به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، با فرا رسیدن دهمین روز از محرم، سالروز شهادت حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و هفتاد و دوتن از یاران با وفایش، مسلمانان کشورهای مختلف جهان این روز را به طرق مختلف گرامی داشته و در رثای امام حسین و یاران آن حضرت به سوگواری میپردازند.
اما در میان تمام عزاداریها و مرثیه سرایی ها، سنتها و آداب رسومهایی هم در میان کشورهای مسلمان وجود دارد که شاید کمتر به گوشمان خورده باشد. در این گزارش قصد داریم تا به برخی آداب و سننی که در روز عاشورا در شماری از کشورهای مختلف جهان برقرار است نگاهی بیاندازیم:
از آنجا که مطابق برخی روایتهای تاریخی، واقعه پهلو گرفتن کشتی نوح (ع) بر کوه جودی در محرم و بطور مشخص طبق برخی نقل قولها در روز عاشورا بوده است، مسلمانان ترکیه این روز را گرامی داشته و غذای خاصی را در این روز میپزند.
پایگاه خبری دیلی صباح ترکیه در گزارشی به تاریخ اوت ۲۰۲۰ با اشاره به این اعتقاد در این خصوص مینویسد مسلمانان، عاشورا را به عنوان روزی محترم گرامی میدارند؛ چرا که نوح (ع) در این روز از خانواده خود خواست تا با آوردن تمام غذاهای باقی مانده در کشتی و مخلوط کردن آنها با هم، یک (سوپ/ پودینگ) شیرین تهیه کنند.
حال بر اساس این اعتقاد همه ساله مسلمانان ترکیه با درست کردن «آشوره» (بر گرفته از کلمه عاشورا) و یا همان «پودینگ نوح» یاد و خاطره این روز را گرامی میدارند.
در واقع آشوره و یا همان «پودینگ نوح» نوعی دسر ترکی است که از مخلوط دانه و میوههای خشک و آجیل تهیه میشود. این دسر در ترکیه تمام سال مخصوصاً در ایام محرم و روز عاشورا سرو میشود. آشوره دسری است که حاوی هیچ محصول حیوانی نیست. یکی از دلایل آن، اعتراض به انواع خشونت و خونریزی است.
همچنین مسلمانان شیعه و اهل تسنن این کشور هر ساله یاد و خاطره شهادت امام حسین (ع) نواده پیامبر گرامی اسلام را گرامی میدارند و در این روز، به عزاداران «آشوره» یا همان «پودینگ نوح میدهند.
شیعیان مراکش روز عاشورا را «روز زمزم» مینامند و در این روز برای تبرک بر یکدیگر آب میپاشند. پس از عاشورا، «شب شعله» (لیلة الشعالة) وجود دارد. در این شب افراد در کنار آتش جمع میشوند و برخی داستان شهادت امام حسین و امام حسین (علیهما السلام) را در کنار آتش برای دیگران تعریف میکنند.
همچنین برخی خانوادههای مراکشی عادتی در روز عاشورا دارند که در اکثر کشورهای دیگر مسلمان نشین وجود ندارد و آن این است که آنها از اول محرم تا روز عاشوراء نمک خریداری نمیکنند. پایگاه «المصری الیوم لایت» در گزارشی به تاریخ سپتامبر ۲۰۱۷ با عنوان «عاشورا در کشورهای عربی؛ ساکنان این کشور در این روز نمک خریداری نمیکنند»، به این سنت در مراکش پرداخت.
در عربستان که بیشتر ساکنان آن را مسلمان اهل تسنن شکل میدهند، بسیاری از افراد این روز را روزه میدارند و در آن احادیثی در خصوص فضیلت روزه عاشورا بیان میدارند. همچنین در این کشور بسیاری از افراد با خریداری غذا، به افراد روزه دار در خیابانها و مسیرهای اصلی افطاری میدهند.
البته این مسأله در خصوص ساکنان مناطق شرقی این کشور که شیعه نشین هستند، متفاوت است. در مناطق شرقی این کشور در این روز افراد در خانههایی خاص در شهرهای قطیف و الاحساء جمع شده، قرآن تلاوت کرده و به بیان سیرهای از پیامبر و اهل بیت میپردازند.
در مصر در کنار روزه و نماز، غذایی مخصوص وجود دارد که به أن «طبق العاشوراء» و یا «البليلة» گفته میشود. این غذا که در روز عاشورا و گاه روز تاسوعا (نهم محرم) در خانهها پخته میشود، شامل دانههای گندم با شکر، نشاسته، شیر است که با فندق و کشمش تزئین شده است.
طبق العاشوراء
در عراق در حالی که بیشتر اهل تسنن این کشور در این روز به نماز و روزه میپردازند، شیعیان این کشور یاد و خاطره سید و سالار شهیدان، ابا عبدالله الحسین را گرامی میدارند. همچنین باید گفت پس از شیوع کرونا، شیعیان و مسلمانان ساکن عراق به مانند سالهای گذشته، اما با رعایت مسائل بهداشتی تلاش کردند تا این روز را گرامی دارند.
پایگاه خبری SBS استرالیا سال گذشته در خبری نوشت: با ماسک و چشمانی آشک آلود، مسلمانان شیعه، عاشورا را با وجود ویروس (کرونا) در زیارتگاه های عراق گرامی داشتند.
این پایگاه استرالیایی نوشت: هزاران زائر شیعه با چشمانی اشک آلود و در حالی که ماسک و دستکش در دست داشتند، به سوی شهر مقدس کربلا به منظور بزرگداشت عاشورا سرازیر شدند.
اما الجزایر نیز در روز عاشورا عادت و رسوم عجیب و خاص خود را دارد. زنان در این کشور در شب عاشورا دستهای خود را حنا گذاشته، چشمها را سرمه میکشند و رسم است که در روز عاشورا ناخن و موها کوتاه شود.
پایگاه «اصوات مغاربیه» در گزارشی به تاریخ اکتبر ۲۰۱۷، در گزارشی با عنوان ۱۰ رسمی که مراکشیها در عاشورا انجام میدهند، به نقل از «انیسه مهنی» استاد تاریخ دانشگاه الجزائر مینویسد: الجزایر، تونس، مراکش و لیبی در دورهای از تاریخ، تحت «خلافت فاطمیان» که سلسلهای شیعی بود، اداره میشد و راز این رسوم نیز در همین است. به نوشته این گزارش، سرمه کشیدن جشمان از سوی زنان نیز ریشه در نشان دادن حزن و اندوه در شهادت امام حسین (ع) دارد.
در بحرین که بسیاری از ساکنان آن را شیعیان شکل میدهند، در روز تاسوعا و عاشورا بازارها بسته میشوند و موکبهای عزاداری خیابانها برپا میشوند و پرچمهایی با مضامین «یا حسین» به نمایش در میآیند.
انتهای پیام/
دیگه نمیدونه که بنی امیه و قاتلین حسین ع این روز رو مبارک میدونن و روزه میگیرن و افطار میدن و برای خونشون ارزاق تهیه میکنن برای ماشیعیان روزه گرفتن در روز عاشورا کراهت داره
نشستن کشتی نوح بر جودی نیز از جعلیات بنی امیه است که امام جعفر صادق یا امام محمد باقر علیهما السلام کامل آنرا رد می کنند
همانطور که در زیارت عاشورا میخوانیم«اللّٰهُمَّ إِنَّ هٰذَا یَوْمٌ تَبَرَّکَتْ بِهِ بَنُو أُمَیَّةَ»
حتی پخش کردند که روز پهلو گرفتن کشتی حضرت نوح و آزاد شدن حضرت یونس از دهان ماهی و ..... تا مردم بگن چه روز پر خیر و مبارکی هست.متاسفانه بیشترین مواردی که اینجا ذکر شد نشان از این تفکر اموی داره.
وگرنه روز عاشورا روز حزن و اندوه هست که توصیه شده به کم خوردن ولی روزه کراهت داره و گفته شده در روز با غذای خیلی ساده گذران کنید و به کار دنیا مشغول نباشید و....