سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

وقتی زیر و روی آب در افق دید نیروهای مسلح قرار می‌گیرند + تصاویر

رادار افق یکی از رادار‌های بومی کشورمان است که اکثرا در تجهیزات دریایی به کار می‌رود.

به گزارش خبرنگار  حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، جمهوری اسلامی ایران و نیرو‌های مسلح آن در سال‌های اخیر به ویژه پس از پایان جنگ تحمیلی تاکنون توانسته‌اند دستاورد‌های مهمی در حوزه تجهیزات و ارتقای توان رزمی به دست آورند.

خودکفایی و ایجاد قدرت درون‌زا با طراحی و ساخت انواع تجهیزات نظامی بومی در سال‌های اخیر به قدری سرعت یافته که حیرت بسیاری از ناظران بین المللی را به همراه داشته و باعث شده توان نظامی کشورمان هر سال بیش از سال‌های گذشته رشد کند.

همه این دستاورد‌ها موید این مطلب است که فرماندهان و مسئولان نیرو‌های مسلح کشورمان به خوبی به اهمیت خودکفایی و دارابودن تجهیزات گوناگون تسلیحات در همه حوزه‌ها پی برده‌اند. پدافند هوایی و تجهیزات مورد استفاده در آن یکی از این حوزه‌های مهم در نیرو‌های مسلح کشورمان است که ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی سال‌های اخیر در قالب قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) با یکدیگر همکاری تنگاتنگی دارند.

پیشرفت سامانه‌های پدافند هوایی ایران اینک به مرحله بی‌نیازی نزدیک شده، ولی ظاهرا این پایان کار نیست و ایران گام‌هایی در جهت صعود کم سابقه در حوزه سامانه‌های پدافندی برداشته است. این در حالیست که ساخت سامانه باور ۳۷۳ در کم‌تر از ۱۰ سال تکمیل و اجرایی شده است؛ بنابراین حال که ایران به بالاترین سطح فناوری دفاعی در حوزه پدافند هوایی دست یافته است، از این پس در مدت زمان کوتاه‌تری قادر خواهد بود که محصولات باکیفیت‌تری را تولید کند. به معنای دیگر ایران در مرز علم پدافندی روز دنیا در حال حرکت است و هر لحظه باید منتظر اعلام یک خبر و دستاورد جدید دفاعی در این حوزه بود.

کشف، رصد، پایش، درگیری و انهدام اهداف هوایی به ویژه پهپاد‌ها و حتی نشاندن و سالم گرفتن آن‌ها از جمله قابلیت‌های نرم و سخت پدافند هوایی است که نمونه‌های متفاوتی از آن را طی سال‌های اخیر شاهد بودیم. البته حاصل این همکاری‌ها نیز امنیت بسیار بالای آسمان ایران اسلامی در قالب شبکه یکپارچه پدافندی هوایی کشور است، شبکه‌ای که با دارا بودن لایه‌های مختلف و متعدد امنیت بسیار بالایی را برای کشورمان فراهم کرده‌اند.

این پیشرفت‌ها در افزایش سطح پوشش راداری کشورمان نیز مشهود است به نحوی که پدافند هوایی کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پوشش بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ نقطه، گستردگی فراگیر و کارآ بودن خود را در حفظ آسمان ایران اسلامی از پرنده‌های متخاصم و بهبود تردد هوایی و مراقبت‌های اطلاعاتی فرامنطقه‌ای نشان داده است. یکی از ابزار‌های این رصد و پایش رادار‌ها هستند که صنایع دفاعی کشورمان نمونه‌های متنوعی از آن‌ها را طراحی و تولید و همچنین کاربردی کرده‌اند.

رادارهای دریایی چه ویژگی‌هایی دارند؟

رادار‌های دریایی گونه دیگری از رادار‌های موجود در جهان هستند که نقش مهمی در تجارت دریایی و همچنین حرکت ناوگان‌های دریایی کشور‌های جهان در دریا دارند. این رادار‌ها در دو باند فرکانسی S و X فعالیت می‌کنند، هر کدام از این باند‌های فرکانسی وظایفی خاص برعهده دارند. رادار‌های فعال در باند‌های پایین‌تر از S برای مراقبت هوایی استفاده می‌شوند و فرکانس‌های بالاتر از آن جهت اهدافی همچون جمع آوری اطلاعات، موقعیت یابی و رهگیری به کار می‌روند.  

باند فرکانس X نیز همچون باند S نیز از مهم‌ترین باند‌های رادار‌ها به شمار می‌رود. کاربرد این باند راداری در حوزه نظامی استفاده برای رادار‌های کنترل آتش سلاح‌های نظامی است و هواشناسی و ناوبری نیز کاربرد‌های غیر نظامی این فرکانس راداری محسوب می‌شوند.  

هنگامی که یک شناور دریایی از هر دو فرکانس به طور همزمان استفاده کند، این کار سبب می‌شود تا احتمال بروز خطای تشخیصی در اثر افزایش‌ها و کاهش‌های ناخواسته برد کاهش پیدا کند. در واقع این دو باند فرکانسی با هم‌پوشانی عملکردی، می‌توانند به کاربران اطمینان دهند تا در همه شرایط اطلاعات به خوبی انجام شود.

جمهوری اسلامی ایران نیز در حوزه طراحی و ساخت این رادار‌ها توانایی خاصی دارد و در این گزارش یک نمونه از رادار‌های دریایی ساخت صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران را معرفی می‌کنیم.

رادارهای دریایی ایران؛ چشم بینای دریانوردان در آب‌های آزاد

سازمان صنایع دفاع وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح کشورمان علاوه بر سایر حوزه‌ها در حوزه طراحی و ساخت رادار‌های دریایی نیز وارد شده که حاصل آن نیز ساخت مجموعه رادار‌های دریایی افق است.

رادار‌های افق با شناسه MVR-۸۸ شناخته می‌شوند و هدف از طراحی و ساخت آن ها، پایش دریا‌ها و محیط پیرامونی حرکت شناورهاست. این رادار‌ها می‌توانند با سایر سامانه‌های راداری و پدافندی شبکه شده و با اتصال به سامانه‌های کمک ناوبری همچون Speed Log و GPS فعالیت کنند. یکی از ویژگی‌های مهم رادار‌های افق توانایی کشف، شناسایی و رهگیری ۱۰۰ هدف دریایی است. هدف دیگر از ساخت این رادار‌های افزایش قابلیت‌های مورد نیاز و سهولت کاربری هستند که به همین دلیل هم از روش‌های دیجیتالی نرم افزار - پایه برای پردازش سیگنال‌ها بهره می‌برند.  

یکی از نمونه‌های رادار‌های افق در باند X فعالیت می‌کند. مشخصات عملکردی این رادار به شرح زیر است: 

توان ارسالی: ۲۵ کیلووات.

سرعت چرخش آنتن: ۲۴ یا ۴۲ دور در دقیقه به صورت ۳۶۰ درجه.

 برد اسمی: ۹۶ مایل دریایی معادل ۱۷۷.۶ کیلومتر.

دیگر نمونه این رادار در باند S فعالیت کرده و مشخصاتی به شرح زیر دارد: 

توان خروجی: ۳۰ کیلووات.

سرعت چرخش آنتن: ۲۶ یا ۴۵ دور بر دقیقه.

برد: ۱/۷ کیلومتر.

رادارهای مذکور از الگوریتم های جدید برای پردازش اطلاعات دریافتی استفاده می کنند که هدف آن بهبود کیفیت سیگنال های دریافتی و کاهش نرخ هشدار غلط است. در واقع از طریق استفاده از روش‌های پیشرفته با کنترل نرخ هشدار غلط، مانع از اشباع سامانه می شوند. 

از دیگر مزیت های رادار مراقبت ساحلی باند X و S ساخت کشورمان می توان به توانایی ردگیری اهداف در تمام برد آشکارسازی خود، تشخیص هویت اهداف متفاوت، شماره گذاری خودکار، دسته بندی و فیلتر اهداف و تعریف یک منطقه ویژه اختصاصی برای هر کدام از اهداف را نام برد. این رادار‌ها همچنین توانایی نمایش اهداف بر روی نقشه های جغرافیایی را داشته و می توانند پارامتر‌های کشف شده از اهداف را به سامانه‌های دیگر به صورت خودکار و انتخابی ارسال کرده، از همین طریق موقعیت آینده یا بعدی هر هدف برای هر زمان دلخواه را پیش بینی کنند. همچین می توانند  سابقه موجود از هر هدف منتخب را ذخیره کرده و در صورت نیاز در موارد بعدی نمایش بدهند.

خانواده رادار‌های دریایی ایران ۵ نوع آنتن دارند که ۳ مورد آن در  باند X و ۲ مورد دیگر در باند S فعالیت می کنند. آنتن های مذکور از حیث طول فیزیکی و پرتوهای ارسالی متفاوت هستند و به همین دلیل عملکردهای متفاوتی دارند. نوع این آنتن ها، موجبر شکاف دار آرایه‌ای (Slotted Waveguide Array) است که مزیت های متفاوتی همچون استحکام طرح، وزن و حجم نسبتاً پائین، قابلیت خوب در مدیریت توان مصرفی، بهره (Gain) بالا و بازدهی مناسب دارند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۴۰ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
عالی
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
تمام این چیزهایی که هربار گزارش میذارید ازش در مقابل توان نظامی آمریکا مثل مورچه است در برابر فیل.
کل بودجه نظامی ایران 17.4 میلیارد دلاره در صورتی که بودجه نظامی عربستان 70 میلیارد و بودجه آمریکا 700 میلیارد دلاره که یه بچه دبستانی هم میفهمه قضیه چجوریه
مهدی
۱۷:۱۵ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
آخه خود تحقیر منافق ، چه ربطی به بودجه داره الان عربستان بودجه نظامیش بیشتره توان نظامی و دانش نظامی داره اونم مقابل ایران در مقابل یمن کم آورده ، انقدر که یمن دستاورد و پیروزی داشته عربستان هم پیمانانش مثل آمریکا و امارات و داعش و القاعده نداشته ...

همین الانشم دانش فنی و اطلاعات ایران از آمریکا بیشتره . خود آمریکا فرمانده ارشد نظامیشون اعتراف به قدرت پهپادی و پدافندی اللخصوص دریایی ایران کردن .. علم ساخت ناو و ناوچه و زیر دریایی توسط چند کشور انجام و ساخته میشه نه فقط یه کشور اونم کشوری که هم بودجه اش کمه هم در شدید ترین حالت تحریم قرار داره....

مرگ بر منافق داخلی
مرگ بر خود تحقیر
مرگ بر آمریکا
مرگ بر اسرائیل
سجاد
۱۷:۲۲ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
با همین بودجه هم کار های بزرگ کردیم تا چشتون در بیاد اب بریز اونجایی که می سوزه خود ارتش امریکا هم به توانمندی ما واقفه بعدشم فرق ما با عربستان اینه که اونو فقط می خره ما خودمون تولید می کنیم
م.م
۱۹:۴۸ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
سلام.دقیقا مثل فیل و مورچه درست گفتی.
ایران مثل فیل آمریکارو مثل مورچه له میکنه.
فعلا که اولین قدرت منطقه هستیم.
به کوریه چشم همه ی خائنان به ایران
ناشناس
۱۵:۳۸ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
یک نگاه به سامانه های آموزش وپرورش بیاندازید می فهمید که ایران بسیار عقب مانده است یا حکومت ارزشی برای آموزش وپرورش قایل نیست
ناشناس
۱۵:۲۰ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
برابر نشریه میلیتاری فورس ایران دومین قدرت نظامی بعد از امریکاس مطمئن باشید میتونیم ظرف یک هفته اسراییل رو نابود کنیم قفقاز رو پس بگیریم و چین و روسیه رو تصرف کنیم الان صادرات نظامی ایران ۵۵۰ میلیارد دلاره.هواپیمای قاهر ما از اف ۳۵ پیشرفته تره و ۸۰ کشور جهان برای داشتنش التماس میکنن
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
ما رو میزنیم بخاطر ما یکم این آمارتون رو اصلاح کنید
حمید
۱۴:۴۵ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
تمام این زحمات رو درست میفرمایید. کافیه یک پهباد بیاد بالای سر این ناوشکن. تمام این تجهیزات رو از بین میبره. پهبادهای ارزان قیمت کافیه خودشونو به کشتی بزنند...
ناشناس
۱۴:۱۵ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
میگم ایرانخودرو و سایپا را بدید اینها ، به خدا خسته شدیم از لگن های ملی.
البته اگر به قول دوستان این حرف ها راست باشه
صداقت
۱۳:۴۱ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
من به ایرانی بودنم افتخار میکنم
منصور زارع
۱۳:۲۸ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
نمیخواد زیر آب رو جستجو کنید. فقط هواپیمای مسافربری با موشک رو تشخیص. و بعد هزار کیلومتر از مرز تا وسط تهران موشک بیاد بعد بزنید. و بگید هواپیما بود؟؟؟؟
ناشناس
۱۳:۲۷ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
خدا قوت ای کاش تمام قواهمانند نیروهای مسلح اوامر رهبری رار اطاعت می کردند از حمله توجه به شعار های اول سال
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
خدا کند این دروع ها که میگوئید راست باشد
ناشناش
۱۳:۴۱ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
پرفسور شما برو غلط املایی رو درست کن بعد نظر بده
mosafer
۱۱:۲۰ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
همش ادعاست.
ناشناس
۱۳:۴۳ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
باشه تو فقط برو یکی از اینا اصلا نه تو یک دوچرخه درست کن بعد نظر بده
ناشناس
۰۷:۲۴ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
مهمترین چیز رادارای ما پیدا کردن دشمنه ویروس پیدا کنه چی شد
ناشناس
۰۶:۵۴ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
وسط تهران، دو قدمی این رادارها نتونستند هواپیمای مسافربری رو از جنگنده تشخیص بدند.
ناشناس
۱۰:۰۶ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
ای ساده خوب هم تشخیص دادند.
علی
۱۱:۲۲ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
1 از موشک کروز نتونستند تشخیص بدهند موشک کروز از لحاض شکل تقریبن مثل هواپیمای مسافربری هستش 2 پدافند چی هر چه به اون هواپیما بیسیم زد دید بیسیمش جواب نمیده ( یعنی مختل شده بود)برا همین فکر کرد موکش کروز هستش و زدش بعدشم شما رفع این همه تهدید هوایی را نمیبینی اون وقت فقط همین رو میبینی
ناشناس
۱۳:۲۳ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
اون شب ایران و ناتو به شدت درگیر جنگ الکترونیک بودند
آن شب کلیه سیستم های ناوبری هواپیماهای مسافربری با اخلال مواجه میشد اگر پرواز می کردند. متصدی رادار فرودگاه مهرآباد در زمان پرواز هواپیمای اوکراینی برای چندین بار از قطعی ارتباط با هواپیما قبل حادثه حرف میزنه
زمان داده های راداری فرودگاه و زمان سنجی جعبه سیاه هواپیما کاملا مشخص می کنند که قبل از برخورد موشک به هواپیما، برای چند لحظه روی رادار فرودگاه هیچ هواپیمایی وجود نداشته و تنها آلارمی که بی شک با احتمال بسیار کم شبیه به پهپاد یا موشک کروز بوده روی رادار بوده
نکته اصلی اینه که این عمیلیات چندین ماه قبل توسط نیروهای نظامی آمریکا در دریای چین در حین رزمایش آزمایش شده و موفق شده بودند که توسط ماهواره ها هواپیماهای خودشون از دید رادارها پنهان کنند و تنها یک سیستم معمولی که روی هواپیما جاسازی شده هواپیما رو به عنوان مهاجم یا کروز نشون میداده
منبع نیروهای مسلح فدراسیون روسیه
ناشناس
۰۶:۵۲ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
بله دستآوردهایی چون ساخت انواع اسلحه وتجهیزات کشنار جمعی وویرانی کشورهای جیره خوار وبدبخت کردن مردم آنها ودرپی آن خرج هزینه های آنچنانی از جیب مردم ومنابع ایران وفقر وفلاکت مردم ایران وووو
ناشناس
۱۱:۰۸ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
نیروهای مسلح به فرمایشات رهبری عمل کردن به اینجا رسیدن اگه قوه مجریه که دست رییس جمهور محترم بود به فرمایشات رهبری عمل میکردند وضع اقتصاد مملکت این نبود و بعد 8 سال رییس جمهور از مردم حلالیت بخواد
ناشناس
۱۲:۳۷ ۱۶ مرداد ۱۴۰۰
پیشنهاد می کنم دوستانی که با هزینه های نظامی کشور مشکل دارند کمی برگردند عقب و تاریخ کشورهای همسایه ایران مثل عراق، سوریه و لبنان و خصوصا تاریخ 40 50 سال گذشته افغانستان بخونند
امیدوارم دوستان حتما این موضوعات مطالعه کنند و بعد متوجه بشند که چرا میلیون میلیون افغانی بیگناه به دست شوروری و آمریکا آواره کشورهای همسایه اشون شدند