سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

منبع آب قدیمی شهر تربت‌جام در فهرست آثار ملی قرار گرفت

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی گفت: منبع آب قدیمی شهر تربت‌جام به شماره ۳۲ هزار و ۸۳۹ و با عنوان میراث صنعتی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،مرجان اکبری معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی گفت :  منبع آب قدیمی در ساختمان فرمانداری تربت‌جام قرار دارد. این بنا به عنوان اولین سازه آبرسانی برای تامین آب شرب شهر تربت‌جام محسوب می‌شود که حدود هفتاد سال قبل ساخته شده است.

او افزود: این سازه معماری امروزه با وجود کالبد بسیار سالم، به عنوان یک اثر هویت شهری مورد توجه شهروندان است.

محمود طغرایی مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی گفت: منبع آب قدیمی دارای پلان دایره ای شکل بوده و حدود ۱۸ متر ارتفاع دارد و قطر آن حدود ۹ متر است.این بنا با بتن سیمان و آجرهای ۲۰ در ۲۰ سانتیمتر ساخته شده است.

او افزود: ورودی اصلی بنا در ضلع شمالی و با ارتفاع یک متر دیده می‌شود، در جلو ورودی و قسمت کف، حفره‌ای مستطیل شکل تعبیه شده که شیرهای اصلی تنظیم جریان آب در آن قرار دارد.


بیشتر بخوانید


 

مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی ادامه داد: دیواره داخلی بنا دارای سه ردیف پلکان عمودی برای ارتباط با منبع است، در بدنه بنا و در زیر مخزن اصلی، نورگیرهایی به صورت پیرامونی بر روی استوانه بنا برای تأمین نور فضای داخلی سازه ایجاد شده است.

طغرایی بیان کرد: با توجه به بررسی‌های انجام شده و گردآوری تاریخ شفاهی، این سازه که به عنوان ذخیره آب شهری تربت‌جام استفاده می‌شد، دارای یک منبع سیمانی با جدار داخلی ساروج در قسمت بالایی بوده که با لوله های موجود، آب از موتورخانه اصلی در محدوده زمین فرمانداری وارد این منبع شده و سپس با وجود لوله های خروجی و انشعابات آن وارد شبکه توزیع شهری می شده است.

او تصریح کرد: در سالهای بعد به دلیل حجم کم منبع و ازدیاد جمعیت شهر، منبع فلزی بزرگتری به ارتفاع ۶ متر در داخل بنا تعبیه شده است.

مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی تأکید کرد: این اثر معماری به عنوان یک نشانه از سیستم آبرسانی در آغاز دوره آبرسانی نوین و قسمتی از میراث صنعتی این شهر محسوب می‌شود که حفاظت و نگهداری آن ضروری است.

انتهای پیام//م.م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.