سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چرا طراحی لباس‌های المپیک حاشیه ساز می‌شود؟

گفتگو با یک طراح پارچه و لباس و مدرس دانشگاه درباره حواشی لباس المپیک را می‌خوانید.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، لباس رسمی کاروان اعزامی ایران به المپیک ۲۰۲۰ توکیو، برای مردان کت و شلوار ساده سورمه‌ای و برای زنان مانتو و مقنعه فیروزه‌ای و شلوار سفیدرنگ انتخاب شده است؛ طرحی که پس از گذشت دو روز از رونماییِ آن، همچنان واکنش‌های بسیاری را با خود همراه کرده است.

طراحی لباس کاروان اعزامی کشورمان به مسابقات المپیک، سال هاست که محل مناقشه بوده و در مواردی انتقاد‌ها به تغییر این پوشش هم منجر شده است. امسال نیز وقتی در دقیقه ۹۰ از لباس کاروان اعزامی ورزشکاران کشورمان به توکیو، دورنمایی شد، برخی با طرح این پرسش‌ها که این لباس المپیک است یا کادر درمان و یا مهمانداران هواپیما، طرح‌ها را به چالش کشیدند.

 خبرنگار ما در این زمینه گفت وگویی با شیرین افلاطونی طراح پارچه و لباس و مدرس دانشگاه داشته است که او در ابتدای سخنانش با تاکید بر اینکه «ورزشکاران ما همانند سفیرانِ کشور‌ها هستند»، در این زمینه توضیح داده است: در هر کشوری سفیرانی هستند که از طریق آن‌ها کشورشان به جامعه جهانی معرفی می‌شوند. لباس نیز همین گونه است.

در درجه اول، رکن مهمی در طراحی لباس هم بانوان و هم آقایان وجود دارد که باید با هم هماهنگ باشند؛ ویژگی‌ای که اصلا در طراحی لباسی این دوره، اتفاق نیفتاده بود؛ در حالی که این هماهنگی باید از نظر اتحاد رنگ، طرح و فرم صورت بگیرد. اما می‌بینید یک لباس آبی فیروزه است و یک لباس سورمه ای! فکر می‌کنم اگر فردی اصول اولیه طراحی را بداند، هیچگاه لباس المپیک که نشان دهنده پیام یکرنگی و اتحاد ایران است را اینگونه به دنیا معرفی نمی‌کند. همانطور که در طراحی لباس سایر کشور‌ها می‌بینید که این اتحاد رنگ در پوشش وجود دارد.

این مدرس دانشگاه درباره طراحی لباس آقایان در کاروان اعزامی ورزشکاران ایرانی به المپیک، تصریح می‌کند: لباس آقایان، کلاسیک است و طرح و تیپ اداری دارد. هیچ المان خاصی در آن اجرا نشده که نشان دهد لباس رسمی ما در المپیک است. حتی یک المان کوچک پرچم ایران هم در آن استفاده نشده؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم، برای لباس آقایان اصلا طراحی نشده و هیچ ایده‌ای در نظر گرفته نشده است.

او سپس درباره طراحی لباس بانوان ایرانی در المپیک توکیو می‌گوید: هر دو لباس به گونه‌ای است که جداگانه رنگ بدی ندارند؛ مثلا آبی فیروزه ای، رنگ سنتی ایرانی است و سورمه‌ای هم به تنهایی رنگ خوبی است. اما بازی المپیک جداگانه نیست. لباس‌ها باید این اتحاد را نشان دهند؛ چرا که پیام هماهنگی و اتحاد یک کشور را نشان می‌دهند، اما ما متاسفانه پیام درستی را با این طراحی لباس به کشور‌های دیگر منتقل نمی‌کنیم. لباس خانم‌ها اگر از نظر فرم، طرح و رنگ با لباس آقایان هماهنگی داشت و یک ایده در نظر گرفته می‌شد، خیلی می‌توانست به هماهنگی هم کمک کند. اما این کار انجام نشده است.

افلاطونی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه یک سال بیشتر زمان بود و برگزاری رویداد المپیک به تعویق افتاد، انتظار می‌رفت طراحی بهتری ارائه شود. متاسفانه همزمان رونمایی خاصی هم برای لباس کاروان اعزامی ایران در نظر گرفته نشد و رونمایی در فرودگاه، زمان مناسبی نبود. شاید اگر زودتر رونمایی انجام می‌شد، می‌توانستیم تجدید نظری در لباس داشته باشیم که اینگونه برای المپیک معرفی نشویم.

این طراح لباس در پاسخ به اینکه چرا در اغلب دوره ها، طراحی لباس کاروان اعزامی ایران با حواشی و انتقاد‌هایی همراه می‌شود؟ می‌گوید: در دو دوره آخر، نسبت به دوره‌های قبل‌تر نگاه نیمه حرفه‌ای حاکم بود و اینکه از طراحان، برای طراحی این لباس‌ها استفاده کنند. ولی استفاده از طراحان تخصصی، قدم اولیه است. قدم بعدی این است که داوری‌ها تخصصی انجام شود که بتوانند لباس درستی انتخاب کنند.

اگر کسی حتی طراح لباس هم نباشد، اما لباس کشور‌های مختلف را در دوره‌های مختلف بررسی کند، به اولین نکته‌ای که می‌رسد این است که لباس آقایان و خانم‌ها با هم هماهنگ هستند و این امر احتیاج به تخصص خاصی ندارد. با یک نگاه اولیه این نکته نمایان می‌شود. خانم‌ها و آقایان تشکیل دهنده جامعه ما هستند؛ وقتی که ما دو لباس جداگانه از نظر طراحی، مدل، فرم و رنگ را به جهانیان نشان می‌دهیم، کاملا مشخص است که نگاه تخصصی نداریم.

این مدرس دانشگاه در ادامه صحبتهایش یادآور می‌شود: این تصمیم خوب بود که از طراحان استفاده کردند. درست است که فراخوان می‌دهند و همه شرکت می‌کنند، اما در نهایت در انتخاب لباس باید نگاه تخصصی‌تر حاکم باشد و داوری‌ها با دقت بیشتری انجام شود. نمی‌توان هم گفت که داوری‌ها عجله‌ای بوده؛ چراکه یک سال زمان کمی برای این کار نبوده است. اما شاید زمانبندی این کار مناسب نبوده و مثل خیلی از کار‌های دیگر طراحی را برای دقیقه نود گذاشته اند. زمانبندی و نگاه تخصصی به کار می‌تواند مشکل را حل کند که البته باید زودتر انجام می‌شد.

افلاطونی درباره‌ی واکنش کاربران در شبکه‌های اجتماعی نسبت به طراحی لباس‌های کاروان اعزامی ایران به المپیک توکیو، اظهار می‌کند: المپیک رویداد خیلی خاصی است. در بازی‌های داخل کشور همیشه این حساسیت نسبت به تیم مقابل وجود داشته است. حالا شما حساب کنید در مکانی خیلی بزرگتر، در برابر جهانیان می‌خواهیم خودمان را معرفی کنیم. مردم هر کشوری هم علاقه خاصی به ملیت خود دارند و می‌خواهند کشورشان بهترین‌ها را ارائه دهد.

حال اینکه کشور ما که از نظر لباس، قدمت کهن و قدیمی دارد، ما همیشه در این قضیه از نظر پارچه و مدل لباس مدعی هستیم، فکر کنید که کشوری که مدعی است و از نظر پارچه غنی است، بیاید و چنین چیزی ارائه دهد. مردم تا حدی حق دارند، به احساس آن‌ها واقعا صدمه وارد شده است؛ چراکه انتظار و توقع بیشتری داشتند. توقع بی جایی هم نیست و کاملا قابل قبول است.

او با تاکید بر اینکه قدم اول استفاده از طراحان بوده که اقدامی مثبت صورت گرفته است، درباره قدم‌های بعدی برای رسیدن به لباس مناسب ورزشکاران ایرانی در رویدادی مانند المپیک، اظهار می‌کند: مدیریت و ساماندهی از جمله قدم‌های بعدی است که باید صورت بگیرد. البته پیشینه‌ی طراحی لباس در زمان حال و نه گذشته خیلی قوی نیست، ولی خوشبختانه به این سمت پیش می‌رویم که به طراحی لباس اهمیت داده شود.

فکر می‌کنم هنوز سازماندهی درستی نشده و تخصصی نگاه نمی‌شود. زمانبندی خیلی مهم است. شاید اگر هر کسی در زمان مشخص خودش کار تخصصی اش را انجام دهد حتی اگر کار نادرست هم انجام شود، ما وقت برای رفع اشکال را داشته باشیم. فکر می‌کنم در دوره‌های بعدی بتوانیم این اشکال را برطرف کنیم.

این مدرس دانشگاه در پایان تاکید می‌کند: از نظر طراحی لباس، چون چند سالی است که این مشکل وجود دارد که در واقع لباس مناسبی برای ورزشکاران ما ارائه نمی‌شود، جا دارد بر روی این قضیه خیلی تخصصی‌تر کار شود و ورزشکاران ما هم به جایگاهی که در شأنشان است برسند. این برنامه احتیاج به پشتیبانی و نگاه تخصصی تری دارد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۴۰ ۲۹ تير ۱۴۰۰
اون هایی که با این لباس ها مخالف هستن برن اول طرز لباس پوشیدن خودشون درست کنن همش وایسادین یه اتفاقی بیوفته سوژه مسخره درست کنین و از کشور ایران گله کنید باشه مگه نمیگید ایران بوده خپ برید یه کشور دیگه کسی جلوتنو گرفته به نظر من لباس ها خیلی زیبا بودن دست طراح درد نکنه.
رضا
۱۵:۵۹ ۲۹ تير ۱۴۰۰
طراحی و رنگ ایرادی نداره
لباسها گشادن
کفش‌ها بزرگن
چرا تو تنشون زار میزنن
نکنه ورزشکاران عزیز بد تیپن
هارمونی نداره
زیادی کشاد و گرد و شلوغه
هم وطن
۱۱:۴۹ ۲۹ تير ۱۴۰۰
خیلی هم خوبه هر کی بلده بدهید از سال بعد طراحی کنه من که خوشم اومد
ماهان
۱۱:۳۵ ۲۹ تير ۱۴۰۰
خیلی ساده و قشنگه الکی عیب تراشی نکنید
ناشناس
۱۰:۰۹ ۲۹ تير ۱۴۰۰
بهترین رنگ رنگ ابی چ واسه خانم ها چ واسه اقایون درست مثل داخل تصویر خیلی جذاب خوشگل دیدنی
ناشناس
۰۰:۴۶ ۲۹ تير ۱۴۰۰
رنگ آبی و سرمه هماهنگی با هم دارند شما چون مخالف حجاب و پوشیدگی هستین اینو بهانه کردین که دختراتون با بلوز و شلوار تنگ ورزشی برن اونجا
ناشناس
۱۱:۰۵ ۲۹ تير ۱۴۰۰
خوب دخترا با لباس تنگ برن چی میشه تحریک میشین اقایون محترم اینهمه خانوم تو المپیک هستش و دخترا ایرانی مثل منگلا لباس میپوشن
ناشناس
۲۰:۴۹ ۲۸ تير ۱۴۰۰
با این وضعیت مدیریت کشور هر اتفاقی طبیعی است اگر یک کار درست و خوب انجام گرفت باید تعجب کنید و سریع در رسانه بازتاب داده شود به عنوان این که عجایب ۷ گانه به ۸ گانه تبدیل شده
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۸ تير ۱۴۰۰
بابا بیخیال, حالا همه چی درسته؟ حاشیه کم داریم؟
لباس هم دستمایه بشود اگر کسی هاپولی نکرده اشکالی نداره !!
فرامرز باتیشه
۱۹:۰۶ ۲۸ تير ۱۴۰۰
کجای کاری! بازهم یکی باید از این رانت یه پولی به جیب می زده ...
وحید
۱۸:۴۸ ۲۸ تير ۱۴۰۰
خدا وکیلی در عین سادگی خیلی خوب و زیباست
ناشناس
۰۰:۳۳ ۲۹ تير ۱۴۰۰
تن آدمی شریف است به جان آدمیت

نه همین لباس زیباست نشان آدمیت

این لباس ها بدون ایراد و ساده و زیبان
ناشناس
۱۷:۳۳ ۲۸ تير ۱۴۰۰
مثل طراحی خودروهای داخلی!!!
علی
۱۷:۳۲ ۲۸ تير ۱۴۰۰
چون هیچ اثری از خلاقیت، ابتکار، زیبایی در طراحی در اون ها نیست، این رو هر خیاطی که تجربی بلد باشه میتونه بدوزه
ناشناس
۱۷:۱۹ ۲۸ تير ۱۴۰۰
هر دوره خراب کاری میکنند بعد به مردم میگن ان شاالله دوره بعد گاهی وقتا فکر میکنم اگر این ان شاالله نبود ما ایرانی ها چکار میکردیم ؟!
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۹ تير ۱۴۰۰
مدیریت بر اساس انشالا و ماشالاست.
ناشناس
۱۶:۳۱ ۲۸ تير ۱۴۰۰
چرا اینهمه بدسلیقگی. چرا زنان و مردان ناهماهنگ؟لابد هزینه هم دادین بابت این سلیقه افتضاح وابرو ریز!؟
ناشناس
۱۶:۳۰ ۲۸ تير ۱۴۰۰
لباس دانمارک واقعا قشنگ بود ...
ناشناس
۱۶:۲۹ ۲۸ تير ۱۴۰۰
اولا باید رنگ لباس کاروان یکرنگ باشه، نشان از فرهنگ و لباس ایرانی اصیل باشه. دوما اون مقنعه چرا شال داره خب یه روسری سنتی ایران را طراحی می کردید و اون شال متصل به مقنعه چرا سه رنگ قرمز و سفید و سیاه هست؟ پرچم ایران سبز و سفید و قرمز توش بکار رفته لااقل پرچم وطنمون را ترسیم میکردید. چرا شلوار سفید مانتو فیروزه ای؟!فیروزه ای میروید هم مردان وهم زنان را با شال رنگ پرچم ایران.
یعنی سلیقه و هنر ایرانی را زیر سوال بردید!
ناشناس
۱۶:۲۵ ۲۸ تير ۱۴۰۰
لباس دلقک سیرک هم زیبا تر است
fafa
۱۷:۰۰ ۲۹ تير ۱۴۰۰
والا به خدا اینا چیَن تن این بدبختا کردن
ناشناس
۱۶:۱۰ ۲۸ تير ۱۴۰۰
بابا بنده خدا می‌خواسته یه پولی به اسم طراحی لباس به جیب بزنه که زده. بقیه اش همه حرفه
ناشناس
۱۶:۱۰ ۲۸ تير ۱۴۰۰
بابا بنده خدا می‌خواسته یه پولی به اسم طراحی لباس به جیب بزنه که زده. بقیه اش همه حرفه
ناشناس
۱۶:۰۱ ۲۸ تير ۱۴۰۰
لباس در واقع نشان دهنده ی شان و شخصیت و ملیت یک کشور است. ای کاش در طراحی لباس ها دقت بیشتری می کردند.
ناشناس
۱۵:۵۶ ۲۸ تير ۱۴۰۰
نظر بسیار عالی بود ، ما باید یکرنگ باشیم ، نباید بین مردان و زنان هموطن ، کوچکترین تفاوتی قائل بشیم ، البته این تفاوت قطعا از عدم داشتن تخصص طراح این لباسها هستش .
ناشناس
۱۵:۳۱ ۲۸ تير ۱۴۰۰
هر چی تو کمد داشتن پوشیدن
ناشناس
۱۵:۰۹ ۲۸ تير ۱۴۰۰
سلام. باید از طراحان لباس های محلی بیشتر استفاده شود.
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۸ تير ۱۴۰۰
آخه همین طرح را داخل مغازه پیدا میشه دیگه نیازی به وقت و هزینه زیاد نیست
89
۱۳:۴۳ ۲۸ تير ۱۴۰۰
لباس باید ساده باشه با یه رگه های از پرچم ایران نه گل منگلی و عجق و جق مثل این ، لباس المپیک ریو هم که آدم و یاد پنیر وخیار و گوجه مینداخت
ناشناس
۱۳:۳۴ ۲۸ تير ۱۴۰۰
به نظرم لباس خانم ها عالیه
اگر با کمترین هزینه انجام شده باشه خیلی هم خوبه
محمد
۱۵:۳۱ ۲۸ تير ۱۴۰۰
معلومه سلیقه ندارید
ناشناس
۱۶:۱۴ ۲۸ تير ۱۴۰۰
اره ولی لباس آقایان خیلی ساده بود ، اینطوری یک تناقض عجیب رو شاهد خواهیم بود؟!
حامد
۱۷:۱۶ ۲۸ تير ۱۴۰۰
شرمنده ولی فکر کنم با تفکر شما اگه خانم ها گونی هم میپوشیدن خوب بود.
ممد
۰۰:۲۳ ۲۹ تير ۱۴۰۰
مادر من خیاط تجربی هستن و همین حرف شما رو زدن خوش شون اومد، گمونم خیلی از افراد المپیک رو با صحنه جشنواره کن اشتباه گرفتن که آرتیستا لباس شب و ماسکی میپوشن ولی اینکه طراح نتونسته به یه طرح منسجم بزای آقایون و خانم ها برسه و یه چیز شنبه یک شنبه تحویل داده خیلی اذیت کنندست
fafa
۱۷:۰۲ ۲۹ تير ۱۴۰۰
فک کنم این یکی از همونایی بوده این لباسا رو انتخاب کردن ورزشکارا شبیه مُنگُلا شدن