سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت روز ملی سینما در باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

تجهیز و نوسازی، رویای سینما‌های ایران/ سالن‌های سوت و کور سینما رونق می‌گیرند؟

سینمای ایران حتی اگر در گیشه رونق داشته باشد، در بخش سخت‌افزاری دچار مضیقه و مشکل است.

به گزارش خبرنگار حوزه سینما  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، دو سالی می‌شود که سینمای ایران آن سینمای همیشگی نیست؛ البته شاید از جهاتی بتوان گفت هنر هفتم در دو سال گذشته، در سراسر جهان حال و روز خوشی نداشته است. 

کرونا بلایی شد که اولش شاید کسی جدی‌اش نمی‌گرفت؛ اما رفته رفته بر تمامی عرصه‌های زندگی بشری تأثیر گذاشت. در دو سال گذشته، سینماهای کشورمان کج‌دار و مریز به راه خود ادامه دادند؛ بارها و بارها به دلیل پاندمی کرونا و لزوم توقف زنجیره انتقال این ویروس، سالن های سینما طعم تعطیلی را چشیدند و مخاطبان از تماشای فیلم‌های سینمایی در سینماها محروم ماندند. 

اگر کرونا و شرایط پیش آمده در این دو سال را کنار بگذاریم، باید گفت که شاید (تأکید می‌کنیم شاید) سینمای ایران در گیشه رونق داشته باشد، ولی در بخش سخت‌افزاری دچار مضیقه و مشکل است.

وقتی از سخت‌افزار سینما صحبت می‌کنیم، منظور جنبه‌های فناورانه و تجهیزات سینماست؛ فضا‌های نمایش فیلم و سالن های سینما هم وجهی از این جنبه‌های سخت افزاری هستند. البته در بخش نرم‌افزاری نیز تولید محتوا و جنبه‌های هنرمندانه در آثار سینمایی مطرح است که می‌توانند به شدت در کشاندن مردم به سالن‌های سینما و فروش فیلم‌ها اثرگذار باشند.

با نگاه به شرایط سینمای کشور می‌توان دریافت که هنوز جنبه سخت‌افزاری سینما مغفول مانده و در رنج‌ است. امروز حجم عظیم سالن ها و پردیس های سینمایی در پایتخت قرار دارد و بسیاری از شهرستان‌های کشورمان هنوز یک سالن سینما ندارند؛ چه رسد به یک سالن سینمای پیشرفته.

سالن‌های سینما، محدود و همان تعداد هم عمدتاً فرسوده و نیازمند نوسازی هستند. بسیاری از فیلم‌ها به دلیل ظرفیت کم سالن‌های نمایش، پشت در اکران می‌مانند و یا اگر اکران شوند، فرصت محدودی برای عرضه به مخاطبان دارند.

امروز روز ملی سینماست؛ روزی برای توجه بیشتر به هنر هفتم و جایگاه و مشکلات آن. به همین بهانه با محمد قاصداشرفی رئیس انجمن سینماداران درباره مشکلات و نقایص سخت‌افزاری سینمای ایران گفت‌وگو کردیم که در ادامه آن را می‌خوانید:

محمد قاصداشرفی رئیس انجمن سینماداران، به مناسبت روز ملی سینما در گفت و گو با خبرنگار حوزه سینما  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،  گفت: اکثر سالن‌های سینما در شهرستان همچنان در تعطیلی کامل به سر می‌برند و مشمول هیچ گونه کمکی از سوی دولت نشده‌اند. در برخی سینما‌ها در شهرستان‌ سینماداران، به علت تعمیرات و خرابی‌ها ماهانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون از جیب خودشان هزینه می‌کنند.

وی افزود: یک عزم ملی لازم است برای اینکه دوباره چراغ‌ سالن‌های سینما روشن شود و این جز با کمک و حمایت کامل دولت میسر نمی‌شود. از وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار داریم تا کمک و رونق‌بخشی به سالن‌های سینما را در اولویت کاری خود قرار دهد. سایر کشور‌های دنیا نیز به علت شرایط کرونایی در تعطیلی به سر می‌برند، اما اکثراً و تا جایی که بنده اطلاع دارم، به دلیل کمک‌های دولتی گویی در شرایط عادی هستند و هیچ گونه خسارت و ورشکستگی را به علت کمک‌های دولتی تجربه نکرده‌اند.

رئیس انجمن سینماداران گفت: در حال حاضر برخی از سالن‌های سینما اگر مشکل و نقصی در سیستم نمایش و صدای آن‌ها ایجاد شود، هزینه تعمیرات آن به قدری بالاست که قادر به راه‌اندازی مجدد آن نیستند. چون سینماداران قدرت و توانایی مالی رفع مشکل آن را ندارند و از جانب دولت نیز کمک و حمایتی صورت نمی‌گیرد. متاسفانه دولت توجهی به سالن‌های سینما نداشته است. اگر هم تسهیلاتی در اختیار قرار گرفته است، به واسطه شرایط بانک‌ها اوضاع بدتر شده است.

قاصداشرفی اظهار کرد: در دنیا این چنین است که اگر حرفه، صنعت و یا شغلی دچار بحران شود، بانک‌ها به کمکشان می‌آیند؛ اما متأسفانه در اینجا ضوابط بانکی طوری است که صنوف را بیچاره‌تر می‌کند؛ چرا که بیشتر به فکر منافع خود هستند و قدمی در این راه برنمی‌دارند و توجهی به اقتصاد و پیشرفت ندارند و بعد از مدت‌ها در شرایط زمانی به طور مثال وام تعلق می‌گیرد که دیگر آن کارایی لازم را ندارد. مواردی چون مالیات، ارزش افزوده، عوارض و بیمه را می‌بایست دولت پرداخت می‌کرد، اما این چنین نشد.

سالن سینما هست، مخاطب نیست!

قاصداشرفی گفت: هر چند در بسیاری از شهرستان‌ها سالن سینما وجود ندارد، اما معضل اصلی عدم وجود مخاطب برای سینماست. به طور مثال تهران از سالن‌های سینما اشباع شده است؛ اما آیا به این اندازه و ظرفیت مخاطب وجود دارد؟ در هر سانس چه میزان و چه تعداد نفر از فیلم‌ها استقبال می‌کنند؟ در شرایط فعلی که اوضاع به مراتب بدتر است و در حالی که ظرفیت مجاز سالن‌ها تا ۵۰ درصد اعلام شده است، تنها ۴ درصد ظرفیت به سالن‌های سینما می‌روند.

وی افزود: دولت نیز باید نسبت به ایجاد سالن‌های سینما در شهرستان‌ها اهتمام ویژه‌ای داشته باشد. آمار دقیقی در حال حاضر در دسترس ندارم؛ ولی در حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ شهرستان سالن سینما ندارند. به طور کلی سالن‌های سینمای کشور از نظر تجهیزات فنی در شرایط مطلوبی قرار دارند؛ از نظر مواردی همچون سیستم نمایش و صوت. در این زمینه اقدامات رو به رشدی صورت گرفته است و موسسه سینما شهر کمک‌های ارزنده‌ای به تجهیز سالن‌های سینما کرده است. از نظر تجهیزاتی چیزی کم نداریم؛ اما مسئله‌ای که وجود دارد گران بودن این تجهیزات است و سینمادار به تنهایی و بدون حمایت دولت قادر به تأمین و تعمیر آن نیست.

وی در پایان گفت: سالن سینما و فیلم خوب دو بال هستند که باید با هم حرکت کنند. اثر فاخر اگر تولید شود، مخاطب هم به سینما ترغیب می‌شود و می‌توان سینما را نجات داد. متأسفانه در حال حاضر مخاطبان و مردم کم کم در حال فراموش کردن سینما هستند و این مسئله شاید به خاطر ضعف در عدم وجود یک رسانه اختصاصی برای سالن‌های سینماست.

این روزها، دولت سیزدهم تازه نفس است و کار خود را در وجوه مختلف مدیریت کشور به تازگی آغاز کرده است. مسئولان دولت و وزارت ارشاد نه تنها در بخش سخت افزاری سینما که در بخش نرم افزاری و تولید محتوای اثرگذار می توانند موثر باشند. وقتی برای اقتصاد سینما سرمایه‌گذاری کنیم و به سینماگران نشان دهیم که چگونه برای کار و معیشت آنان اهمیت قائل هستیم، آن‌ها هم برای سرنوشت فرهنگی کشور فعالیت دوچندانی خواهند کرد و جهت رونق فرهنگی و انجام مسئولیت‌های فرهنگی‌شان نقش خود را به بهترین وجه ایفا می کنند.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
سینما هم سینما های قدیم وقتی میرفتی سینما دیگه دلت نمیخواست بیایی بیرون از بس فیلم هاشون جذاب بود کرونا نبود یادش بخیر سال 51 تا 53
ناشناس
۱۲:۰۳ ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
نظرمو پخش نکردید باهاتون قهرم
ناشناس
۰۹:۱۴ ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
الان دیگه درب همه سینما ها بسته هست ب خاطر کرونا خلی دوس داشتم بدونم تاریخچه سینما در ایران عزیزم چقدر یعنی چند سال یعنی 100 سال هست ؟
ناشناس
۰۹:۰۳ ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
21 شهریور روز ملی سینما مبارک