به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، نشست مشترک رئیس سازمان صدا و سیما با حضور ناشران و اهالی قلم از جمله علی محمد مودب، نادر قدیانی، مرتضی امیری اسفندقه، افشین اعلاء، محسن مومنی شریف به مناسبت روز قلم عصر دوشنبه در مرکز همایش های صدا و سیما برگزار شد.
در این مراسم میثم نیلی، عضو ارشد شورای عالی کتاب سازمان صدا و سیما و رئیس مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: حدود آبان ماه سال گذشته بود که شورای عالی کتاب با دستور رئیس سازمان صدا و سیما شکل گرفت و کار خود را آغاز کرد. فعالیتهای حوزه کتاب در سازمان صدا و سیما بسیار گستردهتر بود و در حال رشد کمی و کیفی است.
وی افزود: در بخشهای گوناگون سازمان صدا و سیما چه معاونت سیما، چه صدا حتی در بخشهای خبری شاهد رشد و پیشرفت هستیم. تعامل بین کتاب و رسانه میتواند بسیار قویتر از این باشد. تقریبا در اکثر شبکههای سیما برنامههایی در حوزه کتاب داریم برخی از برنامهها قوی و موثر برخی متوسط هستند و میتوان آنها را توسعه و ارتقا داد.
نیلی ادامه داد: نسبت حوزه کتاب چه در بخش کتاب، چه روایت نسبت مادری با رسانههای دیگر از جمله سینما، تئاتر، فکر و دیگر رسانهها دارد. اگر این را بپذیریم جلسه امروز، جلسهای است که میخواهیم با کمک اهالی نشر، قلم و نویسندگان، آنچه در حوزه ادبیات تولید میشود به تولیدات حوزه فکر و ادبیات نزدیک شود. اقتباس یکی از این رسانه هاست که باید آن را جدی گرفت.
محسن پرویز، رئیس انجمن قلم ایران و از اعضای ارشد شورای عالی کتاب سازمان صدا و سیما با اشاره به اینکه وزارتخانهها و دستگاهها چه خصوصی، چه پرسنلی دارند که میتواند در حوزه کتاب فعالیت کند، بیان کرد: دغدغه اصلی همه بخشهای کشور باید رونق کتابخوانی باشد. اینگونه نیست که اگر نهادی خاص در این زمینه گام برداشت نیازی نیست نهادی دیگر در زمینه کتابخوانی فعالیت کند. نباید برنامههای حوزه کتاب با تغییر مدیران تغییر نکند. اگر برنامه هایمان در این زمینه دراز مدت باشد به نتیجه میرسد.
وی افزود: در مقطعی کتاب به مدارس، اهدا میشد پیگیری کردم کتابخانههای مدارس رونق بگیرد. با تغییر مسئولان این راه فراموش میشود. همانطور که سازمان صدا و سیما توجه به کتاب را وظیفه خودش میداند، این اتفاق باید در همه دستگاه های، کشور رخ دهد.
رئیس انجمن قلم ایران با اشاره به اینکه بیماری کرونا لطمهای، به کتاب وارد نکرده است، اظهار کرد: پیش از، شیوع بیماری کرونا نشر ما به سمت اضمحلال رفته است. افزایش روز به روز عناوین کتاب کافی نیست. وقتی تیراژ کتابهای جدی ما به کمتر از ۳۰۰ میرسد، یعنی راه را اشتباه رفته ایم. در اینجا نقش صدا و سیما و رسانه بسیار برجسته میشود.
عضو ارشد شورای عالی کتاب سازمان صدا و سیما با اشاره به اینکه اگر تعداد عناوین کتاب زیاد شود تیراژ کتابها کاهش مییابد، ادامه داد: وقتی شمارگان کتاب کاهش یافت ناشر، مترجم و مولف با مشکل مواجه میشود از آن طرف، نشان میدهد فضای بسط اندیشهها باز است، اما نشر مشکلات اقتصادی دارد. برخلاف تصور ما میزان مطالعه در جامعه ما کم نیست. همه در فضای اینترنت مطالعه میکنند، اما خیلی از مطالب پایه و اساس درستی ندارد. درحالی که کتاب اصالت دارد و اطلاعاتی که منعکس میکند ارزشمند است.
در این مراسم شاه پیری، عضو ارشد شورای عالی کتاب سازمان صدا و سیما با اشاره به توجه به پویش سابقات کتابخوانی و معرفی کتاب در سازمان صدا و سیما گفت: اگر شورای عالی، کتاب نبود ۱۴۵ هزار نسخه چاپی بیش از نُه کتاب فروخته نمیشد. از جمله اقدامات دیگر میتوان به فروش ۷۴۵ میلیارد تومانی شش کتاب، ایجاد باکس بازرگانی برای حوزه کتاب و پخش ۲۲ تیزر در سیما اشاره کرد. به طور عمده ۳۵ کتاب ممتاز معرفی شدند و ناشران و نویسندگان کتابهای ممتاز در برنامهها حضور داشتند.
در این مراسم افشین اعلاء شاعر با اشاره به اینکه منظومه سردار در مکتب حاج قاسم منتشر شد، بیان کرد: منظومه ام به قدری مورد لطف رهبری قرار گرفت که با بزرگواری تمام تقریظ خودشان با عنوان مقدمه کتاب جای دارد. فرصت اشتباه نداریم این مسئله را میتوان به ویژه به حوزه فرهنگ فرهنگ میتوان تعمیم داد. در حوزههای دفاعی و نظامی به قدرتی در منطقه تبدیل شدیم، اما در حوزه فرهنگ حتی یک مهندسی تخصصی، نقشه راه واحد و مجموعهای از مجموعههایی که با هم همخوانی داشته باشد نداریم. کوچکترین دلیل حرف من همین نگاه زینتی به هنرمندان است.
وی افزود: یکی از آفاتی که به آن دچار شده ایم همین است که مسئولان فرهنگی فرهنگی پای دغدغههای ما بنشینند. این را به جرات میگویم تنها مقام معظم رهبری بین مسئولان نظام هستند که با اشراف، جزئی نگری حوزه فرهنگ را رصد میکنند و به جبهه فرهنگ، هنر و ادبیات انقلاب اسلامی را میشناسند و این آثار را نقد و تشویق میکنند. خواهشم از عزیزان حاضر و سازمان صدا و سیما این است که با همکاری هم کاری کنیم که نگاهمان قد بکشد. زینتی برای رهبری باشیم نه اسباب غصه ایشان. بسیاری از نیروهای خدوم خانه نشین شدند و دغدغههای امثال ما جایگاهی ندارد. نگاه ما به سلبریتی پروری است تا توجه به کتاب با مضامین اعتقادی.
شاه آبادی، معاونت سیمای سازمان صدا و سیما با اشاره به وجود دو نگاه به کتاب ابراز کرد: باید مدل اجرای نگاه در رسانه ایجاد شود. شورای عالی کتاب صدا و سیما در این چند ماه تلاش کرد و نشان داد میتوان یک اثر مطلوب و قابل دفاع را در رسانه ملی ترویج کرد. رسانه ملی میتواند گامهای بلندی در این زمینه بردارد. سیما هم در همه بخش هایش در این زمینه کار کرد. برنامههای کتاب محوری در سیمای جمهوری اسلامی وجود دارد که میتواند گام جدی تری در این زمینه بردارد. اتفاقی که در در حوزه کتاب در صدا ایجاد شد، میتواند در سیما ادامه پیدا کند. کار عمده در این زمینه انجام شده است. به تولید محتواهایی مثل صد تانیه با کتاب، نیاز داریم. باید کار وسیع تری با دامنه بیشتر از کتاب، را در نظر بگیریم. باید تولیدات در حد معقول و متعارف افزایش یابد. برنامههایی در حوزه کتاب برای آینده داریم.
در این مراسم نادر قدیانی، مدیر مسئول نشر قدیانی به انتشار کپی از کتابهای اصلی اشاره کرد. وی این نکته را متذکر شد که برخی آثار به قیمت ۱۲۰ هزار تومان و فروش با تخفیفهای پنجاه درصدی در بازار سیاه وجود دارد. او از رئیس سازمان صدا و سیما خواست خبرنگاران را بسیج کند به ترمینالها و متروها بروند ببینند چه کسانی هستند که این زنجیره را تشکیل داده اند. قدیانی معتقد بود این مسئله به پیکره نشر ضربه میزند.
وی افزود: یکی از شرایط حضور در جشنواره کانون پرورش فکری این بود که کتابها کپی رایت داشته باشند. این مسئله در کجای قانون وجود دارد. مگر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دولتی نیست و در همین نظام فعالیت نمیکند.
علی محمد مودب، مدیر عامل انتشارات شهرستان ادب به لزوم حرمت دادن به مجموعه فرهنگ، ادبیات و مولفان تاکید کرد و گفت: اگر به مجموعه فرهنگ، ادبیات و مولفان حرمت بدهیم، در شرایط بد اقتصادی هم به کار خود ادامه می دهد. احترام اعتبار دادن به این پدیده هاست.
یاسین حجازی، نویسنده به لزوم وجود اتاق فکر برای برنامه های مذهبی و مبتنی بودن برنامه ها برکتاب تاکید کرد.
انتهای پیام /