سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بومگردی و روستابازارها، زمینه ساز مهاجرت معکوس در خراسان رضوی

توجه به ظرفیت‌های گردشگری روستایی و روستا بازار‌ها می‌تواند زمینه مناسبی برای رونق اقتصاد روستایی فراهم کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، گردشگری روستایی یکی از مقولاتی است که در سال‌های گذشته به شدت مورد غفلت واقع شده بود و اقدامات صورت گرفته در این سال‌ها توانسته تا حدی این خلاء را جبران کند.

مقوله مهاجرت معکوس عنوان باشکوه است که بار‌ها و بار‌ها از آن استفاده شده و اشاره به این موضوع دارد که برقراری و تمهید شرایط مناسب می‌تواند زمینه را برای بازگشت روستاییانی که عموما به حاشیه شهر‌ها مهاجرت کرده‌اند فراهم کند.

اینکه در عمل چه میزان این مهاجرت معکوس محقق شده یک بحث است و اینکه چقدر توانسته‌ایم با بومی سازی ظرفیت‌ها زمینه بازگشت را فراهم کنیم مقوله دیگری است.

در سال‌های گذشته بومگردی‌ها که توسط میراث فرهنگی شکل گرفته تا حدودی توانسته است جذابیت‌های گردشگری بسیار مطلوبی را برای روستا‌ها فراهم کند و در کنار آن شاهد هستیم که اقتصاد روستایی نیز رونق گرفته است.

بازار‌های بومی و روستایی مقوله دیگری است که می‌توان با توجه بیشتر داشتن به آن در کنار بومگردی‌ها زمینه شکوفایی اقتصاد روستایی را فراهم کرد و از سوی دیگر ضریب اشتغال را نیز در روستا‌ها بالا برد.

روستا بازار‌ها مقوله مهمی هستند که اگر به آن‌ها توجه شود می‌تواند بار دیگر روستا را مانند گذشته مبداء بسیاری از تولیدات حوزه دامی و کشاورزی و لبنی قرار دهد و حتی شهرنشینان را وادار کند برای تهیه محصول مطلوب به نخستین روستای در دسترس خود مراجعه کند؛ البته این ناب‌ترین مفهوم و مقصود از روستا بازار است، اما در شرایط فعلی که امکان مراجعه مستقیم به روستا‌ها نیست منظور این است که بتوان در روستا بازار‌ها تمهیداتی ایجاد کرد تا محصولات تولید شده در روستا‌ها در دل شهر‌های بزرگ و از طریق بازار‌ها عرضه شود.

این مهم در مشهد مقدس و بطور کلی در استان خراسان رضوی نیز در سال‌های گذشته جدی گرفته شده و اینک شاهد هستیم روستا بازار‌هایی در این راستا راه‌اندازی شده است.

یکی از ساکنان محلی منطقه بومگردی درود نیشابور در این زمینه می‌گوید: از زمان راه‌اندازی خانه‌های بومگردی در این منطقه جنب و جوش مناسبی ایجاد شده و البته کرونا تا حدودی سبب فروکش کردن این شرایط شد.

وی ادامه می‌دهد: مسئله اصلی این است که بومگردی‌ها منحصر به مشاغل ایجاد شده در بستر و ظرفیت رسمی خود نمی‌شوند بلکه به صورت ناخودآگاه توجه گردشگران را به سمت اقتصاد خرد روستایی و ظرفیت‌های پنهان آن نیز جلب می‌کنند.

روستابازار‌ها و حذف واسطه‌گری

ایرج ناصری مقدم رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی با تائید اهمیت روستا بازار‌ها در اقتصاد و رونق روستایی می‌گوید: تاکنون ۸۵ روستا بازار در سطح استان با هدف عرضه مستقیم به سفره افتتاح شده و در نظر داریم که این عدد به بیش از ۱۰۰ روستا بازار برسانیم.

او می‌افزاید: نیت اصلی در این اقدام این است که واسطه‌ها را در زنجیره تولید تا مصرف از میان برداریم و افراد به صورت مستقیم مایحتاج سفره خود را از طریق محصولات تولید شده توسط روستا‌ها تامین کنند.


بیشتر بخوانید


رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی ادامه می‌دهد: انواع میوه، سیب‌زمینی، پیاز، گوشت، مرغ، تخم‌مرغ، ماهی، عسل، خرما و دیگر اقلام با قیمت و کیفیت مناسب مهمترین محصولاتی است که در روستا بازار‌های خراسان رضوی در حال توزیع است و با استقبال بسیار مناسبی نیز از سوی شهروندان روبرو شده است.

ناصری مقدم بیان می‌کند: شهرستان‌های خراسان رضوی نیز از این روستا بازار‌ها استقبال بسیار خوبی داشته‌اند و حدود ۴۳ مورد روستا بازار در شهرستان‌ها در اختیار داریم.

به‌هرحال قطعاً این تمهیدات می‌تواند در کنار مقوله گردشگری روستایی و همچنین بومگردی‌ها زمینه مناسبی برای رونق اقتصاد روستایی فراهم کند و افرادی که در زنجیره اقتصاد روستا کمتر دیده شده‌اند فعالیتشان شکوفا شود.

افزایش ۲۰۰ درصدی بومگردی‌ها

ابوالفضل مکرمی‌فر مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی هم در زمینه ظرفیت بومگردی‌ها می‌گوید: با حمایت از تاسیس و راه اندازی این واحد‌ها و ارائه تسهیلات به متقاضیان شمار واحد‌های فعال بومگردی در استان طی امسال و سال آینده تا ۲۰۰ درصد افزایش خواهد یافت.

او می‌افزاید: با توجه به ظرفیت‌های بومی، تاریخی و طبیعی در استان خراسان رضوی واحد‌های اقامتی بومی تا ۸۰۰ واحد قابل افزایش است.

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان رضوی ادامه می‌دهد: تا قبل از شیوع بیماری کرونا هم بومگردی و اقامتگاه‌های بومی در خراسان رضوی مورد استقبال گردشگران خارجی قرار داشت و به ویژه در شهر‌هایی مانند گناباد، تربت‌جام و خواف شاهد استقبال بیشتر گردشگران خارجی از این واحد‌ها بودیم.

منبع: ایرنا

 

انتهای پیام//ر.ا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.