سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چای، طلای سبز استان گیلان

از هر ۱۰۰ کیلوگرم برگ سبز چای به طور میانگین ۲۲ونیم کیلوگرم چای خشک به دست می‌آید.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، چای درختچه‌ای دائمی و همیشه‌سبز است، که از محصولات راهبردی در کشورمان به حساب می‌آید.

چایی که مصرف می‌کنیم از برگ‌های این گیاه بدست می‌آید.

برگ، اندام اصلی تولید غذا در بوته‌های چای است.

بیش از ۷۰ درصد برگ چای را آب و بقیه آن را ماده خشک تشکیل می‌دهد.

برای تولید چای باکیفیت باید تنها از شاخساره‌های فوقانی این گیاه شامل یک غنچه (جوانه) به همراه دو تا سه برگ استفاده شود.

از هر ۱۰۰ کیلوگرم برگ سبز چای به طور میانگین ۲۲ونیم کیلوگرم چای خشک به دست می‌آید.

در برگ‌چینی مطلوب توجه به کیفیت برگ، رعایت استاندارد برگ‌چینی، شدت برگ چینی و دور برگ چینی (مدت زمان لازم برای این که قسمت اعظم شاخساره‌های باقیمانده از دور قبل مجددا آماده برداشت شوند) اهمیت ویژه‌ای دارد.

برای بدست آوردن بیشترین عملکرد و نیز یک محصول باکیفیت بالا، لازم است که در برداشت به تعداد برگ‌ها، طول ساقه و لطافت برگ کاملاً دقت شود.

به طور کلی برگ‌چینی باعث جداکردن شاخساره‌های فوقانی گیاه چای می‌شود بنابراین در کنار برداشت چای بایستی به حفظ قدرت باردهی گیاه توجه کرد.

ارتفاع بوته‌های چای در اکثر باغات شمال ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر است.

البته کارشناسان، ارتفاع ۵۵ تا ۶۰ سانتی متر را برای برداشت مناسب‌تر می‌دانند.

در یک برداشت مطلوب و باکیفیت با توجه به دور برگ‌چینی باید یک تا دو برگ مغذی را روی بوته‌ها باقی گذاشت.

ترکیبات شیمیایی چای شامل پلی فنل‌ها (کاتچین‌ها و فلاوونوئیدها)، آلکالوئید‌ها (کافئین، تئوروبین، تئوفیلین و غیره)، روغن‌های فرار، پلی ساکاریدها، آمینواسیدها، چربی‌ها، ویتامین‌ها به خصوص ویتامین ث، عناصر معدنی مثل آلومنیوم، فلوئور، منگنز و ... می‌گردد.

پلی فنل‌ها با دارا بودن خواص آنتی‌اکسیدانی مسئول خصوصیات سلامت‌بخشی چای هستند.

فلاوونوئید‌ها اثرات آنتی اکسیدانی، ضد حساسیتی و ضد میکروبی دارند.

مقدار غلظت ترکیباتی که سبب بالارفتن کیفیت چای تولیدی می‌گردند در غنچه و برگ اول و دوم بیشتر است.

شاخساره‌ی در حال رشد چای، دارای بیشترین مقدار مواد لازم برای تهیه چای خشک با کیفیت است؛ به طوری که بیشترین مقدار این مواد در جوانه‌ها وجود داشته و به تدریج با رسیدن به برگ‌های مسن، مقدار آن کاهش می‌یابد.

در ساقه‌ها، مقدار این مواد در کمترین میزان خود قرار دارد.

بهتر است سطح برداشت (برگ‌چینی) مسطح، یکنواخت و بدون فاصله باشد تا عملیات برداشت خصوصا با ماشین‌آلات که بسیار حائز اهمیت است به راحتی انجام پذیرد.

استفاده از ماشین‌آلات برداشت در طول چند سال و با بوته‌سازی مناسب باغات چای می‌تواند هزینه‌های تولید را کاهش و کیفیت برگ‌چینی را افزایش دهد.

در برگ چینی انتخابی که با دست انجام می‌شود استاندارد برگ‌چینی به دلیل انتخاب شاخساره‌های مناسب بصورت کامل رعایت می‌شود.

اما در برگ‌ چینی غیرانتخابی که بوسیله ابزار‌هایی از قبیل قیچی، موتور‌های برداشت تک نفره و دونفره و …انجام می‌شود، بایستی فرم‌دهی و مرتب کردن بوته‌های چای برای برداشت مکانیکی انجام شده باشد تا برگ‌های نامطلوب داخل محصول برداشت شده نگردند.


حبیب جهانساز، رییس سازمان چای کشور گفت: تاکنون ۱۲۲ هزارو ۷۵۰ تن برگ سبز چای از باغداران خریداری شده است.

او افزود: که از این مقدار ۵۸ هزارو ۱۷۳ تن درجه ۱ که معادل ۴۷.۴ درصد و ۶۴ هزارو ۵۷۷ تن درجه ۲ معادل ۵۲.۶ درصد از چایکاران خریداری شده است.

رییس سازمان چای کشور گفت: میزان چای خشک تولیدی ۲۷ هزارو ۶۰۰ تن است.

حبیب جهانساز تصریح کرد: ارزش ریالی چای برداشت شده توسط چایکاران ۶۹۷ میلیارد تومان است، که تاکنون ۵۹۴ میلیارد تومان که معادل ۸۵.۲ درصد پرداخت شده است.

 


انتهای پیام/م.‌ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.