سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پشت پرده تعیین ضرب‌الاجل ۳۱ اوت برای خروج آمریکا از افغانستان

در این گزارش به ابعاد مختلف موعد مقرر شده از سوی دولت آمریکا برای خروج نظامیان این کشور از افغانستان و تحولات پس از آن نگاهی خواهیم داشت.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، ماه گذشته گروه طالبان وارد کابل، پایتخت افغانستان شد و همزمان با آن «اشرف غنی»، رئیس جمهور افغانستان، از این کشور خارج شد تا قدرت به دست طالبان بیفتد.

پس از خروج اشرف غنی، کشور‌های مختلف سفارت‌های خود را در کابل تعطیل کردند و یکی پس از دیگری دست به تخلیه نیرو‌ها و اتباع خود از افغانستان زدندو چند روزی است که کشور‌ها یکی پس از دیگری از خاتمه یافتن خروج نیرو‌ها و شهروندانشان از فرودگاه کابل خبر می‌دهند.

اکنون با گذشته ۲ هفته از تسلط گروه طالبان بر افغانستان، انگلیس روز گذشته (یک‌شنبه) اعلام کرد که بیش از ۱۵ هزار نفر از نیرو‌های نظامی خود را از طریق فرودگاه کابل تخلیه کرده است و بنابراین اشغال ۲۰ ساله انگلیس در افغانستان پایان یافت. مقامات انگلیسی معتقدند خروج نیرو‌های خارجی از افغانستان پس از ۲۰ سال اشغال خاک این کشور، بزرگترین عقب نشینی نظامی از زمان جنگ جهانی دوم است.

کشور‌های دیگری از جمله فرانسه نیز روز شنبه از پایان روند تخلیه نیرو‌های خود در افغانستان خبر دادند. وزارت امور خارجه و دفاع فرانسه در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که عملیات خروج نیرو‌های نظامی خود و شهروندانی از افغانستان که با آن‌ها در این مدت همکاری داشتند را به پایان رساندند.

منابع خبری مختلف و مقام‌های آمریکا از تکمیل روند خروج نظامیان آمریکایی از خاک افغانستان تا ۳۱ اوت (۹ شهریور) خبر می‌دهند. البته روز گذشته یک مقام امنیتی غربی در کابل اعلام کرد نیرو‌های آمریکایی در مرحله نهایی تخلیه نیرو‌های نظامی خود از افغانستان هستند و بیش از هزار غیرنظامی ممکن است به پرواز نرسند.

این در حالیست که «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا پیشتر اعلام کرد که تا سه‌شنبه هفته جاری به وعده خود برای خروج همه نیرو‌های نظامی و اتباع خارجی از افغانستان پایبند خواهند ماند؛ بنابراین تمامی دیپلمات‌های آمریکایی و کارکنان سفارتخانه‌ها تا روز سه‌شنبه افغانستان را ترک خواهند گفت.

در مقابل روزنامه واشنگتن پست اعلام کرد که دولت بایدن هنوز تصمیم قطعی خود را درباره افغانستان نگرفته است و آینده ارتباط با این کشور برای واشنگتن هنوز مبهم است. مقامی از طالبان نیز به تازگی به خبرگزاری رویترز اعلام کرد: «منتظریم آمریکا اعلام کند خروجش نهایی شده است تا کنترل کامل فرودگاه کابل را در دست بگیریم.»

با نزدیک شدن موعدی که آمریکا وعده خروج کامل نیروهایش از افغانستان را در آن مقرر کرده است، در این گزارش به پشت پرده تعیین این زمان از سوی دولت کنونی آمریکا می‌پردازیم و مروری بر حواشی اخیر مطرح شده درباره این موضوع خواهیم داشت.

تاریخ ۳۱ اوت از سوی چه کسی مقرر شد؟

در ماه ژوئیه (تیر) جو بایدن اعلام کرد که عملیات نظامی آمریکا در تاریخ ۳۱ اوت (۹ شهریور) در افغانستان پایان می‌یابد. این اظهارات بایدن بدین معنی بود که دولت آمریکا تصمیم گرفته است تا ۱۱ روز زودتر از زمانیکه پیشتر اعلام کرده بود نیروهایش را از افغانستان خارج کند.

بایدن در نخستین روز‌های حضور خود در کاخ سفید اعلام کرده بود کار نیرو‌های آمریکایی در افغانستان در تاریخ ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱ (۲۰ شهریور) پایان خواهد یافت. این تاریخ مصادف با ۲۰امین سالگرد حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر بود که از سوی گرو‌ه‌های تروریستی القاعده انجام شد.

پیشتر «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور سابق آمریکا در زمان حضور خود در کاخ سفید، تاریخ ۱ ماه مه (۱۱ اردیبهشت) را زمان خروج نهایی نیرو‌های آمریکایی‌ها از افغانستان می‌دانست. دلیل این تصمیم از سوی ترامپ توافقی بود که با گروه طالبان امضا کرده بود.


دلیل تغییر تاریخ خروج نظامیان آمریکایی از سوی بایدن چه بود؟

جو بایدن زمانی‌که تصمیم گرفت تا زمان خروج نیرو‌های آمریکایی را جلوتر بیاورد، درباره دلیل این تصمیم خود گفت: «هرچه سریعتر این کار را انجام دهیم امنیت کار بالاتر خواهد بود.»

پس از آن، وقتی از او خواسته شد تا این مدت زمان را افزایش دهد، گفت: «پیشتر گفته بودم تا سپتامبر در افغانستان خواهیم ماند، اما اکنون می‌گویم تا ۳۱ اوت. خروج ما با امنیت کامل و منظم انجام خواهد شد؛ خروج ایمن نظامیانمان برایمان در اولویت است.»

کشور‌هایی از اروپا از جمله آلمان و انگلیس که متحدان آمریکا محسوب می‌شوند، پیش از این بار‌ها از بایدن خواستند تا این زمان را به تعویق بیاندازد. اما بایدن حتی پس از نشست اضطراری «جی۷» نیز روی صحبت خود برای تاریخ ۳۱ اوت ماند. این باعث شد تا کشور‌های اروپایی نیز چاره‌ای جز پیروی از دستور او نداشته باشند.


بیشتر بخوانید


پس از ۳۱ اوت در افغانستان چه خواهد گذشت؟

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرده است که آمریکا خروج نظامیانش را تا تاریخ ۳۱ اوت ادامه خواهد داد اما به نظر نمی‌رسد پس از این تاریخ نیز روند خروج ادامه داشته باشد.

«جان کربی» سخنگوی پنتاگون، در این باره گفت: «اگر پس از این تاریخ همچنان شهروندانی از آمریکا در کابل ماندند و خواستند خارج شوند، اما به کمک احتیاج داشتند، ما اقداماتی را که تمام این سال‌ها در سرتاسر جهان اتخاذ کردیم، انجام می‌دهیم. گمان نمی‌کنم در چنین حالتی نیاز به اقدامی نظامی باشد.»

هفته جاری گروه طالبان این مسئله را رد کرد که نیرویی خارجی امکان حضور در فرودگاه کابل پس از تاریخ ۳۱ اوت (۹ شهریور) را داشته باشد، تا بتواند اتباع خارجی را از این کشور بیرون کند.

یکی از سخنگویان طالبان در این باره در مصاحبه با اسکای نیوز گفت: «چنانچه پس از ۳۱ اوت نیرویی خارجی در فرودگاه کابل بماند عواقبی در انتظارشان خواهد بود و به منزله تمدید اشغال در نظر گرفته می‌شود. اگر آمریکا و انگلیس بخواهند زمان بیشتری برای تخلیه در نظر بگیرند پاسخ ما خیر خواهد بود یا در غیر اینصورت عواقبی در انتظارشان است.»

او همچنین اعلام کرد: «افرادی که مستندات قانونی ارائه دهند، می‌توانند پس از ۳۱ اوت نیز از فرودگاه کابل خارج شوند و به خارج از افغانستان بروند.»

البته این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که مشخص نیست پس از این تاریخ آیا خطوط هواپیمایی حاضر به پرواز بر فراز کابل و آمد و شد به افغانستان خواهند بود یا نه.

«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا نیز پیشتر اعلام کرد از واسط ماه اوت تاکنون حدود ۴ هزار و ۵۰۰ شهروند آمریکایی و خانواده‌هایشان از افغانستان خارج شدند و وزارت خارجه در حال خارج کردن هزار و ۵۰۰ نیروی باقی مانده است.

بلینکن که این اظهارات را در کنفرانسی خبری در واشنگتن مطرح می‌کرد، همچنین اعلام کرده است: «زمان خاصی برای اتمام این روند برای آمریکا و هرکشور دیگری مطرح نیست، تا زمانیکه خروج اتباع و نیروهایمان طول بکشد به این کار ادامه خواهیم داد.»

ارتش آمریکا، اما اعلام کرد: «تلاش می‌کنیم تا ۲ روز پیش از موعد مقرر نیرو‌های خود را از افغانستان خارج کنیم.»

«دومینیک راب»، وزیرخارجه انگلیس در این باره گفته است موعد مقرر برای خروج نیرو‌های انگلیسی تا آخرین لحظه از ماه جاری میلادیست و «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان نیز اعلام کرد حتی پس از خروج نیروهایمان از افغانستان نیز به شهروندان افغان کمک خواهیم کرد و از حمایت آن‌ها دست بر نمی‌داریم.

محمد نعیم، سخنگوی طالبان نسبت به پیامد‌های خروج دیرتر از موعد نیرو‌های آمریکایی از افغانستان هشدار داد و تاکید کرد که بقای نیرو‌های خارجی در افغانستان ریشه تمام مشکلات است و آن‌ها باید حتما در موعد مقرر یعنی تا ۳۱ اوت (۹ شهریور)  از افغانستان خارج شود.

شکست خفت بار نظامی، سیاسی و اخلاقی آمریکا  در افغانستان موید آن است که کارکرد آمریکا به عنوان ژاندارم جهان با توجه به افول آن در همه جبهه‌ها و پا به میدان گذاشتن شماری از قدرت‌های جدید جهانی و منطقه‌ای افول کرده است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۷:۲۲ ۰۹ شهريور ۱۴۰۰
امریکا در افغانستان شکست خورد
خروج با شکست متفاوت است.
ناشناس
۲۳:۲۰ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
رییسشون که افغان بود همون اول فرار یعنی آمریکاییها چرا خودشون نمیرن این همه افغان باخود به کجا میبرندوقتی دیگه مجبوری بری چکار به بقلیت داری برو بابا خودت را بردار و برو
ناشناس
۲۱:۰۰ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
استعمار برای استعمارگر چیز خوب و ارزشمندیه...ثروت و قدرت رو به ارمغان میاره
برای کشور استعمار زده چیز بد و وحشتناکیه...عقب موندگی و ذلت رو به ارمغان میاره
قانون دنیا قانون جنگله!
قوی پیروز میشه - ضعیف له میشه
کار امریکا با افغانستان تموم شد...کار بعدیش با کیه؟ یکم حدس بزنید.
احمد
۱۸:۵۷ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
مرگ بر آمریکا
ناشناس
۱۵:۵۳ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
دیگر آمریکا آن ابر قدرت و یکه تاز جهان نیست ،چشمها را باید شست.
و نوکری ارباب را کنار گذاشت
و نیز خود کم بینی را باید زدود.
و همچنین واقعیت‌های جهان را دید.
چین ابرقدرت حال حاضر جهان و آینده است و این کشور رهبری جهان و ابرقدرتی را تا قرن‌ها و چه بسا هزاره ها حتما یدک میکشد زیرا تمام شاخصه های ابرقدرتی را دارد.
قدرت ،ثروت،تولید،دانشمند،تجارت ،فضا،ارتباطات و توان نظامی و...
ناشناس
۱۵:۴۷ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
منطقه از آن قدرتهای بزرگ منطقه ای همچون چین ایران و روسیه است.امریکا در این منطقه بیگانه و تروریست است.
بختیاری
۱۵:۴۲ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
کشورهایی که ما را جهان سوم و عقب افتاده می‌پنداشتند خود بزرگترین جنایت های تاریخ را رقم زدند ولی گویا مردمان این کره خاکی حافظه ضعیفی دارند.
ناشناس
۱۴:۱۴ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
انشاءالله تمام آمریکایی ها از منطقه برن بیرون.
فعلا از عراق و افغانستان که خارج شدن.
باید از پاکستان هم اخراج بشن.
ناشناس
۱۴:۰۶ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
چه بخواهید و چه نخواهید و چه خوشتان بیاد و چه نیاد آمریکا قدرت اول دنیاست از همه نظر و تازه زمانیکه چین بخواد جای آمریکارو بگیره به عمره ماها قد نمیده. تازه چین هم هیچوقت دلسوز ما نبوده و نخواهد بود، همانطور که در زمان تحریم به راحتی پشت مارو خالی کرد..بنابراین دشمنی با آمریکا فقط برای ما ضرر و هزینه بوده و هیچ سودی برای ما نداشته بعد از این هم نداره
ناشناس
۱۴:۴۷ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
دوستی با آمریکا هم دوستی خاله خرسست.
کاریش هم نداشته باشیم میاد منابع ما رو بدزده و ما رو تحقیر کنه و ایمان ملت ما رو از بین ببره.
آمریکا منبع فساد و زشتی و ظلم در جهانه باید از بین بره.
ناشناس
۱۴:۴۸ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
چه گروه های کوچکی که با یاری خدا بر لشکریان بزرگی پیروز شدند
ناشناس
۱۵:۴۳ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
خخخخخخخ
چشمات را باز کن هنوز خوابی .
ابرقدرتی آمریکا در حال فروپاشی است یکی از دلایل فرار از افغانستان حفظ ابرقدرتی است!!!!
ناشناس
۱۲:۳۰ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
مهم دید هر فردی به قضیه است دید بعضی در ایران القا شکست خفت بار است ولی در اصل این نیست و مطمنا آمریکایی ها خیلی باهوشتر از شما هستن که سطحی به داستان نگاه میکنید و نقشه تابلو کشورها برای تسلط طالبان رو میخوان یه داستان عادی جلوه بدین
ناشناس
۱۱:۴۴ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
بجای دید زدن پشت پرده ها از قیمت مرغ و برنج و دلار وسکه خبر بذار
ناشناس
۱۰:۲۷ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
انقدر نگید شکست امریکا پشت پرده خروج ناگهانی همه کشورها از افغانستان نقشه ای از پیش طراحی شده هست یا افغانستان به محلی برا تروریسم تبدیل میشه یا نقشه دیگری در پیش دارند نکته قابل توجه اینکه با حضور طالبان این کشور اصلا پیشرفت نخواهد کرد چون افکار عقب افتاده ای دارند و خرافاتی و نکته قابل توجه در بطن همین طالبان گروهای تروریستی زیادی وجود دارد گروه حقانی و غیره اما نکته دیگر به حرف مقامات امریکا دقت کنید در بین حرفهاشون مدام نرف جنگ دیگری در میان هست حال باید دید چه نقشه ای برای افغانستان و به خصوص کشورهای همسایه ان کشیدند
ناشناس
۱۰:۰۲ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
چرا انقدر گیر دادید به خروج آمریکا؟
ناشناس
۱۷:۱۷ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
مگه ورودش برای حل مشکل افغانها بود ؟؟؟!!!
نه .‌.. برای نظامی گری خودش بود و غارت ثروت افغانها...
و ترس از انقلاب اسلامی ایران
ناشناس
۰۹:۵۳ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
افزایش تعداد سگهای ولگرد باعث ناامنی شهرها شده. زن و بچه مردم از حمله های این حیوانات امنیت و آسایش ندارن. خواهش میکنم حرف طرفداران حقوق سگها رو گوش نکنید. سگهای ولگرد رو بکشید.
محمد بهرامی
۰۹:۴۱ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
با سلام با توجه به ضربالعجل آمریکا و جلو گیری آذربایجان به استفاده از رفتن کامیونها به ارمنستان من شروع یک جنگ از همه طرفه با ایران را می بینم که نهایتا ممکنه به خیلی مشکلات ختم بشه
ناشناس
۰۹:۲۶ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
کدوم شکست خفت بار امریکادر افغانستان واسه خودتون داستان می‌بافند کارشون تو افغانستان تموم شده دارن میرن مواظب مردم کشور خودتون باشین که روزی ۶۰۰ نفر طبق آمار خودتون کشته کرونا دارین میدین
رهگذر
۱۹:۰۱ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
باشه تو راست می گی .
ر د
۰۹:۲۳ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
پشت پرد ه چی بود ؟
ناشناس
۰۹:۱۳ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
گورشان را از کل منطقه گم خواهند کرد حضور غربی ها ی تروریست جنگ و خشونت را به منطقه آورده است امیدوارم دیگر صورت نحسشان را نبینیم
ناشناس
۰۸:۳۴ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
مرگ بر آمریکا اسرائیل انگلیس آل سعود منافق ضد ولایت فقیه
ناشناس
۱۳:۵۹ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
فقط این جمله کلیشه ای مرگ بر اینجا و اونجا. بابا تموم کنید این بی عقلی رو تو قرن ۲۱
حمید
۱۴:۳۲ ۰۸ شهريور ۱۴۰۰
آقای متمدن آره قرن ۲۱ هستیم. چه ربطی به عقاید داره. این بنده خدا هم مثل همه نظر داد...