سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران البرز گزارش می دهد؛

از ویلاهای غیرمجاز تا رستوران هایی که درحریم رودخانه جولان می دهند

خروش رودخانه کرج در جاده چالوس سالهاست که بین ویلاهای شخصی و غیرمجاز و رستوران ها محصور شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، براساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی هرگونه ساخت‌وساز در حریم زیست‌محیطی رودخانه‌ها ممنوع است .

جاده چالوس به عنوان یکی از زیباترین مکان های گردشگری کرج از ابتدا نه تنها برای مردم این شهر بلکه برای دیگر مردم ایران به ویژه پایتخت نشینان نیز مسیر ارتباطی برای رفتن به شهرهای شمالی و پر از خاطره بوده است.

در سال های گذشته به ویژه در دهه اخیر ساخت وسازهای زیادی در حاشیه این رودخانه انجام شده است که برخی از آنها غیرقانونی و بدون مجوز و رعایت اصول ساخت در حریم رودخانه و قوانین محیط زیست  بوده که علاوه بر زیر پا گذاشتن حقوق دیگران، آسیب زیادی برای طبیعت و محیط زیست به همراه داشته است و در کنار اینها باعث شده زیبایی طبیعی آن کم و دور از چشم بماند.

هرچندوقت یکبار نهادهای قضایی استان به این قضیه ورود کرده و با شناسایی بناهای غیرمجاز با مجوز قانونی اقدام به تخریب آنها می کنند و همچنین موارد غیرقانونی به دلیل اهمیت این موضوع دربحث محیط زیست در شورای عالی امنیت ملی نیز ارائه و توسط مقامات کشوری مورد بررسی قرار گرفته است.

در محدوده این جاده ۶۱ شهر و روستای کوچک و بزرگ وجود دارد که برخی از آنها که به مسیر اصلی جاده چالوس نزدیکترند به دلیل تردد زیاد در این مسیر و مشکلات متعاقب آن با دشواری هایی روبه رو هستند.

آسارا یکی از مناطقی است که تحت تاثیر ساخت وسازهای بی رویه جاده چالوس با مشکلاتی مواجه است و برای مردم آن دغدغه هایی ایجاد شده است.

ساخت‌وساز در حریم رودخانه کرج هم که بخش بزرگی از آن از جاده چالوس می‌گذرد، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین سوژه‌های زیست‌محیطی کشور، همواره مطرح بوده است. حریم عمومی این رودخانه که زمانی برای استفاده همه شهروندان بود، اکنون مملو از رستوران و ویلاست.

لاکچری هایی که برای دیدن طبیعت دیوار شده اند

این روزها اگر کنار این رودخانه بروید، فقط دیوار می‌بینید؛ دیوارهایی که هرازگاهی فقط شکلش عوض و گاهی فنس و گاهی دیوارهای بتنی مانع حضور مردم در کنار رودخانه می‌شود. اکثر رستوران‌های اطراف رودخانه حتی به داخل آب نیز تجاوز کرده‌اند و آلاچیق‌هایشان در رودخانه قرار دارد.

کسب درآمد از منابع عمومی برای بعضی افراد آن‌چنان شیرین است که به‌راحتی تغییر کاربری داده‌اند؛ البته این موضوع درباره ویلاها هم صدق  می کند.

 جاده ای که دلبرانه هایش را گرفته اند

نزدیک جاده چالوس که می شوی ، دلت می‌خواهد کنار رودخانه‌ کرج بنشینی و از مناظر زیبا لذت ببری، اما متاسفانه رستوران‌ها و ویلا‌های لاکچری حاشیه رودخانه شرایط را دشوار می‌کنند.

یکی از رستوران‌داران در پاسخ به غیرقانونی بودن فعالیتش در حریم رودخانه می‌گوید: بیش از ده  سال است که در این‌جا رستوران داریم و با سند و جواز فعالیت می‌کنیم. این رستوران‌ها ویژگی جاده چالوس است و استقبال بسیاری از آن‌ها می‌شود.

ابطحی می گوید:‌ بیشتر  رستوران‌های قدیمی در این منطقه سند مالکیت دارند؛ البته تعدادی هم هستند که یک‌روزه ساخته شده‌اند.

 ویلاها و رستوران‌هایی که حریم رودخانه را دور می زنند

یکی از افرادی که اصالتاً اهل روستا‌های اطراف چالوس است، با گلایه از افزایش روزافزون ویلا‌ها و رستوران‌های حریم رودخانه می‌گوید: ما که اهالی همین منطقه هستیم، باید برای چند ساعت نشستن کنار رود، پول بپردازیم.

او می گوید: بسیاری از افرادی که ادعای مالکیت دارند، به‌بهانه این‌که حریم رودخانه جزو املاک شخصی آن‌هاست، از رفتن مردم به کنار رودخانه جلوگیری می‌کنند؛ درصورتی‌که ۳۰ یا ۴۰ سال قبل همه‌  روز ما در کنار رودخانه می‌گذشت و مالکی نداشت.

مزیدی می گوید: ‌برخی از رستوران‌داران برای خود حریم هم تعیین کرده‌اند و تابلو زده‌اند که ورود به این بخش رودخانه ممنوع است. حالا شهروندانی که دلخوشی‌ آن‌ها در روز تعطیل نشستن کنار رودخانه است، باید هزینه کنار رودخانه بودن را به متخلفان پرداخت کنند.

او می افزاید: ویلاهایی که در جاده چالوس و کنار رودخانه کرج ساخته شده‌اند، بیش‌تر ایام سال خالی از سکنه‌اند و صاحبان آن‌ها گاه حتی چند ماه یک بار هم سری به ویلای خود نمی‌زنند؛ برخی از آن‌ها حتی روی رودخانه پل ساخته‌اند و درب گذاشته‌اند تا کسی به آن سوی رودخانه نرود. باید بگویم دیگر راهی برای رفتن به کنار رودخانه وجود ندارد.

عواید جاده چالوس در جیب غیر بومیان

یکی از اهالی آسارا در جاده چالوس می گوید: مردم آسارا و دیگر روستاها با وجود قرار داشتن در یکی از بهترین و پررونق ترین مناطق کشور اما با مشکلات زیادی روبرو هستند.

محمدی می گوید: جاده چالوس یکی از پرترددترین و پرگردشگرترین مناطق است اما عواید این ویژگی به جیب غیربومیان این منطقه ریخته می شود چرا که بیشتر کسبه و رستوران داران این منطقه از اهالی اینجا نیستند و بومیان این منطقه باید معضلاتی مانند ترافیک و آسیب های محیطی و آلودگی آن را متحمل شوند.

محمدی  می افزاید: در این منطقه ساخت وسازهای غیرقانونی زیادی انجام شده که باعث شده این منطقه از بکری و زیبایی اولیه خود در آمده و همچنین آسیب های زیست محیطی زیادی را ایجاد کرده است.

ساخت و سازهای غیرمجاز، عامل آلودگی آب رودخانه کرج

رستوران‌ها و ویلا‌هایی که به صورت غیرقانونی در حاشیه رودخانه ساخته شده اند علاوه بر این که دیگر اجازه نمی‌دهند مردم از زیبایی طبیعت و محیط زیست لذت ببرند از طرف  دیگر هم باعث آلودگی‌هایی می شوند که از طریق رستوران‌ها و ساخت و سازهای غیرقانونی وارد آب می‌شود.

فردین حکیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در خصوص آلودگی رودخانه حفاظت شده کرج گفت: رودخانه حفاظت شده کرج به دلیل عبور از صخره ها و شیب بالا همراه با تلاطم و جوش و خروش بوده و به همین دلیل از ظرفیت خوپالایی بالایی برخوردار است.

او می گوید: عامل اساسی نگران کننده در رودخانه کرج ، ورود فاضلاب های بهداشتی بوده و تقریبا وجود فاضلاب های شیمیایی که ناشی از فعالیت صنعت می باشد در این حوزه نداریم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در خصوص آلودگی های نفتی این رودخانه می افزاید: عمده اتفاقاتی که منجر به نشت مواد نفتی به رودخانه می شود سهل انگاری سرایداران ویلاهای مسکونی در زمان سوخت گیری مخازن ذخیره سوخت و یا به دلیل پوسیدگی لوله ها و یا مخازن ذخیره سوخت ویلاها و مراکز خدماتی مستقر در حاشیه رودخانه می باشد.

او می گوید: تراکم ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم و بستر رودخانه و عدم دسترسی به حاشیه رودخانه ، نظارت و پایش کارشناسان محیط زیست را دچار مشکل کرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز افزود: در زمان حاضر در محدوده پایین دست سد کرج واحدهای خدماتی و مسکونی متعددی در حریم و بستر رودخانه کرج استقرار دارند که بر اساس قانون توزیع عادلانه آب نیازمند تعیین تکلیف قانونی و ساماندهی می باشند.

آبزیانی که نفس شان به شماره می افتد

آب آلوده نه تنها به محیط زیست و انسان آسیب رسان است بلکه خطری برای آبزیان و ماهیان به حساب می آید و منجر به از بین رفتن آن ها می شود. همچنین به دغدغه‌ای جدی برای پرورش دهندگان ماهی البرز که از آب رودخانه کرج حوضچه‌های خود را پر می‌کنند،تبدیل شده است.

 قزل‌آلای خال قرمز، قزل‌آلای رنگین کمان، ماهی خیاطه، سس ماهی و ماهی سرمخروطی سیاه فلس از جمله ماهیان موجود در رودخانه کرج هستند اما متأسفانه در حال حاضر به دلیل استقرار واحدهای خدماتی، اراضی کشاورزی، مراکز مسکونی روستایی، ورود انواع فاضلاب‌های شهری و کشاورزی، تهدید زیستگاه و همچنین به دلیل گستردگی منطقه استحفاظی و وسعت حوزه عمل و کمبود نیروی انسانی و امکانات، کاهش چشمگیری در جمعیت برخی از انواع این گونه‌ها مشاهده شده است.

شورگشتی مسئول بخش تحقیق، توسعه و تجهیزات پرشین آکوتکنیک می‌گوید: آلودگی زیست محیطی به شدت پرورش دهندگان ماهی را آزار می‌دهد. مردم، رستوران‌ها و صنایع نباید محیط‌های آبی را آلوده کنند. آلودگی آب باعث بیماری آبزیان می‌شود و من جایی مشاهده کردم که ورود کلر به آب باعث مرگ کل ماهیان یک مرکز پرورش ماهی شده بود.

او می گوید:از آنجایی که هر انسان به عنوان یک شهروند مسئول جامعه و زیبایی‌های طبیعت است، باید در وهله اول هر شخصی به نوبه خود به طبیعت و زیبایی هایش احترام بگذارد تا این امانت بزرگ را برای آیندگان حفظ نماییم.

دستکاری در طبیعت به چه قیمتی؟

دستکاری در طبیعت، ساخت و سازهای غیرمجاز و غیراصولی در حریم رودخانه ها و تصرف اراضی حاشیه ای رودخانه جاده چالوس داستانی است که روایتش به مثنوی هفتاد من نیازمند است.

به نظر می‌رسد مشکل آلودگی آب و ساخت و ساز‌های غیرقانونی در حاشیه رودخانه معضل بزرگی است که ساماندهی به آن نیازمند خرد جمعی است، اما از این پس باید به فکر باشیم تا دیگر ساخت و سازی در حاشیه رودخانه‌ها انجام نشود و زباله‌ای به آب زلالی که حیات بخش خلقت تمام عالم است، ورود نکند.

گزارش از دانیال خلج

انتهای پیام/ب

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
منصور
۱۶:۰۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
جالبه که بدونید // بعضا از مراجع ذیصلاح مجوز گرفتن و ساخت کردن // چطوری مجوز گرفتن را خودتون حدس بزنید
جواد ع
۱۵:۵۸ ۱۶ تير ۱۴۰۰
فقط برخورد میخواهیم
حرف بسه تو رو خدا
عمل کنید عمل!!!
ناشناس
۱۵:۳۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
آنهاافرادعادی جامعه نیستن .پشتشان گرم است .دولت محترم زورش فقط به قشرضعیف جامعه میرسد
ناشناس
۱۵:۳۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
راستی چرا قوه قضاییه به جاده چالوس و تصراف رودخانه ورود نکرد ایا ریس جدید به این تصرفات ورود میکنید یا هنوز سیاسی کاری اجازه نمیدهر
ناشناس
۱۵:۰۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
شمال رو هم تمام جنگلها و کوه ها ویلا شده و همینجوری دارن بالای کوه به اسم خونه های یلاقی با قیمت نجومی فروش میرسه انگار تو این کشور هیچ سازمانی وجود نداره حالا ما بخوایم جلو مغازه مون تعمییر کنیم هزار نفر از شهرداری و جاهای دیگه میان پول بگیرن اما جنگل خوری رو کسی کار نداره
میرزا
۱۴:۵۳ ۱۶ تير ۱۴۰۰
همین که هست٬ چه بخواهید چه نخواهید.
باید احترام و قدرشناس پولدارها و متمولین جامعه باشید.
ناشناس
۱۴:۵۱ ۱۶ تير ۱۴۰۰
همش الکیه در همین تهران در جنگل ملی سرخه حصار و درست پشت ساختمان حفاظت از محیط زیست عده ای از خدا بی خبر و زمین خوار دارن اون منطقه رو غارت میکنند و ویلا های غیر مجاز میسازند و هر کدام برای خود استخر و چاه اب غیر مجاز حفر کرده اند و در حال غارت منابع طبیعی هستند اقای اژه ای چرا این زمین ها رو به اغوش منابع طبیعی و و ملت بر نمی گردنید این زمین ها منابع ملی هستند چطور با این ها برخورد شدید نمی شود ؟ چرا جلوی این ظلم به ملت ایران رو نمی گیرید ؟
ناشناس
۱۴:۳۷ ۱۶ تير ۱۴۰۰
با این وضعیت کمبود آب باید قوه قضاییه تمام ویلاهای غیرمجاز رو در کل کشور تخریب کنه چون هر ویلایی که دورش دیوار بشه داخلش بصورت غیر قانونی چاه حفر می شه.
ناشناس
۱۴:۱۰ ۱۶ تير ۱۴۰۰
اینا همه پارتی دارند وصل هستند از شورای و دهیاری گرفته الی ماشا الله
ناشناس
۱۴:۰۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
هردفعه شعار میدین.هیچکس نیست بیاد واقعی جلوی اینا رو بگیره
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۶ تير ۱۴۰۰
هر چی می کشیم از دست تهرانی هاست
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
با سلام . تعیین نوع کاربری زمینها و رودخانه ها و حریم رودخانه ها و حریم سواحل در قالب طرح کاداستر از دظایق قوه قًضاِیه می باشد . که قرار بود اداره ثبت اسناد و املاک این کار را تمام کند . اما بعداز چهار دهه هنوز به پایان نرسیده است
محمد
۱۲:۵۶ ۱۶ تير ۱۴۰۰
همیشه همین بوده
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
مگه شمال کشور این بلا سر ساحل دریا نیومده ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟راهی به سمت دریا نیست مگر ویلا اجاره کنی .همه ی امکانات شده اختصاصی متمولین جامعه
ناشناس
۱۲:۱۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
یادم هست حدود ۵ سال پیش رستوران هتلی در حریم رودخانه به صورت غیر مجاز ساخته شده بود در چند طبقه حوالی همان کرج و تهران دقیق یادم نیست کجا. خبر ۲۰:۳۰هم خیلی پیگیر بود برای روند تخریب ان خیلی زیاد هم . ولی به یکباره دیگر هبچ خبری تاکید میکنم هیچ خبری از تخریب و یا افتتاح ان نشد. اگر برایتان مشکلی پیش نمی اید تهیه میفرمایید. با سپاس فراوان
ناشناس
۱۲:۰۵ ۱۶ تير ۱۴۰۰
چه دل خجسته ای دارید.
شهرداری تهران اومده روی رودخونه پاساژ ساخته (نه حریمش) درست روی رودخانه، سالهاست روخانه لایروبی نشده ، کلی مشکل اجتماعی وترافیکی بوجود آورده، آرامش مردم را گرفته و اثبات فساده، هیچ کس کاری نمی کنه.
برای مثال پاساژمیرداماد و پاساژ نصر در تهران
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
متاسفانه در چند سال گذشته دغدغه مسولين تشويق به افزايش جمعيت بوده. افزايش جمعيت خود به تنهايي عاملي براي افزايش آلودگي و تخريب محيط زيسته. حال اگه پارتي بازي و بي قانوني در تصاحب محيط زيست براي تامين نياز اين جمعيت، به آن اضافه شود، سرعت نابودي محيط زيست و در تنگا قرار گرفتن مردم چند برابر مي شود.
ناشناس
۱۴:۲۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
ربطی نداره، اینقدرمابیابون داریم طرف میتونست بره بیابون را آباد کنه و خونه بسازه. این از طمع است.
گفتید جمعیت زیاد شده
میرزا
۱۱:۴۳ ۱۶ تير ۱۴۰۰
ببین٬ فقر گرانی رشوه خواری دلالی احتکار بی ابی بی برقی مفسدان مالی پولی..........
ناشناس
۱۱:۴۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
هر جا این استان تهران و البرز بخوای بری بغل رودخانه بشینی ازین داستان ها است ، خوب اینا کین که برا منفعتشون تو روز روشن اینکار رو‌میکنند ، البته علاوه بر اینها اون شوراها و‌شهرداری ام که یواشکی مجوز دادند مقصر هستند
ناشناس
۱۱:۲۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
عالی بود
ناشناس
۱۱:۱۱ ۱۶ تير ۱۴۰۰
همه جای ایران همینه
ناشناس
۱۱:۰۷ ۱۶ تير ۱۴۰۰
هر چند سال یکبار ی چنین مطلبی میبینیم و هیچ واقعا هیچ
ناشناس
۱۰:۵۰ ۱۶ تير ۱۴۰۰
اینا همش برای اعوان و انصار مسئولاست
ناشناس
۱۰:۲۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
هر چند وقت یکبار تخریبشون می کنند ولی باز وجود دارند
شاه مراد
۱۰:۲۹ ۱۶ تير ۱۴۰۰
چرا ناشکرید؟؟ در عوض امنیت داریم.
ناشناس
۱۰:۱۲ ۱۶ تير ۱۴۰۰
در این کشور پول و رشوه بده همه ی قانون ها را دور بزن. در حریم رودخانه ویلا درست کن رستوران بزن درخت قطع کن فقط رشوه و پارتی و پول
ناشناس
۰۹:۴۵ ۱۶ تير ۱۴۰۰
این معضل فقط جاده چالوس نیست در کناره دریای خزر هم این مشکل وجود دارد در کناره رودخانه کارون در شهر دزفول اهواز شوشتر هم مشکل وجود دارد باید دولت
با یک سرمایه گذاری عظیم همه این متصرفات را با پول بخرد سرمایه گذاری توریسی
بکند همان کنار رودخانه در خوزستان هم می تواند در زمستان درامد گردشگری داشته
باشد وشمال و البرز در بهار تابستان وهم خارجی ها خواهند امد وهم ایرانی ها بلند
نمیشوند تا ترکیه و دبی امارات بروند
ناشناس
۱۲:۲۵ ۱۶ تير ۱۴۰۰
دقیقا .مال آقای ایذه هم همینطور شده الکی الکی دور رودخونه رو حصار زدن و خداتومن پول می گیرن از مردم .مسئولین محترم هم در خواب
ناشناس
۰۹:۳۷ ۱۶ تير ۱۴۰۰
یک بار سمت کردان روستای برقان رفتم تمام دور تا دور رودخانه رو حصار زده بودند صد هزلر تومان ازت میگرفتند تا راهت بدهند نمیدونم کی میخواد این کشور طعم قانون و انضباط رو بچشه به اون میگی آقا این رودخانه مال شما نیست میگه میخوای بخواه نمیخوای برو مزاحم نشو هیچ مرجعی پاسخگو هم نیشت
ناشناس
۰۹:۱۴ ۱۶ تير ۱۴۰۰
سلام و وقت بخیر... بقیه شهر و شهرستان ها هم از این موارد کم نیست... دوستای دولت آباد در اطراف مشهد رو هم یه نگاه بندازین.... مردم رو از دسترسی به رودخانه محروم کردن با پیشروی باغها و تجاوز به حریم رودخانه.. کمی از پایتخت بیاین بیرون