سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وقتی دل زمین خالی می‌شود/ فرونشست زمین در ایج به دلیل بهره‌برداری از آب‌های زیر زمینی

گودال بزرگی در منطقه مهدی آباد ایج از توابع شهرستان استهبان به وجود آمده که به زعم یکی از اهالی آن منطقه به بحران تبدیل شده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، یکی از اهالی مهدی آباد در صفحه اینستاگرام شخصی خود با این مضمون در مورد فرونشست زمین نگرانی خود را ابراز داشته است " وقتی از عظمت بحران سخن می‌گوییم یعنی مهدی آباد ایج "

این کاربر با انتقاد از مسئولان نوشته است: پیام تکان دهنده مهدی آباد ایج چرا آن‌هایی را که باید تکان دهد، تکان نمی‌دهد؟

در ادامه عنوان داشته: به نظرم همه آن‌ها که اینک در کابینه سیزدهم برنامه‌های خود را به صحن بهارستان ارائه داده اند، خوب است در یک دوره فشرده بازآموزی زبان سرزمین ایران شرکت کرده و سری به منتهاالیه خاوری استان فارس در قلمرو شهر ایج بزنند و دریابند که چگونه در آن دشت زیبا و احاطه شده در بین دو یال پرشکوه از ارژن‌ها و ارس‌ها اینک یکی از بزرگترین فروچاله‌های آسیای جنوب غربی و طولانی‌ترین شکاف چند ده کیلومتری زمین رخ داده و هنوز ادامه دارد. "

پیگیری ها نشان می‌دهد این گودال که عمق و مساحتی چند ده متری دارد، درست در زمین‌های زراعی مهدی آباد به وقوع پیوسته که به گفته مسئولان در منابع طبیعی و جهاد کشاورزی استهبان، می‌تواند ناشی از برداشت بی رویه آب‌های زیرزمینی و در پی آن ایجاد گسل در عمق زمین باشد.

گسل‌ها شکستگی‌هایی در پوسته زمین هستند که در طول آن‌ها تغییر شکل‌های قابل توجهی ایجاد شده است.

گاهی اوقات گسل‌های کوچک در ترانشه‌های جاده، جایی که لایه‌های رسوبی چند متر جابجا شده اند، قابل تشخیص هستند.

گسل‌هایی در این مقیاس و اندازه معمولاً به صورت تک گسیختگی جدا اتفاق می‌افتد. در مقابل گسل‌های بزرگ شامل چندین صفحه گسل درگیر می‌باشند. این منطقه‌های گسله، می‌توانند چندین کیلومتر پهنا داشته باشند و معمولاً از روی عکس‌های هوایی راحت‌تر قابل تشخیص هستند تا سطح زمین.

اما در همین باره، رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان استهبان می‌گوید: با مطرح کردن این موضوع در جمع مسئولان منابع طبیعی استان، آن را خارج از اختیارات این ارگان دانستند و پاسخی برای رفع این مشکل ندارند.

ابراهیمی معتقد است: برای بررسی و رفع این معضل باید با کارشناسان زمین شناسی مشورت صورت گیرد و راهکار‌های اساسی در این زمینه انجام شود.

مدیر جهاد کشاورزی استهبان نیز در تأیید صحبت‌های رئیس منابع طبیعی آن شهرستان می‌گوید: این فرونشست زمین مربوط به حدود چهار سال گذشته است و برداشت بی رویه آب طی سال‌های اخیر توسط کشاورزان آن منطقه باعث بوجود آمدن آن شده است.

اعیان منش می‌افزاید: منطقه ایج بر اساس تقسیم‌بندی‌های زمین‌شناسی در پهنه زاگرس واقع‌شده، ساختار کلی منطقه شامل ساختمان‌های طاقدیسی بزرگ است و با توجه به تکتونیک فعال و با شکستگی‌های محلی، لایه‌های سنگ آهکی بسیار خرد شده و بلوک‌های بزرگ با مرز‌های گسل در منطقه ایجاد شده است.

او می‌افزاید: محل فروچاله در دامنه کوهستان و بر روی رسوبات کوهپایه‌ای است و ابعاد فروچاله ۸۰ متر و قطر نزدیک به ۲۰ متر در اراضی باغی ایجادشده است.

به گفته این مقام مسئول، طبق تحقیقات علمی، علت ایجاد این حادثه بیشتر به دلیل عواملی همچون افت سطح سیالات زیرزمینی و انحلال تشکیلات زیرسطحی است و تغییر کاربری زمین و زهکشی خاک‌های آلی از جمله عوامل دیگری هستند که می‌توانند در ایجاد پدیده فروچاله ایج مؤثر باشند.

همچنین شرایطی مانند فرآیند‌های زمین ساختی و پویایی گسل‌ها در منطقه، بارندگی، وجود عوارض توپوگرافی، نفوذ ریزش‌ها و یا رواناب‌های اسیدی، انحلال تشکیلات سطحی و وجود لایه‌های نامقاوم در تشکیلات رسوبی زیرین، منجر به توسعه پدیده فرونشستی و ایجاد شکاف و فروچاله شده است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.