سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تغییرات اقلیمی، مفید یا مضر برای طبیعت؟

یک کارشناس محیط زیست گفت: به طور کلی تغییرات اقلیمی به ویژه در کشور ما به سمتی می‌رود که دمای میانگین در منطقه بالاتر برود.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، تغییرات اقلیمی می‌تواند تاثیر بسزایی در اکوسیستم و چرخه حیات داشته باشد، این تغییرات نه تنها در کشور ما بلکه در سایر کشور‌ها نیز می‌تواند تاثیرات متعددی در پی داشته باشد.

حمید سینی ساز کارشناس آب محیط زیست در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تغییرات اقلیمی و تاثیرات آن بر محیط زیست اظهار کرد: گرمایش زمین بر تغییرات اقلیمی اثر می‌گذارد، اما به اعتقاد من ارتباطی با تولید گاز دی اکسید کربن توسط فعالیت‌های صنعتی انسانی ندارد و در بسیاری از مقالات علمی اثبات شده که عامل آن طوفان‌های خورشیدی، لکه‌های خورشیدی بر سطح خورشید و سایر عوامل کیهانی است.

وی افزود: تغییرات می‌تواند مسبب انواع تغییرات شود یعنی هم می‌تواند باعث ایجاد خشکسالی و کم بارشی شود و هم می‌تواند باعث ایجاد ترسالی و بیش بارشی شود. همچنین می‌تواند باعث ایجاد سرما و یا گرمای زیاد در یک منطقه شود، اما به طور کل درباره مجموع عملکرد تغییرات اقلیمی بر کره زمین می‌توان گفت دمای کره زمین مقداری در حال افزایش است که این می‌تواند موجب آب شدن یخ‌های قطبی و بالاتر آمدن سطح آب دریا‌ها شود که همین بالاتر آمدن سطح آب دریا‌ها خود می‌تواند موجب ایجاد طوفان‌های بیشتر یا زیر آب رفتن خشکی‌ها شود که این امر خود می‌تواند مسبب ایجاد تغییرات بیشتری شود.

سینی ساز درباره تاثیر تغییرات اقلیمی بر آلودگی هوا بیان کرد: تغییرات اقلیمی در مجموع اگر منجر به وزش باد بیشتر و جریان‌های توده‌های پر فشار و کم فشار بیشتر شود حتی می‌تواند آلودگی‌ها را برطرف کند، اما خود لزوما ایجاد آلودگی بیشتر نمی‌کند مگر در مواقعی که با خشکسالی‌های حاکم در یک منطقه پوشش گیاهی از بین برود و کانون‌های ریزگرد جدید در یک منطقه ایجاد شود که آلودگی‌هایی از جنس گرد و خاک ایجاد کند.

وی همچنین در رابطه با نقش این تغییرات اقلیمی بر محیط‌های آبی گفت: به طور کلی تغییرات اقلیمی به ویژه در کشور ما به سمتی می‌رود که دمای میانگین در منطقه ما بالاتر می‌رود و وزش باد نیز بیشتر می‌شود و این دو عامل یعنی دمای بیشتر و وزش باد شدیدتر هر دو عواملی هستند که می‌تواند منابع آبی ما را بیشتر در معرض تبخیر شدن قرار دهد؛ چنانچه ما این واقعیت را نپذیریم که آب پتانسیل تبخیر شدنش بیش از پیش است، ممکن است موجب این شود که ما منابع آبی مان را به مرور بیشتر از قبل از دست بدهیم.

سینی ساز تاکید کرد: اگر این دیدگاه را داشته باشیم که باید بیش از گذشته منابع آبی مان را از دسترس تابش آفتاب یا وزش باد دور نگه داریم تا منابع آبی مان حفظ شود می‌تواند موجب در پیش گرفتن اقدامات جدیدی شود از جمله نفوذ دادن بیشتر آب و منابع حاصل از بارندگی به سفره‌های آب زیرزمینی تا این آب از عوامل تبخیر ذکر شده دور بماند و بتواند حفظ شود و اگر ما این کار را انجام ندهیم به مرور منابع آبی مان را از دست خواهیم داد.

این کارشناس بیان کرد: حدودا میزان تبخیر و تعرق پتانسیل کشور ما چیزی نزدیک به ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار میلی متر در سال است یعنی اگر ظرفی به عمق ۲ تا ۳ متر داشته باشیم و این ظرف پر از آب و سطح آن نیز آزاد باشد و نسبت به سطح آزاد هوا در تماس باشد در طول یک سال همه این میزان می‌تواند تبخیر شود؛ این پتانسیل تبخیر و تعرق مشابه میزان بارش سالانه به میلی متر گزارش می‌شود و میزان بارندگی کشور ما نیز طبق آنچه در مجامع علمی گفته می‌شود به طور متوسط در بلند مدت نزدیک به ۲۳۰ تا ۲۵۰ میلی متر است یعنی این میزان بارش داریم، اما میزان پتانسیل تبخیر در کشور ما نزدیک به ۲ هزار و ۵۰۰ میلی متر است و ما تقریبا ۱۰ برابر میزان بارش در کشور ،  تبخیر داریم و باید به سمتی حرکت کنیم که منابع آبی از معرض تبخیر شدن و عوامل تبخیر دور بماند.

وی تصریح کرد: اگر این کار را انجام ندهیم به سمتی می‌رویم که محیط‌های آبی ما به مرور دچار تنش و خشکی می شود؛ اما نباید این تصور را داشته باشیم که اگر این منابع را داخل سفره‌های آب زیرزمینی نفوذ دهیم، تالاب ها در ظاهر دیگر وجود خارجی بر سطح زمین ندارند، پس این میزان آب هدر می رود، در حالی که سفره‌های آب زیرزمینی می توانند به عنوان بانک قابل اعتمادی برای ذخیره سازی آب برای مصارف مختلف باشند.

سینی ساز گفت: همچنین اگر ما بتوانیم سفره‌ها را به حد قابل قبولی از تغذیه برسانیم منابع سفره‌های آب زیرزمینی زمانی که به حد اشباع خود برسد از محیط‌هایی که می تواند به سمت سطح زمین بیرون بیاید و تشکیل چشمه ها، تالاب‌ها و دریاچه‌ها را خواهد داد. پس این اشتباه است که تصور کنیم اگر آب را در سفره‌های آب زیرزمینی نفوذ دادیم آب هدر می رود. همان طور که اگر تبخیر شود هدر می‌رود، چرا که متاسفانه این تصور در دیدگاه برخی از مسئولان ما وجود دارد که با اقدامات آبخیزداری که همین عمل نفوذ دادن آب به سفره‌ها است مخالفت می‌کنند از این باب که احتمال دارد تالابی را در پایین دست موقتا دچار افت کند.

وی تاکید کرد: پیش بینی می‌شود بیش از ۷۰ درصد آب حاصل از بارندگی سالانه در کشور ما بدون هیچ گونه استفاده‌ای تبخیر می‌شود، در صورتی که اگر ما بتوانیم از ۷۰ درصد میزان ۱۰ درصد را هم در سفره‌های آب زیرزمینی ذخیره کنیم آب خیلی بیشتری ذخیره شده و در دراز مدت تالاب‌ها و چشمه‌های ما هم خیلی بهتر از قبل احیا خواهد شد.

تغییرات اقلیمی همواره با اثراتی بر طبیعت همراه بوده است، اما مسبب عموم آسیب‌ها و تخریب‌هایی که باعث نابودی طبیعت و اکوسیستم شده است خود ما انسان‌ها هستیم، بشر همواره به دنبال راهی برای پیشرفت خویش بوده است و از محیط زیست و اقداماتی مبنی بر بهبود اوضاع اکوسیستم غافل شده؛ امید است هر فردی در جامعه به اندازه توان خویش در راستای بهبود اوضاع محیط زیست گام بردارد و اکوسیستمی فاقد آلودگی برای نسل‌های آینده بر جای بگذاریم.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۷:۴۴ ۲۵ شهريور ۱۴۰۰
ابتدای امر با مقاومت طبیعت همراه است چرا که داشته هایش مانده میراثی ارزشمند از قرون گذشته است و متاسفانه مردم هم روش صحیح حفظ و مواجه با بلایا را ندانند در بی رمق شدن مقاومت طبیعت اثر منفی داشته و بازگشت به آن دوران قبل غیر قابل دسترس تر میشود