سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان گزارش می دهد؛

مرنجاب، مقصد مطلوب کویرنوردان/ جاذبه‌هایی که هست و امکاناتی که نیست

کویر مرنجاب در آران و بیدگل، از مهمترین جاذبه‌های طبیعت گردی در کشور به شمار می‌آید، اما استفاده از ظرفیت‌های آن در گروی ایجاد زیرساخت‌های مناسب است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،  مرنجاب منطقه‌ای کویری در شمال شهرستان آران و بیدگل است.

کویر مرنجاب از شمال به دریاچه نمک مسیله، از غرب به بیابان مسیله و کویر آب شیرین، از شرق به بیابان پشت ریگ و پارک ملی کویر و از جنوب به بیابان بند ریگ و تپه‌های ماسه‌ای روان محدود می‌شود. جایی که دمای هوا در روز‌های گرم تابستان به ۴۰ درجه سانتیگراد می‌رسد، اما بهار معتدل و پاییز و زمستان خنکی دارد: روز‌هایی با حداکثر دمای ۱۹ و شب‌هایی با دمای پنج درجه سانتیگراد.

کویر مرنجاب آنقدر پر رفت و آمد بود که شاه عباس صفوی دستور داد کاروانسرایی برای استراحت کاروان‌ها و پاسداری از مسافران مسیر اصفهان-مشهد در آن احداث شود. علاوه بر کاروانسرای شاه عباسی، دریاچه نمک، جزیره سرگردان و تپه‌های شنی دیدنی‌های چشم نواز مرنجاب هستند.

کویر مرنجاب، اما امروز بیشتر مورد توجه افرادی است که به تفریحات خودرویی در کویر علاقه مندند؛ افرادی که به دلیل نبود زیرساخت‌ها گهگاه دچار حوادث رانندگی می‌شوند و یا حتی راه گم می‌کنند و روز‌ها و ساعت‌ها سرگردانی را تحمل می‌کنند. معضلی که راهکار آن در تامین زیرساخت‌ها و هماهنگی و همکاری دستگاه‌های متولی است.

صنعت اکوتوریسم در کویر مرنجاب

سید مجتبی شریفیان رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آران و بیدگل در گفتگو با خبرنگار ما گفت: اکوتوریسم به معنای بوم گردی و طبیعت گردی گرایشی نوین و نسبتا تازه در صنعت گردشگری است که کویر مرنجاب یکی از بهترین مصادیق آن است.

او اضافه کرد: طبیعت گردی از جمله بیابان گردی و کویرنوردی از پرجاذبه‌ترین و در عین حال پر منفعت‌ترین شاخه‌های گردشگری و وابسته به منابع‌طبیعی و محیط زیست و ابزاری برای افزایش درآمد ملی کشورهاست. این شاخه از گردشگری، فعالیت‌های فراغتی انسان را در منابع‌طبیعی و طبیعت امکان پذیر می‌کند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آران و بیدگل گفت: پوشش گیاهی، حیات جانوری، اشکال مورفولوژیک و فعالیت‌های ورزشی بخشی از جاذبه‌های طبیعت گردی است که کویر مرنجاب هم از آن بهره‌مند است.

شریفیان ادامه داد: از گونه‌های جانوری کویر مرنجاب می‌توان به گرگ، شغال، کفتار، عقرب، عقاب و مارمولک اشاره کرد؛ وجود پارک ملی کویر و منطقه شکار ممنوع یخاب در این منطقه، نقش مهمی در حفظ گونه‌های جانوری دارد.

او افزود: با توجه به شرایط اقلیمی و خاک‌شناسی شهرستان آران و بیدگل، گونه‌های گیاهی شن‌دوست و شور پسندی که توانایی تحمل تنش‌های خشکی و شوری را دارند، در کویر مرنجاب، رشد خوبی دارند.

پرورش ماهی قزل‌آلا و خاویار در کویر مرنجاب

سید حسن چاکری رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان آران و بیدگل در گفتگو با خبرنگار ما گفت: آب شیرینی که در کویر مرنجاب وجود دارد، بخش خصوصی را به پرورش ماهیان قزل‌آلا و خاویار در منطقه ترغیب کرده است.

او اضافه کرد: دریاچه نمک کویر مرنجاب بین سه استان اصفهان، سمنان و قم مشترک است و البته۴۲ درصد از وسعت آن، در اصفهان وجود دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آران و بیدگل بیان کرد: این دریاچه از جاذبه‌های گردشگری بی‌نظیر کشور است و نام آن در فهرست آثار طبیعی ایران به ثبت رسیده است.

چاکری افزود: کویر مرنجاب دارای یک کاروانسرای تاریخی است که در دوران صفوی بنا شده است.

زیرساخت‌هایی برای رفاه، ایمنی و امنیت

او خاطرنشان کرد: یکی از دغدغه‌های ما، بحث زیرساخت‌هاست هم برای رونق گردشگری و هم ایمن سازی وضع تردد گردشگران تا شاهد حذف حوادث باشیم.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آران و بیدگل اظهار کرد: ایجاد پایگاه امداد و نجات، راه اندازی اورژانس و دایر کردن پایگاه انتظامی برای امنیت بیشتر منطقه، از مواردی است که باید در اولویت قرار بگیرد.

چاکری بیان کرد: موضوع دیگر تعداد زیاد ورودی‌های فرعی کویر مرنجاب است که برای مسدودکردن آن‌ها اقداماتی انجام داده‌ایم، چون ظرفیت کویر مرنجاب محدود است.

او ادامه داد: به‌طور مثال یک ورودی فرعی کویر مرنجاب، دروازه‌ای خارج از حوزه استحفاظی آران و بیدگل است که قبل از ورود به این مسیر از گردشگران هزینه اخذ می‌شود در صورتی که اصلا این درآمد برای رفاه گردشگران هزینه نمی‌شود، به همین علت از طریق دادستانی و فرمانداری برای مسدود کردن این ورودی اقدام کرده ایم.

 مسدود کردن راه‌های فرعی این کویر

محمدرضا حبیبی رئیس کل دادگستری استان اصفهان اظهار کرد: استان اصفهان، موقعیت جغرافیایی خوبی دارد و از لحاظ زیست محیطی متنوع است که همین امر به حضورگردشگر و رونق این صنعت کمک می‌کند.

او افزود: یکی از مناطق مهم در زمینه توسعه گردشگری، کویر مرنجاب در شهرستان آران و بیدگل است که به عنوان قطب صنعت گردشگری، اقتصادی و فرهنگی به شمار می‌رود، اما در صورت نبود مدیریت صحیح در بخش‌های مختلف می‌تواند آسیب‌پذیر باشد.

رئیس کل دادگستری استان اصفهان تصریح کرد: تعیین محدوده گردشگری کویر مرنجاب در استان و محدود کردن مسیر‌های فرعی این حوزه ضروری است، چون افرادی از مسیر‌های فرعی وارد منطقه می‌شوند که بر خلاف قانون عمل می‌کنند و مرتکب جرم می‌شوند.

حبیبی خاطر نشان کرد: هیچ کس مخالف توسعه گردشگری نیست؛ اما مانند سایر مسائل اقتصادی، باید متولیان وظیفه خود را به خوبی ایفا کنند تا مشکلات حل شوند.

از اجرای طرح ساماندهی کویر مرنجاب تا ورود ممنوع کرونایی

کویر مرنجاب در دوران شیوع کرونا به تناوب برای گردشگران، منطقه‌ای ورود ممنوع اعلام شده است، اما تا پیش از آن طرح‌هایی برای ساماندهی آن اجرا شده که هرچند برای ایمن و امن کردن حضور خانواده‌ها و تور‌های گردشگری کافی نیست، اما گام مثبتی است.

در همین زمینه اسماعیل بایبوردی فرماندار آران و بیدگل در تابستان سال ۹۸ از تکمیل مرحله نخست ساماندهی منطقه نمونه گردشگری کویر مرنجاب با اعتبار ۴۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال خبر داد.

او رفع مشکل آنتن دهی تلفن همراه با تخصیص ۲۵ میلیارد ریال اعتبار را از مهمترین بخش‌های طرح اعلام و اضافه کرد: با ۲۰ میلیارد ریال هزینه بخش خصوصی کاروانسرای مرنجاب مرمت و مسیر اصلی ورودی کویر هم با یک میلیاد ریال هزینه ترمیم و اصلاح شد.

نصب علائم راهنمایی و هشدار دهنده در مسیر ۴۶ کیلومتری مرنجاب، استقرار واحد‌های امداد رسان خودرویی، نصب فانوس‌های روشنایی، اختصاص لباس‌های یکسان راهنمایان گردشگری و جانمایی مجتمع‌های خدماتی رفاهی و سازه‌های متناسب با کویر اقدامات دیگری است که فرماندار آران و بیدگل آن‌ها را بخشی از طرح ساماندهی کویر مرنجاب خواند.

کویر‌ها بر خلاف باور رایج بسیاری از مردم، ذخیره گاهی از گونه‌های جانوری و گیاهی و دارای ارزش فراوان اقتصادی و منابع طبیعی هستند. یکی از مهمترین نمود‌های بهره برداری اقتصادی از کویر توسعه طبیعت گردی است که باید در کشور ما جدی‌تر گرفته شود. برای آنکه مرنجاب آنگونه که ظرفیت دارد مورد بهره برداری اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قرار بگیرد، لازم است زیرساخت‌هایی فراهم شود که تدارک آن شاید حتی به همکاری بین استانی نیاز داشته باشد.

گزارش از عارفه ماندگاری

انتهای پیام/ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.