سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کوه‌های سراوان چشم انتظار نیروگاه زباله سوز

با توجه به کوه‌هایی از زباله در منطقه سراوان، راه اندازی نیروگاه زباله سوز یک ضرورت برای حل دائم معضل پسماند استان تبدیل کرده است.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، انباشت زباله در سالیان اخیر به معضل بزرگی برای جامعه بشری تبدیل شده که همواره مسئولان سعی در حل این مشکل دارند، اما این بحران در گیلان و به خصوص در رشت با توجه به محیط زیست شکننده و حساس آن همچنان پابرجاست که سایت زباله سراوان و قد کشیدن هر روزه این محل دپوی زباله، گواه پابرجا بودن بحران چندین دهه‌ایی می‌باشد.

جاخوش کردن زباله آن هم در پیشانی سرسبز استان گیلان زخمی همیشه تازه است که طی سال‌های اخیر با افزایش پنج برابری اعتبارات دولت در حوزه پسماند و همچنین همراهی مردم فصل تازه‌ای برای حل این بحران قدیمی گشوده شده است.

از سوی دیگر پروژه تولید پسماند به عنوان باقیمانده کالای مصرفی، امری اجتناب ناپذیر در زندگی امروزی بشر است، اما متاسفانه افزایش جمعیت در کنار ترویج، گسترش و عمیق شدن مصرف گرایی به افزایش حجم آن دامن می‌زند که در کنار بی‌توجهی به محیط‌زیست و مسئولیت‌های مدنی، تاکنون نتیجه‌ای جز رهاسازی و انباشت زباله در دامان طبیعت نداشته است.

با توجه به اینکه استان گیلان در شمال ایران با مواهب و نعمت‌های زیبای خدادادی نظیر دریا، جنگل و مناطق و مناظر کوهپایه‌ای و جلگه ای، از دیرباز به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگران و مسافران داخلی و خارجی شناخته شده است، شکل گیری کوهی از زباله همچون سراوان چهره‌ای دردناک بر گردشگری این استان گذاشته است.

هم اینک بر اساس آمار‌های ارایه شده، روزانه نزدیک به ۲ هزار تُن زباله در مناطق شهری و روستایی گیلان تولید می‌شود و در این میان بیشترین تولید زباله در روز، مربوط به کلانشهر رشت است که در ایام نوروز با ورود مسافران وگردشگران به گیلان حدود ۲۵۰ تن زباله به میزان تولید زباله این استان در روز افزوده می‌شود.

منطقه سراوان در ۱۷ کیلومتری رشت با محیطی جنگلی و در جوار جنگل‌های هیرکانی میزبان دپو و دفن زباله رشت و چند شهرستان دیگر است که امروزه کوه زباله آن به ارتفاع بیش از ۷۰ متری رسیده است و بیش از سه دهه هر روز تا یکهزار تن زباله شهرنشینان و روستانشینان را در دل خود جای داده است.

در سایر نقاط گیلان نیز زباله در حساس‌ترین مناطق از حاشیه تالاب گرفته تا ساحل دریا و حاشیه رودخانه‌ها و مناطق جنگلی و در ارتباط با آب‌های زیرزمینی دفع می‌شود که معضلات زیست محیطی و بهداشتی بسیاری را برای مردم بوجود می‌آورد.

نیروگاه زباله سوز رشت

ساخت نیروگاه زباله سوز همواره به عنوان یکی از مهم‌ترین راه حل‌های بلند مدت مدیریت زباله در دنیا شناخته می‌شود که علاوه بر حل مشکل زباله می‌تواند به عنوان منبعی برای ایجاد ارزش افزوده از پسماند باشد. رشت نیز چندی سالی است که با پروژه ساخت نیروگاه زباله سوز آشنایی دارد.

نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز رشت که قرارداد احداث آن در سال ۱۳۹۲ توسط شهرداری رشت منعقد شد، تاکنون کمتر از ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و این درحالی است که در این نیروگاه، قابلیت تولید ۳۸ هزار مگاوات برق در سال نیز پیش بینی شده است.

کل اعتبار پیش بینی شده برای احداث نیروگاه زباله سوز در قرارداد سال ۱۳۹۲، حدود ۴۰ میلیون دلار بوده که شهرداری رشت ابتدا باید ۲۵ درصد پیش پرداخت برای خرید تجهیزات تزریق می‌کرد که تا کنون ۱۸.۵ درصد آن تزریق شده است. با وجود اینکه قرارداد ساخت این نیروگاه از سال ۹۲ منعقد شده بود، اما به دلیل بعضی از مشکلات همچون معرض‌های محلی، کار ساخت آن متوقف شده بود، اما از سال گذشته، فعالیت اجرایی آن آغاز شد.

شهرداری متعهد به ساخت زباله سوز است

شهردار رشت چندی پیش در دیدار با اعضای شورای اسلامی و نمایندگانی از مردم سراوان و بخشدار سنگر که جلسه آن در محل کارخانه کود آلی رشت برگزار شد، اظهار داشت: روزانه حدود یکهزار و ۱۰۰ تن زباله به سراوان منتقل می‌شود که از این مقدار زباله حدود ۵۰۰ تن متعلق به شهر رشت و مابقی متعلق به سایر شهر‌ها و روستا‌های اطراف است.

سیدمحمد احمدی افزود: راه‌اندازی دستگاه زباله‌سوز، افزایش ظرفیت کارخانه کودآلی و بهره‌برداری از تصفیه خانه شیرابه، مطالبه عموم مردم به ویژه ساکنان منطقه سراوان است و همه متعهد به اجرایی کردن آن هستیم.

وی به پروژه‌های تعریف شده شهرداری در مدیریت و ساماندهی پسماند اشاره و بیان کرد: با اجرای این پروژه‌ها که نیازمند کمک نمایندگان مجلس، مسئولان و دولت در تامین منابع مالی است، می‌توان ۵۵۰ تن زباله روزانه را مدیریت و ساماندهی کرد.

نباید‌ها و ناچاری‌ها بر گریبان زباله گیلان

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان اظهار داشت: هم اینک ۲۶ محل دفن زباله در گیلان وجود دارد که از این تعداد، هشت مکان رسمی و قطعی است و همچنین سایر مکان‌ها غیر رسمی هستند.

پویا شهشهانی افزود: اعتقاد داریم که مکان‌های دفن زباله غیررسمی در گیلان نباید فعالیت کنند، اما بناچار از این محل‌ها استفاده می‌شود که با راه اندازی نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت و همچنین به بهره برداری رسیدن چند پروژه تبدیل زباله به کودآلی، این مشکل برطرف می‌شود.

وی به طرح بهسازی محل دفن زباله به عنوان راه حلی کوتاه مدت اشاره کرد و ادامه داد: طرح بهسازی محل دفن زباله در شهرستان‌های رشت، بندرآستارا، منجیل و آستانه اشرفیه تهیه شده و فاز دوم آن نیز با اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیاد تومان به مناقصه رفته است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند استان گیلان گفت: بر اساس این طرح باید روی محل دفن زباله‌ها را به صورت پشته‌های خاک بپوشانیم و زه کشی نیز انجام شود تا آب باران با شیرابه‌های زباله مخلوط نشود که البته این پروژه‌ها بسیار سنگین است، اما رضایت عمومی را به دنبال خواهد داشت و مخاطرات نیز خیلی کاهش یافته، ولی برای سرعت دادن به این پروژه ها، اعتبارت نیاز است.

طرح بهسازی محل دفن زباله به عنوان راه حلی کوتاه مدت در بسیاری از کشور‌ها در حال انجام است که البته اثرگذاری خود را نیز داشته، اما باید دانست که معضل چندین دهه‌ای زباله در استان همچون سراوان به چنین پروژه‌های کوتاه مدتی قابل حل است؟

ریشه کنی مشکل زباله با راه اندازی نیروگاه زباله سوز

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان همچنین در ادامه به راه اندازی نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت و همچنین کارخانه کمپوست اشاره و بیان کرد: با راه اندازی کارخانه کمپوست در شهر‌های گیلان و همچنین بهره برداری از نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت، مشکل زباله در گیلان برطرف و مکان‌های محل دفن زباله تعطیل می‌شود.

وی اضافه کرد: هم اکنون روزانه حدود یک هزار و ۷۰۰ تن زباله در استان دفن می‌شود و اگر کار کارخانه‌های کمپوست در شهر‌های گیلان به اتمام برسد، حدود ۶۵۰ الی ۷۰۰ تن از حجم زباله کاهش می‌یابد و از سوی دیگر هم اینک حدود ۳۰۰ تن زباله در کارخانه‌های موجود به کمپوست تبدیل می‌شود.

شهشهانی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با راه اندازی نیروگاه زباله سوز رشت نیز، ۶۰۰ تن زباله در این نیروگاه به کودآلی تبدیل و یا سوزانده می‌شود که با این وجود، مشکل زباله در گیلان برای همیشه خاتمه می‌یابد.

وی به ساخت نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت نیز اشاره کرد و گفت: هم اینک این پروژه در حال آماده سازی است و امیدواریم که با تخصیص به موقع اعتبارات، هرچه زوتر این پروژه به اتمام رسیده و این نیروگاه که بزرگترین نوع خود در کشور محسوب می‌شود، فعالیتش آغاز شود.

وی به تلاش مسئولان گیلان به پروژه‌های دفن زباله نیز اشاره و اظهار داشت: طی سال‌های ۹۸ و ۹۹ پیگیری‌های زیادی از سوی مسئولان استانی و با توجه به وجود تحریم‌های سنگین، ۱۹۰ میلیارد تومان اعتبار بابت پروژه‌های دفن زباله به گیلان اختصاص یافت.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گیلان با بیان اینکه کار کارخانه کمپوست لنگرود نیز تا پایان امسال به بهره برداری می‌رسد گفت: قرارداد رودسر نیز بسته شده و تالش هم که مشغول به کار بود، اما به دلیل بعضی از مشکلات کار در این منطقه متوقف شده، اما تا چند هفته دیگر دوباره این کارخانه راه اندازی می‌شود.

بزرگترین نیروگاه زباله سوز کشور مشکل زباله گیلان را برطرف می‌کند

همچنین مدیرعامل شرکت کودآلی گیلان نیز در خصوص راه ندازی نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز رشت در مصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با راه اندازی این نیروگاه و همچنین به بهره برداری رسیدن ۲ پروژه افزایش ظرفیت تبدیل زباله به کود آلی، مکان دفن زباله در سراوان تعطیل خواهد شد.

سعید بشری افزود: با وجود اینکه ظرفیت نیروگاه زباله سوز رشت سه برابر نیروگاه‌های مشابه در تهران و مازندران است و همچنین به بهره برداری رسیدن ۲ پروژه افزایش تولید زباله به کود آلی، به طور کلی منطقه دفن زباله سراوان تعطیل خواهد شد و این مشکل برای همیشه ریشه کن می‌شود.

وی ادامه داد: نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت هم زباله‌تر و هم "ریجکت" را می‌سوزاند و کار تفکیک و شیرابه زباله‌ها گرفته می‌شودتا به سفره‌های زیرزمینی نیز آسیب وارد نمی‌شود و زباله‌ها به کود، مواد بازیافت تولید و مابقی نیز به برق تبدیل می‌شوند.

مدیرعامل شرکت کود آلی گیلان افزود: این پروژه در ۲ بخش ساختمان‌ها و تجهیزات در حال احداث و ساخت می‌باشد که در بخش ساختمان‌ها حدود ۱۳ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل این بخش، ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

وی بیان کرد: همچنین در بخش تجهیزات که به طور عمده این تجهیزات از کشور چین وارد می‌شود، ۱۳ درصد پیشرفت فیریکی دارد که این بخش نیز برای اینکه به اتمام و به بهره برداری برسد نیازمند اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیون دلار است.

بشری اضافه کرد: با توجه به روندی را که شاهدیم و همچنین اگر اعتبارات این طرح به موقع تامین شود، اواخر سال آینده شاهد راه اندازی اولیه نیروگاه ۶۰۰ تنی زباله سوز رشت خواهیم بود که در این بخش، زباله‌ها تفکیک و زباله‌های آلی به کود تولید می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: همچنین پیش بینی می‌شود که تا اواسط سال ۱۴۰۲ این طرح به طور کلی تکمیل و راه اندازی شود که در این بخش نیز، زباله‌های غیربازیافت سوزانده و از حرارت سوزاندن این زباله ها، برق تولید می‌شود که البته این در شرایطی است که اعتبارت این طرح به موقع اختصاص یابد.

به طور حتم راه اندازی نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت می‌تواند نقش بسزا و تاثیرگذاری در کاهش زباله در مرکز گیلان داشته باشد، اما راه اندازی این نیروگاه زباله سوز حداقل چند سال زمان می‌برد، چون این طرح نیازمند بودجه ملی است.

مردم گیلان امیدوارند که کار ساخت این پروژه سرعت بیشتری گرفته و به زودی شاهد راه اندازی زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت باشند. البته این امر یک همت جدی را می‌طلبد و باید همه مسئولان ارشد استان گیلان و همچنین نمایندگان مردم شهر‌های مختلف گیلان در مجلس شورای اسلامی، در این قضیه ورود جدی تری داشته و با جذب اعتبارات مناسب، برای همیشه مشکل زباله در گیلان برطرف شود.

منبع ایرنا

انتهای پیام/پ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.