به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مسلح آن در سالهای اخیر به ویژه پس از پایان جنگ تحمیلی تاکنون توانستهاند دستاوردهای مهمی در حوزه تجهیزات و ارتقای توان رزمی به دست آورند.
خودکفایی و ایجاد قدرت درونزا با طراحی و ساخت انواع تجهیزات نظامی بومی در سالهای اخیر به قدری سرعت یافته که حیرت بسیاری از ناظران بین المللی را به همراه داشته و باعث شده توان نظامی کشورمان هر سال بیش از سالهای گذشته رشد کند.
پیشرفت سامانههای پدافند هوایی ایران اینک به مرحله بینیازی نزدیک شده، ولی ظاهرا این پایان کار نیست و ایران گامهایی در جهت صعود کم سابقه در حوزه سامانههای پدافندی برداشته است. این در حالیست که ساخت سامانه باور ۳۷۳ در کمتر از ۱۰ سال تکمیل و اجرایی شده است؛ بنابراین حال که ایران به بالاترین سطح فناوری دفاعی در حوزه پدافند هوایی دست یافته است، از این پس در مدت زمان کوتاهتری قادر خواهد بود که محصولات باکیفیتتری را تولید کند. به معنای دیگر ایران در مرز علم پدافندی روز دنیا در حال حرکت است و هر لحظه باید منتظر اعلام یک خبر و دستاورد جدید دفاعی در این حوزه بود.
رادارهای دریایی یکی از انواع این دستاوردها هستند که متخصصان نیروهای مسلح کشورمان توانستهاند تا از طریق دانش بومی و استفاده از تکنولوژی روز دنیا به جدیدترین دستاوردهای حوزه رادارهای دریایی دست پیداکنند. در ادامه یک نمونه از این رادارها را برای شما معرفی میکنیم.
رادارهای دریایی گونه دیگری از رادارهای موجود در جهان هستند که نقش مهمی در تجارت دریایی و همچنین حرکت ناوگانهای دریایی کشورهای جهان در دریا دارند. این رادارها در دو باند فرکانسی S و X فعالیت میکنند، هر کدام از این باندهای فرکانسی وظایفی خاص برعهده دارند. رادارهای فعال در باندهای پایینتر از S برای مراقبت هوایی استفاده میشوند و فرکانسهای بالاتر از آن جهت اهدافی همچون جمع آوری اطلاعات، موقعیت یابی و رهگیری به کار میروند.
باند فرکانس X نیز همچون باند S نیز از مهمترین باندهای رادارها به شمار میرود. کاربرد این باند راداری در حوزه نظامی استفاده برای رادارهای کنترل آتش سلاحهای نظامی است و هواشناسی و ناوبری نیز کاربردهای غیر نظامی این فرکانس راداری محسوب میشوند.
هنگامی که یک شناور دریایی از هر دو فرکانس به طور همزمان استفاده کند، این کار سبب میشود تا احتمال بروز خطای تشخیصی در اثر افزایشها و کاهشهای ناخواسته برد کاهش پیدا کند. در واقع این دو باند فرکانسی با همپوشانی عملکردی، میتوانند به کاربران اطمینان دهند تا در همه شرایط اطلاعات به خوبی انجام شود.
جمهوری اسلامی ایران نیز در حوزه طراحی و ساخت این رادارها توانایی خاصی دارد و در این گزارش یک نمونه از رادارهای دریایی ساخت صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران را معرفی میکنیم.
سازمانهای تحقیقات و جهاد خودکفایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و به ویژه آغاز تحریمهای آمریکا علیه کشورمان کار خود را آغاز کردند. این سازمانها که تمام دانش بنیان و علمی بوده و هستند، توانستند تا از ابتدای جنگ تحمیلی تا امروز با تحریمهای جهانی مقابله کرده و دستاوردهای خوبی ایجاد کنند. یکی از این دستاوردهای دفاعی رادارهای دریایی هستند. سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی دریایی ارتش یکی از این سازمان هاست که دستاوردهای بسیاری در حوزه دریایی داشته که رادارهای دریایی یکی از این رادارها هستند.
این سازمان توانست برای شناورهای گوناگون خود انواعی از رادارهای دریایی در باند X و S را طراحی کرده و بسازد که قابلیتهای ویژهای دارند. مهمترین قابلیت این رادارها توان رهگیری بیش از ۱۰۰ هدف متفاوت در دریاست.
این رادارها قابلیت استفاده در شبکه و دیتافیوژن، امکان تنطیم سامانه با استفاده از اهداف شناخته شده، کشف و درک مانور اهداف نسبت به محور هدف و فعالیت مستمر و بدون وقفه در محیطهای آلوده به جنگ الکترونیک دشمن را دارند. رادارهای باند X ساخت سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی دریایی ارتش مزیتهای دیگری دارند که میتوان به ثبت و ذخیره سازی اطلاعات، قابلیت شبکه پذیری، گزارش گیری از عملکرد کاربران، امکان ضبط و پخش بازتابهای راداری، گزارش گیری آماری از اهداف ردگیری شده و تعداد اهداف ورودی و خروجی در یک محدوده با ذکر تاریخ و زمان ردگیری و نیز اعلام موقعیت جغرافیایی، فاصله، زاویه و محل آشکار شدن اهداف اشاره کرد.
رادار مورد اشاره در تصویر بالا آمده است و قابلیت ضبط حوادث، ردگیری اهداف توسط کاربر یا ردگیری به صورت تمام خودکار، ایجاد اهداف ثابت مجازی، امکان نمایش اطلاعات مراقبت و حتی ارائه سناریوهای عملیاتی مختلف را در محیطهای رزمی و جنگی را داراست. البته این رادار تواناییهای دیگری هم دارد که عبارتند از نمایش MAP منطقه تحت مراقبت، به تصویر کشیدن شرایط مناطق عملیاتی، نمایش میزان دامنه سیگنال اهداف ردیابی شده و تعریف و ایجاد سطوح و اولویتهای مختلف عملیاتی.
مهمترین ویژگی این رادار را میتوان استفاده از اصول طراحی جدید برای رسیدن به سامانهای با کاربری آسان برای انسان (User-Friendly) است.
رادارهای باند X و S ساخت نیروی دریایی ارتش قابلیت نصب و استفاده بر روی همه شناورهای نیروی دریایی ارتش را دارند و با قدرت بالای خود میتوانند تعداد بالایی از اهداف را کشف و شناسایی کند.
سکویهای پرتاب ساحلی موشکهای ضد کشتی شامل سامانههای موشکی کوتاه برد نصر، میان برد نور و دوربرد قادر و قدیر.
ناوشکن های بومی کلاس موج ساخت کشورمان شامل ناوشکنهای جماران، دماوند و سایر ناوشکن های بومی کشورمان.
ناوچه های بومی کلاس سینا.
شناورهای تندروی بومی شامل ذوالفقار که از موشک های کروز دریایی کوثر، ظفر و نصر استفاده می کنند.
شناورهای لجستیکی نیروی دریایی ارتش همچون نقدی، بایندر و سبلان.
انواع متنوع هواناوهای بومی ساخت صنایع دفاعی کشورمان.
انتهای پیام/