سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گفتگوی منتشر نشده باشگاه خبرنگاران جوان با مرحوم پروفسور کردوانی/ برای آیندگان وصیت می‌کنم

پروفسور کردوانی پدر علم کویر شناسی ایران در آخرین مصاحبه خود وصیت‌هایی به جوانان کشور کرده بود که در گزارش زیر می‌خوانید.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،پروفسور پرویز کردوانی ملقب به پدر علم کویر شناسی ایران سال‌ها در زمینه تحقیقات و بهبود شرایط زیست محیطی ایران تلاش کرد، اما متاسفانه در ۲۷ مرداد ۱۴۰۰ در سن ۹۰ سالگی دار فانی را وداع گفت.

پدر علوم کویر شناسی ایران در آخرین مصاحبه خود با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان گفت، کشور ما از نظر بارندگی بسیار فقیر است و با توجه به تغییر اقلیم در جهان چاره این خشکی‌ها درست مصرف کردن است، البته نمی‌توان همه مشکلات را گردن تغییر اقلیم انداخت و برخی از این مشکلات ریشه در گذشته کشور دارد.

کردوانی گفت: در سال ۱۳۴۹ برای یک سفر علمی، به مرز ایران و عراق سفر کردیم، در آنچه به نقطه‌ای رسیدیم که آب زیادی از سمت ایران به سمت عراق می‌ریخت، از پیر مردی که بر زیر سایه یک درخت گردو نشسته بود پرسیدم این آب چیست صاحب ندارد؟، پیرمرد گفت این زاب صغیر یا کوچک است که از ایران به سمت عراق میرود و از آن سمت به سد دوکان می‌ریزد.

پدر علوم کویر شناسی ایران افزود: نماینده ارومیه در مرداد ماه ۹۱ طی نامه‌ای از من خواست تا یک طرح کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای احیای دریاچه ارومیه ارائه کنم، برای بررسی بیشتر وضعیت، یک کلاه کهنه بر سرم گذاشتم و با یک وانت باری قدیمی یا قراضه راهی شبستر، آزاد شهر و ... شدم، در آنجا دیدم چاه‌های زیادی در شهر حفر شده است.

وی تصریح کرد: مردم که در مسیر ما را می‌دیدند می‌گفتند آقای مهندس لطفا آب را نبندید،​ چون در ان زمان چاه‌های اطراف دریاچه را می‌بستند، پس از بررسی‌های مختلف به این نتیجه رسیدم که به علت چاه‌های فراوانی که به اسم توسعه در اطراف دریاچه زده شده و سفره‌های زیرزمینی آبی منتهی به دریاچه خشک شده اند، همانجا نشستم و ساعت‌ها گریه کردم، سپس با نماینده ارومیه تماس گرفتم و گفتم احیای دریاچه ممکن نیست و هرکه به دریاچه ارومیه آب ببندد خائن است.

این کارشناس محیط زیست افزود:اما آقای عیسی کلانتری گفت کردوانی گفته که دریاچه ارومیه بیمار است نباید آن را احیاء کرد, ولی ما برای این دریاچه هزینه می‌کنیم و ۲۲ میلیارد تومان برای شکستن صخره‌ها و آب رسانی به دریاچه هزینه کردند اما فقط آب‌های سطحی را می‌دیدند و به این توجه نمی کردند که سطح آب هر روز کمتر می‌شود.

کردوانی در مورد شرایط فعلی دریاچه ارومیه گفت: دریاچه ۳ منبع آبی دارد.آب‌های بارندگی، آب‌های سطحی و سوم آب‌ها و سفره‌های زیر زمینی، که اکنون این دریاچه از آب‌های زیر زمینی بهره‌مند نیست و با انتقال آب به سطح دریاچه، آب از سفره‌های زیر زمینی خارج می‌شود.

وی تصریح کرد: در گذشته دریاچه ۶۲ میلیارد متر مکعب آب داشت، اما اکنون به این شکل نیست، فصل زمستان با بارندگی‌ها اندکی سطح آب دریاچه بالا می‌آید و در فصل گرما باز خشکی صورت میگیرد.


بيشتر بخوانيد


پدر علوم کویر شناسی ایران گفت: وصیت میکنم قشنگ بنویسید، پیشرفت علم خوب است، اما استفاده غلط از آن به ضرر بشر است، در جوانی وقتی از تهران به سمت زادگاهم گرمسار می‌رفتم وسیله نقلیه ما چهارپایان بودند، مثلا ممکن بود ۱ شبانه روز در مسیر باشیم برای رسیدن به مقصد، در مسیر می‌دیدم مردم در حال حفر چاه هستند و زمزمه می‌کنند که قنات قدیمی شده و بدرد نمی‌خورد و از پمپ آب باید استفاده کنیم.

وی افزود: در دفعات بعد با ماشین به سمت گرمسار میرفتم و مسیر را چند ساعته طی می‌کردم، زمانی که به مقصد می‌رسیدم اهل خانواده می‌گفتند چطور چند ساعت قبل حرکت کردی و به این زودی رسیدی که این به لطف علم بود ,، اما همچنان چاه‌هایی را می‌دیدم که خشک شده اند و مردم میگویند پمپ آب‌هایی قویتر آمده و باید چاه آب عمیق‌تر بزنیم.

کردوانی تصریح کرد: شاگردان زیادی را در راه علوم محیط زیستی کشور تحویل جامعه دادم، بسیاری از آن‌ها اکنون در مقام‌های عالی کشور قرار دارند، این را میدانم با تکنولوژی‌هایی که اکنون برای رفع کم آبی کشور به مردم ارائه می‌کنند، دردی را دوا نمی‌کند و فقط مدتی مردم را سرگرم می‌کند، در گذشته یک سری تکنولوژی به ما دادند مانند پمپ آب، شیلنگ آب، سد و ... که با استفاده غلط از آن‌ها روند خشکی کشور را سریع‌تر کردیم، اکنون ۳ تکنولوژی دیگر مانند بارور کردن ابر‌ها، انتقال آب دریا‌ها و استخراج آب‌های ژرف با ۲۵۰۰ متر حفاری در دل زمین مطرح کرده اند، اما باز هم می‌گویم که این‌ها فایده‌ای ندارد و فقط مدتی مردم را سرگرم می‌کند.

وی در پایان گفت: من چاره کار را درست مصرف کردن مردم، صنعت و کشاورزی از آب می‌بینم , اما با روند فعلی کشور در زمینه آب روز به روز به سمت بحران میرود، و شهر‌های تهران، کرج و ورامین تا ۵۰ سال آینده خشک می‌شوند و خوشحالم که نیستم تا آن روز‌های کشور را ببینم.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۷:۴۰ ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
روحش شاد
ناشناس
۱۳:۳۹ ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
کویر دیگه شناخت می خواست که یه رشته جدا گانه براش گذاشتن؟ یک جای بی آب و علف تو ایران که به دست فارسها افتاده و چون حکومت دستشان هست جاهای دیگه را تخریب می کنن تا آن را آباد کنن،همین آقای پوروفسور پای حرفهاش می نشستی آخر هیچ راه عملی دستگیرت نمی شد ولی در هر صورت روحش شاد.
سامان
۱۳:۲۲ ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
ایشون که با آب کردن دریاچه ارومیه مخالف بود کلا علاقه زیادی ب کویر داشتن
سامان
۰۳:۰۰ ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
مگه گذاشتن چیزی از ایران بمونه ب مسولین وصیت کنند سوزاندن خشک کردن و بردن
سعید آبدار
۰۱:۱۵ ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
روح دریائیت با فروغ همان ستاره های کویری که وسعتی به بزرگی همه زیبائیهای جهان داشت، قرین رحمت الهی باد...، افسوس که آنطور که باید و شاید، قدر علم و دانسته های تو ای مرد بزرگ را ندانستند. روحت تا ابدیت غرق در نور و یادت همیشه در دلهای آدمیان زنده و جاوید خواهد بود...، روحت شـــاد
ناشناس
۰۸:۳۶ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
روحش شاد. واقعا بجا فرمودند که استفاده درست از تکنلوژی روز نمیشه. ای کاش گوش شنوایی بود.
بلبل
۰۷:۲۴ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
اندوه بزرگیست روحشان قرین رحمت الهی
ناشناس
۰۳:۴۸ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
سلام چرا اصل فیلم منتشر نشده...
ناشناس
۱۱:۰۵ ۰۹ شهريور ۱۴۰۰
صوت هست نه فیلم
ناشناس
۱۱:۰۵ ۰۹ شهريور ۱۴۰۰
صوت هست نه فیلم
بازنشسته
۰۲:۳۵ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
روحت شاد ای مرد علم و عمل ، قدر شما را ندانستند و برای همین است که خوزستان و دیگر مناطق بی آب شد.خداوند مهربان روح بزرگ شما را قرین رحمت خود قرار دهد ان شاالله.
ناشناس
۰۱:۰۶ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
آقای کردوانی استاد بودند ولی عالم دهر نبودند. دانش انسانها از اسرار طبیعت در حد نمی‌دانم کافیه، ولی اصرار بر درمان و بهبود برمیگرده به تفکر و شعور انسانها و میل به حیات و زندگی و جاودانگی هستش. هر میل به نابودی که دست بشر در اون دخیل باشه قطعا همون بشر میتونه از نو بسازه البته فساد و فشار و قومیت گرایی اجازه چنین حرکتی روبده، و واقعا درک کنند که ایران سرای من هست.
اگر یک روز امید به حیات رو از دست بدهیم همان روز ما مرده ایم.
ناشناس
۱۰:۰۴ ۰۱ شهريور ۱۴۰۰
هنوز هم نمی خواهی واقع گرا باشی !!!!
ناشناس
۰۰:۲۲ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
واقعا الان هر روستای که میری،یکی یه ویلا ساخته و یه چاه و یه پمپ آب .خوب سفره های آب زیر زمینی خشک شدن.
اقلیم ایران بر اساس احداث قنات بوده .اگر قنات های یزد و کرمان نبود پس چطور این همه سال زندگی میکردن .
احیای قنات ها ،پر کردن چاه های شخصی،کاشت محصولات کشاورزی متناسب هر منطقه ،و شناسی جغرافیای صنعتی ،و هزاران کار دیگه باعث میشه مشکل کم آبی کمتر بشه
ناشناس
۰۰:۲۰ ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
در ایران چنین دانشمندانی فقط عنوان و القاب تشریفاتی و افتخاری دارند ولی در عمل و میدان هیچ کاری به اونها سپرده نمیشه و به هیچ یک از توصیه هاشون عمل نمیشه. همین پروفسور عزیز اگه زمانی که زنده بود میرفت و از وزارت نیرو درخواستی میکرد مثلاً برای بررسی چاه غیرمجاز، تحویلش نمیگرفتن یا میذاشتنش توی بروکراسی بی‌پایان اداری.
مایه تاسفه که افراد نالایق و میزدوست و مفت‌خور مدیر و مسئول میشن و دانشمندان و متخصصینی مثل ایشون هیچ سمت رسمی نداشتن. از این دانشمندا کم نیست تو کشور منتها کسی بهشون بها نمیده. چه توی محیط‌زیست جه توی پزشکی، مهندسی، کامپیوتر و...
خیلی‌هاشونم بخاطر همین رفتار هست که مهاجرت میکنن. نمونه‌اش دانشمندای ایرانی ناسا
ناشناس
۲۳:۴۸ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
مرحوم پرفسور کردوانی ازدست مسؤلان ومدیران بی درد ومرفح وبیسواد، دق کرد ومرد!؟؟ به جای چنین انسانهایی، مفسدان باید بمیرند؟؟؟
ناشناس
۲۳:۱۲ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
دوتا غصه دارم
یکی از علم و تخصص و دلسوزیهای صادقانه ایشون استفاده نشد
یکی هم چنین شخصیتی رو از دست دادیم
لااقل از راهکارهاشون استفاده کنیم
روحش شاد
ناشناس
۲۲:۲۱ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
یارو درس خونده دانشگاه بیکاره دولت در های روزیش از همه جا بسته بیکار مونده نمیتونه زندزندگیش بچرخه میره جان طبیت میافته اما بعدتر از خود کارمندهای دولت هستن باحقوق شان به جان طبیعت افتاده به صورت فاجعه بار تخریب میکنن شناور میخرن برق میخرن هرکاری میکنن چون پول دارن ویلا میسازن استخر پر میکنن بهتره دولت حقوقها رو بکشه پایین زیاد پرواز نکنن هر وقت ادارات تعطیل شد کارمند ها با ترافیک سنگین به سمت میحط زیست میرن ادارات رو تعطیل نکنید اینا رو بچسبونید به ساختمانها تا شهر الوده نکنن.
ناشناس
۲۲:۰۳ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
چرا منتشر نشده بود؟
ناشناس
۲۱:۴۰ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
خدا رحمتشون کنه
ناشناس
۲۱:۱۵ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
انسان به خودی خود، خودخواه و تخریب‌گر هست دیگه چه برسه ایرانی باشه.
ناشناس
۲۱:۴۱ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
آفرین که خودت رو خوب میشناسی تا میخورین به تعطیلات پیش به سوی صاف کردن طبیعت
ناشناس
۲۳:۴۹ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
والا
ناشناس
۲۱:۰۰ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
حیف استاد خدا رحمتش کند
یوسف
۲۰:۵۸ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
چنین دانشمند گرانقدری مایه افتخار است جمله آخرش را باید با طلا نوشت درست مصرف کردن تنها چاره کار است همچنان که خداوند در قرآن می فرماید بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید اسراف باعث سلب نعمت می شود و شکر گزاری باعث زیادی و وفور نعمت در جایی هم خداوند ما را به پیروی ار صاحبان امر دعوت می کند یعنی متخصص متعهد در هر زمینه ای که ایشان متخصص در حوزه کویر شناسی و مسائل مربوطه می باشد خداوند رحمتش کند باشد که ما به خود آییم و ایران را خودمان بسازیم و آبادش کنیم
ناشناس
۲۰:۲۱ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
خدا رحمتش کنه انسان بزرگی بودند
ناشناس
۲۰:۰۷ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
ادم بزرگ و کار بلدی بود که ازش در عمل استفاده نشد
یه تاسف دیگه اضافه کنید به باقی تاسف های تاریخ این کشور
ناشناس
۲۰:۰۵ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
طبیعت انتقام سختی ازبشر بی فکرو مخرب خواهد گرفت انتقامی سخت ...