سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

برای دریافت مستمری از کار افتادگی چه شرایطی لازم است؟

در این گزارش به یکی از سوالات پر تکرار مستمری بگیران تامین اجتماعی پاسخ داده شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در این گزارش به یکی از پر تکرارترین سوالات  بیمه شدگان تامین اجتماعی پاسخ داده ایم.

برای درخواست مستمری ازکار افتادگی، چه شرایطی باید داشت؟

مستمری از کار افتادگی یکی از تعهدات سازمان تأمین ­اجتماعی به شمار می­رود، سازمان تأمین ­اجتماعی تمامی بیمه ­شدگان تحت ­پوشش خود را بدون توجه به میزان سابقه پرداخت حق­ بیمه درمقابل حوادث ناشی از کار مورد حمایت (غرامت مقطوع نقص عضو، ازکارافتادگی جزئی و کلی) قرار می­دهد، چنانچه بیمه ­شده­ای بر اثر حوادث غیرناشی از کار یا بیماری عادی، آسیب ­دیده و توانایی خود را حسب نظر کمیسیون­ های پزشکی به صورت کامل از دست دهد در چارچوب قانون و یا احراز شرایط قانونی مورد حمایت قرار خواهد گرفت.

مستمری ازکارافتادگی کلی غیرناشی از کار تنها به بیمه ­شده­ای تعلق می­ گیرد که ظرف ١٠ سال قبل از وقوع حادثه غیرناشی از کار یا شروع بیماری منجر به ازکارافتادگی کلی حداقل دارای یک سال سابقه پرداخت حق ­بیمه نزد سازمان باشد و ظرف یک­ سال قبل از وقوع حادثه یا بیماری مورد بحث دارای حداقل ٩٠ روز سابقه پرداخت حق­ بیمه باشد.

بنابراین بیمه ­شدگانی که دربرابر حوادث ناشی از کار دچار حادثه شوند و یا طبق نظر پزشک معالج غیرقابل علاج تشخیص داده شوند، پس از انجام خدمات توان­بخشی واعلام نتیجه توان­بخشی یا اشتغال چنانچه طبق نظر کمیسیون­ های پزشکی مذکور در ماده ٩١ قانون تامین ­اجتماعی توانایی خود را کلاً یا بعضاً از دست داده باشند می­توانند از مستمری ازکارافتادگی درصورت احراز شرایط قانونی بهره مند شوند

بیمه شده برای شرکت در کمیسیون پزشکی چه اقداماتی را باید انجام دهد؟

بیمه شده می­تواند با در دست داشتن گواهی پزشک متخصص معالج که به صراحت حاکی از درج نوع بیماری یا عارضه، خلاصه درمان های انجام شده ، نتیجه اقدامات تشخیصی و درمانی ، خاتمه درمان (درمان مؤثر در بهبودی ) و غیر قابل علاج بودن بیماری یا عارضه باشد به شعبه تامین اجتماعی محل بیمه پردازی مراجعه وبا ارائه مدارک لازم  و مستندات درمانی مربوطه درخواست شرکت در کمیسیون پزشکی را ارائه کنند.

شعبه تامین اجتماعی ضمن احراز هویت وبررسی وضعیت بیمه پردازی بیمه شده از لحاظ نوع بیمه ، مدت سابقه پرداخت حق بیمه ، نرخ حق بیمه ، سوابق شرکت در کمیسیون های پزشکی و در صورت احراز شرایط قانونی، مکاتبات مورد نیاز با پزشک معالج و مراکز درمانی مربوطه صورت گرفته و در نهایت پس از تکمیل مدارک ، بیمه شده توسط شعبه به کمیسیون پزشکی معرفی می­ شود.   

به درخواست های کمیسیون پزشکی ، چگونه رسیدگی می شود ؟

پس از وصول پرونده در کمیسیون پزشکی :

تاریخ تشکیل کمیسیون پزشکی جهت حضور بیمه شده به وی اعلام خواهد شد ، بیمه شده موظف است در روز و ساعت تعیین شده ، در محل برگزاری جلسه کمیسیون پزشکی حاضر شود.

کمیسیون پزشکی با توجه به مدارک و اقداماتی که لزوماً بر اساس ضوابط قانونی به عمل می­ آورد مبادرت به صدور رأی می کند. رأی کمیسیون پزشکی بدوی پس از صدور در روز برگزاری توسط کمیسیون مربوطه به بیمه شده حاضر در جلسه ابلاغ خواهدشد. در صورتی که بیمه شده به رأی صادره معترض باشد می­تواند ظرف مدت یکماه از تاریخ ابلاغ اعتراض کتبی خود را به شعبه تامین اجتماعی مربوطه تسلیم کند.

آراء کمیسیون پزشکی بدوی که جهت ادامه درمان صادر شده باشد قابل اعتراض نخواهد بود، اعتراض بیمه شده همراه مدارک لازم از طرف شعبه تامین اجتماعی به کمیسیون پزشکی تجدید نظر ارسال می شود، همچنین آراء کمیسیون های تجدید نظر قطعی و لازم الاجرا­ ست و قابل اعتراض نیست.

به درخواست­ های مستمری ازکار افتادگی، چگونه رسیدگی می­شود؟

حساب ماده ٧٠ قانون تامین ­اجتماعی بیمه ­شده­ای که طبق نظر پزشک معالج، توانایی خود را به صورت کامل یا جزیی از دست دهد، پس از مراجعه به شعب تأمین ­اجتماعی به کمیسیون پزشکی (موضوع ماده ٩١ قانون تأم ین­اجتماعی) معرفی خواهد شد؛ این کمیسیون پس از معاینه بیمه ­شده و بررسی سوابق پزشکی وی نسبت به صدور رأی با تعیین درصد ازکار افتادگی اقدام و مراتب را به شعبه ذی­ربط اعلام می­کند تا در چارچوب مقررات ودرصورت احراز شرایط قانونی، حکم برقراری مستمری برای او صادر شود.

اگر درصد ازکار افتادگی بیمه ­شده بین ١٠ تا ٣٣ درصد باشد و بیمه ­شده بر اثر حوادث ناشی از کار، دچار آسیب شده باشد، استحقاق دریافت غرامت مقطوع نقص عضو را خواهد داشت ، اگر میزان کاهش توانایی انجام کار بیمه ­شده براساس نظر کمیسیون پزشکی بین ٣٣ تا ٦٦ درصد باشد، درصورتی که صدمه وارده به بیمه ­شده بر اثر حوادث ناشی از کار باشد، ازکارافتاده جزیی شناخته می­ شود.

اگر بیمه ­شده طبق نظر کمیسیون پزشکی ٦٦ درصد یا بیشتر توان کاری خود را از دست داده باشد، چه این صدمه بر اثر حادثه ناشی از کار باشد، چه بر اثر حوادث و بیماری­ های عادی باشد، بیمه ­شده ازکارافتاده کلی شناخته می­ شود.

میزان مستمری ازکارافتادگی کلی چگونه محاسبه می­شود؟

وفق ماده ٧٢ قانون تامین­ اجتماعی:

میزان مستمری ماهانه ازکار افتادگی کلی ناشی از کار عبارت است از یک ­سی ­ام ١/٣٠ مزد یا حقوق متوسط بیمه ­شده ضرب در سنوات پرداخت حق ­بیمه مشروط بر اینکه این مبلغ از پنجاه درصد مزد یا حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از صددرصد آن بیشتر نباشد. درمورد بیمه ­شدگانی که دارای همسر بوده یا فرزند یا پدر یا مادر تحت ­تکفل داشته باشند و مستمری استحقاقی آن ها از شصت درصد مزد یا حقوق متوسط آنها کمتر باشد، علاوه بر آن معادل ده ­درصد مستمری استحقاقی به عنوان کمک مشروط بر آنکه جمع مستمری و کمک از ٦٠ درصد تجاوز نکند، پرداخت خواهد شد.

تبصره ٢ ماده ٧٢ قانون تامین ­اجتماعی:

مزد یا حقوق متوسط ماهانه بیمه ­شده موضوع این ماده عبارت است از جمع کل مزد یا حقوق او که به مأخذ آن حق ­بیمه دریافت می شود  و ظرف هفتصد و بیست روز قبل از وقوع حادثه ناشی از کار یا شروع بیماری حرفه ­ای که منجر به ازکارافتادگی شده است، تقسیم بر روزهای کار ضرب در سی.

میزان مستمری ازکارافتادگی جزئی چگونه محاسبه می­شود؟

وفق ماده ٧٣ قانون تأمین ­اجتماعی: میزان مستمری ازکارافتادگی جزئی ناشی از کار عبارت است از حاصل ضرب درصد ازکار افتادگی در مبلغ مستمری ازکارافتادگی کلی استحقاقی که طبق ماده ٧٢ این قانون (تامین ­اجتماعی) تعیین می شود.

میزان غرامت مقطوع نقص عضو چگونه محاسبه می­شود؟

وفق ماده ٧٤ قانون تامین­ اجتماعی:

میزان غرامت مقطوع نقص عضو عبارت است از سی و شش برابر مستمری استحقاقی مقرر در ماده ٧٢ این قانون ضربدر درصد ازکار افتادگی.

منظور از مزد یا حقوق متوسط در تعیین مستمری ازکارافتادگی چیست؟

وفق تبصره ٢ ماده ٧٢ قانون تامین ­اجتماعی، مزد یا حقوق متوسط ماهانه بیمه ­شده عبارت است از جمع کل مزد یا حقوق بیمه ­شده که به مأخذ آن حق ­بیمه دریافت خواهد شد، ظرف هفتصد و بیست روز قبل از وقوع حادثه ناشی از کار یا شروع بیماری حرفه ­ای که منجر به ازکارافتادگی شده است، تقسیم بر روزهای کار ضرب در سی.

چه مدارکی برای برقراری مستمری ازکارافتادگی لازم است؟

-  نظریه کمیسیون پزشکی بدوی یا تجدید نظر

-  تصویر شناسنامه بیمه ­شده و افراد تحت ­تکفل

-   تصویر کارت ملی بیمه ­شده و افراد تحت ­تکفل

-  تصویر سند ازدواج (عقد دائم)


بیشتر بخوانید:

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
احمد عرضه
۲۱:۳۹ ۱۵ شهريور ۱۴۰۱
من قبلا سابقه بیمه تامین اجتماعی داشتم ولی الان نزدیک به شش سال است که بیمه ندارم و قطع میباشد و قبلا مشغول به شغل کارگری ساده ساختمانی در شهرهای مختلف داخل ایران بودم و چند سالی سابقه بیمه تامین اجتماعی دارم ولی حالا نه خیلی وقته بیمه تامین اجتماعی ندارم ودچار مریضی قلب شدم و عمل باز قلب انجام دادم عمل تعویض دوعدد از دریچه های قلبم را کردند و دریچه مصنوعی برام گذاشتن و همه مدارک پزشکی را هم دارم و یک فرزند دختر 13ساله دارم که باهم در خانه مستأجری زندگی میکنیم آیا من چکار باید بکنم تورا به خدا جوابم را بدهید
محمد
۰۲:۱۲ ۲۶ مرداد ۱۴۰۱
کاش مسولان امر یه بازنگری روی افرادی که قبل اربیمه شدنشون بیماری داشتن بکنن به هرحال این افراد باوجودهمون بیماری سالها کارکردن وحق بیمه دادن حدقل حالا که ازکارافتاده شدن وبیماریشون شدت پیداکرده شایسته نیست به خاطراین قانون سخت وبی رحم به حال خودشون رهابشن واقعاتکلیف این افراد چیه مگه خرج و مخارج ندارن تغیربدیداین قانون مسخره رو
ناشناس
۰۸:۲۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۱
دیسک کمروعمل ان شامل میشود
مسلمان
۲۲:۴۴ ۱۰ اسفند ۱۴۰۰
باسلام خسته نباشید ،آیا می‌توان برای درخواست از کار افتادگی کلی یا جزئ در شهرخودم اقدام کنم یا باید برم شهری که بیمه برام واريز شده .چون من در شهر خود م استخدام ان شرکت شدم توسط دفتر فروش ان شرکت ممنون میشم راهنمایی کنید باتشکر
سیدعلی رضاحسنی
۰۲:۳۹ ۰۵ اسفند ۱۴۰۰
سلام خسته نباشیدبیمه من ازکارافتادگی کلی وکمسیون پزشکی
رضا
۲۱:۱۸ ۲۷ بهمن ۱۴۰۰
ایا بیماری m s از کار افتادگی محسوب میشود ؟
ناشناس
۰۰:۳۱ ۲۱ آذر ۱۴۰۰
حدود۸ ساله سابقه بیمه دارم دوسال پیش براسر حادسه پای چپم ناقص شده دیگر توان کارندارم ت کارافتادگی کردم درکمسیوتجدید نظرردشد میزان کارافتادگی راهم به من نگفتن وهیچ کمکی هم به من نکردن حال تکلیف من با۵ سرعااله چیه
غفور
۲۱:۵۹ ۱۸ شهريور ۱۴۰۰
چرا تامین اجتماعی بیماران ام اس رو با وجود معلولیت از کار افتاده نمیکند و یا حتی زودتر بازنشسته نمیکند مگر ادمی که تعادل ندارد میتواند مانند بک فرد سالم 30 سال حق بیمه بپردازد متاسفم برای این قوانین پوسیده در تامین اجتماعی
علی
۱۵:۲۵ ۱۸ شهريور ۱۴۰۰
چرا بیماران ام اس رو با وجود ضعف پاها و دستها و بینایی کار افتاده نمیکند من خودم یکبار شرکت کردم قبول نکردند میگویند باید با ویلچر بیایید من خودم تعادل ندارم اصلا توجه نمیکنند متاسفانه
احمدی
۰۰:۳۸ ۱۸ شهريور ۱۴۰۰
چگونه بایدتامین اجتماعی سرخودرادرمقابل معلولین عادی بلندکندوزیرباربازنشستگی پیش ازموعدبا20سال سابقه معلولین عادی بخش خصوصی نرودودم ازعدالت بزندوهمه مسئولین هم خودرابه بی خیالی زده اندوبه این صراحت تبعیض رابین اقشارمعلول به نمایش میگذارند.جهت اطلاع دستندکاران
ناشناس
۰۹:۵۲ ۱۷ شهريور ۱۴۰۰
آیا خداوند راضی هست با اینکه معلول هستم و از سال ۱۳۸۲ سابقه بیمه تا سال ۱۳۹۵ داشتم و از کار افتاده هستم کمسیون خراسان رضوی از کار افتادگی من را تایید کرد با دو فرزند بانک رفاه آیا ماهی ۸۷۱ تومان واریز می‌کنند درست هست. با تشکر فراوان احمد رضا خسروی.
ناشناس
۰۹:۰۲ ۱۷ شهريور ۱۴۰۰
تامین اجتماعی خانه سازمانی برای کارمندان خود دارد کلی سهام وشرکت وهولدینگ دارد اما برای بیمه شده ها بدبخت بیمارستان یا حتی درمانگاه در خیلی از شهر ها ندارد
ناشناس
۰۸:۴۷ ۱۷ شهريور ۱۴۰۰
من کارمند بانک تجارت اردبیل هستم با حدود ده نوع بیماری سخت و تایید پزشکان متخصص ، متاسفانه پزشکان بانک با( دستور ) مسولان بانک و علیرغم اطمینان از بیماریهایم ، ازکارافتادگی را تایید نمیکنندددد!!!!
علیرضا کارگر
۰۸:۵۹ ۱۹ شهريور ۱۴۰۰
با سلام خدمت شما عزیزان بنده به شورای پزشکی تامین اجتماعی مراجعه کرده و 52سا سنم هست و مدت 25سال بیمه واریز می‌نمودم که در دو سال پیش با توجه به اینکه سه پزشک فوق تخصص تأیید کردند و با توجه به بیماریهپاتیت اصلأ توجهی نکردن و بعد ۱۵روز اصلاع دادند که به رای فوق اعتراض نمودم که معمولاً بعد از شش ماه مجدد وقت میدهند دقیقاً بعد از ۱۹ماه با پیگیری گفتن مجدد بیایید کمسیون بنده کمسیونی ندیدم بجز کمسیون چایی قهوه وبیسکوییت ایا کسی هست بندای هر من ناصر بنده پاسخ دهند خدایا یعنی باید من احمق ۲۵سال پول بیمه بدهم حالا میگویند هر وقت ۶۰ سالت شد بیا جسارتا مگر ملک‌الموت خدمت حضرات برسند