سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان پاسخ داده شد؛

کدام صاحبخانه ها باید مالیات بپردازند؟

کارشناس اقتصادی گفت: در طرح مالیات بر عایدی سرمایه پیش بینی شده که برای هر نفر یک منزل مسکونی معاف از مالیات باشد.

محمد هادی سبحانیان کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که در طرح مالیات بر عایدی سرمایه چه منازلی مشمول مالیات خواهند شد، اظهار کرد: مالیات بر عایدی سرمایه بر دارایی‌هایی مانند مسکن، خودرو، ارز و طلا. وضع می‌شود که قابلیت و پتانسیل سفته بازی برای آن‌ها وجود دارد.  مسکن در کشور ما تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای شده در حالی که اساسا یک کالای مصرفی است.

او در ادامه بیان کرد: برای اینکه مواجهه مناسبی با مسکن به عنوان یک کالای مشمول CGT (مالیات بر عایدی سرمایه) انجام شود، باید وجوهی که تقاضای مصرفی افراد است از شمول مالیات بر عایدی سرمایه معاف شوند. به همین دلیل اکنون در طرحی که مطرح است، پیش بینی شده که برای هر نفر یک منزل مسکونی معاف از مالیات باشد.

او افزود: مازاد بر این تعداد، اگر فرد مسکن را برای سرمایه گذاری خریده باشد، می توانیم افزایش قیمت آن را مشمول مالیات بر عایدی سرمایه کنیم. در قانونگذاری باید به این نکته توجه شود که در این نوع مالیات مصارف افراد، سرپناه یا منازل مسکونی مشمول مالیات قرار نگیرند.

این کارشناس اقتصادی در ادامه تصریح کرد: عایدی سرمایه ارزش افزوده‌ای است که بر آن دارایی افزوده می‌شود؛ میان زمانی که فرد آن کالا را خریده و زمانی که کالا را فروخته است. به بیان دیگر ما به تفاوت ارزش خرید کالا و ارزش فروش کالا توسط یک فرد، عایدی حاصل از دارایی نامیده می‌شود. البته این بحث مطرح است که آیا کل این دارایی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شود یا اینکه به دلایلی این عایدی تعدیل شود.

او افزود: این تعدیل می‌تواند به دلیل تورم باشد، یعنی تورم را از دل این عایدی کسر کنیم. می‌تواند به این دلیل باشد که فرد ممکن است هزینه‌هایی را در این خانه انجام داده باشد که به ارزش این خانه اضافه کرده باشد. اما اجمالا نظر کارشناسان بر این است؛ زمانی که فرد خانه‌ای را خریداری کرده و در یک بازه زمانی نسبتا قابل توجه و طولانی آن را نگهداری کرده، ما بتوانیم این عایدی به وجود آمده را با استفاده از نرخ تورم تعدیل کنیم.

خودرو و منازل مسکونی که برای مصرف شخصی هستند، از مالیات معاف می شوند

او در پاسخ به اینکه معافیت‌های خودرویی این طرح به چه صورت است، بیان کرد: چیزی که در طرح است و به طور کامل تصویب نشده این طور است که به ازای هر نفر یک خودرو از شمول مالیات بر عایدی سرمایه حذف می‌شود. منطق این است که اگر افراد از این دارایی‌ها برای مصارف شخصی استفاده می‌کنند، پس دارایی جنبه مصرفی داشته و سرمایه‌ای نیست. اما اگر از خودرو به عنوان یک کسب و کار استفاده می‌کند، خرید و فروش می‌کند و عایدی به دست می‌آورد مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شود.

سبحانیان در پاسخ به اینکه رصد معاملات ارز و طلا بسیار مشکل است، نوع رصد سازمان مالیاتی در خصوص این دارایی‌ها چگونه خواهد بود، بیان کرد: مهم‌ترین چالشی که وجود دارد همین است و اگر برای این موضوع فکری نشود عملا وضع مالیات بر عایدی سرمایه، سیاستمدار و قانونگذار را به هدف خود نمی‌رساند. آیا ما تمهیدات لازم را برای اخذ مالیات بر عایدی سرمایه از دارایی‌هایی که حداقل در شرایط فعلی خیلی قابل کنترل و رصد نیستند فراهم می‌کنیم یا خیر.

او در ادامه یادآور شد: توصیه کارشناس این است که مالیات بر عایدی سرمایه اجرایی نشود مگر با تمهید شرایط و زمینه‌ها و مقدمات. تمهید این شرایط و زمینه‌ها نیز کار دشواری نیست. ما فعلا بستری داریم تحت عنوان سامانه مودیان که در آن معاملات رصد می‌شود. برای اخذ مالیات بر عایدی سرمایه نیازمند این هستیم که معاملات انجام شده میان افراد مورد رصد قرار بگیرد.

او در پایان اشاره کرد: پیش نویس طرحی در مجلس آماده شده که همزمان و مکمل با طرح عایدی سرمایه اجرایی می‌شود و در اصطلاح بستر اجرایی CGT است. این طرح حتی می‌تواند کمک کننده نظام مالیاتی باشد، حتی برای اخذ مالیات بر مجموع درآمد؛ بنابراین ما اکنون فاقد این ابزار مناسب هستیم. اما پیش نویس آن تهیه شده و در مجلس مورد بررسی قرار می‌گیرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
شهروند گمنام
۱۴:۲۸ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
بدبخت مردمی که برای گریز از بی ارزش شدن روزافزون پول و سرمایهء خود ناچار هستند آن را به یک کالایی دگرگون سازند تا بتوانند سرپا بمانند. این گونه قوانین هم برای نشانه رفتن به این چارهء مردم نهاده می شود تا روز به روز بیشتر بر مردم ستم شود.
ناشناس
۱۳:۲۰ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
بنظر من اگر مالیات ها بطور منظم توسط کسانی که عایدی زیادی دارن پرداخت میشد نه ما اینقدر نقدینگی داشتیم نه مشکلات نبود زیرساخت ها مانند آب وبرق و پول داخلی هم ارزشش می ماند.
ناشناس
۱۰:۴۲ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
این طرح خودش شد یک تورم که میگه گران شود یعنی دارن به گرانی بال و پر میدن
۰۰۰۰
۱۰:۲۱ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
سایتش که بسته نمیشه ثبت نام کرد
مهدی
۱۰:۱۹ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
چرا در مورد مالیات قیمت و ارزش ملک یا خودرو در نظر گرفته نمیشه و فقط تعداد مد نظر است؟ آیا فردی که یک ویلای چند ده میلیاردی در بهترین نقطه شهر داره باید چون یکی هست از مالیات معاف باشه و لی اون فردی که به ناچار مثلا 2 یا 3 تا آپارتمان کوچیک در جنون شهر داره باید مالیات بده ؟ این کجای عدالت است؟ عجیب است که به فکر تصمیم گیران نمیرسه
ناشناس
۱۰:۴۸ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
اگر اجاره بده لازم نیست، مالیات بده،
البته باید از املاک راکد و ویلاهای لاکجری هم مالیات گرفته شود
ناشناس
۱۱:۱۲ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
آفرین خوب اومدی الان یکی میتونه چند هکتار زمین را یک قصر بسازه توش یک کنتور اب و برق و ... بگیره بشه واحد مسکونی واقعا حرف خوبی زدی کاش اونها هم که مدعی هستند می فهمیدند ولی اونا هدفشون همونه که تعداد زیاد باشه مالیات بشون بسولفه اگه صحبت شمارا رعایت کنن از جیب خودشون رفته این نمیشه وام میخان بدن بوق بوق وام چار درصد برای کیا برای چند صدم درصد چار درصد زنان سرپرست خانوار بگو چکار کردی شده زن سرپرست بر و مشکل را درست حل کن
ناشناس
۰۹:۵۲ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
واقعا معلومه که غالب دوستان که نظر می ذارن، از جزئیات طرح خبر ندادند. اگر این طرح اجرا بشه، مسکن و ... جذابیتی برای سرمایه گذاری و دلال بازی نخواهند داشت و به تبعش قیمت مسکن و ... از سوداگری مصون میشه.
ضمنا داشتن یک منزل یا خودرو شامل مالیات نمیشه و به زبان ساده این طرح به دنبال اینه که نقدینگی به جای دلالی به سمت تولید هدایت بشه. بر خلاف آنچه که تا بحال جریان داشته و که از تولید مالیات می گرفتند و از سکه، ارز ، مسکن و ... هیچ.
منصور
۰۹:۲۶ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
ببخشید // ددی میگه اون خونه هایی را که تو کانادا برا روز مبادا خریدم باید مالیاتش را بدیم ؟؟
ناشناس
۰۹:۱۶ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
برای جیب دولت پول خواهد شد ولی برای مردم مسکن نمی شود فکر اساسی باید کرد
ناشناس
۰۹:۱۵ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
مالکین که بیش از دو خونه دارند و تعداد خانواده سنجیده شود اگر مازاد بر نیاز باشد مالیات پرداخت نمایند
علي
۰۹:۱۵ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
يعني كسي كه دو تا آلونك (واحد مسكوني كوچيك)در محلات پايين شهر داره با اون واحد١٠٠٠متري زعفرانيه و ولنجم مقايسه ميشه!!
اولي ماليات بده و دومي معاف باشه!!!
مهدی
۱۰:۱۴ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
احسنت منم همینو میگم آیا کسیکه یک ویلای 500 یا 1000 متری داره با اونی که مثلا 3 تا آپارتمان 60 یا 70 متری داره که جمعا به اندازه یک دهم ویلا هم نمیشه یکسانه؟ و باید اولی معاف باشه و دومی مالیات بده ؟ در حوزه خودرو هم همینطور . آیا این عدالته ؟ چرا براساس قیمت سنجیده نمیشه و تعداد مهمه؟
آقای فدایی
۰۸:۵۶ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
هر روز مالیات جدید!
زهرا اسدی
۰۸:۴۲ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
فقط بیه فکر خالی کردن جیب مردم هستن این نمایندگان مجلس. بیخیال برید جلوی اختلاص هارو بگیرید.
ناشناس
۰۸:۳۶ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
باید از کسانی که این طرح را تصویب می کنند پرسید آیا با فروش یک واحد مسکونی می توان همان واحد را ساخت یا نه؟ اگر با پول آن بتوان بیش از یک واحد مسکونی با همان شرایط ساخت سرمایه عایدی داشته است. در حالیکه با چند برابر شدن مصالح ساختمانی از قبیل سیمان و غیره همان واحد را هم نمی توان ساخت. پس این طرح نه تنها سبب کاهش قیمت نخواهد بلکه سبب کاهش انگیزه سازندگان خواهد شد. برای اینکه مسکن و کلا ملک به کالا ی مصرفی تبدیل شود باید ارزش پول ملی حفظ شود چون علت اصلی افزایش قیمت مسکن کاهش شدید ارزش پول ملی به یک هشتم است.
ناشناس
۰۸:۱۸ ۱۲ مرداد ۱۴۰۰
این همه مالیات جدید، واقعا مردم به همون اندازه درآمد دارن ؟