سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جان جان در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان:

تورم بورس را تا کجا بالا می‌برد؟

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: وقتی نقدینگی با تولید کالا هماهنگ نباشد این نقدینگی باعث تورم می‌شود و تورم دامن بورس را می‌گیرد.

احمد جان جان کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با نقدینگی و اثر آن بر روی بازار سرمایه بیان کرد: نقدینگی به معنای مجموع اسکناس‌ها و مسکوکات در دست مردم و سپرده‌های دیداری است، حال اگر به این عوامل سپرده‌های غیر دیداری افراد نزد بانک‌ها را نیز اضافه کنیم حجم پول به دست می‌آید.

او افزود: با توجه به تعریف نقدینگی اگر این نقدینگی که در جامعه است با میزان کالا و خدمات برابری نکند این شکاف ایجاد شده بین نقدینگی با میزان کالا را افزایش قیمت جبران می‌کند، که این افزایش قیمت را به تورم تعبیر می‌کنیم و حال این تورم می‌تواند بر روی بورس اثر بگذارد.


بیشتر بخوانید


او در  پاسخ به این پرسش که اثر گذاری تورم روی شاخص‌های بورس به چه صورت است؟ افزود: زمانی که پول در دست مردم زیاد است، ولی به اندازه آن کالا تولید نمی شود، این قضیه منجر به افرایش قیمت خواهد شد، زمانی که رشد قیمتی ایجاد می شود،  شرکت های بورسی هم که کالاهای مختلف را تولید یا توزیع می کنند نیز افزایش نرخ  می گیرند، که در نتیجه این قضیه در میزان سودآوری این شرکت ها به لحاظ اسمی تاثیر گذار است و همین روند در ادامه باعث رشد بازار سرمایه می شود.

نقدینگی عامل ایجاد تورم و تورم عاملی برای رشد بورس

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: نقدینگی خود تاثیری بر روی شاخص ندارد بلکه  تورمی که حاصل از نقدینگی است بر روی بورس اثر می‌گذارد بنابراین تورم باعث رشد بورس  و شاخص می شود.

جان جان در رابطه با صحبت هایی که در گذشته بین اهالی بورس  مبنی بر اینکه بورس عامل تورم است جریان پیدا کرده بود گفت: دانستن بورس به عنوان عامل تورم صحبت غلطی است، شاید تورم عامل افزایش بورس باشد، اما بورس نمی‌تواند عامل تورم باشد به علت اینکه بازار سرمایه مصداق کوچکی از اقتصاد است، اگر اقتصاد را یک کل در نظر بگیریم و بازار سرمایه را جزء بدانیم باید بگوییم که جزء بر کل اثر نمی‌گذارد بلکه از کل اثر می‌گیرد. شاخص کل یک میلیون واحد ریزش داشت اما هنوز تورم فزاینده بود پس می توانیم بر این گفته که بورس تورم ایجاد کرده است خط بطلان بکشیم.

 

 

وی افزود: با توجه به گفته‌های بالا وقتی اقتصاد، تورم را تجربه می‌کند بازار سرمایه، چون در بستر همین اقتصاد در حال رشد است نیز این تورم را لمس می‌کند و از آن متاثر می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که وضعیت نقدینگی درماه‌های گذشته به چه صورت بوده است، گفت: دولت برای تامین حقوق کارمندان خود از حساب تنخواه بانک مرکزی حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان  برداشته است.  سقفی که در سال ۱۴۰۰ دولت می توانست برداشت کند میزان ۴۴ هزار میلیارد تومان بود که این میران را تا پایان خرداد ماه خرج کرد، بنابراین باید این عدد را در ضریب تکاثر ضرب کنیم، که ضریب تکاثر هم عددی حدود ۷  است،  بعد این عدد به دست آمده میزان خلق نقدینگی را بیان می کند و این خلق نقدینگی باعث تورم می شود و این تورم بر روی تمامی بازار های مالی از جمله بورس اثر گذار است.

جان جان به این پرسش که چند درصد از رشد شاخص در حال حاضر متاثر از تورم است و چه گروه هایی از این تورم بیشتر منتفع می شوند؟ تاکید کرد: می توانیم پیش بینی کنیم که تا پایان امسال ۴۷۰۰ تا ۵۰۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی داشته باشیم.  اگر شرایط با همین منوال باشد و نرخ ارز چشم اندازش تا  ۳۰ هزار تومان  صعودی باشد می توانیم بگوییم شاخص کل به راحتی ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد را می بیند، اما نمی توانیم پیش بینی کنیم که این تورم تا چه میزان اثر گذار است فقط می توانیم  بگوییم که اثر دارد. به طور مثال فرض کنید تورم  ۵۰ درصد است این امر به این معنی است که میانگین ارزش نرخ کلیه کالاها ۵۰ درصدافزایش پیدا می کند.

وی در پایان گروه هایی که بیش ترین اثر را از تورم  دریافت می کنند عنوان کرد: اگر بازار تا حدودی ثبات داشته باشد می توانیم بگوییم کانی های فلزی، پتروشیمی ها، پالایشی ها با افزایش تورم رشد را تجربه خواهند کرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.