سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان پاسخ داد؛

با وجود ارزندگی p/e بازار، چرا بورس منفی شد؟

قلی پور در رابطه با P/e بازار سرمایه و رسیدن آن به عدد ۹ توضیحاتی ارائه داد.

مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در پاسخ به این پرسش که P/e ttm بازار سرمایه به ٩ رسیده است این به چه معناست؟ اظهار کرد: p/e کل بازار یکی از معیار‌های ارزندگی کل بازار سهام است و نشان می‌دهد که کل ارزش بازار چند برابر کل سود شرکت‌ها در بازار است، این نسبت معمولا با نرخ بهره و انتظارات تورمی و نیز انتظارات از رشد تولید و فروش شرکت‌ها رابطه دارد.

او افزود: کاهش P/E TTM بازار از ۱۱.۵ به ۹ واحد طی دو سه ماه گذشته، عمدتاً به واسطه رشد سود محقق شرکت‌ها (به واسطه رشد ارز / رشد قیمت محصولات) و اندکی هم به خاطر اُفت قیمت سهام برخی شرکت‌ها بوده است.

او تصریح کرد: بازار سرمایه بیشتر به دنبال P/E Forward است یعنی ارزش بازار تقسیم بر سود مورد انتظار امسال شرکت‌ها که در حال حاضر به سطح ۶.۵ رسیده است و با میانگین تاریخی بورس فاصله زیادی ندارد، به عبارت دیگر بازار کم کم ارزندگی خود را به دست آورده است، اگر عدد یک را بر آن تقسیم کنیم عدد ۱۵.۳ درصد به دست می‌آید که حداقل بازده مورد انتظار بازار را با جمع سود نقدی و سود سرمایه‌ای نشان می‌دهد.

قلی پور ادامه داد: در P/E‌های بالاتر به الطبع این بازدهی کمتر و اقبال به بازار نیز کمتر می‌شد، ولی با پایین‌تر آمدن P/E بازار، بازده مورد انتظار افزایش یافته و اقبال به بازار بیشتر شده که نمود عینی آن توقف خروج پول حقیقی و ورود پولشان طی یکی دو هفته اخیر است که مبنایی اقتصادی داشته است.

این کارشناس بازار سرمایه با توضیح مفهوم P/e ttm، گفت: P/E از نسبت‌های بازاری شرکت‌ها و از ابزار‌های ارزش گذاری سهام به روش نسبی یا مقایسه‌ای است.

او افزود: انواع P/E توسط کارشناسان مورد استفاده قرار می‌گیرد و یکی از آن‌ها P/E محقق یا همان P/E TTM است و این همان P/E است که در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس منتشر می‌شود و محاسبه آن به این صورت است که قیمت روز سهام بر مجموع سود هر سهم ۱۲ ماه اخیر (۴ تا EPS سه ماهه) تقسیم می‌شود. یعنی در مخرج کسر به جای اتکا به یک سال مالی، جمع سود‌های هر سهم سه ماهه برای ۴ ماهه آخر (۱۲ ماه آخری که گزارش میان دوره‌ای داشته است) که منتشر شده است مد نظر قرار می‌گیرد.


بیشتر بخوانید 


این کارشناس بازار سرمایه در این رابطه مثالی مطرح کرد و گفت: در حال حاضر که در ماه پنجم سال ۱۴۰۰ هستیم، برای محاسبه P/E TTM شرکت فولاد مبارکه، قیمت روز سهام را (۱۰۵۴ تومان) را بر ۱۶۴ تومان تقسیم و حاصل P/E TTM برای چهار فصل آخر فولاد عدد ۶.۴ می‌شود، همان عددی که در سایت بورس نشان داده شده است. عدد ۱۶۴ تومان سود ۴ فصل آخر است یعنی سود فصل بهار ۱۴۰۰ به علاوه سود هر سهم ۳ فصل تابستان، پاییز و زمستان ۱۳۹۹ که به ترتیب برابر با ۴۷ تومان و ۱۳۰ تومان بوده است. به جز P/E TTM کارشناسان بازار بیشتر از P/E تحلیلی یا P/E Forward استفاده می‌کنند، یعنی در مخرج کسر به جای سود ۴ فصل گذشته، سود برآوردی سال جاری را قرار می‌دهند.

 

روند نزولی شاخص کل طبیعی است 

او در پاسخ به این پرسش که با توجه به ارزندگی p/e بازار سرمایه علت اینکه روز گذشته ۵ مرداد ماه بورس بعد از رشدی حدود ٦هزار واحد آُفت کرد چیست؟ افزود: علی رغم بازگشایی بازار از ساعت ۹ صبح، روند واقعی بازار معمولا از ساعت ۱۰ شروع می‌شود که حجم معاملات افزایش می‌یابد. به همین دلیل شاخص کل از ساعت ۱۰ روند خود را مشخص کرد، البته در شاخص هم وزن روند نزولی از ابتدای بازار وجود داشت.

قلی پور عنوان کرد: نوسانات منفی دیروز به نظر طبیعی بود و از آنجا که میزان پول در بازار محدود است، انتظار رشد یک نفس بازار وجود ندارد. یعنی رفتار بازار طبیعی بود و با افزایش قیمت‌ها انتظار طبیعی این است که عرضه‌ها افزایش یابد و بعد از یکی دو هفته مثبت این امری عادی بود.

خروج ۱۵۸میلیارد تومان توسط حقیقی‌ها 

او افزود: بازار زنده، باید دم و بازدم داشته باشد و منفی امروز را می‌توان بازدم تصور کرد. البته ابهاماتی در مورد بازار هم وجود دارد مثل شایعات خروج سیمان از بورس کالا، یا احتمال مشکل کم آبی به واسطه آزادسازی آب سد‌ها در ماه‌های آینده در صنعت فولاد و امثال این موارد یا احتمال وجود قطع برق در صنایع نیز تحمل ریسک را در بین سرمایه گذاران کاهش داده است.

کارشناس بازار سرمایه گفت: در کل گزارشات مالی میان دوره‌ای شرکت‌ها خوب بود و به نظرم بازار مشکل خاصی ندارد، به ویژه در صنعت پتروشیمی و در صنعت فلزی و معدنی گزارشات خوب بودند، البته صنعت سیمان کمتر از انتظار ظاهر شد.

قلی پور در مورد حقیقی و حقوقی‌ها در پایان گفت: دیروز نزدیک به ۱۵۸ میلیارد تومان توسط حقیقی‌ها از بازار خارج شد که عمدتا در صنایع فلزات اساسی و سیمان بود. البته سنگ آهنی‌ها با توجه به گزارشات عالی میان دوره‌ای، به تنهایی بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان ورود پول حقیقی داشتند.

انتهای پیام/

برچسب ها: شاخص کل ، ارزش بازار
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.