سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نقش ویتامین‌ها در باروری زوج‌های جوان

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: مکمل‌های مهمی وجود دارد که برای کمک به باروری در تمام زوج‌های جوان ضروری هستند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، فاطمه شفیعی کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه باروری یک روند پیچیده است که به فیزیولوژی زنانه و مردانه بستگی دارد، اظهار کرد: در این زمینه مکمل‌های مهمی وجود دارد که بر اساس یک تقسیم بندی کلی برای کمک به باروری در تمام زوج‌های جوان ضروری و مفید هستند، که از جمله آن‌ها ویتامین A، ویتامین‌های گروه B، ویتامین‌های C، D، E و K است.

ویتامین A

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: ویتامین A یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است که در بسیاری از نقاط بدن از جمله رشد و نمو، تشکیل استخوان، بهبود زخم ها، کیفیت بینایی، حفظ سیستم عصبی، حفظ بافت‌های مخاط، سیستم ایمنی و تولیدمثل نقش حیاتی دارد. همچنین ویتامین A نقش تنظیم عملکرد غدد تولیدمثل، تولید سلول تخمک و تولید هورمون‌های مردانه را بر عهده دارد. منابع غذایی این ویتامین در اسفناج، تخم مرغ، زردآلو، سیب زمینی و هویج است.

ویتامین‌های گروه B

او ادامه داد: ویتامین‌های گروه B در واکنش‌های متابولیکی و تولید انرژی و تقویت سیستم باروری موثر بوده و در کاهش استرس نیز نقش اساسی دارد.

ویتامین B ۱

شفیعی تصریح کرد: ویتامین B ۱ در حفظ سیستم اعصاب، باروری در بزرگسالان و رشد کودکان ضروری است. گوشت، لبنیات، مغز‌ها و نان سبوس دار، مهم‌ترین منابع این ویتامین است.

ویتامین B ۵

او گفت: ویتامین B ۵ در تنظیم تولید هورمون‌های جنسی، تنظیم عملکرد غدد جنسی و عملکرد غده آدرنال موثر است و ویتامین ضد استرس نامیده می‌شود. منبع آن غلات، مرغ، ماهی، شیر، پنیر، میوه‌ها و تخم مرغ است.

ویتامین B ۶

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز افزود: ویتامین B ۶ در تنظیم عملکرد غدد جنسی، کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی و سنتز هموگلوبین، همچنین ترکیبات ژنتیکی موردنیاز است که منبع آن جگر گوساله، سیب زمینی، موز، عدس و اسفناج است.

اسید فولیک (ویتامین B ۹)

او ادامه داد: اسید فولیک (ویتامین B ۹) یکی از ویتامین‌های ضروری از خانواده ویتامین گروه B است که تامین ویتامین در بدن وابسته به جذب کافی و مداوم آن از طریق مکمل‌های غذایی روزانه است.

شفیعی با بیان اینکه زنان در دوران بارداری و شیردهی نیاز بیشتری به مصرف اسید فولیک دارند، تصریح کرد: اسید فولیک در واکنش‌های متابولیک زیادی در بدن انسان نقش دارد و برای عملکرد آن ضروری است. مصرف اسیدفولیک به ویژه در شروع بارداری بسیار اساسی است، زیرا اسید فولیک در تکامل جنین نقش مهمی ایفا می‌کند.

او با بیان اینکه این ویتامین خلق، خواب و اشتها را تنظیم می‌کند، گفت: اسید فولیک در جلوگیری از کم خونی که می‌تواند باعث کاهش تعداد سلول‌های قرمز خون شود، کمک به درمان سردرد، بهبود روماتیسم مفصلی، کمک به درمان ناباروری و کمک به درمان آکنه مفید است. منابع غذایی آن جگر، عدس، سبوس برنج، مخمر آبجو، آرد سویا، نخود، لوبیا، بادام زمینی، اسفناج، برگ شلغم، گندم و مارچوبه است.

ویتامین B ۱۲

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه ویتامین B ۱۲ نقش مهمی در افزایش تعداد اسپرم‌ها و میزان تحرک آن‌ها دارد و برای عملکرد کامل اسید فولیک ضروری است، افزود: برای رشد طبیعی، سلامت بافت‌های عصبی، تشکیل طبیعی خون بدن، تکثیر سلولی در دستگاه گوارش، مغز استخوان و بافت عصبی موردنیاز است. در زمان بارداری و شیردهی نیاز افراد به این ویتامین افزایش می‌یابد و منابع غذایی آن پنیر، ماست، گوشت ماکیان و قرمز، تخم مرغ و ماهی است.

ویتامین C

او ادامه داد: ویتامین C یکی از ویتامین‌های ضروری برای باروری و تولید اسپرم است که از جمع شدن اسپرم‌ها در یک نقطه جلوگیری می‌کند، کمبود ویتامین C سبب می‌شود اسپرم‌ها به هم بچسبند که این حالت می‌تواند سبب ۱۶ درصد موارد ناباروری در مردان شود.

شفیعی گفت: این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی نیز محسوب می‌شود؛ یعنی در جریان خون قرار گرفته و اثر شیمیایی موادی که به بافت‌های بدن آسیب می‌رساند را خنثی می‌کند، ویتامین C همچنین باعث ساخت کلاژن شده و در پیشگیری از بالا رفتن کلسترول خون و ایجاد لخته‌های خون در رگ موثر است.

او افزود: این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می‌شود و مصرف آن به افرادی که دچار کمخونی هستند توصیه می‌شود. پژوهش‌ها نشان می‌دهد ویتامین C در درمان ناباروری زوج‌های جوان نیز مفید است.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: به طور خلاصه می‌توان گفت ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان بسیار مهم در جذب آهن، حفظ ساختار غضروف و استخوان ها، حفظ ساختار عضلات، کمک به مبارزه با عفونت به ویژه عفونت مجاری ادراری و از همه مهمتر در باروری نقش مهمی را ایفا می‌کند.

او اضافه کرد: منابع غذایی گیاهی آن نیز شامل مرکبات، توت فرنگی، گوجه فرنگی، هندوانه، اسفناج، آناناس، موز، سیب زمینی‌ها و بروکلی است. همچنین جگر، منبع حیوانی تامین این ویتامین محسوب می‌شود.

ویتامین D

شفیعی ادامه داد: یکی دیگر از ویتامین‌های محلول در چربی است که مصرف آن برای جذب کلسیم و فسفر در بدن و شرکت در استخوان سازی به همراه کلسیم ضرورت دارد. او گفت: ویتامین D اثرات چند جانبه بر روی باروری دارد و در مراحل اولیه تکامل جنین، اثر ضد التهابی این ویتامین مشهود است. این ویتامین تنظیم کننده انتقال کلسیم از جفت بوده و فعالیت‌های ایمنی جفت را نیز بر عهده دارد.

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: این اثر مربوط به توانایی ویتامین D در افزایش پاسخ ایمنی ذاتی به ویژه فعالیت ضدمیکروبی آن است.

او گفت: با توجه به فعالیت‌های ویتامین D سطح ناکافی این ویتامین می‌تواند باعث واژینوز باکتریال، زایمان زودرس و پره اکلامپسی شود و از طرفی در جنین و کودک منجر به SGA (کوچک بودن جنین)، کاهش توده استخوانی و بیماری‌های اتوایمیون می‌شود.

شفیعی تصریح کرد: این ویتامین همچنین در افزایش قدرت باروری در مردان موثر است. منابع آن زرده تخم مرغ، ماهی آزاد، غلات سبوس دار، جوانه ها، حبوبات، لبنیات، جگر، گوشت قرمز و نور خورشید است.

ویتامین K

او افزود: ویتامین K از ویتامین‌های محلول در چربی است که برای انعقاد خون و سنتز پروتئین استئو کلسین در استخوان ضروری است. منابع غذایی آن نیز در سبزی‌های سبز رنگ نظیر اسفناج، کلم بروکلی و بروکسل، گل کلم، جگر، روغن سویا، تخم مرغ، توت فرنگی، شیر و روغن ذرت است.

ویتامین E

کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه ویتامین E نقش مهمی در متعادل کردن تولید هورمون، حمل اکسیژن به اندام‌های جنسی دارد، اضافه کرد: این ویتامین به عنوان فاکتور محلول در چربی و ضد سقط جنین شناخته شده و نام علمی آن توکوفرول است.

او بیان کرد: دلیل شهرت ویتامین E خاصیت آنتی اکسیدانی آن است که عبارت است از کاهش عوامل شیمیایی مخربی که در اثر استرس‌های فیزیولوژیکی و محیطی در خون به وجود آمده است. این ویتامین در لایه چربی دیواره سلول و در داخل سلول قرار دارد و از بروز تخریب در دیواره سلولی جلوگیری می‌کند.

شفیعی افزود: ویتامین E تنها به کمک گیاهان تولید می‌شود و در برگ ها، دانه ها، خصوصا روغن‌های گیاهی موجود است.

او با بیان اینکه آجیل، روغن سبوس گندم، آفتابگردان، بادام، ذرت و زیتون از منابع آن هستند، تصریح کرد: اثرات کمبود ویتامین E در اعصاب عروق و اندام‌های تولیدمثل مشخص می‌شود و کمبود آن در ایجاد سقط جنینی اثر بسزایی دارد و در درمان ناباروری نیز تجویز می‌شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.