سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کمبود متخصص و جراح در برخی استان‌های محروم/ دلیل وجود بی‌عدالتی در امکانات درمانی چیست؟

در بسیاری از شهرستان‌های کشور جراح و متخصص در برخی رشته‌ها وجود ندارد که برای مردم مشکلاتی ایجاد کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، چند روز پیش بود که رئیس انجمن جراحان کودکان، فهرستی از اسامی استان هایی را اعلام کرد که جراح کودکان ندارند، طبق اظهار  احمد خالق نژاد، رئیس انجمن جراحان کودکان ایران، استان‌های ایلام، هرمزگان، بوشهر، اردبیل کهگیلویه‌ و بویراحمد، کردستان، خراسان جنوبی و شمالی، سیستان و بلوچستان و سمنان متخصص جراحی کودکان ندارند.

بعضا در همه عرصه های بهداشتی، به ویژه  در حوزه  درمان، شاهد کمبودهای بهداشتی، درمانی و تجهیزاتی و ... هستیم و این خبر، تازگی به خصوصی نداشت اما پیگیری و بررسی این مسئله و بحث عدالت اجتماعی که باید بر جامعه حاکم باشد ما را بر  آن داشت تا این موضوع را از مسئولان ذی‌ربط جویا شویم.

حق دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: متاسفانه بعضی از رشته‌های پزشکی، مثل جراحی کودکان جاذبه زیادی برای داوطلبان ندارند، مثلا سالهاست، برای رشته جراحی کودکان، علی رغم اینکه جای خالی برای آموزش داریم، داوطلبی نداریم.

حق دوست ادامه داد: یک دلیل دیگر هم بر می‌گردد به تعرفه‌هایی که بعد از اتمام دوره های تحصیلی این داوطلبان، با آن سر و کار دارند، یعنی از نظر درآمدی و به دلیل عدم تعادلی که در درآمد‌های رشته‌های دیگر جراحی وجود دارد،  تعرفه‌های پایین‌تری دریافت می کنند و تواتر جراحی هایشان کم است و طبیعتا جاذبه‌ کمتری برای آمدن افراد به این رشته، دارد و این موضوع چیزی نیست که در حوزه کاری آموزش بتواند حل شود. حوزه‌های مربوطه مثل درمان و بیماری در وهله اول باید نسبت به بازخورد چنین خبر‌هایی اقدام کنند و پاسخگو باشند. به نظر می‌رسد که باید یک اصلاح اساسی در نظام پرداختی صورت بگیرد، تا با توجه به نیاز جامعه، دانشجویان مقطع تخصص، برای ورود به فوق تخصص، انگیزه بیشتری  داشته باشند.

او افزود: در کنار مواردی که ذکر شد، ما هم در حد امکان، تمهیداتی اندیشیده ایم، به عنوان مثال برای بعضی از فوق تخصص‌ها این امکان را فراهم کرده ایم تا وقتی می‌خواهند رزیدنت جراحی شوند، بتوانند گرایش مد نظرشان را انتخاب کنند و بعد از اینکه مثلا سه سال، خدمت اول دوره را سپری کردند، مستقیم به همان گرایش ادامه دهند و یک الی دو سال هم جراحی کودکان بخوانند، سپس به عنوان متخصص جراح کودکان، فارغ التحصیل شوند که با این کار، طول دوره کوتاه‌تر می‌شود و جاذبه بیشتری پیدا می‌کند. ما هم می توانیم این خلا‌ءهای ایجاد شده در استان های مدنظر را پر کنیم.

حق دوست گفت: موضوع بعدی عدم توازن در توزیع است. متاسفانه به دلیل جذابیت‌های زیادی که در شهر‌های بزرگ به ویژه تهران وجود دارد، تعداد قابل ملاحظه‌ای از متخصصیان و فوق تخصص هایمان، در تهران و شهر‌های اصلی تجمع پیدا کرده اند و حتی بعضا به همین دلیل در شهر‌های بزرگ مثل تهران، با مازاد برخی متخصص‌ها مواجه هستیم.

کمبود جراحان؛ نتیجه درآمد ناکافی و عدم جذابیت برخی رشته‌های پزشکی است

معاون آموزشی وزارت بهداشت بیان کرد: به طور کلی می توان گفت؛ دو مساله درآمد و جذابیت رشته، از اصلی ترین دلایل کمبود جراحان برخی از رشته ها در بعضی استان های نسبتا محروم است. وقتی فردی می‌خواهد در یک استان محروم خدمت کند همزمان باید امکانات جانبی را هم بسنجد. به طور مثال ارزیابی کند که می‌تواند فرزندانش را به یک مدرسه قابل قبول بفرستد و یا حداقل امکانات رفا‌هی برای خودش و خانواده اش وجود دارد یا خیر. 

او گفت: ارتقا و وجود حداقل‌های زندگی و عدالت اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است و بدون توسعه این امکانات در اقصی نقاط کشور، ما به زور نمی‌توانیم که یک متخصص و فوق تخصص را برای درمان در شهر‌ها مستقر کنیم.

حق دوست ادامه داد: ما تا ۱۵ سال پیش در هیچ جای کشور جراح کودکان نداشتیم، چون تخصص ویژه‌ای برای کودکان وجود نداشت و جراحان عمومی، تمام خدمات لازم برای تخصص های مختلف را ارائه می‌دادند.

او اظهار کرد: جراح عمومی و جراحان دیگر، نیز امکان و توانایی جراحی کودکان را دارند. به ویژه جراحی‌های اورژانسی به راحتی در اورژانس‌ها با امکانات مناسب توسط جراح عمومی انجام می‌شود. با این اوصاف باید توجه داشت، نبودِ جراحِ کودکان به معنی عدم هرگونه خدمت حتی خدمت اورژانس کودکانی که نیاز به خدمات درمانی دارند، نیست.

حق دوست تاکید کرد: در این استان هایی که متخصص جراحی کودکان ندارند وقتی برای یک کودک موارد حاد و اضطراری پیش بیاید، یک جراح عمومی می تواند به صورت اورژانسی، خدمات درمانی را به او ارائه دهد، اما این کودکان، برای عمل‌های جراحی مهم و تخصصی، حتما باید به شهر‌های بزرگ و مراکز استان که جراح کودکان وجود دارد، گسیل شوند تا درمان‌های تکمیلی برایشان ادامه پیدا کند.

او افزود: من بسیار بعید می‌دانم که به دلیل نبود جراح کودکان، جان یک نوزاد یا کودک در خطر باشد، چون جراحان عمومی، خدمات اورژانس را کماکان در نقاط مختلف کشور، ارائه می‌دهند اما نکته‌ قابل تامل، به زحمت افتادن خانواده‌ها و صرف هزینه‌های مختلف بعد از گذراندن دوران اورژانسی و برای انجام اعمال غیراورژانس است که اصلا درست نیست و امیدواریم همه ما وقت کافی بگذاریم و با برنامه ریزی‌های دقیق بتوانیم عدالت اجتماعی به ویژه در حوزه بهداشت و درمان را در سطح کشور گسترش دهیم.

در بعضی استان‌ها جراح عروق هم نداریم

محمد جهانگیری، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: چون جراحی کودکان یک رشته فوق تخصصی است و تا جراح عمومی شدن، زمان زیادی طی می‌شود و باز هم برای رسیدن به مرحله فوق تخصص باید زمان زیادی سپری شود و سختی‌هایی پشت سر گذاشته شود؛ برخی از رشته ها مثل فوق تخصص جراحی کودکان با استقبال مواجه نمی شود که در این راستا باید بررسی‌های زیرساختی صورت بگیرد و در مقابل، در برخی از استان‌ها مثل مراکز استان‌های برتر هم چندین جراح فوق تخصص به تعداد مناسب مشغول به فعالیت هستند.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی گفت: وقتی روسای انجمن‌ها صحبتی را مطرح می کنند، رویکرد و منظور اصلی صحبتشان این است که ما اگر فکر چاره‌ای نکنیم، این رشته‌ها خالی می‌ماند نه اینکه منظورشان دقیقا این باشد که ما جراح نداریم، چون خیلی واضح است که وقتی رشته‌ای مورد استقبال قرار نگیرد، خالی می‌ماند. در همین راستا ما حتما با برنامه ریزی‌های صورت گرفته، در راستای بهبود اوضاع اقدام خواهیم کرد.

رسیدگی به کمبود جراحان؛ در برنامه‌های آموزشی وزارت بهداشت

جهانگیری ادامه داد: یکی از دلایلی که در حوزه فوق تخصصی به ویژه جراحی کودکان با کمبودش مواجه هستیم این است که آموزش آنها، آموزشی است که نیازمند ورود این افراد از طریق جراحی عمومی است و گاها سهمیه های مراکز آموزشی، حتی از لحاظ تقاضا هم تکمیل نمی‌شود و نبود انگیزه‌های لازم، علت اصلی این عدم استقبال و عدم تکمیل ظرفیت های برنامه ریزی شده است.

او افزود: یکی از دلایل عدم استقبال از این رشته این است که جراحی‌های اطفال، بسیار سخت و با ریسک بالا و پر کار است. دلیل دیگر این است که ما خدمات و انگیزه‌های لازمی که باید برای جراحی‌های اطفال، فراهم می‌شد، را مشاهده نمی کنیم.

او گفت: اگر بخواهیم ۵ یا ۱۰ فوق تخصص جراحی اطفال بگیریم، یک تعدادی از ظرفیت خالی می‌ماند و دلیلش هم این است که پذیرش به گونه‌ای است که از این رشته استقبال کافی نمی‌شود و افراد به سمت رشته‌های دیگر می‌روند.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی بیان کرد: در حال حاضر تمهیداتی توسط وزارت بهداشت و همچنین سازمان نظام پزشکی برای ارزش نسبی خدمات اندیشیده شده است، برای مثال در قسمتی از خدمات اطفال، معاینه سرپایی، تشخیصی و ترجیحی را داریم که این به خودی خود ایجاد انگیره‌ است و ما معتقدیم که این موارد باز هم کافی نیستند و باید برنامه ریزی‌های جامعی در این خصوص صورت گیرد.

تنها یک پنجم استان ها، جراح کودکان ندارند

جهانگیری با بیان این نکته که  به طور کلی حدود ۸۰ درصد استان‌ها از جراح کودکان بهره مندند و فقط ۲۰ درصد استانها، از جراح کودکان محرومند و  عدم حضور جراح کودکان، مشکلی برای سلامت نوزادان و کودکان، در این استان‌ها ایجاد نمی‌کند، اظهار کرد: جراحان عمومی موظفند که عمل‌های جراحی را انجام دهند و جراحان کودکان، صرفا جراحانی هستند که باید امور فوق تخصصی و خدمات خاص را انجام دهند که در صورت لزوم انجام این خدمات، به مراکز استان برتر ارجاع داده می‌شوند. در موارد اورژانسی، جراح عمومی این کار را انجام می‌دهد و برای موارد خاص مثل موارد مادرزادی و بیماری‌های خاص و حاد، به جراح فوق تخصص کودکان ارجاع داده می‌شود. شرایط استان‌ها به گونه‌ای نیست که حضور جراح فوق تخصص کودکان، ضرورت داشته باشد و ساز و کار به گونه‌ای است که تمامی خدمات لازم توسط جراحان عمومی ارائه شود.

او گفت: در عین حال باید این نکته را خاطر نشان کرد که این چند استانی که جراح کودکان ندارند، در رشته‌های دیگر نیز جراح فوق تخصصی ندارند و در صورت نیاز، خدماتشان در تمام حوزه‌ها توسط جراحان عمومی انجام می‌شود و اگر نیاز به امور فوق تخصصی بود قابل ارجاع به مراکز دارای خدمات فوق تخصصی خواهند بود. با توجه به همه این مسائل، باز هم ما در راستای برنامه ریزی برای ایجاد شرایطی خواهیم بود که بتوانیم به این استان‌های خاص هم در راستای رفع نیازهایشان، توجه داشته باشیم.

این مقام مسئول بیان کرد: باز هم تاکید می کنم با توجه به اینکه رشته جراحی کودکان، رشته سختی است و در مسیر پذیرش و موارد دیگر، موانعی وجود دارد و انگیزه قبولی این رشته نسبت به رشته‌های دیگر کم است، ما با این کمبود جراح در برخی استان‌ها مواجه می‌شویم و این به این معنی نیست که فقط در استان‌های محروم جراح کودکان نداریم، بلکه در بسیاری از استان‌ها، جراح‌های مختلف وجود ندارند.

جهانگیری تاکید کرد: با همه این شرایط و سختی‌ها، این رشته، نسبت به رشته‌های دیگر، از جایگاهی که باید در حوزه کاری، تجهیزاتی و تعرفه‌ای برخوردار باشد، به صورت مطلوب برخوردار نیست که این مورد را ما در حیطه نظام پزشکی بررسی کردیم و اصلاحاتش را پیشنهاد دادیم که سریع پیگیری شود.

به نظر می رسد، اعلام آمارهای این چنینی مبنی بر کمبود نیروهای خاص در مناطق مختلف و نسبتا محروم، مسئولان را بر آن می دارد که با ریشه یابی و بررسی های متناوب، در راستای رفع این مسائل با همفکری و برنامه ریزی های دقیق و طرح اصلاحات، گام بردارند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام /

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۲۸ ۱۰ تير ۱۴۰۰
شهر کوچک ما متخصص چشم پزشکی و متخصص گوش و حلق و بینی و متخصص پوست و مو ندارد رسیدگی شود خواهش میکنم ما نمیتوانیم به مرکز استان برویم شهرستان رودان استان هرمزگان
باران
۱۳:۲۸ ۱۰ تير ۱۴۰۰
یکی هم کادر اداری مراکز درمانی باید کم بشه با وجود اینترنت چرا باید بیمار و همراهان چند ساعت تو نوبت باشند از طرفی هم حقوق این همه اضافه نیروی اداری ازکجا باید تامین بشه ؟
میدونید برای چند قلم دارو ساده این ماه 45 تومان دادم این برای بیمار فاجعه هس برای یک بیماری ساده م تا بحال 500 هزار تومان خرج کردم این چه وضعشه فقط برای تامین نیروی اضافی اداری بهداشت من باید اینقد هزینه بدم ؟؟

یعنی این مشکل تو تمام ادارت دولتی و سازمانهای دولتی هس
لطفا ب گوش مسئولان برسانید این همه نیروی اضافی دولتی رو ب سمت تولید سوق بدن یعنی کارخانه های وقتی افتتاح میشه من ب عنوان ایرانی راضی این نیروی اضافی دولتی رو تو اولویت استخدام در کارخانه قرار داده بشه بخدا این برام ب صلاح تر است از این است ک از جیب م باید دستمزد این نیروی دولتی اضافی و بدم

آخه این چ وضعشه باچد سامانه میشه خیلی از قسمتهای اداری رو مدیریت کرد نه با چندین میلیون نفر
ناشناس
۱۳:۲۱ ۱۰ تير ۱۴۰۰
وقتی جامعه ب مشاغلی مانند پزشکی ب عنوان منبع درآمدزایی نگاه میکنند بخصوص بعد از ورود جراحی های زیبایی بینی لب دهان صورت

دیگه پزشکی از حیطه قداست دور میشه

واقعا غم انگیز هس مثلا بیشتر پزشکای تبریز شهرستانی هستن ولی حاضر نیستن حداقل هفته یی یک بار بخاطر هم شهرستانی های خودشون ب شهرستان سفر کنند و هم شهرستانی ها رو درمان کنند بیچاره شهرستانی حتی برای فیزیوتراپی از شهرستان هر روز میاد تبریز
انوقت میگیم چرا مهاجرت زیاد میشه تبریز داره خفه میشه از پرجمعیتی و ساخت های غیر مجاز

باید دولت و وزارت بهداشت ب ساخت مجهزترین بیمارستان و مراکز درمانی در شهرستانها اقدام کنند یعنی بهترین مراکز بهداشتی تو شهرستانها باشند شهرستانها بهترین هوای پاک دارند

تو شهرهای بزرگ برای رفت آمد برای درمان خودش هزینه برتر از شهرستان هس هم تو شهرستانها ترافیک زیاد نیس و بیچاره بیماران و همراهان اینقد لاف نمیشن
ناشناس
۱۳:۱۰ ۱۰ تير ۱۴۰۰
بلطف حکومت وتورم گرانی هزینه زیاد نه دراین کشوردانشگاه میشه رفت وتمام پزشکان ومغزها درحال فرارازاین کشورند
ناشناس
۱۲:۲۵ ۱۰ تير ۱۴۰۰
الان یزد افتضاحه بیناران مهاجر به یزد سرازیر شدند علاوه بر مشکلات اقامت وضع نوبت گیری را هم با مشکل جدی مواجه کردند حتی روی فرهنگ و مسائل اجتماعی مثل نظافت شهر هم تاقیر بدی داشته البته پزشکان به در آمدهای بسیاری رسیدند ولی شهر ومردم با گرفتاریهای متعدد ناشی از این مهاجرتها و سفرهای تمام نشدنی مواجه هستند ومدیران بی کفایت استان هم مثل دولت بی کفایت ...
ناشناس
۱۲:۰۰ ۱۰ تير ۱۴۰۰
سلام من یک پرستارباسابقه بالاهستم تربیت پزشک ومتخصص کم نیست اماجاهایی می خواهندکارکنندکه خودشان می خواهند،نه جایی که احتیاج هست ،متاسفانه آن دکترهای قدیمی که خودشان راوقف مردم می کردند کم شده است ،مسائل مالی شاخص شده وخدمت به مردم دردمندگرفتار درمرحله آخرقرارگرفته، من دکترشهرستانی دیدم که تخصص می گرفت وکارش هم خیلی خوب بودولی می گفت شهرستان دیگرنمی روم ،گفتم چرا؟ گفت مگردیوانه شده ام بروم بین یک مشت هپاتیتی و…که وقت وبی وقت درب خانه ام رازنگ بزنندوآسایش برایم نگذارند، درحقیقت آرمانها عوض شده ،ارزشهاتغییرکرده ودرهمه رشته هاهم این وضع دیده می شود ،البته دررشته درمانی به علت مسائل جانی نمودبیشتری دارد،همه چیزشده پول وپول وپول!!!کسی هم کاری نمی تواند بکند چون وجدان افرادرانمی توان به راحتی بیدارکرد اعتقادات ومعنویات به راحتی واردذهن نمی شود خیلی مسائل بایدباهم باشدتاتاثیرلازم گذاشته شود خداخودش رحم کند!!
محمد
۱۱:۳۹ ۱۰ تير ۱۴۰۰
بنده در یکی از بهترین دانشگاه های کشور در رشته مدیریت خدمات درمانی تحصیل می کردم. در یکی از جلسات مدیر اداره بودجه دانشگاه به ما که دانشجو بودیم گفت: حدود 70 درصد بودجه ی دانشگاه صرف پرداختی ها به پرسنل میشه و بخش اعظمی از این مبالغ برای جراحان هست. پزشکان و جراحانی که اکثرا هیئت علمی هستن و در سیستم با هر آنچه که به نفع صنف نباشد ، مقابله می کنند. مثلا اگر پزشک متخصصی که با کیفیت کافی یا میزان کافی ارائه خدمت نکرده باشد را کاهش دهیم ، از آنجایی که جایگزین برایشان کم است مجبوریم هر سازی می زنن برقصیم، بد تر از آن اینکه این اساتید متخصص جزو هیئت برد رشته هم هستن و در میزان جذب و تربیت دانشجو های تخصص هم دخالت دارن و هر چه دانشجو ها و در نهایت متخصصین کم تر باشن، در آمد بیشتر ، صف طولانی تر بیماران و باج خواهی از سیستم مدیریتی بیشتر هست.

دلیل جذاب نبودن بعضی تخصص ها برای داوطلبان اینکه دانشگاه حین تحصیل از دانشجو بعنوان نیروی انسانی استفاده زیاد از حد میکنه به طوری که دو سال پیش اگر اشتباه نکرده باشم ورودی 98 تخصص زنان دانشگاه تهران به طور کامل برای اعتراض از تحصیل انصراف دادن.

و از طرفی در چنین سیستمی فارغ التحصیلان رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور تربیت می شوند ولی به کار گیری و استخدام آنها کمتر از 10 درصد است. و در بهترین حالت جای متخصصین مدیریت از سایر نیرو های درمانی که فقط چند کارگاه آموزشی مدیریت شرکت کردند استفاده می شود.

تضاد منافع در وزارت بهداشت موج میزنه.
ناشناس
۱۱:۳۹ ۱۰ تير ۱۴۰۰
بجای افزایش ظرفیت پذیرش دانشگاه ها اون کم کردن خیلی از پزشکان که کلا طبابت نمی کنن این همه کمبود پزشک پرستار در مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان دریابید
ناشناس
۱۱:۳۳ ۱۰ تير ۱۴۰۰
وزارت بهداشت بیشتر به فکر گرمی بازار پزشکان و سلطنت اوناست و با پذیرش کم دانشجوی پزشکی و در مضیقه قرار دادن مردم، این هدف رو دنبال می کنه. من پزشک عمومی رو می شناسم که شنبه تا چهار شنبه در شهرستان و پنج شنبه و جمعه در مطبش در تهران کار می کنه و درآمد و دارایی بسیار زیادی دارد و بخشی از پول هنگفتی که از چند دقیقه ویزیت و کارهای زیبایی در میاره برای سگها و زندگی اشرافیش هزینه می کنه و برا اینکه مالیات نده، کارت پوز مطب‌ها رو به نان خانم و پسرش گرفته.
ناشناس
۱۱:۲۱ ۱۰ تير ۱۴۰۰
تودکجا بی عدالتی وجود ندارد مسکن خودرو غذا دارو
ناشناس
۱۱:۱۱ ۱۰ تير ۱۴۰۰
دلیلش سو مدیریت در نظام توزیع نیرو ومعاونت درمان وزارت بهداشت است . تا وقتی متخصصین پزشک از مدیریت ارشد وزارت بهداشت کنارگذاشته نشوند ، وضع بدتر هم میشود
ناشناس
۱۰:۲۹ ۱۰ تير ۱۴۰۰
باید مثل دهه ۶۰ که پزشک عمومی دانشگاهها زیاد گرفتند و کشور را از دکتر هندی و بنگلادشی بی نیاز کردن حالا هم متخصص زیاد بگیرند و تربیت کنند
ناشناس
۱۲:۴۵ ۱۰ تير ۱۴۰۰
ظرفیت خالیه
یعنی جا هست اماکسی نمیره به دلیل درامد خیلی کمش و سختی زیادش
الان ویزیتش از یک تعویض روغن ماشین کمتر اومده
برا همین با افزایش ظزفیت درست بشو نیست
ناشناس
۱۰:۱۷ ۱۰ تير ۱۴۰۰
وقتی شهرستان ها اینقدر که مشکلات دارن که خود مردمشون مهاجرت به شهر های بزرگ میکنند رفتن پزشک به اون شهر ها درخواست درستی نیست چون معلومه نمیتونه اونجا دوام بیاره اول باید زیر ساخت ها فراهم بشه که متاسفانه کسی اهمیت نمیده
زهرا
۰۹:۴۷ ۱۰ تير ۱۴۰۰
اینقدر پزشکان رو نازپرورده کردید که خدارو هم بنده نیستن وختی میری مطب دکتر انگار رفتی خدمت سلطان محمود غزنوی کسی نیس جلو این جماعت خون خوار رو بگیره؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۰۸:۵۵ ۱۰ تير ۱۴۰۰
امکانات بسیار کمی که برای پزشکان در نظر می گیرین هیچ کس حاضر نمی شه بره اونجا .