سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

 روستاهای استان همدان درگیر بحران کم آبی؛ دبه ها همراه همیشگی روستاییان

در تیر ماه امسال به ۸۹ روستا در استان همدان به صورت سیار آبرسانی شد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، «آبرسانی با تانکر» حکایتی است که سالیان سال است برخی روستا‌های همدان با آن درگیرند، البته با کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی وضعیت این روستا‌ها نیز نامتعادل شده و وضعیت آن‌ها بغرنج‌تر؛ در حال حاضر ۵۴ روستا در استان با تانکر آبرسانی می‌شوند که تعدادی از آن‌ها به خاطر پدیده کم‌آبی امسال در این لیست قرار گرفته‌اند.

 با دبه‌های خالی میانه روستا در انتظارند تا آب برسد، با دیدن هر تانکری از دور برمی‌خیزند و آماده دریافت آب می‌شوند، اگر آب برسد که خوشحال با ظرف‌هایی پر از آب برمی‌گردند، اما اگر نرسد مایوس و چشم‌به راه، منتظر تانکر بعدی هستند؛ تازه اگر تانکر بعدی برسد.

این داستان غم‌انگیز این روز‌ها و شاید سالیان دور روستا‌هایی است که تشنگی خود را با صف انتظار در رسیدن تانکر‌های آب می‌گذرانند، دبه‌هایی که همیشه همراهشان است و یکی از کار‌های روزمره آنها...

همگان می‌دانند آب آشامیدنی و تامین آب شرب از نیاز‌های اساسی انسان است و امروزه وجود منابع آب بیشتر در کشورها، امتیازی بزرگ برای توسعه و پیشرفت آن کشور محسوب می‌شود.

آب شهر‌ها معمولا از سد‌ها و چاه‌های عمیق حفر شده در حاشیه شهر‌ها تامین می‌شود و معمولا مشکلی در تامین آب ندارند، زیرا جمعیت زیاد شهر‌ها مسئولان را تحریک به توجه به بخش آب و تامین منابع آبی می‌کند، اما در بخش روستایی به دلایل متعددی به تامین و بهداشت آب توجه چندانی نمی‌شود که موجب شده اهالی آن‌ها مهجور واقع شوند.

کمبود آب، مشکلات کیفی آب، عدم ایجاد شبکه‌های آبرسانی و خشکسالی قنات و چشمه‌ها در روستا‌ها از مشکلاتی است که روستا‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

امروز شاهد آن هستیم که روستا‌هایی با تانکر آبرسانی می‌شوند و آبرسانی به این شیوه نمی‌تواند این مشکل حاد را برطرف کند، شاید این اقدام تنها عاملی باشد برای تأمین آب شرب، اما امور روزانه روستا‌ها به ویژه در حوزه بهداشت که این روز‌ها رعایت آن ضروری‌تر از گذشته شده، کان لم یکن باقی بماند.

در استان همدان ۸۹ روستا در تیر ماه به صورت سیار آبرسانی می‌شد که این موضوع برای اهالی روستا بسیار سخت و دشوار است، برخی از این روستا‌ها به صورت دائم با تانکر آبرسانی می‌شوند، زیرا هیچ منبع آبی ندارند، اما برخی به صورت غیردائم آبرسانی سیار می‌شوند؛ این روستا‌ها از رودخانه فصلی و چشمه‌هایی تامین آب می‌کردند که عدم بارش نزولات جوی در فصل آبی اخیر باعث شد منابع آبی پایدار خود را از دست بدهند و اکنون دست به دامن تانکر‌های آبرسانی شوند.

در شهرستان همدان دو روستای خیرآباد با ۴۵۵ نفر جمعیت و قپچاق با ۱۴۱ نفر جمعیت با تانکر آبرسانی می‌شود، در شهرستان بهار نیز دو روستای حسین‌آباد عاشوری با ۳ هزار و ۲۱۲ نفر و روستای قیدلی بلاغ با ۲۶۹ نفر جمعیت آبرسانی سیار می‌شوند، در شهرستان کبودراهنگ تنها به روستای آقچلو با ۴۵۴ نفر جمعیت با تانکر آبرسانی صورت می‌گیرد.

اما در شهرستان فامنین بیشترین روستا‌ها با آبرسانی سیار وجود دارد به طوری که امامزاده پیرنهان با ۵۹۹ نفر، روستای زرق ۱۱۵ نفر، قوشجه با ۸۵ نفر، خماجین ۱۵۷ نفر، روستای قزل حصار با ۱۲۳ نفر، روستای چاهبهار با ۴۶ نفر، روستای عمرآباد با ۱۱۲ نفر، روستای قره‌چای با ۹۹ نفر، روستای آجرلو با ۳۴۱ نفر، روستای تجرک با ۳۰۷ نفر جمعیت، روستای خواجه حصار با ۱۰۶ نفر، روستای بازران با ۱۰۳، روستای صادق لو با ۱۲۲ نفر، روستای قشلاق با ۱۰۸، روستای قلقل‌آباد با ۶۹ نفرو روستای معدن‌کو با ۷۹ نفر آبرسانی سیار دایم و غیردائم دارند.

در شهرستان ملایر نیز روستا‌های علمدارعلیا با ۸۹ نفر، نهنجه با ۶۷ نفر، روستای سنگده با ۵۶ نفر، ناصح‌آباد با ۳۹ نفر، روستای دایلربا ۳۵ نفر، روستای بیاتان سفلا با ۵۰ نفر، بیاتان علیا با ۴۹ نفر، چشمه‌پهن با ۱۳ نفر، هریرز ۳۲ نفرو روستای پیرسواران ۴۵ نفر با تانکر آبرسانی می‌شوند.

اما این تعداد همه روستا‌های فاقد آب نیستند، زیرا برخی از روستا‌ها تمایلی به قرارگیری زیر پوشش آب و فاضلاب ندارند و معتقدند می‌توانند با آب چاه موجود در منازل خود در روستا گذران زندگی کنند.

با ادغام دو شرکت آب و فاضلاب شهری و روستایی امور مربوط به آب روستائیان نیز در شرکت آبفای شهری انجام می‌شود که شاید در سال‌های ابتدایی، این حجم از کار سخت باشد، آن هم با پدیده خشکسالی و کم‌آبی!

معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان در خصوص وضعیت آب روستا‌ها و آبرسانی سیار که به آن‌ها صورت می‌گیرد؛ به فارس اینگونه پاسخ داد: ۸۹ روستای استان تیرماه امسال آبرسانی سیار داشتند؛ برخی از این روستا‌ها آبرسانی سیار داِئم و برخی غیردائم دارند که احتمال افزایش این تعداد در صورت افزایش دما وخشکسالی وجود داشت.

حمیدرضا نیکداد با اشاره به مجموعه اقدامات انجام شده در راستای پایداری آبرسانی به روستا‌های استان ادامه داد: تنها در تیرماه ۳۱ روستا به صورت دائم و ۵۸ روستا به صورت غیر دائم زیر پوشش آبرسانی سیار قرار گرفتند.

عرضه ۳ هزار و ۵۱۰ متر مکعب آب از طریق تانکر

او با بیان اینکه از مجموع ۳۱ روستا، ۱۶ روستا زیر پوشش هستند بیان کرد: از ۵۸ روستایی که به صورت غیر دائم آبرسانی شدند، ۴۰ روستا زیرپوشش و ۱۸ روستا غیر پوشش هستند.

معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان گفت: در مجموع در تیرماه امسال ۳۱۶ سرویس آب به روستا‌های مذکور منتقل شد که از این تعداد ۲۷۱ سرویس به روستا‌های زیرپوشش و ۴۵ سرویس به روستا‌های غیرپوشش آبرسانی شد.

نیکداد با اذعان به اینکه در این مدت بیش از ۳ هزار و ۵۱۰ متر مکعب آب شرب از طریق تانکر در اختیار روستائیان استان قرار گرفته است افزود: تیرماه در ۳۱ روستا به صورت دائم آبرسانی سیار داشتیم که از این تعداد می‌توان به روستا‌های حسین‌آباد عاشوری، قیدلی بلاغ، خیرآباد و قپچاق از روستا‌های تابعه شهرستان همدان اشاره کرد.

 او ادامه داد: روستا‌های امامزاده پیرنهان، زرق، قوشجه، خماجین، قزل حصار، چاهبهار، عمرآباد، قره چای، آجرلو، تجرک، خواجه حصار، بازران، صادق لو، قشلاق، قلقل آباد و معدن کوه نیز در تیر ماه سال جاری به صورت دائم زیرپوشش آبرسانی سیار قرار گرفتند.

معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان با اشاره به دیگر روستا‌های زیرپوشش آبرسانی دائم گفت: تنها در تیرماه امسال روستا‌های علمدارعلیا، نهنجه، سنگده، ناصح آباد، دایلر، بیاتان سفلی، بیاتان علیا، چشمه پهن، هریرز، پیرسواران در شهرستان ملایر و روستای آقچلو در کبودراهنگ به صورت دائم زیرپوشش آبرسانی سیار قرار گرفتند.

نیکداد شاخص جمعیت روستایی در کشور را حدود ۲۵.۹ درصد عنوان کرد و افزود: در حال حاضر جمعیت روستایی ساکن در استان بیش از میانگین کشوری است.

او  تصریح کرد: از مجموع یک‌هزار و ۱۰ روستای استان، ۷۹۹ روستا زیر پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب قرار دارند و مابقی زیرپوشش نیستند.

معاون بهره‌برداری آب و فاضلاب همدان در خصوص چرایی آبرسانی سیار دائم به برخی روستا‌ها بیان کرد: در این روستا‌ها منابع آبی یا از نظر کمی و یا از نظر کیفی جوابگو نبوده و آب روستا مناسب شرب نیست بنابراین به ناچار با تانکر آبرسانی می‌شود.

نیکداد درباره اینکه آیا شرکت آبفا برنامه‌هایی برای خارج شدن روستا‌ها از آبرسانی سیار دارد یا خیر؛ خاطرنشان کرد: تلاش بر این است در سال‌های آینده تعداد روستا‌های با آبرسانی سیار کاهش یابد به طوری که در این روستا‌ها مجتمع‌های آبرسانی ایجاد و خطوط انتقالی اجرا شود.

کم‌آبی، عامل افزایش درخواست آبرسانی سیار

او  گفت: تمام روستا‌ها از ابتدا آبرسانی سیار نمی‌شدند بلکه از چاه آبرسانی داشتند، اما طی سال‌های اخیر شاخص‌های کیفی آب بهم خورده و درخواست آبرسانی سیار دادند.

معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان بودجه آبرسانی سیار را تفکیک شده عنوان کرد و افزود: تانکر‌های آبرسانی سیار متعلق به آب و فاضلاب است و فعلا که در تامین سوخت، مشکلی ندارند.

نیکداد در خصوص اینکه هر روستا چند روز یکبار آبرسانی می‌شود یادآور شد: آبرسانی سیار بسته به نیاز روستاست برخی روستا‌ها روزی دو بار در روز و برخی چند روز یکبار هستند که با هماهنگی دهیار انجام می‌شود.

او  با اشاره به اینکه تانکر‌های آب در هر بار سفر به یک روستا در یک محله مستقر می‌شوند ادامه داد: در هر روستا یک نفر پیگیر امور آب است که تانکر‌ها را برای آبرسانی خبر کند.

معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان  با بیان اینکه کرایه تانکر‌ها و آب‌بها با شرکت آب و فاضلاب است عنوان کرد: با وجود پروسه پیچیده آبرسانی سیار، آب رایگان در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

نیکداد با ابراز امیدواری از اینکه ممکن است در روستا‌های با آبرسانی سیار دائم، منابع آبی تعریف شود گفت: هر روستایی که آبرسانی سیار باشد، فاقد منابع آبی و وضعیت بحرانی است هرچند برخی منابع آبی دارند، اما قابل شرب نیست.

روستا‌های دارای شرایط بحرانی آبرسانی

او با بیان اینکه بیشترین آبرسانی سیار در استان مربوط به روستا‌های فامنین است اظهار کرد: روستا‌های حسین‌آباد عاشوری و قیدلی بلاغ در بهار، آقچلو در کبودراهنگ، خیرآباد در همدان، تجرک در فامنین، علمدار اولیا و بیاتان اولیا در ملایر از شرایط بحرانی در آبرسانی مواجه هستند.

معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان همدان در خصوص سختی‌های آبرسانی به روستا‌ها نیز عنوان کرد: برخی روستا‌ها مسیر‌های صعب‌العبوری دارند و عرض جاده کم است و حرکت تانکر سخت، به طوری که چند روز قبل یکی از تانکر‌ها در مسیر آبرسانی به روستا چپ کرد.

نیکداد یادآور شد: در فصل زمستان آبرسانی به برخی روستا‌ها خیلی سخت است و گاهی راه‌های آن‌ها بسته می‌شود و نمی‌توان با تانکر آبرسانی کرد.

او افزایش هزینه‌ها را عاملی برای دشواری کار آبرسانی سیار عنوان کرد و افزود: هزینه آب و تانکر بالاست، زیرا در برخی روستا‌ها که بحران آب بیشتر است علاوه بر شرکت آب و فاضلاب، خود اهالی روستا نیز برای اینکه در سختی نباشند، تانکر آب کرایه می‌کنند.

معاون بهره‌برداری آب و فاضلاب استان همدان متذکر شد: در مردادماه امسال به ۵۴ روستا آبرسانی سیار داشتیم که شامل ۲۱ هزار و ۶۹۳ نفر جمعیت و ۷ هزار خانوار می‌شوند.

داستان آبرسانی سیار به روستا‌ها و بهره‌مندی روستاییان از این نعمت الهی بسیار پیچیدگی‌های خاص خود را دارد، مگر می‌توان با آبرسانی سیار به امور روزانه رسیدگی کرد؛ مگر استفاده آب تنها برای شرب است که چندین ظرف از تانکر آب بگیریم و تمام شود؛ اگر این ظرف‌ها در بین راه بریزد چه می‌شود؛ همه این دغدغه‌ها مثل یک نهیب است که دائم بر ذهنمان فشار می‌آورد، اما چاره‌ای ندارند تا بلکه راهی برای برون‌رفت از این وضعیت پیدا شود.

این روز‌ها که همدان با بی‌آبی و بحران جدی نبود آب روبروست، کاری نمی‌توان کرد جز صرفه‌جویی و توکل به پروردگاری که با عنایت بی‌پایان خود سیرابمان کند.

منبع: فارس

انتهای پیام/د.ا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.