ذبیح الله حسن زاده، متخصص ارتوپد و جراح زانو در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: عصا به عنوان یک وسیله کمکی برای مصدومین اندام در ارتوپدی و کنترل درد زانو ،درد مچ پا و درد ناحیه لگن و کمر میتواند نقش مهمی داشته باشد، اما نحوه استفاده و آگاهی از مناسب ترین نوع عصا متناسب با شرایط بیمار بسیار حائز اهمیت است.
حسن زاده با بیان اینکه چند نوع عصا داریم، گفت: رایج ترین نوع عصا، عصای دستی یا Cane است. این عصا سازههای معمولی دارد و از دو جنس چوبی و آلومینیوم تشکیل شده است. که نوع آلومینیومی این عصاها حفرههایی دارد و قابل تنظیم است و میتوان ارتفاع آن را متناسب با قد افراد تنظیم کرد و می تواند برای سالمندان مفید باشد. حتی بیماران جوانتر نیز وقتی دچار آسیب میشوند میتوانند از این عصاها با مشاوره فیزیوتراپیست برای سرعت بخشیدن به بهبودی حرکات کمک بگیرند. این نوع از عصاها ۲۵ درصد وزن انسان را تحمل میکنند.
او ادامه داد: نوع دیگری از عصا، عصای زیر بغلی است که معمولاً همه وزن بیمار را تحمل میکند. نوع دیگری از عصا، عصای چهارگانه یا واکر است که برای افرادی مفید است که سالمند هستند یا عمل جراحی شده اند و یا دچار سکته مغزی شده اند و نیاز به راه اندازی مجدد دارند که برای حفظ تعادل باید از واکر استفاده کنند. واکرها تا ۸۰ درصد وزن انسان را تحمل می کنند.
حسن زاده بیان کرد: نوع دیگری از عصا، عصای آرنجی یا Elbow Crutch است. این عصا نیز برای ورزشکاران و جوانان و یا افرادی که کوهنورد هستند کمک کننده است. این نوع از عصاها تا ۳۰ درصد وزن انسان را تحمل میکنند.
این متخصص ارتوپد در مورد شرایط عصاها گفت: مناسبترین ارتفاع برای عصاهای ساده به گونهای است که وقتی فرد میایستد و عصا را در کنارش روی زمین قرار میدهد ارتفاع دسته عصا به جیب شلوار برسد نه بالاتر و نه پایینتر.
او افزود: توصیه دیگر این است که وقتی بیمار برای بهبود دردهای لگنی از عصا استفاده میکند، عصا را در دست مقابلِ قسمتی که درد دارد نگه دارد. یعنی اگر لگن چپ درد میکند، عصا باید در دست راست قرار بگیرد و بالعکس، اما قانون عام این است که بیمار با کدام دست راحتتر باشد.
حسن زاده تصریح کرد: توصیه میشود به طور طبیعی عصا در فاصله ۵ تا ۱۰ سانتیمتر در کنار کفش روی زمین قرار بگیرد؛ همچنین عصای آرنجی باید در ارتفاع مناسب با زاویه ۲۰ تا ۳۰ درجه دست قرار بگیرد. در مورد عصای زیر بغل نیز باید حتما به راحتی زیر بغل بیمار قرار بگیرد به طور کلی برای دردهای زانو و لگن بهترین وسیله است زیرا بین ۲۵ تا ۳۰ درصد وزن بیمار را تحمل میکند.
این متخصص ارتوپد و جراح زانو بیان کرد: به طور کلی عصا و وسایل کمک کننده برای بهبود وضعیت راه رفتن و توانبخشی افراد، مفید هستند، اما متاسفانه اغلب مردم از عصاهایی با ارتفاع نامناسب استفاده نمیکنند که این مورد در طولانی مدت به جای بهبود ممکن است دچار مشکلات بیشتری بشوند. همچنین نحوه گرفتن عصا نقش بسیار مهمی در تسریع بهبود بیماریهای افراد دارد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام /