناختم لطفا ادامه این فیلم رو بگذارید یا بسازید با تشکر