به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از ناسا؛ فیزیکدانان نجومی از شبیه سازیهای رایانهای استفاده کرده اند تا نشان دهند که گازهای در حال فرار از چنگ نیروی جاذبه یک ابرسیاهچاله در اعماق فضا، میتواند ساختارهایی مانند سونامی ایجاد کند. محیط مرموز سیاهچالههای عظیم ممکن است میزبان بزرگترین ساختارهایی شبیه سونامی در زمین باشد.
بیشتر بخوانید
در فاصلهای که ابرسیاهچاله تسلطش روی مادههای اطراف را از دست میدهد، جو خنک دیسک در حال چرخش میتواند موجهایی را شبیه به سطح اقیانوس ایجاد کند که این امواج زمان برخورد با بادهای بسیار داغ که حتی ممکن است ۱۰ برابر از خورشید داغتر باشند، میتوانند به داخل ساختارهای گردشی و مارپیچی که توانایی این را دارند تا به ارتفاع ۱۰ سال نوری بالای دیسک برسند، سرازیر شوند.
شبیه سازی رایانهای انجام شده توسط محققان ناسا، ابرسیاهچالهای را نشان داده که با گرد و غبار پوشیده شده و ویژگیهایی عجیب و غریب در گازهای مجاور آن را نیز نشان میدهد. اشعه ایکس پر قدرت در اطراف این ابرسیاهچاله با این گازهای اطراف در ارتباط هستند و دو ویژگی بارز و غیرمعمول را ایجاد میکنند. یکی از این ویژگیها سونامی است که امواج آبی روشن در قسمت بالای دیسک نشان دهنده همین سونامی عنوان شده و دیگری گرداب کارمن است که در تصویر به رنگ نارنجی دیده میشود.
شواهد بیشتری که مبنی بر وجود سونامی شبیه به زمین در فضا ممکن است با انجام تحقیقات و کاوشهای بیشتر بدست بیاید و تا زمانی که محققان به نتایج بیشتری برسند باید مدلهای خودشان را توسعه و بهبود ببخشند و آنها را با دادههایی که در حال حاضر دارند مقایسه کنند تا نتایج بیشتر و جدیدتری حاصل شود.
گفتنی است که ناسا با انتشار این تصویر در سایت رسمی این سازمان اعلام کرد که حق امتیاز این تصویرسازی در اختیار نیما آبکنار، تصویرگر ایرانی دانشگاه نوادا لاس وگاس است.
انتهای پیام/