سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

وقتی تورم طرح‌های نمایندگان به عمر مجلس قد نمی‌دهد

طرح، طرح و طرح؛ امری که این روز‌ها به دل مشغولی بهارستانی‌ها تبدیل شده بی توجه به اینکه ازدیاد این طرح‌ها به عمر این مجلس و این بهارستانی‌ها قد نمی‌دهد.

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، وظیفه‌ اصلی نمایندگان مجلس شورای اسلامی قانونگذاری و نظارت است. مجلس شورای اسلامی در عموم مسائل در حدود مقرر در قانون اساسی، می‌تواند قانون وضع کند. پیشنهاد و پیش نویس قوانین تحت عنوان «لایحه» (مصوب وزرا و پیشنهاد شده توسط دولت، رئیس قوه قضائیه یا شورای عالی استان‌ها) یا «طرح» (پیشنهاد شده توسط حداقل ۱۵ نفر از نمایندگان) به مجلس وارد و تصمیم گیری در مورد آن‌ها انجام می‌شود.

طرح چیست و چگونه ارائه می‌شود؟

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در موضوعات مختلف می‌توانند با تدوین پیشنهاداتی «طرحی» را برای «قانون شدن» مطرح کنند. بر همین مبنا باید هر نماینده یا گروهی از آن‌ها برای تصویب یک قانون، روند را طی کنند، اما طبق ماده ۱۳۱ آیین‌نامه داخلی مجلس، نمایندگان برای ارائه هر طرح به هیئت رئیسه مجلس، حداقل باید امضای ۱۵ نفر از وکلای ملت پای یک طرح را کسب کنند. در صورتی که این تعداد از نمایندگان، طرح را امضا کنند، موضوع به هیئت رئیسه ارجاع می‌شود.

بعد از تحویل یک طرح توسط نمایندگان مجلس به هیئت رئیسه، این هیئت بررسی‌های اولیه درباره  آن را آغاز و کمیسیون تخصصی آن را نیز مشخص می‌کند. پس از آن، با تائید هیئت رئیسه، طرح مذکور در صحن اعلام وصول می‌شود. این طرح‌ها پس از ارجاع به کمیسیون‌هاى ذی‌ربط، چاپ و توزیع و نسخه‌اى از آن توسط رئیس براى وزیر یا وزیران مربوط ارسال مى‏‌شود. امضاءکنندگان طرح‌هاى قانونى حق دارند در کمیسیونی که در طرح در آن مطرح است، براى اداى توضیح حاضر شوند.


بیشتر بخوانید


پس از اعلام وصول یک و ارجاع به کمیسیون تخصصی، این کمیسیون با دعوت از کارشناسان و طراحان به بررسی طرح می‌پردازد و پس از بحث و بررسی‌های لازم، کلیات و سپس جزئیات طرح ارائه شده، به رای اعضای کمیسیون گذاشته می‌شود. نتیجه رأی‌گیری و جمع­‌بندی نظرات کارشناسی اعضای کمیسیون، طی گزارشی مکتوب، توسط هیئت‌رئیسه کمیسیون به هیئت‌رئیسه مجلس تقدیم می­‌شود. هیئت‌رئیسه مجلس هم مکلف است با در نظر گرفتن فوریت طرح­‌های در دست اقدام، رسیدگی به آن را در دستورکار مجلس قرار دهد. پس از تصویب در کمیسیون تخصصی طرح مذکور در نوبت صحن علنی پارلمان قرار می‌گیرد تا در زمان تعیین شده مطرح شود.

۳۰۰ طرح در نوبت قرار گرفتن در دستور کار مجلس است

حجت الاسلام و المسلمین سید رضا تقوی نماینده مردم تهران در مجلس در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره میزان طرح‌های ارائه شده در مجلس گفت: در حال حاضر ۳۰۰ طرح در نوبت قرار گرفتن در دستور کار مجلس است. اگر مجلس بخواهد تمام این طرح‌ها را در دستور کار قرار دهد عمر مجلس به اتمام می‌رسد و باید به مجلس بعدی واگذار شود که تمام این مسائل ناشی از ضعف قانون است.

اگر هر روز ۳۰۰ طرح نمایندگان را در صحن علنی بررسی کنیم، بازهم زمان کم می‌آوریم

سید ناصر موسوی لارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، بر این معضل صحه می‌گذارد و می‌گوید که ۳۰۰ طرح در نوبت ارائه به صحن مجلس قرار دارد. رئیس مجلس شورای اسلامی در جلساتی که قبل از تشکیل مجلس یازدهم با هواداران خود داشت، یکی از ایراداتی که درباره مجلس قبلی مطرح می‌کرد این بود که در مجلس دهم بیش از ۷۰۰ طرح از سوی نمایندگان ارائه شده بود.

وی افزود: هم اکنون ۳۰۰ طرح اعلام وصول شده و در نوبت اعلام وصول هم همین مقدار طرح، حتی هم بیشتر داریم. اگر کل جلسات صحن علنی مجلس را به فقط به طرح‌های ارائه شده نمایندگان بپردازیم، لوایح بودجه و سایر لایحه‌های ارائه شده از سوی دولت را کنار بگذاریم و هیچ لایحه جدید هم به مجلس ارائه نشود، در ۳۸۰ جلسه مجلس بررسی این ۳۰۰ طرح پایان نمی‌یابد، جلساتی را داشته ایم که از صبح تا ظهر با فعالیت مستمر نمایندگان فقط توانسته‌ایم یک ماده و نه یک طرح را بررسی کنیم.


بیشتر بخوانید


عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: بررسی ۳۰۰ طرح اعلام وصول شده اصلا امکان پذیر نیست. جلساتی در مجلس وجود دارد که بحث بودجه مطرح است یا لوایحی مطرح است که باید مجلس وقت خود را به آن‌ها هم اختصاص دهد؛ لذا به نظر من باید به گونه‌ای برنامه ریزی شود که کمتر طرح ارائه شود. مقام معظم رهبری هم اعلام کرده اند که مجلس باید لایحه محور باشد تا طرح محور؛ دلیل آن هم این است که وقتی دولت لایحه‌ای می‌آورد کارشناس شده است، در مجلس هم کارشناسی و جکش کاری نهایی می‌شود تا از قوت بیشتری برخوردار باشد.

این نماینده مجلس علاوه بر این هشدار می‌دهد که با این حجم از طرح‌ها، مجلس نمی‌تواند به کار نظارتی خودش رسیدگی کند و کار نظارت مجلس بر اجرای قانون روی زمین می‌ماند.

گزارش از زهرا قاسمی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
شهروند گمنام
۱۷:۰۹ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
نمایندگان تازه به نمایندگی رسیده !
به دنبال تصویب قانون های به دردنخور و آزاررسان به کشور و سود مردم !
ناشناس
۱۲:۴۰ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
فرق نمیکند کی نماینده بشه اینم مجلس انقلابی
از شروع چه کاری کرده
واقعا همشون مثل همند
همین چند روز که با هواپیمای اختصاصی با خانواده رفتند کربلا
یا ماشین شاسی بلند
حقوقهای آنچنانی
چه کاری برای مقابله با تورم کردن فقط شعار
عبدالهی
۱۲:۱۵ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
طرح تقسیم استانهای پهناور به استانهای کوچکتر یک طرح بسیار خوب برای پخش و پراکندگی امکانات و داشتن شهرهایی بیشتر و بهتر است.
Bakhtiyar Zagrosi
۱۲:۱۳ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
طرح صد و یا دویست استان شدن ایران را در مجلس تصویب کنید تا کشورمان رشدی بهتر و سریعتر و امکانات در همه کشور بهتر گسترش یابند و مردم هم با فاصله کمی به همه امکانات و خدمات برسند.
این طرح به نفع همه ما ملت و همه ما ایرانیان است.
بختیاری
۱۲:۱۰ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
کارون و زاینده رود هر دو از استان چهارمحال بختیاری سرچشمه میگیرند و طرح حوزه مبدا و سرچشمه و منشا میتواند راهکاری برای کنترل و مدیریت بهتر این استان و استانهای زاگرس و خشک شدن این استانها و پستها و جنگلهای بلوط و طبیعتشان شود.
قرنهاست این استان طعم عدالت را نچشیده و این طرح میتواند خواسته مردم استان در برابری و عدالت را برساند.
ناشناس
۱۱:۵۸ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
باسوادها رو به مجلس راه دهید
ناشناس
۱۱:۵۴ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
مجلس این روزها چکار می‌کنه !!از همه جا خبر میاد از مجلس خبری در نمیاد
ناشناس
۱۱:۳۲ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
تا حالا کدوم طرح و لایحه این مجلس (کلا دوره ها ) به درد خورده که این دومیش باشه
این مجلس با شعار شفافیت اومد که هیچ کاری نکرد واسه شفافیت. هیچ کاری نکرد واسه تورم و ...
تنها فرق این مجلس با مجلس قبل تو اینه که مخالفین این طرح های مجلس رسانه ای واسه اعتراض ندارن برعکس مجلس قبل . همین اتفاق هم تو دولت جدید می افته
ناشناس
۱۱:۲۹ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
این هم از مجلس انقلابی.واقعا مردم ایران دیگر جانشان به لب رسیده است.
ناشناس
۱۱:۰۵ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
علتش این است که سازوکارهای دمکراتیک نه در انتخابات و نه در نظارت بر عملکرد قوا در کشور وجود ندارد. ما یک رسانه مصتقل نداریم. هیچ رسانه ای نمیتواند نقد جدی بر عملکرد دستگاه ها مطرح کند. انتخاب نمایندگان و رؤسای قوا غیردمکراتیک است.
ناشناس
۱۱:۲۴ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
هم رسانه مستقل داریم هم انتخابات دموکراتیک، مشکل توی مطالبه گریه، اینستاگرام رو کمتر بچسب یکم مطالبه کنیم خیلی از مشکلات حل میشه
ناشناس
۱۲:۱۳ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
مستقل درسته
ناشناس
۱۱:۰۲ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
کی گفته نمایندگان مجلس عقل کل اند که طرح بدند بی ثمر ، وکلای ملتی که با موکلهای خود قطع رابطه اند و نیاز و طرح های موکلان را نمی شنوند خودجوش عمل می کنند موکلانی که ترس و سختی ارتباط برقرار کردن با نماینده ی وکیل ملت دارند!!!!! این چه جوریه دیگه ؟!
ناشناس
۱۰:۴۴ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
چه کار سنگین و پیچیده ای دارند این نمایندگان مظلوم واقع شدن
ناشناس
۱۰:۴۱ ۰۳ مرداد ۱۴۰۰
از بس این نمایندگان خوابیدن بخت ملت خوابید
به عنوان یک شهروند ،چی بگم