به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق روز یکشنبه در رأس هیئتی عالی رتبه برای دیدار با «جوبایدن» رئیس جمهور آمریکا و دیگر مقامات این کشور عازم واشنگتن شد و دیروز (دوشنبه) دیداری را با جو بایدن داشته است. چند روز پیش از سفر الکاظمی، هیئت مذاکره کنند عراق با آمریکا برای ادامه گفتگوهای راهبردی در واشنگتن حضور دارد.
آنگونه که در گزارشهای خبری و از بیان مقامات، مسئولان و کارشناسان عراقی و آمریکایی بر میآید، موضوعات مختلفی اعم از خروج نیروهای آمریکایی از عراق، حملات گروههای مقاومت به نیروهای آمریکایی، موضوع مشکلات اقتصادی عراق و تحریم ها، موضوع انتخابات پارلمانی و چندین موضوع ریز و درشت دیگر در ذیل گفتگوهای جاری بین مصطفی الکاظمی و بایدن و نیز دیگر مقامات دو طرف گنجانده شده است.
طی روزهای گذشته موضوع خروج نیروهای آمریکایی از عراق مهمترین مسئلهای بوده که در حوزه مسائل عراق به آن پرداخته شده است؛ به گونهای که گروههای مقاومت بارها و بارها تأکید کرده اند که همه نیروهای آمریکایی باید در موعد مقرر یعنی ۳۱ دسامبر از عراق خارج شوند که در غیر اینصورت مورد هدف آنها خواهند بود، اما در همین حین شنیده میشود که برخی از مسئولان دولت عراق از جمله وزیر خارجه آن میگوید تمام نیروهای آمریکایی خارج نخواهند شد و عراق به برخی مستشاران خارجی نیاز دارد.
«محمود الهاشمی» مدیر مرکز مطالعات راهبردی بغداد و تحلیلگر برجسته عراقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان ابعاد مختلف سفر مصطفی الکاظمی به آمریکا و اهداف و چشم اندازه روابط دو کشور را بررسی کرده است که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید:
اهداف مصطفی الکاظمی از این سفر چیست و طی آن چه مباحثی مطرح شده است؟
تاکنون سه دور از گفتگوها بین عراق و آمریکا انجام شده است، اما چیز مفیدی از آن بدست نیامده و حتی در ارتباط با موضوع حضور نیروهای خارجی در کشورهم، از اعضای تیم مذاکرات سخن قابل ذکری نشنیده ایم؛ به گونه ای که یک کمیته فنی برای مذاکره در این خصوص به ریاست سرتیپ عبدالامیر الشمری تشکیل شد، اما نمی دانیم که تیم مذاکره کننده آمریکایی چه کسی است. الشمری فقط یک بار گفته است که نیروهای آمریکایی از عراق به یکی از کشورهای مجاور منتقل می شوند و نزدیک عراق خواهند ماند که مقصود از کشور مجاور اردن بود.
تیم مذاکره کننده ای هم که از 21 ماه جاری به واشنگتن رفته و از 25 شخصیت متنوع تشکیل شده، پس از دو روز رایزنی و جلسه مستمر، هیچ نتیجه قابل توجه و شفافی نداشته است، جز اینکه روزنامه های آمریکایی اعلام کرده اند امکان بازگشت به توافقنامه «چارچوب استراتژی» بین دو کشور در سال 2008 وجود دارد؛ این توافقنامه متضمن 25 بخش و هر بخش شامل نکاتی مهم در حوزه آموزش، فرهنگ، صنعت، کشاورزی، سیاست، اقتصاد و ... است که البته هیچگاه هیچ یک از این مفاد اجرایی نشد. بنابراین در این سفر الکاظمی به واشنگتن موضوعات مختلفی بحث و بررسی می شود، اما تجربه نشان می دهد که به آمریکا اعتمادی نیست.
به نظر شما وعده 31 دسامبر برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق محقق خواهد شد؟
اصول و مقتضیاتی وجود دارد که عراق مبتنی بر آن برای خروج نیروهای خارجی از خاک خود تلاش می کند؛ اول آنکه آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اعلام کرد که خاورمیانه دیگر جزء اولویتهایش نیست و این مسئله با خروج نیروهای آن از افغانستان، خارج کردن سامانه موشکی پاتریوت از عراق، اردن، عربستان و کویت و نیز خالی کردن برخی از پایگاهها در قطر نمود پیدا کرده است.
دوم اینکه پارلمان عراق قانونی را تصویب کرده است که براساس آن دولت ملزم به اخراج نیروهای خارجی است و مردم عراق حمایت خود را از این قانون با تجمع میلیونی اعلام کرده اند. سوم آنکه اگر دولت قانون پارلمان را فراموش کرد، مقاومت عراق قانونا حق دارد نیروهای آمریکایی را در هر کجای خاک عراق که حضور داشته باشند، هدف قرار دهد؛ دولت عراق و آمریکا مقابل این معادله ها قرار دارند و امروز تصمیم گیری در ید قدرت ملت است. شنیدیم که شیخ قیس خزعلی، دبیرکل عصائب اهل الحق قبل از سفر هیئت عراقی به آمریکا گفت: ما به نتایج گفتگوی هیئت عراق و آمریکایی پایبند نخواهیم بود. این یعنی آنکه عدم پایبندی آمریکا به موعد خروج، مستوجب حملات سنگین مقاومت خواهد بود.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مغز متفکر تجزیه عراق به شمار می رود؛ آیا او هنوز هم بر این تفکر باقی است یا سیاست او در این خصوص تغییر کرده است؟
بله، جو بایدن ایده پرداز تجزیه عراق بوده و همچنان برای تحقق ایده خود تلاش می کند؛ اما ما با تفکر بایدن کار نداریم؛ چراکه عملی کردن این ایده بسیار سخت است و همه طرف ها امروز خواهان وحدت اراضی عراق هستند.
طی مدت اخیر شاهد جا به جایی بقایای گروه تروریستی داعش در عراق هستیم؛ این جا به جاییها در چارچوب سیاست احیای داعش از سوی آمریکا بوده است؟
تقریبا همه صاحب نظران اتفاق نظر دارند که گروههای تروریستی ساخته آمریکا برای ایجاد بحران و اجرای برنامه های خود در هر جاکه بخواهد هستند، ما نیز اعتقاد کامل داریم که گروه تروریستی داعش را آمریکا در پاسخ به شکست خود در عراق، تحمل خسارت سنگین و خروجش از آن در سال 2011 ایجاد کرد و امروز نیز وقتی از حملات مقاومت به درد آمده، عناصر تروریستی خود را که در سوریه پرورانده بود، گروه گروه به عراق فرستاده و با هواپیماهای خود از آنها پشتیبانی می کند تا عراق را به قبول بقای بیشتر نیروهای آمریکایی وادار کند.
فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق پس از گفتگوهای اخیر با طرف آمریکایی اعلام کرد که همه نیروهای آن از عراق خارج نخواهند شد و عراق به برخی از مستشاران نظامی آمریکایی نیاز دارد؛ از نظر فنی و نگاه تخصصی آیا عراق واقعا به حضور این مستشاران نیاز دارد؟
امروز تعداد نیروهای امنیتی عراق بیش از یک میلیون و دویست و پنجاه هزار نفر است که این تعداد بسیار بیشتر از نیاز عراق است، آن هم نیروهایی که بیشترشان در عملیات و درگیری های پیچیده با گروههای تروریستی مشارکت داشته اند و با اتکای به خودشان این تروریست ها را از عراق طرد کردند؛ آنها اطلاعات و تجربه هایی را در مبارزه با تروریسم دارند که هیچ دولتی ندارد، بنابراین چه جای نیازی برای وجود نیروهای خارجی باقی می ماند؟
انتهای پیام/
من خودم یه فیلم دیدم که یه انتحاری داشت وسط راهپیمایی را میرفت یه ستوانه یهو از عقب دستاشو گرفت و یه سربازم سیم بمب رو درآورد
از ترس یخ کردم
صد رحمت به فیلمای هالیوودی