سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دیستروفی عضلانی چیست؟/ کاردرمانی و توانبخشی دیستروفی عضلانی دوشن

برای تشخیص دیستروفی عضلانی در کودکان و بزرگسالان نیاز به بررسی علائم بالینی فرد، توسط پزشک متخصص است.

به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، دیستروفی عضلانی به یک سری بیماری‌های عضلانی وابسته به ارث گفته می‌شود که علائم آن می‌تواند از دوران کودکی آغاز شود یا تا دوران نوجوانی هیچ علائمی نداشته باشد. حدود ۳۰ نوع بیماری دیستروفی شناسایی شده است که موجب تضعیف قدرت عضلانی در فرد می‌شود.

بسته به نوع بیماری دیستروفی عوارض آن متفاوت است. هر نوع دیستروفی بر روی عضلات قسمتی از بدن تاثیر دارند و زمان بروز علائم در آن‌ها متفاوت است. مرکز توانبخشی و درمان دیستروفی عضلانی دکتر صابر در زمینه توانبخشی این بیماران فعالیت می‌کند. بخش‌های تخصصی مرکز کاردرمانی دکتر صابر در دو شعبه غرب و شرق تهران در زمینه کاردرمانی جسمی، مکانوتراپی و کاردرمانی تعادلی، آب درمانی و ماساژ درمانی به بیماران دیستروفی عضلانی کمک می‌کنند.

جهت تماس با کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی در دیستروفی عضلانی دکتر صابر (کلینیک توانبخشی پایا در پاسداران و مرکز توانبخشی غرب تهران در سعادت آباد) با شماره ۰۹۰۲۹۱۲۳۵۳۶ تماس حاصل کنید.

تشخیص دیستروفی

برای تشخیص دیستروفی عضلانی در کودکان و بزرگسالان نیاز به بررسی علائم بالینی فرد توسط پزشک متخصص است. در ابتدا دکتر متخصص دیستروفی عضلات و قدرت عضلات بیمار را ارزیابی می‌کند و سوالاتی درباره روند رشد کودک و علائم آن از والدین می‌پرسد. در مرحله بعد آزمایش خون، نوار عضله جهت بررسی فعالیت الکتریکی عضلات و بیوپسی عضلانی یا نمونه برداری از عضله توسط سوزن نمونه برداری جهت تشخیص آسیب بافت پروتئینی عضلات انجام می‌گیرد. تصویر برداری و ام آر آی نیز ممکن است، نیاز باشد. برای تشخیص نوع دیستروفی می‌توان از آزمایش ژنتیک استفاده کرد که در مواردی که پیشینه خانوادگی وجود دارد، می‌تواند موثر باشد. پس از تشخیص بیماری، درمان دارویی و توانبخشی باید به سرعت شروع شود تا بتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.

دیستروفی عضلانی مادرزادی

دیستروفی عضلانی مادرزادی نوعی دیستروفی است که از بدو تولد یا کمی پس از آن شروع می شود. از نشانه‌های این بیماری ارثی ضعف پیشرونده در عضلات، اختلال در پروتئین‌های ماهیچه‌های بدن و مرگ سلول‌های ماهیچه‌ای است. علائم در ابتدای نوزادی با گریه‌های ضعیف، تون عضلانی پایین (هیپوتونی) و اختلالات تغذیه‌ای خود را نشان می‌دهد. بیماری به مرور پیشرفت کرده و عضلات را درگیر می‌کند.

دیستروفی عضلانی میوتونیک

این نوع از بیماری دیستروفی در بزرگسالان دیده می‌شود و از علائم آن عدم توانایی بیمار در کنترل انقباض عضلات است. بیماران نمی‌توانند عضلات خود را پس از انقباض شل و رها کنند. این بیماری از ۲۰ سالگی به بعد آغاز می‌شود و به مرور با پیشرفت آن بروی عضلات قلب و ریه نیز تاثیر گذاشته و تنفس بیمار را دچار مشکل می‌کند.


دیستروفی عضلانی لیمب گیردل

این بیماری ارثی با ضعف در عضلات ناحیه شانه و لگن خود را نمایان می‌کند. با پیشرفت بیماری عضلات نواحی دیگر بدن نیز درگیر می‌شوند. دیستروفی عضلانی لیمب گیردل بر اساس نوع جهش ژنتیک می‌تواند خفیف و با پیشرفت کند یا به صورت شدید و پیشرونده دیده شود. با توجه به نادر بودن این نوع بیماری، سن تقریبی درگیری افراد با این بیماری از کودکی تا بزرگسالی متفاوت است و بسته به نوع آن دارد.

دیستروفی عضلانی بکر

دیستروفی عضلانی بکر به علت اختلال در روند تولید دیستروفین در عضلات ایجاد می‌شود. این نوع دیستروفی وابسته به X است و به صورت مغلوب به ارث می‌رسد. دیستروفی عضلانی بکر و دوشن علائم مشابهی را دارند، اما نوع بکر نسبت به دیستروفی دوشن علام خفیف تری را ایجاد می‌کند و روند کندتری دارد. این بیماری اغلب در مردان دیده می‌شود.

درمان بیماری دیستروفی عضلانی دوشن

دیستروفی عضلانی دوشن نیز مربوط به جهش در ژن دیستروفن است و نسبت به دیستروفی بکر علام شدیدتری را بروز می‌دهند. سن شیوع این بیماری تقریبا از ۱۱ سالگی است. ضعف عضلات و تغییر فرم عضلات، مشکل در راه رفتن و افتادن‌های مکرر و سختی در برخاستن از زمین از علائم بیماری است. با پیشرفت بیماری اختلالات تنفسی و مشکلات قلبی افزایش یافته و تنگی نفس و ضربان قلب نامنظم را برای بیمار به دنبال دارد. شیوع این نوع دیستروفی بیشتر از دیستروفی بکر است و نیاز توانبخشی این بیماران نیز حادتر است. در درمان دیستروفی دوشن تمرینات کاردرمانی و توانبخشی در کاهش درد‌های عضلانی، بهبود حرکت و کنترل پیشرفت بیماری بسیار موثر است.

توانبخشی دیستروفی عضلانی

بیماری دیستروفی پیشرونده است و محققان همچنان در حال تلاش برای پیدا کردن راهی برای درمان آن هستند. درمان‌های توانبخشی موثرترین درمان در حال حاضر است. کاردرمانی و تمرین درمانی به بهبود توانایی‌های حرکتی بیماران کمک می‌کند و انجام تمرینات گفتاردرمانی در جهت بهبود حجم تنفسی بیمار و اختلالات بلع احتمالی مفید است. تجویز وسایل کمکی نظیر واکر و ویلچر در بهبود تحرک بیمار و افزایش استقلال فردی او کمک کننده است.

کاردرمانی در منزل دیستروفی عضلانی

کاردرمانی در منزل از خدمات مفید در بیماران دیستروفی عضلانی است. به علت سختی جا به جایی این کودکان به مراکز توانبخشی جناب آقای دکتر صابر با بهره گیری از کاردرمانان مجرب به توانبخشی این کودکان کمک بسزایی می‌کند. تقویت قدرت عضلانی، انجام تمرینات کششی موجب جلوگیری از کوتاهی عضلات و خشکی مفاصل می‌شود. افزایش خون رسانی و بهبود حرکت در فرد باعث حفظ استقلال فردی بیمار و تسهیل جا به جایی و حرکت می‌شود.

تمرینات دیستروفی عضلانی

در ارائه تمرینات توانبخشی برای بیماران دیستروفی بسته به سطح بیمار تمرینات متفاوت است. اما به صورت کلی توانبخشی از تمرینات کششی و اصلاحی جهت حفظ وضعیت صحیح عضلات و مفاصل بیمار و جلوگیری از دفورمیتی در فرد آغاز می‌شود. استفاده از اسپیلنت‌های شبانه برای حفظ وضعیت عضلات نیز پیشنهاد می‌شود.

تمرینات تقویت عضلانی و حرکتی در کنار تمرینات کششی موجب حفظ قوام و قدرت عضلات و کندی روند تبدیل بافت عضله به چربی می‌شود. همچنین استفاده از وسایل کمی در منزل با تجهیز محافظ برای حمام و یا نسب دستگیره‌های کمکی در دستشویی امکان حرکت بیمار را در منزل بدون نیاز به ویلچر یا کمک مراقبین فراهم می‌کند. استفاده از آب درمانی با کاهش وزن بیمار در آب و تسهیل حرکت او در داخل آب موجب بهبود قدرت عضلانی و افزایش دامنه حرکتی در بیمار می‌شود.

ماساژ درمانی و استرچ ستون فقرات برای جلوگیری از انحرافات ستون فقرات که به مرور در فرد ایجاد می‌شود و آموزش نحوه صحیح نشستن و وضعیت لگن در حالت خوابیده و یا استفاده از صندلی چرخ دار در موارد پیشرفته بیماری می‌تواند کمک کننده باشد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.