سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حاج سید علی اکبر محتشمی‌پور؛ بخشی از تاریخ پر افتخار معاصر

حسن غفوری فرد، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در یادداشتی درباره شخصیت علی اکبر محتشمی‌پور نوشته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، حسن غفوری فرد، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در یادداشتی درباره حجت الاسلام والمسلمین حاج سید علی اکبر محتشمی پور، جانباز سر فراز انقلاب نوشته است. 

متن یادداشت به شرح زیر است:

اذا مات العالم ثلم فی الاسلام ثلمه لالیه‌ها شیئ

خرداد ماه سال ۱۴۰۰ علاوه بر آنکه یاد آور حادثه دردناک پانزدهم خرداد سال ۴۲ و حادثه شهادت محمد بخارایی و یاران شهید او (نیک نژاد، صفار هرندی، امانی) و حادثه رحلت جانگداز بنیان گذار و معمار انقلاب اسلامی حضرت امام روح الله الموسوی الخمینی قدس سره بود یک غم دیگر بر غم‌های سنگینی که بر دل‌های همه ما ایرانیان بار شده بود افزوده شد و آن درگذشت جانگداز روحانی مجاهد و پرتلاش جناب حجت الاسلام والمسلمین حاج سید علی اکبر محتشمی پور جانباز سر فراز انقلاب و انقلابی بزرگ ایران و بلکه کل ناحیه و منطقه خاورمیانه بود؛ که خدمات فراوان انقلابی ایشان چه قبل از پیروزی ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ در نجف و در کنار رهبر فقید انقلاب حضرت امام خمینی قدس سره و چه بعد از آن در مسئولیت‌های مختلفی که ذیلاً به بعضی از آن‌ها اشاره خواهد شد بر هیچ یکی از اصحاب انقلاب و اهالی سیاست پوشیده نیست.

راقم این سطور این افتخار را داشته است که در مقاطع مختلف با کمی تأخیر و یا تقدم با ایشان در یک شرایط قرار داشته است: نخست آنکه دانش آموز همان دبیرستانی بوده است (دبیرستان علوی) که ایشان دوره متوسطه را گذرانده است. دوم آنکه در همان کابینه‌ای وزیر بوده است (بعنوان وزیر نیرو) که ایشان وزیر کشور شد بودند.

اینجانب (بعد از کابینه شهید باهنر و مرحوم آیت الله محمدرضا مهدوی کنی) در کابینه اول مهندس موسوی وزیر نیرو بودم و حضرت ایشان در کابینه دوم مهندس میرحسین موسوی وزیر کشور بودند. سوم آنکه حضرت ایشان در مجلس ششم نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بوده است.

هنگامی که ایشان سفیر ایران در دمشق بودند من بعنوان وزیر نیرو جهت برآورد کمیت‌های فنی در مورد آب و برق و توسعه روابط همکاری بین دو کشور به دمشق سفر کردم و چند روزی توفیق معاشرت با ایشان دست داد و اطلاعات دقیقی درباره سوریه، لبنان و فلسطین و حزب الله و جنبش رهایی و مجاهدین فلسطین از محضرشان کسب نمودم. بنده به عنوان عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر توفیق استماع سخنرانی پرمحتوای ایشان درباره خاورمیانه و بخصوص سوریه و فلسطین و لبنان را داشتم.

این مقدمه نسبتاً طولانی و شاید هم بی ربط را بدان جهت آوردم که روشن شود آنچه ذیلاً در باره خدمات و فعالیت‌های مبارزاتی آن مجاهد بزرگ می‌گویم صرفاً شنیده‌ها و خوانده‌ها نیست. بلکه بیشتر مشاهدات عینی و اطلاعات دقیق راقم این سطور است:

یکم: مرحوم حاج سید علی اکبر محتشمی پور از جوانترین روحانیون در حلقه روحانیون انقلابی نجف در کنار حضرت امام خمینی (س) بودند. با توجه به اینکه ایشان متولد ۱۳۲۵ بودند در زمان بازگشت حضرت امام خمینی (س) به ایران تنها ۳۲ سال سن داشتند و با عنایت به آنکه از سال‌ها قبل از انقلاب در محضر حضرت امام خمینی (س) تلمذ می‌کردند. در فعالیت‌های انقلابی معظم له شرکت فعال داشتند می‌توان یقین داشت که شاید از سن ۲۵ سالگی یا حتی قبل از آن در محضر امام مورد لطف و نظر امام قرار داشتند و به همین دلیل نیز بعد از انقلاب از طرف حضرت امام عضو شورای سرپرستی صدا و سیما بودند. ایشان از اعضای دفتر حضرت امام در قم، پاریس و تهران بودند. حضرت امام خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام تسلیتی که به مناسبت در گذشت ایشان صادر فرمودند، می‌فرمایند:. فعالیت‌های مبارزاتی آن مرحوم که به خدمات انقلابی ایشان در دوران جمهوری اسلامی و مسئولیت‌های مهم و آنگاه به جانبازی بر اثر اقدام تروریستی دشمنان منتهی شد، سابقه ارزشمند و افتخارآمیزی است که مشمول تفضّلات الهی و ذخیره اُخروی برای ایشان خواهد بود انشاءالله

دوم: نقش ایشان در ایجاد خط مقاومت در لبنان و در کل خاورمیانه و بخصوص ایجاد "حزب الله" از نظر نگارنده یک باقیات و صالحات و یک صدقه جاریه و یک حرکت بزرگ انقلابی بود که روز به روز وسعت و گستره پهناورتر و درخشش و جلوه نورانی تری خواهد داشت که موجب افتخار تشیع و بلکه جهان اسلام می‌باشد؛ و یقیناً مقدمات ظهور کلی و پیروزی نهایی مسلمانان در جهان خواهد شد. نگارنده داستان تاسیس حزب الله را مستقیماً از لسان ایشان شنیده و بخوبی به یاد دارد و شاید اگر در آینده فرصتی دست داد مشروح آن را برای ثبت و ضبط در تاریخ انقلاب این مطالب را قلمی کنم تا هم ابتکار و فعالیت‌های انقلابی این روز‌های بزرگ بیشتر برای نسل‌های چهارم و پنجم انقلاب مشخص شود و هم با نتیجه یک کار انقلابی که با خلوص نیت و با ذکاوت یک مومن حقیقی و انقلابی بزرگ انجام شده است بر همه روشن گردد.

سوم: فرصتی باید تا درباره‌ی نقش ایشان در مسأله نهضت آزادی، نامه امام و صحبت‌های ایشان در خطبه‌های نماز جمعه و مخالفت با بعضی از انتصابات بخصوص در وزارت امور خارجه. بحث شود؛ که یقین دارم موضوعات جالبی است که بعضاً حاکی از شناخت ایشان در بعضی از افراد در دستگاه‌های دولتی و در پست‌های حساس سیاسی و حتی امنیتی دارد، ولی اکنون فرصت طرح آن‌ها نیست شاید بتوان برای این کار چند زیرگروه سیاسی تشکیل داد؛ و شاید به همین دلیل بود که معمار بزرگ انقلاب ایشان را با عناوینی مانند " دوستان قدیمی" خود و " فردی متدین، متدین و مبارز " و " دارای هوش سیاسی" یاد کرده است و می‌دانیم که حضرت ایشان در تعریف از دیگران بسیار دقیق و محتاط بودند و هرگز به ورطه افراط نزدیک نمی‌شدند.

این مطالب را کسی می‌نویسد که در بعضی از مسایل سیاسی و تحلیل‌ها با ایشان زاویه داشته است و حتی در انتخابات مجلس سوم با ایشان رقابت کرده است؛ و بازنده شده است و رقیب او برنده شده است، ولی دوستی آنان بر همان روال سابق ادامه پیدا کرده است. ولی نمی‌تواند منکر مبارزات انقلابی ایشان و نقش پررنگ ایشان در ایجاد خط مقاومت در خاورمیانه باشد. سخنرانی ایشان در مجلس سوم و بیان اینکه " باید پرچمداری جهاد و مبارزه با آمریکا در دست ایران و انقلاب اسلامی ایران که در دهه ۶۰ انجام شد امروز به یک حقیقت و واقعیت جهانی تبدیل شده است.

چهارم: تأسیس دبیرخانه دائمی حمایت از انتفاضه فلسطین و ریاست بر این تشکیلات تا سال ۱۳۸۸ امروز به بار نشسته و جهاد ۳۳ روزه و ۲۲ روزه و؛ و عقب نشینی اسرائیل در هر مرحله و التماس برای آتش بس نشان از شروع یک کار بزرگ انقلابی دارد که ثمره آن را امروز به روشنی شاهد هستیم. باید تأسف و تأثر خود را مکتوم داریم که چنین چهره پرتلاش و انقلابی عملاً ده سال آخر عمر پربرکت خویش را کنار مضجع حضرت ابوالائمه امیرالمؤمنین علی علیه السلام در سکوت کامل سپری کرد و ما از نظرات بسیار دقیق او محروم بودیم.

پنجم: در هنگام مهاجرت حضرت امام به کویت و بعداً فرانسه ابتدا تلاش کرد که مقدمات اقامت امام را در سوریه فراهم نماید، ولی بعد از دستگیری برای همیشه از عراق اخراج شد. بعد از مهاجرت حضرت امام به فرانسه و اقامت در نوفل لوشاتو از چهره‌های روحانی مورد اعتماد حضرت امام بود که به محل اقامت ایشان رفت و مسئول ارتباطات دفتر ایشان شد و همراه امام به ایران آمد. از سال ۵۷ تا ۵۹ عضو دفتر امام در پاریس، تهران و قم بود. در مجلس سوم دبیرکل گروه بین المجالس در مجلس شورای اسلامی بود. دبیر کل مجمع بین المللی پارلمانی مدافع مسئله فلسطین هم از دیگر عنوان‌های ایشان می‌باشد.

ششم: مشخص است که این فعالیت‌های ضد صهیونیستی ایشان و بخصوص تأسیس " حزب الله " چقدر بر جنایتکاران صهیونیستی سنگین بود و چه نقشه‌های شومی برای ترور ناجوانمردانه این مرد بزرگ در سر داشتند؛ و بالاخره دست به جنایت دیگری آلودند و در بهمن ماه سال ۱۳۶۲ یک بسته انتحاری برای او به سفارت ایران در دمشق ارسال کردند. این جنایت می‌توانست به شهادت ایشان منجر شود، ولی خداوند متعال این سید بزرگوار را حفظ فرمود اگرچه هر دو دست او آسیب فراوان دید قطع یک دست از مچ و قطع چند انگشت از دست دیگر و آسیب به چشم‌ها و گوش‌ها که تا آخر عمر پر برکت او مشکلات فراوان برای او ایجاد کرد.

حضرت امام در پیامی خطاب به او فرمودند " از حادثه ناگواری که توسط ایادی استکبار جهانی برایتان اتفاق افتاد متأثر گردیدم. انشاء الله هر چه زودتر سلامتتان را باز یافته و در سنگر اسلام و انقلاب به نفع مستضعفان و مظلومان جهان به مبارزات سخت خود ادامه دهید " عاش سعیداً و مات سعیداً در حیات و ممات مورد احترام بود. هم امام امت برای آن حادثه پیام فرستادند و برای سلامت او دعا کردند. هم رهبر معظم انقلاب برای درگذشت ایشان پیام تسلیت دادند. گرچه بعضی از رسانه‌ها آن طور که باید و شاید به این موضوع نپرداختند. صاحب این قلم اعتقاد دارد که بزرگانی، چون مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج سید علی اکبر محتشمی پور که مورد احترام امام و رهبری بودند و خدمات سیاسی و انقلابی فراوان به ایران و به خط مقاومت داشتند بخشی از تاریخ پرافتخار معاصر و بخصوص دوران امام خمینی (س) و مقام معظم رهبری هستند و بایستی خدمات آنان در صفحات درخشان انقلاب با شفافیت و صداقت بیان شود. مشرب سیاسی افراد ممکن است با هم متفاوت باشد لکن خدمات و بخصوص مبارزات سیاسی آنان بویژه فعالیت‌هایی که موجب تغییرات بسیار در معادلات سیاسی و انقلابی منطقه و ایران شده است نباید به دست فراموشی سپرده شود: امروز " حزب الله" که یکی از دستاورد‌های تلاش‌های مرحوم محتشمی پور بوده است نه تنها افتخار تشیع و اسلام است بلکه حتی غیر مسلمانان نیز به حزب الله و رهبر بزرگ آن سید حسن نصر الله عشق می‌ورزند. انقلاب اسلامی ایران نه تنها تشیع را سکه روز و مذهب افتخار کرد بلکه اسلام را روحی تازه بخشید و بالاتر حتی مذاهب و ادیان ابراهیمی را احیا کرد: امروز در آمریکای لاتین بحث " الهیات رهایی بخش" مطرح شده است آنان که یکصد سال تاریخ می‌نوشتند و مکتب علمی مطرح می‌کردند و دین را "افیون جامعه" مطرح می‌کردند حالا قرآن به رهبر انقلاب اسلامی هدیه می‌دهند. این معجزه امام و یاران امام می‌باشد که حاج سید علی اکبر محتشمی پور احدی از آنان است باید آیندگان تاریخ این انقلاب و برپاکنندگان این انقلاب را به درستی بشناسند و در تکریم و تجلیل از ایشان کوشا باشند.

انتهای پیام/ 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.