سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

هستل، تالاب درختان شناور به گِل نشست

تالاب هستل یا استیل آستارا،جایی که توسکا‌های شناور آن منظره بدیعی را آفریده، تابستان گرم امسال در اثر کمبود بارش باران و برداشت بی رویه آب برای مصارف کشاورزی در نقاطی به خشکی نشسته است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، در زبان تالشی به تالاب  استیل، هستل به معنای آبگیر نیز می‌گویند. این تالاب که جاده و کوه اسپینه آن را در میان گرفته اند یکی از مهمترین کانون‌های گردشگری در شهر آستارا است که افزون بر کارکرد‌های زیستی و طبیعی از جنبه‌های اقتصادی- اجتماعی نیز بسیار حائز اهمیت است.

تالاب استیل آستارا با ۱۳۸ هکتار مساحت در حاشیه جاده آستارا به تالش از مناطق دیدنی، گردشگرپذیر و از زیستگاه‌های پرندگان بومی و مهاجر گیلان است و ضلع غربی آن پوشیده از جنگل و پوشش‌های گیاهی است و در بهار و تابستان، مسافران و گردشگران را به خود جذب می‌کند.

تالاب استیل ۱۳ متر پایین‌تر از سطح دریا‌های آزاد قرار دارد. آب این تالاب از نوع شیرین است. منبع آب این تالاب از بارش‌های باران است و به اعتقاد مردم منطقه، بخشی از آن نیز از چشمه‌های بستر آن تامین می‌شود.

هستل زمانی زیستگاه ماهیان کپور و اردک ماهی بود که در سال‌های اخیر شمارشان روبه کاهش گذاشته است. این تالاب زیبا همچنین جایگاه پرندگان کمیابی مانند چنگر نوک سرخ است که برای زاد و ولد از اروپای مرکزی، ماورای خزر و مناطق قطبی به این منطقه مهاجرت می‌کنند.

وجود درختان توسکا در این تالاب، جلوه‌ای دیدنی به آن بخشیده است. از ویژگی‌های نادر تالاب استیل آستارا این است که درختان این تالاب به علت اینکه ریشه آن‌ها در آب قرار دارد، همواره در پهنای تالاب جابه‌جا می‌شوند و از این رو لقب تالاب درختان شناور بر این تالاب نهاده اند.

این تالاب خوش منظره از سال ۸۴ به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری و منطقه‌ای شکار ممنوع محسوب می‌شود و اداره امور آب، حفاظت محیط زیست و جهاد کشاورزی در ارتباط با آن وظایفی دارند.

همه ساله سطح آب این تالاب در زمستان و بهار بالا می‌آید و گاه به راه روستایی دربند، سرریز و موجب انسداد موقت آن می‌شود و در اواخر تابستان با اوج گرفتن گرما و خساست آسمان، خشکی‌هایی در سطح تالاب پدیدار می‌شود و اکنون نیز تالاب استیل آستارا، به بیماری شباهت دارد که دوره نقاهت طولانی سبب ضعف و تحلیل رفتن جسم و جان آن شده است.

دوره‌های کاهش و افزایش آب تالاب

مسئولیت بهره برداری از آب تالاب استیل بر عهده شرکت آب منطقه‌ای است و مازاد آب آن برای مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بر اساس اعلام کارشناسان امور آب، همه ساله با بارش باران از اوایل پاییز، رهاسازی آب‌های جاری به محدوده تالاب برای تقویت منابع آن آغاز می‌شود و تا ۱۵ اردیبهشت سال آینده ادامه می‌یابد.

در فصول گرم که آب برای آبیاری کشاورزی نیاز است، اداره منابع آب آستارا به عنوان نماینده شرکت آب منطقه‌ای گیلان برای استفاده از آب مازاد استیل جهت سیراب کردن زمین‌های زراعی و شالیزار‌ها اجازه می‌دهد.

بهمن بهرام پور سرپرست اداره منابع آب آستارا گفت: در ماه‌های گذشته برای مقابله با تنش آب و کاهش خسارات خشکسالی، با همکاری اداره جهاد کشاورزی و با حفر خندق یا کانال، آب تالاب استیل را از پشت دانشگاه و منطقه میان پشته به ایستگاه پمپاژ آب منتقل کردیم.

وی عمق تالاب استیل را در کناره‌ها حدود یک متر و در وسط آن از هفت تا هشت متر تخمین زد و افزود: بارش‌های پراکنده اگر برای کشاورزی موثر و مفید باشد تاثیری بر حجم آب استیل ندارد و احیا و تقویت حجم آب این تالاب زیبا مستلزم نزول باران کافی است.

به گفته اهالی محل، خشک شدن آب بخش‌هایی از تالاب استیل به علت افزایش دمای هوا و نبود بارندگی پدیده‌ای موقتی است و با آغاز بارش‌ها در اواخر شهریور یا اوایل پاییز، دوباره به حالت اولیه بازخواهد گشت.

کشاورزان و شالیکاران آستارا طبق تجربه سال‌های متمادی پیش بینی می‌کنند که از اواخر شهریور ماه بارش‌های خوب و سیراب کننده آغاز خواهد شد و باران بهاری و فصلی نیز علاوه بر طراوت بخشیدن به اراضی زراعی، حجم آب تالاب استیل را بالا خواهد آورد و خشکی‌های سر بر آورده از آن، برای سالی دیگر به زیر آب خواهد رفت و ریشه‌های درختان توسکا که این روز‌ها دیده می‌شود، از آب سیراب خواهند شد.

این در حالی است که با توجه به تغییرات آب و هوایی در سطح کره زمین و از جمله ایران و کاهش منابع آبی در کشورمان این نگرانی وجود دارد که در صورت عدم مدیریت صحیح برداشت آب، تالاب درختان شناور در سال‌های آتی به مرداب تبدیل شود.

شهرستان مرزی بندر آستارا با ۹۱ هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان، حاشیه دریای خزر و مرز جمهوری آذربایجان واقع شده است.

منبع ایرنا
انتهای پیام/پ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.