به گزارش حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از صبح کابل، آقای قریشی که در یک گفتوگوی ویژه با طلوعنیوز صحبت میکرد، گفت که صلح و ثبات در افغانستان، نهتنها به نفع این کشور است؛ بل که به نفع پاکستان و کشورهای منطقه نیز است.
او تأکید کرد: پاکستان، میخواهد در روند صلح افغانستان ممد واقع شود و دولت این کشور باید صداقت و نیت پاکستان را درک کند. «بگذارید این را بگویم، زمانی که موارد در مسیر درست به پیش نمیروند، شما به دنبال یک قربانی برای اتهامها میشوید و قربانی مورد علاقهای که شما دارید، پاکستان است. زمانی که ناکامی در داخل باشد، شما پاکستان را به آن متهم میکنید. پاکستان برای ناکامی در درون مسؤول نیست. پاکستان برای جنگهای در حال انجام در افغانستان، مسؤول نیست. پاکستان مسؤول نیست.»
وزیر خارجهی پاکستان همچنان گفت: جنگ افغانستان، راه حل نظامی ندارد و اکنون نهتنها این کشور، که جهان نیز به این واقعیت پی برده که جنگ کنونی باید از طریق سیاسی حلوفصل شود.
شاهمحمود قریشی در ادامه گفت: حکومت افغانستان و طالبان هردو باید برای برقراری صلح و ثبات در این کشور انعطافپذیری داشته باشند و تا زمانی که دو طرف بر خواست شخصی شان تأکید کنند، صلحی در کار نخواهد بود.این بر مردم افغانستان است که تصمیم بگیرند، چگونه ساختار سیاسی را افغانستان میخواهد؟ این تصمیم شما است. این تصمیم مردم افغانستان است. چیزی که ما میگوییم، این است که شما همه افغان استید، صلح تنها زمانی به افغانستان میآید که شما بنشینید و صلح کنید.
او تأکید کرد: پاکستان به تأمین صلح و ثبات از طریق انتخابات و آرای مردم باوراند است و نمیخواهد که حکومت آینده برگرفته از قدرت نظامی باشد. «ما هیچگاهی از گرفتن کابل توسط زور پشتیبانی و حمایت نکردهایم. نه.»
به گفتهی شاهمحمود قریشی، دولت و طالبان باید تلاش کنند که بنبست پیشآمده در روند صلح شکسته شود و این روند سرعت پیدا کند؛ زیرا با ادامهی خشونتها، وضعیت شکنندهتر خواهد شد و نمیشود که خشونت و گفتگو همزمان صورت بگیرد.
آقای قریشی هشدار داد، در صورتی که بنبست کنونی در گفتگوها شکسته نشود و روند خروج نیروهای خارجی نیز تکمیل شود، این احتمال وجود دارد که افغانستان بار دیگر به جنگهای داخلی دههی ۹۰ برگردد.
او افزود: «که این برای افغانستان خوب نیست، برای پاکستان خوب نیست و برای منطقه خوب نیست. آیا افغانستان میتواند یک جنگ داخلی دیگر را تحمل کند؟ آیا میتوانید یک دهه هرجومرج را تحمل کنید؟ نمیتوانید و نباید کنید. من برای مردم افغانستان احساس دارم. آنان به اندازه کافی رنج دیدهاند.»
وزیر خارجهی پاکستان در این گفتگو، بارها حضور طالبان در کشورش را رد کرد و گفت که طالبان در پاکستان نه؛ بل که در افغانستان زندگی میکنند. شاهمحمود قریشی، روابط پاکستان و طالبان تنها در حدی خواند که برای تسریع روند صلح وجود دارد. «من نمیگویم که آنان اینجا روابط ندارند؛ اما اکثریت رهبری، این را با اطمینان کامل میگویم، در پاکستان زندگی نمیکنند.»
محور دیگر این گفتگو در مورد خروج سرباز امریکایی از افغانستان بود. از وزیر خارجهی پاکستان پرسیده شد که آیا امریکا در افغانستان شکست خورده است؟. شاهمحمود قریشی در پاسخ به این پرسش، گفت که امریکا تنها به یک هدف که شکستن کمر سازمانهای تروریستی بود، به افغانستان آمد و خودشان ادعا، میکنند که به این هدف رسیده اند.
آقای قریشی، گفت که امریکا نمیتواند برای همیشه در افغانستان باقی ماند و باید این کشور را ترک کند. به گفتهای او، دولت قبلی و کنونی امریکا، به این باور است که زمان خروج از افغانستان فرا رسیده و باید اینجا را ترک کنند.
وزیر خارجهی پاکستان در این گفتگو، مرز دیورند را یک مرز بینالمللی خواند و گفت که دو طرف باید این مرز را به رسمیت بشناسند. «خوب، در ذهن من، اگر آنان بنابر علتهای سیاسی داخلی، این را بپذیرند یا نه، این مرزی که وجود دارد، از دید من یک مرز بینالمللی است.»
این اظهارات وزیر خارجهی پاکستان در حالی مطرح میشود که این کشور همواره از سوی دولت افغانستان به عنوان حامی اصلی طالبان و پناهگاه این گروه، خوانده شده است. حکومت افغانستان، بارها گفته است که این کشور به گونهی آشکارا به طالبان پناگاه داده تا از این طریق بتواند در امور داخلی افغانستان، مداخله کند.
انتهای پیام/