سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چهره‌ای که تاکنون از افغانستان ندیده‌اید؛ آثار باستانی و مراکز فرهنگی+ فیلم

بیش از ۲۰ سال است که مردم جهان با شنیدن نام افغانستان به یاد جنگ می‌افتند، اما این کشور تاریخی غنی و فرهنگی کهن دارد که مهجور مانده است.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از عربی پست، «اراد بودلیش» عکاس آماتور و استاد دانشگاه ایالتی آریزونا بعد از جنگ جهانی دوم برای گسترش صلح با سازمان جهانی «یونسکو» همکاری می‌کرد. او در سال‌های ۱۹۶۷ و ۱۹۶۸ به همراه فرزند و همسر خود به کابل، پایتخت افغانستان رفته و  در دانشکده آموزگاران عالی این شهر تدریس کرد.

او از افغانستان عکس‌های بسیاری انداخته بود که بعد از مرگش در سال ۲۰۱۳ بدست دامادش «کلایتون استرسون» در اینترنت پخش شد و بازخورد‌های مثبتی را برای آن زمان‌های افغانستان به ارمغان آورد.

استرسون در سال ۲۰۱۳ طی مصاحبه ای با دنور پست گفت: حتی بسیاری از افغان‌ها از من برای منتشر کردن تصاویری که ۳۳ سال قبل را نشان می‌داد تشکر کردند. اما آثار باستانی افغانستان هم در نوع خود منحصر به فرد و  تاریخی است، مانند:

ارگ اسکندر

قدمت ارگ اسکندر به ۳۳۰ سال قبل از میلاد مسیح می‌رسد و موقعیت جغرافیایی آن در قلب هرات است. درباره این قلعه گفته شده زمانی که «اسکندر مقدونی» بعد از جنگ «گوگاملا» وارد افغانستان شد، ارگ یا قلعه هرات را بنا نهاد.

امپراطوری‌ها و حکومت‌های مختلف در طول هزاران سال از آن به عنوان مقر اصلی خود استفاده کردند که شاهد ویرانی و مرمت‌های بسیاری بوده است.

در سال ۱۹۷۶ یونسکو اقدام به حفاری و مرمت ارگ کرده و در سال‌های گذشته سازمان ملل نیز تصمیم گرفت آن را به طور کامل بازسازی کند و موزه ملی هرات را هم به آن اضافه کرد.

مجسمه‌های باقی مانده از بوداییان در «بامیان»

اقلیتی از بوداییان در قرن ششم در شهر «بامیان» و منطقه «هزارگات» واقع در مرکز افغانستان زندگی می‌کردند که در مسیر جاده ابریشم قرار داشت.

از آن دوران مجسمه‌ها و سنگ نوشته‌هایی در دره بامیان در ارتفاع ۲۵۰۰ متری با صخره‌های ماسه‌ای با در لوح‌هایی گلی ساخته و حک شده‌اند. این اثر تاریخی نیز مانند دیگر آثار باستانی دستخوش آسیب و مرمت شده، اما ارزش تاریخی و گردشگری خود را از دست نداده است.

مناره جم یا منار جام

این مناره در ولایت غور افغانستان واقع شده و از سوی یونسکو هم به عنوان میراث جهانی به ثبت رسیده است.

همیشه موذنی از آن بالا می‌رود و دعا می‌خواند. این مناره مدور بر پایه هشت ضلعی با دو بالکن چوبی قرار دارد و دیواره‌های آن با نوشته‌هایی از خط کوفی، خط نسخ، آیات قرآن و نقوش هندسی تزئین شده‌اند. این مناره یکی از مکان‌های مهم گردشگری در افغانستان به شمار می‌رود.

بعد از آثار باستانی افغانستان موزه و مراکز فرهنگی آن نیز از مهمترین امکانات فرهنگی این کشور هستند.

موزه ملی کابل

موزه ملی کابل یکی از مراکز فرهنگی بزرگ افغانستان است که در سال ۲۰۰۴ بعد از جنگ و تخریب در سال‌های ۱۹۹۳ و ۱۹۹۴ بازگشایی شد.

پارک باغ بابر

این پارک یک باغ تاریخی و تفریحی و نیز آرامگاه «بابر» پادشاه گورکانی است که در شهر کابل واقع شده است. این باغ به دستور بابر یکی از پادشاهان گورکانی در سال ۱۵۲۸ میلادی بنا شد. باغ بابر در دامنه کوه شیر دروازه کابل از معدود بنا‌های تاریخی این شهر است، که از گزند حوادث محفوظ مانده‌است.

باغ بابر آخرین استراحت‌گاه «ظهیر الدین محمد بابر» پادشاه نیز مغول بود. به نظر می‌رسد که این باغ حدود ۱۵۲۸ میلادی، ۹۳۵ هجری شمسی ساخته شده باشد. طوریکه بابر در کتاب خاطرات خود بنام «بابر نامه» ذکر می‌کند که او شخصا دستور آغاز ساخت باغی را در کابل صادر کرده‌است.

تعدد قومیت در افغانستان

کابل از زمان‌های گذشته محل تلفیق اقوام‌های مختلف در افغانستان بوده است. علاوه بر قوم «پشتون» و «تاجیک» که اکثریت افغان‌ها را تشکیل می‌دهند جمعیتی از «هزاره»، «ازبک» و «ترکمن» هم در افغانستان وجود دارد.

اکثریت افغان‌ها مسلمان هستند، اما اقلیت «سیک» و «هندو» هم در این کشور وجود دارد که به دلایل جنگ و درگیری به مرز‌ها و حومه افغانستان کوچ کرده‌اند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۱:۴۵ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
عجب .... تا دیروز که امارات اسلامی نبود ؛ افغانستان هم میراث فرهنگی نداشت که شما زحمت خبرپراکنی اش رو بکشید . حالا که این گروه تروریستی اومدن شما رفتید دیدید افغانستان میراث فرهنگی داره ؟؟؟؟؟ بیخیال ؛ مردم همه ذغال فروشن شما که ذغالتون هم دیگه ذغال نیست که بخواید ملت ایران را سیاه کنید .
رضا
۱۹:۵۵ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
آقای مسعودایستادی می کنددربرابرقاتلان پدرشهیدش ومردمی که این همه رنج کشیده وبرای این که طالبان به مردم احترام بگذارد ومثل قدیم به مردم زورنگوید استقامت می کندخداکند طالبان به خواسته های او احترام بگذارد وهمه به صلح پایداربرسیم
ناشناس
۱۹:۴۶ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
افقانستان هم مثل ایران گنجینه ای داشت که ازخدابیخبر بتاراج بردند
ناشناس
۱۹:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
چقدر دستاش چروک
ناشناس
۱۶:۲۸ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
باید از احمد مسعود حمایت بشه.
ناشناس
۱۸:۰۷ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
از آمریکا و فرانسه کمک خواسته چرا کمکش نمی‌کنن؟؟؟؟!!
ناشناس
۱۶:۱۴ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
اونایی که میگن آمریکا دست خالی رفت بدونن یکی از منابع مهم همین آثار باستانی بودکه به تاراج بردن
ناشناس
۱۴:۲۷ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
افغانستان هم مثل ایرانه سرزمین بکری هست چون متعاق به خاک ایران بوده ولی شاهان بی‌کفایت و مزدور ایران خیلی از سرزمین‌هارو باخت دادن رفت
ناشناس
۱۵:۰۱ ۱۵ شهريور ۱۴۰۰
افغانستان متعلق به ایران نبوده !
ناشناس
۱۴:۰۷ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
طالبان جز خرابی آدمکشی ویرانی در افغانستان دیگه کاری نکرده مردم افغانستان سال هاست با.این پدیده سرطانزا دست به گریبان است
فاطمی کیا
۱۳:۴۰ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
من افغانستان نرفتم اما دوستانی افغانی که داشتم عکس های بسیار زیبایی از ولایتهای دیگر افغانسات هم بهم نشون دادن که نشون میده افغانستان سرزمین ناشناخته های
لعنت به انگلیس که افغانستان را از ایران جدا کرد و این ملت بین سه قدرت بزگ دنیای استعمار ، روسیه ، چین و انگلیس( آمریکا) گیر کردن
m
۱۲:۴۵ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
نه که اینجا آثار باستانی خیلی خوب مونده راه دور نرین اینجا بدتره
پرهام
۰۱:۳۰ ۱۶ شهريور ۱۴۰۰
اگر که نخوایم درباره کشور هوی دیگر چیزی بدونیم با کره شمالی فزقی نخواهیم کرد
ناشناس
۱۱:۴۸ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
حیف که دست طالبان بهش افتاده
mahdi
۱۱:۰۶ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
خیلی جالبه که رسانه های ایران دارن جنایت های طالبان رو ماست مالی می کنن . یه ذره شرافت تو وجودشون نیست
فرقی بین داعش و طالبان و القاعده و گروهک منافقین ایران هست ؟؟ یاد اون حرف خودتون افتادم که میگفتید تروریست خوب و تروریست بد
مرد باش این پیام منم منتشر کن بدون سانسور
خانی
۲۳:۰۳ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
درسته
جواد
۱۰:۲۸ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
جایی که انسان ازجون خودش و زن وبچه ش بترسه حتی اگه بهشت باشه به درد نمیخوره
ناشناس
۱۲:۰۰ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
درود بر تو گل گفتی
ناشناس
۱۰:۰۷ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
آره مثل مجسمه های بودا که طالبان خرابشون کرد!
ناشناس
۱۰:۰۰ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
مگه طالبان جز خرابه چیزی هم باقی گذاشته؟!
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
طالبان یا آمریکا؟
20 سال آمریکا افغانستان رو به گند کشید.
طالبان بخش مهمی از مردم سرزمین افغانستانه.
ناشناس
۰۹:۴۹ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
منتظر یک فاجعه بعدازشکست امریکا درمنطقه باشید که برای برگشتن به منطقه بهانه ای مثل یازده سپتامبر درهفتم ونهم ویازدهم سپتامبر امسال یک حرکت قربانی کردن برای شیاطین میباشدکه کار امریکاست برای برگشتن
فاطمی کیا
۱۳:۳۷ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
آمریکا بی دلیل 88 میلیارد دلار تسلیحات نظامیش رو تو افغانستان جا نذاشته
فاجعه در راه است