سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

قرارداد‌های موقت امنیت شغلی کارگران را تهدید می‌کند

یکی از دغدغه‌های مهم کارگران پایان دادن به قرارداد‌های موقت و کوتاه مدت است که موجب بروز مشکلاتی برای آنان شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، امنیت شغلی خط قرمز جامعه کارگری است؛ خط قرمزی که امروزه به دغدغه بسیاری از کارگران و بدنه تولید کشور تبدیل شده و می‏‌توان تنظیم روابط کار و انعقاد قرارداد‌های کاری را یکی از مهم‎ترین بخش‌های قانون کار دانست، به طوری که این بخش از قانون کار در دو دهه گذشته محل چالش و مناقشه میان کارفرمایان و کارگران بوده است که متاسفانه قرارداد‌های کار موقت حجم بالایی از قرارداد‌های کار را به خود اختصاص داده و جایگزین قرارداد‌های دائم شده است.

یکی از مهم‌ترین انواع قرارداد‌های کار، قرارداد‌ کار موقت است که با توجه به سهولت انعقاد آن، امروزه در بسیاری از موارد، مورد استفاده کارفرمایان قرار می‌گیرد و برای انعقاد قرارداد‌های کار با کارگران، مدت قرارداد کار را به صورت موقت یا غیر دائم درج می‌کنند که این مسئله سبب آسیب پذیری بیش از پیش قشر مهمی از نیروی کار در جامعه، یعنی کارگران مشمول قانون کار شده است.

با بحران حاکم بر وضعیت اقتصادی طی سال‌های اخیر، پایان دادن به قرارداد‌های موقت و کوتاه مدت یکی از اصلی‌ترین مطالبات کارگران است که سبب بروز مشکلاتی مانند عدم دستمزد واقعی، نبود امنیت شغلی، داشتن قرارداد‌های موقت و کوتاه مدت، عدم پرداخت به موقع بیمه تأمین اجتماعی، کاهش قدرت خرید شده است.

باتوجه به اینکه چرخ صنعت کشور روی دوش کارگران می‌چرخد، هیچ‌کس نمی‌تواند نقش مهم نیروی انسانی در تولید را نادیده بگیرد، اما شرایط نامطلوب کاری، یکی از دلایلی است که سبب می‌شود مشکلات ریز و درشتی گریبان کارگران را بگیرد، از اخراج و تعدیل گرفته تا قرارداد‌های سفید امضاء.

در تنظیم قرارداد کار موقت به چه نکاتی باید توجه کرد؟

یکی از عمده ترین اشکالات مطرح در خصوص این نوع از قرارداد‌های کاری، امنیت شغلی کارگران است که بر اساس قانون کار، قرارداد‌های کار موقت صحیح و معتبر تلقی می‌شود، ولی سازوکار‌های حمایتی ویژه‌ای در خصوص این نوع از قرارداد‌ها باید تنظیم شود تا حقوق کارگران با مخاطرات ناشی از عدم امنیت شغلی مواجه نشود.

_مشخصات طرفین در قرارداد کار موقت با مدت معین قید شود
_مدت قرارداد در زمان تنظیم قرارداد کار موقت مشخص شود
_موضوع کار در زمان تنظیم نمونه قرارداد کار موقت به طور دقیق تعیین شود
_ساعات کار قرارداد کار موقت به طور مفصل بیان شود
_محل انجام کار را با نشانی دقیق در قرارداد کار موقت بنویسید
_دستمزد و مابقی مبالغ و حقوق را به طور مفصل توضیح دهید
_تعهدات کارفرما و کارپذیر در زمان تنظیم قرارداد کار موقت شرح داده شود
_مرخصی کارپذیر در متن قرارداد کار مدت معین تعیین شود
_نسخه‌های قرارداد در زمان تنظیم نمونه قرارداد کار موقت قید شود

برنامه وزارت کار برای حذف قرارداد‌های مدت موقت

بعد از گذشت ۲۵ سال وزارت کار نسبت به حذف قرارداد‌های کار مدت موقت و تبدیل آن به قرارداد‌های دائم اقدام کرده و این در صورتی است که چندی پیش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نامه‌ای به قوه قضاییه در خصوص ابطال دادنامه ۱۷۹ ارسال کرد و اگر این اتفاق رخ دهد کلیه کارگرانی که در مشاغل مستمر اشتغال به کار دارند، تبدیل به نیروی دائم می‌شوند و قرارداد موقت جمع می‌شود.

محمدرضا تاجیک رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آسیب‌های قرارداد موقت برای کارگران اظهار کرد: متاسفانه روند کاری کارگاه‌ها به سمتی در حال حرکت است که در آن‌ها عقد قرارداد به صورت یک ساله بسته نمی‌شود و متاسفانه اجرای قرارداد‌های موقت سبب شده است تا امنیت شغلی کارگران به طور کامل از بین برود.

رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان تهران با اشاره به اینکه کارفرمایان حق اخراج یا خاتمه یک طرفه قرارداد کارگران را ندارند، تصریح کرد: با قرارداد موقت کارفرما خیال خود را راحت می‌کند که هر موقعی نیاز نداشت، بتواند کارگر را از آن واحد اخراج کند.

تاجیک گفت: در قرارداد‌های موقت انواع و اقسام سوء استفاده‌ها از کارگر صورت می‌گیرد که این ایراد فاحش و آسیب زننده در تبصره دو ماده هفت است که فعالان حوزه کارگری توانستند تبصره یک ماده هفت را سامان بخشند، اما تبصره دو در ماده هفت توسط مسئولان ذی ربط مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

کار به عنوان شغل افراد و وسیله درآمد آنان به شمار می‌رود، لذا باید تدابیری پیش بینی شود که امنیت شغلی و فکری افراد ذینفع تأمین شود تا نسبت به از دست دادن موقعیت شغلی خود هراسی نداشته باشند. انجام این مهم بر عهده قوانین هر کشور است که در کشور ما نیز قانون اساسی، قانون کار و قانون تامین اجتماعی و آیین نامه‌های مربوط، برای جلوگیری از به خطر افتادن اشتغال کارگران و حمایت از آن‌ها و ایجاد اطمینان در برابر خطر از دست دادن شغل، مقرراتی را وضع کرده‌اند که فقط نیاز به اجرا دارد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۸:۲۵ ۰۹ تير ۱۴۰۰
باید اینقدر شغل ایجاد کنند که کارفرماها التماس کارگرا رو بکنن نه کارگرا التماس کارفرماها رو.
فرشاد شکوهی
۱۶:۲۴ ۰۸ تير ۱۴۰۰
سلام ...فقط شعار شعار شعار ... دیگه حالمون به هم میخوره از این همه شعار عزیزای من فقط کسانی که پارتی دارن قراردادشون دائمیه فقط
ناشناس
۱۵:۵۱ ۰۸ تير ۱۴۰۰
قراردادی وضعیت بدی هست
ناشناس
۱۵:۱۲ ۰۸ تير ۱۴۰۰
چرا توی ی کارخونه دولتی که همه ی کار مشخصی رو انجام میدن یک سری قراردادی، استخدامی و بقییه هم پیمان کار باشند توی کارخانه دولتی که نباید پیمان کاری وجود داشته باشه
ناشناس
۱۳:۴۳ ۰۸ تير ۱۴۰۰
کارگر از 20-25 سالگی میره یه شرکت، بعد ک ۳۵سالگی اخراجش کنن، به دلیل شرایط سنی ،جای دیگه نمیگیرنش،

درین مدتم کار فرما با اهرم فشار اخراج هر شرایطی رو به کارگر تحمیل میکند
ناشناس
۱۲:۳۵ ۰۸ تير ۱۴۰۰
من کارفرما هستم. صاحب کارخانه هستم. صاحب کارخانه، می فهمی؟ دوست دارم کارگر را یک ماهه استخدام کنم. دوست دارم. به کسی چه مربوط است؟ چرا انتظار داری بار یک عمر حقوق تو را من به دوش بکشم. چرا زور میگی؟ اگر من اخراجت کردم باید لبخند بزنی و بروی سراغ کار دیگه. اگر هم کار دیگه ای نبود باید از بیمه بیکاری استفاده کنی. این که بیمه ی بیکاری مشکل داره به من چه مربوط است؟
ناشناس
۱۰:۳۱ ۰۸ تير ۱۴۰۰
کارگران امنیت شغلی ندارن داعم میترسن که اخراج شوند میترسن که بیمه هایشان پرداخت نشود
م
۱۰:۰۱ ۰۸ تير ۱۴۰۰
داداش این سامانه قراداد کار که باید وزرات کار رفاه انجام میداد چی شد
مستضعف
۰۹:۴۸ ۰۸ تير ۱۴۰۰
همین دیروز قرارداد موقت سه ماهه رو امضا کردم
ناشناس
۰۹:۱۷ ۰۸ تير ۱۴۰۰
بنده نزدیک20سال هست که در یک شرکت بزرگ و سود دهی بالای معدنی کار میکنم هنوز هم که هنوزه قرارداد 3ماه یا 4ماهه میبنده این مملکت صاحب نداره دادرس نداره دلسوز نداره.
رسول معمارپور
۰۹:۱۵ ۰۸ تير ۱۴۰۰
سلام من از سال 83در یک مجموعه دارم با فردا شش ماه کار میکنم
ناشناس
۰۹:۱۲ ۰۸ تير ۱۴۰۰
امنیت شغلی مهم است ولی یادمان نرود که درصد بالایی از کارمندان دولتی که امنیت شغلی تضمین شده دارند عملا کار نمی کنند. کارفرما ها هم به دلیل مشکلات شکایت کارگر و ... عملا در بسیاری از موارد از به کارگیری کارگر اجتناب می کنند.
آنچه باید دغدغه ی کارگر باشد امنیت درآمد است و نه امنیت شغلی که آن هم در سایه ی بیمه ی بیکاری محقق می شود.
به یاد ندارم حدیث و یا روایتی که در آن پیامبر و یا امامان کسی را سی ساله استخدام کرده باشند. پیامبر هم که به دست کارگر بوسه می زد، قبل از خشک شدنش عرق تنش مزدش را پرداخت می کرد و می فرمود به سلامت. نه این که چون یک روز برای من کار کردی پس سی سال باید به دوشت بکشم.
ناشناس
۱۰:۴۶ ۰۸ تير ۱۴۰۰
عجب مغالطه‌ای
میلاد
۱۰:۵۰ ۰۸ تير ۱۴۰۰
شما احتمالا کارفرما هستی که به نفع خودت میگی.
شما خبر داری چقدر کارفرماها حقوق سر ماه که نمیدن هیچ با چند ماه تاخیر میدند ؟؟؟پس بیخود حرف پیغمبر رو پیش نکش...کارفرما بیاد روزانه حقوق بده قبل خشک شدن عرق ما قرار داد هم موقت ببنده...
پیغمبر کجا گفته قرار داد یکماهه ببنده وحقوق بعد یکماه بدند؟؟؟
پیغمبر کجا گفته از کارگر سو استفاده کنن بخاطر همین قرار داد یکماهه...؟؟
پیغمبر کجا گفته یکماه کار کنی بعد یکماه حقوق بدهند؟؟؟
در ضمن بهتره تاریخ رو بهتر بخونی ....اون زمان هم ادمهای با کار آیی و مهارت که در دستگاها کار میکردند هرگز اخراج نمیشدند و تا پایان عمر از مواجیر برخوردار بودند مثلا کارگرهایی که در خانه بزرگان کار میکردند یا نظامیان و کارگران کشاورز و دامدار...اونها علاوه بر داشتن سرپناه زندگی حقوق و مزایا داشتند...شما اگر منظورت کارگر روز مزده الان سر چهار راه هم هستند اونها با نداشتن مهارت کارهای جزیی میکنن و آخر روز هم حقوق میگیرن.


پس شرایط امروز رو هرگز با اون زمان مقایسه نکن ...دکتر...
التماس تفکر