سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

۱۲ پیش بینی از سرنوشت فناوری‌های دهه گذشته در دنیای امروز؛ کدام یک به حقیقت پیوسته اند؟

در این گزارش به نمونه‌هایی از پیش‌بینی‌ها که ۹ سال قبل انجام شده‌اند، می‌پردازیم که برخی از آن‌ها درست از آب در آمده اند و برخی دیگر کاملا اشتباه بوده‌اند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تغییرات فناوری در سال‌های اخیر با سرعت بسیار زیادی اتفاق افتاده و رشد فناوری‌های پیشرویی مانند هوش مصنوعی، روباتیک، بیوتکنولوژی و نانو به شرکت‌های نوآوری این امکان را داده است تا به خلق گجت‌ها و محصولات پیشرفته‌تر بپردازند.

هرچند بعضی از این محصولات جایگزین فناوری‌های پیشین شده‌اند، بسیاری از دستگاه‌ها و خدمات دیجیتال معرفی شده در دهه گذشته میلادی، هنوز در زندگی ما نقش اساسی ایفا می‌کنند.

یک دهه پیش صفحه نمایش‌های لمسی به ترند اول دنیای تکنولوژی مبدل شده بودند، برای همین تصور می‌شد این تکنولوژی به کلی سیستم عامل‌های با طراحی رابط کاربری پنجره‌ای را از رده خارج کند و جایگزین آن‌ها شود.

اکنون می‌دانیم که پیش‌بینی فوق، چندان رنگ واقعیت به خود نگرفته است. با بررسی چنین مثال‌هایی می‌توان به یک حقیقت دور از ذهن، اما جالب پی برد که تکنولوژی آن‌قدر‌ها که ما فکر می‌کنیم سریع تغییر نمی‌کند.

در ادامه به ۱۲ نمونه از این پیش‌بینی‌ها که ۹ سال قبل انجام شده‌اند، می‌پردازیم که برخی از آن‌ها درست از آب در آمده اند و برخی دیگر کاملا اشتباه بوده‌اند.

۱. اینترنت خانگی بی‌سیم
در دهه گذشته میلادی بعضی از سرویس دهنده‌ها سعی کردند تا از اینترنت سلولار برای رساندن پهنای باند به مشتریانشان استفاده کنند. این تلاش‌ها و وجود فناوری نوظهوری به نام وایمکس که امواج رادیویی را از طریق ایستگاه‌های ثابت به سوی مشترکین ارسال می‌کرد را پایان اینترنت خانگی سیمی مبتنی بر فیبرنوری دانست.

اینترنت سیمی نه تنها ناپدید نشد، بلکه امروزه به عنوان روش اصلی اتصال خانواده‌های سراسر جهان به شبکه جهانی اینترنت به حساب می‌آید. هرچند با پیشرفت فناوری ارتباطی ۵G، شرکت‌هایی مانند T-Mobile تصمیم دارند به ارائه اینترنت خانگی مبتنی بر این تکنولوژی اقدام کنند. همچنین تا جایگزینی کامل فیبرنوری با اینترنت ثابت ۵G زمان زیادی باقی مانده است.

فناوری ۵G هنوز در مراحل اولیه کار خود قرار دارد؛ اما با بالغ شدن این تکنولوژی نوپا، دسترسی به اینترنت پرسرعت از همیشه فراگیرتر خواهد شد.

۲. پایان عصر دوربین‌های عکاسی

از سال ۲۰۱۳ تقاضای خرید دوربین‌های point and shoot و هندی‌کم  ۹۰ درصد کاهش یافته است. پیشرفت چشم‌گیر صنعت گوشی‌های هوشمند و دوربین‌های خارق‌العاده به کارگرفته شده در گوشی‌ها، موجب شده است که کمتر کسی به فکر خرید و استفاده از دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری دیجیتال بیفتد.

هرچند کیفیت غیر قابل چشم‌پوشی دوربین‌های DSLR و کارایی بالای دوربین‌های بدون آینه، برای متقاعد کردن علاقه‌مندان عکاسی حرفه‌ای به خرید این محصولات و زنده نگه داشتن کمپانی‌هایی مانند کانن و نیکون کافی به نظر می‌رسد.

۳. حذف خط تلفن ثابت خانگی

خطوط تلفن ثابت هنوز بخش اعظمی از زندگی افراد بسیاری، مخصوصا پدربزرگ و مادربزرگ‌های ما را تشکیل می‌دهند. اما با توجه به دسترسی درصد بزرگی از جامعه به تلفن همراه، این امر در آینده‌ای نه چندان دور تغییر خواهد کرد و تلفن ثابت از خانه بسیاری از ما حذف خواهد شد. البته استفاده از خط تلفن ثابت هنوز برای اداره‌ها منطقی به نظر می‌رسد.

۴. سیستم عامل‌هایی با قابلیت بوت آنی

هر چند خیلی از ما حاضر نیستیم سختی خاموش و روشن کردن لپ‌تاپمان را به جان بخریم و معمولا آن را روی Sleep mode قرار می‌دهیم، برای نصب آپدیت‌ها و در هنگام رخ دادن ارور‌ها مجبوریم کامپیوتر‌های خود را ریبوت کنیم.

سیستم عامل‌های امروزی بسیار سریع‌تر از گذشته بوت می‌شوند، اما آپدیت‌های ویندوز هنوز بسیار زمان‌بر و خسته کننده هستند؛ پس برای تحقق این پیش‌بینی باید تا پیشرفت بیشتر سیستم عامل‌ها و حافظه‌های SSD صبر کنیم.

۵. رابط کاربری لمسی به جای رابط کاربری پنجره‌ای

مایکروسافت سعی کرد که سیستم عامل ویندوز ۸ را برای تبلت‌ها و صفحه نمایش‌های بزرگ، بر اساس یک رابط کاربری لمسی ارائه کند. حذف کامل کیبورد و ماوس در کامپیوترها، اما به این راحتی نبود و مایکروسافت نتوانست سازندگان نرم‌ا‌فزار را برای تولید برنامه‌هایی مناسب سیستم عامل جدید متقاعد کند.

اگرچه ویندوز ۸ توسط کاربران پس زده شد و تجربه ناخوشایندی برای ما دوست‌داران ویندوز به حساب می‌آمد اما به شرکت‌های بزرگ تکنولوژی ثابت کرد که رابط کاربری لمسی مورد استفاده در گوشی‌های هوشمند، به هیچ عنوان برای لپ‌تاپ‌ها و کامپیوتر‌های خانگی ایده‌آل نیست.

۶. خداحافظی با حافظه‌های HDD
ده سال پیش، خرید لپ‌تاپی که از حافظه SSD استفاده کند هزینه زیادی روی دست شما می‌گذاشت و مجبورتان می‌کرد تا از یک هارد درایو مکانیکی یا همان HDD استفاده کنید. اما حالا قضیه فرق کرده است. شرکت‌های فناوری توانسته‌اند SSD‌های ارزان تولید کنند و تا حدود زیادی HDD‌ها را کنار بگذارند. شایان ذکر است که ارزان‌قیمت‌ترین حافظه SSD، سه تا چهار برابر سریع‌تر از بهترین HDD موجود عمل می‌کند. پس این پیش‌بینی به حقیقت مبدل شده است.

۷. دیگر کسی برای تماشای فیلم به سینما نخواهد رفت

پیشرفت نمایشگر‌های خانگی و سرویس‌های VOD در دهه گذشته را می‌توان تهدیدی جدی برای ادامه کار سالن‌های سینما دانست؛ با این حال تجربه تماشای فیلم در سینما هنوز هم برای عده‌ای بسیار ارزشمند تلقی می‌شود. در سال ۲۰۱۹ آمریکایی‌ها مبلغ ۱.۲ میلیارد دلار برای خرید بلیط سینما هزینه کردند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ و در نتیجه پاندمی کرونا به ۲۲۳ میلیون دلار کاهش یافته است.

می‌توان نتیجه گرفت که سینما‌ها در این شرایط بحرانی به راحتی قابل کنار گذاشته شدن هستند و عده کثیری تماشای فیلم در خانه را به سینما رفتن ترجیح می‌دهند.

۸. ماوس‌های کامپیوتر بی‌مصرف خواهند بود

این مورد را می‌توان از بدترین پیش‌بینی‌های موجود در این لیست دانست؛ زیرا که زندگی بدون ماوس، برای افرادی که به طور مداوم با رایانه شخصی خود کار می‌کنند غیرممکن است. البته این پیش‌بینی هم به دنبال ظهور ویندوز ۸ و رابط کاربری لمسی آن انجام شده است. امروزه فروش ماوس‌های کامپیوتر نسبت به دهه گذشته ۱۳ درصد افزایش داشته است.

۹. فرمان صوتی یا حرکتی به جای کنترل از راه دور

کنترل‌های از راه دور از قدیمی‌ترین تکنولوژی‌های این لیست محسوب می‌شوند و اغلب با اینفرارد کار می‌کنند. دستیار‌های صوتی مانند Alexa و Google Assistant می‌توانند برخی وسایل الکترونیکی را با صدا کنترل کنند، اما به دلیل فراگیر نبودن و محدودیت عملکرد آن‌ها، کنترل‌های از راه دور هنوز از محبوبیت بیشتری برخوردارند.

البته برای کنترل تمام وسایل الکترونیکی خانگی هوشمند می‌توان از اپلیکیشن‌های مختلف نیز استفاده کرد، ولی کار با کنترل از راه دور بسیار ساده‌تر است.

۱۰. حذف شدن رایانه‌های رومیزی

با توجه به سرعت و عملکرد لپ‌تاپ‌های جدید، افراد زیادی به استفاده از رایانه‌های رومیزی نیاز پیدا نمی‌کنند. اما اگر به عملکرد پردازشی و گرافیکی بسیار بالا احتیاج دارید، حتماً باید به سراغ خرید این گروه از محصولات بروید. پس این پیش‌بینی را می‌توان بدترین پیش‌بینی این لیست دانست، زیرا میزان فروش کیس‌های از پیش ساخته شده و PC‌ها در تمام این سال‌ها افزایشی بوده است.

۱۱. ماشین‌های فکس بلااستفاده می‌شوند
اگرچه ماشین‌های فکس هنوز در برخی اداره‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما قابلیت اسکن کردن و ارسال مدارک از طریق ایمیل، نیاز به دستگاه‌های فکس را تقریباً به صفر رسانده است. هنوز پرینتر‌ها و اسکنر‌هایی که دارای قابلیت فکس هستند به فروش می‌رسند، ولی به نظر نمی‌رسد کسی برای این منظور از آن‌ها استفاده کند.

۱۲. دیسک نوری به تاریخ می‌پیوندد

دیسک‌های نوری به یک دلیل خاص هنوز به صورت کامل محو نشده‌اند. اگر دیسک DVD یا Blu-ray یک فیلم را خریداری کرده باشید، در واقع آن را در اختیار دارید. برعکس، اگر همان محتوا را به صورت آنلاین تهیه کنید، احتمالاً روزی از دستش خواهید داد.

هرچند با گسترش سرویس‌های پخش آنلاین و استقبال از آن‌ها، خرید و فروش دیسک‌های نوری کاهش قابل توجهی پیدا کرده است.

کلام آخر
در انتها باید به دو نکته بپردازیم؛ اول اینکه پیشرفته بودن یک فناوری به معنی کاربردی بودن آن نیست. رابط کاربری لمسی ویندوز ۸ اگرچه پیشرفته‌تر بود، اما مورد توجه کاربران قرار نگرفت و از دنیای تکنولوژی کنار رفت.

به عنوان نکته دوم باید به سختی جایگزین کردن فناوری‌های جا افتاده و مورد اعتماد با فناوری‌های جدید اشاره کرد. هرچند دیسک‌های نوری نسبت به سرویس‌های پخش آنلاین به صرفه نیستند اما به دلیل امکان مالکیت فیزیکی محتوای خریداری شده، هنوز هم در موارد زیادی استفاده می‌شوند.

منبع: شهر سخت افزار

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.