سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان بررسی می‌کند؛

اختیارات رئیس جمهور در اداره کشور تا چه حدی است؟

قوه مجریه باتوجه به خاصیت اجرایی در کشور از مهم‌ترین قوای نظام جمهوری اسلامی ایران است.

به گزارش خبرنگار احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، رئیس جمهور بنا بر اصل ۱۱۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بعد از مقام معظم رهبری عالی‌ترین مقام نظام جمهوری اسلامی ایران است و اختیارات گسترده‌ای برای اداره و از بین بردن مشکلات کشور را دارد.

بر اساس اصل ۱۲۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رئیس جمهور در پیشگاه ملت، رهبر و مجلس شورای اسلامی مسئول است و از جهتی که مسئولیت اجرای قانون را بر عهده دارد از اختیارات بیشتری نسبت به قوای دیگر برخوردار است.

طی سال‌های اخیر شاهد صحبت‌هایی از سوی روسای جمهور درباره نداشتن اختیارات کافی برای اداره کشور بودیم که باید گفت، این صحبت آن‌ها سوء مدیریت روسای جمهور را در اداره کشور توجیه نمی‌کند؛ بلکه به مردم چنین القا می‌کند که قوه مجریه و رئیس‌جمهور هیچ اختیاری در اداره کشور ندارند و این موضوع باعث سرخوردگی و ناامیدی عامه مردم می‌شود و مسئولین، سوء‌مدیریت خود را به گردن کمبود اختیارات انداخته و پاسخگوی مشکلات به وجود آورده نیستند.

با همه این تفاسیر چه روسای جمهور و مسئولین دولتی بگویند در اداره کشور اختیار داریم و چه بگویند اختیار نداریم، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به‌طور صریح اختیارات و وظایف این قوه را مشخص ساخته و هیچ دولتی نمی‌تواند درباره اداره کشور ادعای بی‌اختیاری کند، چرا که در این صورت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را قبول نداشته و صلاحیت اداره کشور را ندارند.

اختیارات ریاست جمهوری

در مقدمه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بخش قوه مجریه آمده است: قوه مجریه به دلیل اهمیت ویژه‌ای که در رابطه با اجرای احکام و مقررات اسلامی به منظور رسیدن به روابط و مناسبات عادلانه حاکم بر جامعه دارد و همچنین ضرورتی که این مساله حیاتی در زمینه سازی وصول به هدف نهایی حیات خواهد داشت بایستی راهگشای ایجاد جامعه اسلامی باشد.

نتیجتاً محصور شدن در هر نوع نظام دست و پا گیر پیچیده که وصول به این هدف را کُند و یا خدشه‌دار کند از دیدگاه اسلامی نفی خواهد شد. بدین جهت نظام بوروکراسی که زائیده و حاصل حاکمیت‌های طاغوتی است به شدت طرد خواهد شد تا نظام اجرایی با کارایی بیشتر و سرعت افزون‌تر در اجرای تعهدات اداری به وجود آید.

همچنین فصل نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مبحث اول آن یعنی اصول ۱۱۳ الی ۱۴۲ به قوه مجریه و رئیس جمهور و وزرا اختصاص دارد، لازم به ذکر است مبحث دوم این فصل یعنی اصول ۱۴۳ الی ۱۵۱ به ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اختصاص یافته است.

مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بعد از انتخابات ریاست جمهوری، لازم است شخص منتخب مردم که اکثریت آرا را کسب نموده، در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری حضور یابد و اجازه شرعی تصرف در امور ملت را به صورت مکتوب و با امضای رهبری از دست فرمانده کل قوا دریافت نماید. بعد از تنفیذ حکم از سوی رهبری، دیگر وظیفه رئیس جمهور، شرکت در مراسم تحلیف و قسم در خانه واقعی ملت یعنی مجلس شورای اسلامی است که در حضور اعضای محترم شورای نگهبان، ریاست قوه قضائیه و نمایندگان ملت، سوگند یاد کرده و متن سوگندنامه را امضا نماید.

در متن قانون اساسی و همچنین سوگندنامه آمده است: «بسم الله الرحمن الرحیم؛ من به عنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی ایران و قانون اساسی کشور باشم و همه استعداد‌ها و صلاحیت‌های خویش را در راه ایفای مسئولیت‌هایی که برعهده گرفته ام، به کار گیرم و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین و اخلاق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هر گونه خودکامگی بپرهیزم. از آزادی و حرمت اشخاص و از حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است، حمایت نمایم. در حراست از مرز‌ها و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزم و با استعانت از خداوند و پیروی از پیامبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (علیهم السلام)، قدرتی را که ملت به عنوان امانتی مقدس به من سپرده است، همچون امینی پارسا و فداکار نگهدار باشم و آن را به منتخب ملت بعد از خود بسپارم».

برخی از وظایف رئیس جمهور بر اساس نص صریح قانون اساسی

اصل‏ یکصد و بیست و دوم

رئیس‏ جمهور در حدود اختیارات‏ و وظایفی‏ که‏ به‏ موجب‏ قانون‏ اساسی‏ و یا قوانین‏ عادی‏ به‏ عهده‏ دارد در برابر ملت‏ و رهبر و مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ مسئول‏ است.

اصل‏ یکصد و بیست و سوم

رئیس‏ جمهور موظف‏ است‏ مصوبات‏ مجلس‏ یا نتیجه‏ همه‏ پرسی‏ را پس‏ از طی‏ مراحل‏ قانونی‏ و ابلاغ‏ به‏ وی‏ امضاء کند و برای‏ اجرا اختیار مسئولان‏ بگذارد.

اصل یکصد و بیست و چهارم

رئیس‏ جمهور می‏ تواند برای‏ انجام‏ وظایف‏ قانونی‏ خود معاونانی‏ داشته‏ باشد. معاون‏ اول‏ رئیس‏ جمهور با موافقت‏ وی‏ اداره‏ هیأت‏ وزیران‏ و مسئولیت‏ هماهنگی‏ سایر معاونت‌ها را به‏ عهده‏ خواهد داشت.

اصل یکصد و بیست و پنجم

امضای‏ عهدنامه‏ ها، مقاوله‏ نامه‏ ها، موافقت‏ نامه‏‌ها و قراردادهای‏ دولت‏ ایران‏ با سایر دولت‌ها و همچنین‏ امضای‏ پیمان‏ های‏ مربوط به‏ اتحادیه‏ های‏ بین‏ المللی‏ پس‏ از تصویب‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ با رئیس‏ جمهور یا نماینده‏ قانونی‏ او است.

اصل‏ یکصد و بیست و ششم

رئیس‏ جمهور مسئولیت‏ امور برنامه‏ و بودجه‏ و امور اداری‏ و استخدامی‏ کشور را مستقیماً بر عهده‏ دارد و می‏ تواند اداره‏ آن‌ها را به‏ عهده‏ دیگری‏ بگذارد.

اصل یکصد و بیست و هفتم

رئیس‏ جمهور می‏ تواند در موارد خاص‏، بر حسب‏ ضرورت‏ با تصویب‏ هیأت‏ وزیران‏ نماینده‏، یا نمایندگان‏ ویژه‏ با اختیارات‏ مشخص‏ تعیین‏ نماید. در این‏ موارد تصمیمات‏ نماینده‏ یا نمایندگان‏ مذکور در حکم‏ تصمیمات‏ رئیس‏ جمهور و هیأت‏ وزیران‏ خواهد بود.

اصل یکصد و بیست و هفتم

سفیران‏ به‏ پیشنهاد وزیر امور خارجه‏ و تصویب‏ رئیس‏ جمهور تعیین‏ می‏ شوند. رئیس‏ جمهور استوارنامه‏ سفیران‏ را امضا می‏ کند و استوارنامه‏

اصل‏ یکصد و بیست و نهم

اعطای‏ نشان‌های‏ دولتی‏ با رئیس‏ جمهور است.

اصل‏ یکصد و سی‌ام

رئیس‏ جمهور استعفای‏ خود را به‏ رهبر تقدیم‏ می‏ کند و تا زمانی‏ که‏ استعفای‏ او پذیرفته‏ نشده‏ است‏ به‏ انجام‏ وظایف‏ خود ادامه‏ می‏ دهد.

اصل‏ یکصد و سی و سوم

وزرا توسط رئیس‏ جمهور تعیین‏ و برای‏ گرفتن‏ رای‏ اعتماد به‏ مجلس‏ معرفی‏ می‏ شوند. با تغییر مجلس‏، گرفتن‏ رای‏ اعتماد جدید برای‏ وزراءء لازم‏ نیست‏. تعداد وزیران‏ و حدود اختیارات‏ هر یک‏ از آنان‏ را قانون‏ معین‏ می‏ کند.

اصل‏ یکصد و سی و چهارم

ریاست‏ هیأت‏ وزیران‏ با رئیس‏ جمهور است‏ که‏ بر کار وزیران‏ نظارت‏ دارد و با اتخاذ تدابیر لازم‏ به‏ هماهنگ‏ ساختن‏ تصمیم‏ های‏ وزیران‏ و هیأت‏ دولت‏ می‏ پردازد و با همکاری‏ وزیران‏، برنامه‏ و خط مشی‏ دولت‏ را تعیین‏ و قوانین‏ را اجرا می‏ کند. در موارد اختلاف‏ نظر و یا تداخل‏ در وظایف‏ قانونی‏ دستگا ه‏ های‏ دولتی‏ در صورتی‏ که‏ نیاز به‏ تفسیر یا تغییر قانون‏ نداشته‏ باشد، تصمیم‏ هیأت‏ وزیران‏ که‏ به‏ پیشنهاد رئیس‏ جمهور اتخاذ می‏ شود لازم‏ الاجرا است‏. رئیس‏ جمهور در برابر مجلس‏ مسئول‏ اقدامات‏ هیأت‏ وزیران‏ است.

بنابر اصل ۱۳۵ رئیس چمهور می‌تواند برای وزارتخانه‌هایی که وزیر ندارند حداکثر برای سه ماه سرپرست انتخاب کند.

اصل یکصد و سی و ششم

رئیس‏ جمهور می‏ تواند وزرا را عزل‏ کند و در این‏ صورت‏ باید برای‏ وزیر یا وزیران‏ جدید از مجلس‏ رای‏ اعتماد بگیرد، و در صورتی‏ که‏ پس‏ از ابراز اعتماد مجلس‏ به‏ دولت‏ نیمی‏ از هیأت‏ وزیران‏ تغییر نماید باید مجدداً از مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ برای‏ هیأت‏ وزیران‏ تقاضای‏ رای‏ اعتماد کند.

خوشبختانه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حدود وظایف و اختیارات تمام مسئولین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را یه طور صریح مشخص نموده است و هیچ فردی که مسئولیتی در این حکومت دارد نمی‌تواند ادعای بی اختیاری در انجام وظایفش کند؛ حالا باتوجه به نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری کدام نامزد می‌تواند به وظایف خود عمل کرده و به اجرای قانون اساسی بپردازد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
یاشار
۱۸:۳۴ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
اصل یکصد سی و سه قانون اساسی کشور بزرگ ترین نقطه ضعف قانون بشمار میاد،
حداقل دو وزیر باید از سوی فرمانده کل قوا یعنی شخص مقام معظم رهبری منسوب و برکناری و...هم باید مستقیما به دست ایشان صورت بگیره به چند دلیل که توضیح آن زیاد و ...
یکی از آن دو وزیر،شخص وزیر اطلاعات کشور باید باشه.
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
تمام بودجه کشور دست اوست. حتی بودجه بقیه قوا.
همین یک فقره توان کمی است؟
ناشناس
۱۲:۱۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
پایان دولت بی تدبیری و نا امیدی نزدیک است
ناشناس
۱۰:۵۳ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
حدود اختیارات یک رئیس جمهور در دولت فعلی مشخص شد . یک رئیس جمهور هر کاری که می خواهد برای نابودی کشور بکند بدون اینکه استیضاح شود و یا بابت عملکردش محاکمه بدین معنی هر چه کرد تقصیرش را به گردن دیگران بیندازد و بگوید هیچ اختیاری ندارم بعد هم به ریش مردم بخندد. این نتیجه انتخاب نادرست است که انشا ا.. اینبار ملت با حضور پر شور ولی با بصیرت به کار اینگونه انسانها پایان میدهند و اصلح را انتخاب تا درست به وظیفه خود عمل کند و از او پاسخ عملکرد خواسته و در برابر مردم متواضع باشد و صادق و پاک دست
ناشناس
۱۰:۴۸ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
چرا رییس جمهور بعد از دوره ی ریاستش نباید پاسخگو باشه ؟؟؟ طرف میاد 4 سال یا 8 سال هر کاری دلش میخواد میکنه و بعد هم جاشو میده به یکی دیگه هیچ کسی هم بابت عملکردش ازش بازخواست نمیکنه !!!
ناشناس
۱۰:۰۱ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
به نظر من در این حد که بتونن گند بزنن به زندگی مردم عادی اختیارات دارند
ناشناس
۰۹:۵۹ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
وظیفه رییس جمهور طبق قانون اساسی است و
هر نامزد ریاست جمهوری باید قبل از نامزد شدن رییس جمهوری
باید قانون اساسی را بخوانند تا
وقتی که در وظیفه شون موفق نبودند
ادعا نکنند که قدرت نداشتند
کی به دولت گفته .کالا ها در گمرک بمانند تا فاسد شود
کی به دولت گفته با ارز 4200 دلاری .سنگ پا وارد کند
کی به دولت گفته که صادرات مواد خام کنند .توسط یک درصدی ها ووووووووو
گودرزی.بروجرد
۰۹:۴۹ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
به حرف خیلی در عمل هیچی
رباطی
۰۹:۳۸ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
اختیارات ریس جمهور زیر صفره
فقط حقوق میگیره
ناشناس
۰۹:۳۷ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
مردم تورو خدا فکر کنید بعد رای بدید
درست انتخاب کنید تا دیگه بدبخت نشیم ۸ سال
هرکس هم نمیخواد رای بده بیاد
فرق میکنه کی رییس جمهور بشه نا امیدها هم بیان
شهدا و حاج سلیمانی خون دادن بابت این نظام و اسلام ما رای میدیم



سلام رئیسی
خداحافظ فساد، ریشه ی اصلی تمام مشکلات
خداحافظ فقر

سلام رئیسی
خداحافظ فساد، ریشه ی اصلی تمام مشکلات
خداحافظ فقر

سلام رئیسی
خداحافظ فساد، ریشه ی اصلی تمام مشکلات
خداحافظ فقر

سلام رئیسی
خداحافظ فساد، ریشه ی اصلی تمام مشکلات
خداحافظ فقر

سلام رئیسی
خداحافظ فساد، ریشه ی اصلی تمام مشکلات
خداحافظ فقر

سلام رئیسی
خداحافظ فساد، ریشه ی اصلی تمام مشکلات
خداحافظ فقر
احسان معتمدی
۰۸:۴۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
منظور حسن روحانی و محمد خاتمی از گفتن اختیارات ریاست جمهوری این نیست که رییس جمهور قدرت کافی برای کارکردن و اباد کردن کشور ندارد چون هم پول در اختیار دولت است هم تمام قدرت اجرایی کشور منظور انها این است که فرماندهی ارتش و سپاه را ندارند تا هر چی عشقشان کشید انجام دهند
ناشناس
۰۸:۴۱ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
یک نفرهم از رای دادن منصرف بشه جای شکر داره
عباس گودرزی
۰۸:۱۹ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
سلام تا حدی است که بتواند ذخائر بانک مرکزی را تخلیه و فقیر رافقیرتر و اشراف را اشرافتر نماید و مثل قاجار تا 50 نسل اینده خود را اشرافزاده کند. البته اگر مردی مثل شهید رجایی در زمان ظهور بیاید صورت مسئله را عوض خواهد کرد .
saeid
۰۸:۱۶ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
رییس جمهور اختیاراتی نداره. کلا بازیچست. حتی نمیتونه به قوای دیگه هم چیزی بگه. کلا عنصر بی خاصیت و نمادینه در ایران.
ناشناس
۰۷:۵۰ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
حق انتخاب 4 وزیر کابینه را ندارد.
حق برگزاری همه پرسی را ندارد .
مجمع و شورای نگهبان برایش قانون می نویسند.
....
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
به قول آقای دکتر زاکانی کسی که عرضه ندارد مدعی عدم اختیارات است.
عمار
۰۷:۰۲ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
دکتر سید ابراهیم رئیسی خردمند بصیر عادل با تجربیات بسیار ارزنده و خوب در قوه قضائیه انشاءالله و به حول قوه الهی خداوند جل جلاله به نفع دکتر سعید جلیلی خردمند بصیر عادل توانمند با تجربیات بسیار خوب بروند کنار و به سنگر ریاست جمهوری را به برادر جلیلی لایق و شایسته بسپارند و خودشان در سنگر بسیار حساس حیاتی قوه قضائیه بپردازند و دفاع جانانه کنند در آن سنگر دکتر جلیلی هم انشاءاله با رای حداکثری ملت مستضعفین بشوند رئیس جمهور محترم ایران اسلامی و اعضای کابینشون را هم از دکتر زاکانی و دکتر قاضی زاده هاشمی و دکتر رضایی و دکتر سعید محمد و دیگر نخبگان از جناحهای دیگر ائتلافگری و تعامل کنند و کابینه دولتی با برنامه های مختلف جهشی و پرقدرتی را تشکیل دهند و به صورت جهشی هر سه قوا کشور را به سوی هرآنچه بهترینهای حقوق بشرانه انسانی و اسلامی عدالت بدون تبعیضگریهای مختلف است را سوق دهند این نظر بنده حقیر فقیر مستضعف کمترین بی سواد عوام الناس است در رای گیری 28 خرداد ماه 1400 چرا که همان اقتدار و خردورزی و عدلی که آیت الله رئیسی دارند جناب دکتر جلیلی هم دارند و ایشان بنظر بنده حقیر در پست ریاست جمهوری از تجربیات بهتری بهرمند هستند ولی در عوض سنگر بسیار حساس قوه قضائیه هم از آن طرف خالی از فرد توانمندی همچون سید رئیسی نمی ماند و سه قوا متحدانه و یکپارچه کشور را بپیش می برند به صورت جهشی فقر و حقارت و فلاکت و بدبختی و گرانی و تورم مالی اقتصادی مردم را هم کاملا حل و فصل و برطرف می کنند و ایران اسلامی عزیزمان را به قله های عزتمندی و شکوه و عظمت مقتدرانه قدرتمندانه می رسانند و یاس نا امیدی و سرخوردگیها و فقرها و درماندگیها و ناکامیها را با اصلاح قوانین دست و پا گیرهای مندرآوردی غلط منسوخ شده به امید و نشاط و آزاد شدن همه پتانسیلهای منجمد شده همه ضرفیتهای موجود انسانی و غیر انسانی شور و نشاط و ثبات و امید را در دل همه ملت ایران اسلامی زنده می کنند و به صورت خودکار وقتی صحنه را فاسدین و فاسقین دشمنان خائنین داخلی این چونین ببینند خودشان از صحنه های رو زمینی و زیر زمینی مخفیگاهاشون مجبورند فرار کنند چونکه خوب می دانند که اگر گیر کنند و بخواهند بمانند و به شامورتی بازیهاشون ادامه دهند جایگاهشان زندان و به جرم خیانات پی در پی به ملت و کشور ایران اسلامی مظلومین سرافرازان عزیزمان اعدام خواهند شد و به زباله دان تاریخ بشری جهنم اسفل سافلین انداخته خواهند شد . و من الله توفیق برای جمیع ملت خردمندان آزاده اندیشان عادلین ایران زمین . چو ایران نباشد تن من مباد . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر خردمندانه .
ناشناس
۰۹:۳۸ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
ریشه اصلی تمام مشولات نظام فساد و دزدیه و چاره ش فقط رئیسیه
کاش مردم اینو درک کنن

رای ما قاطع و آگاهانه
#فقط رئیسی
ناشناس
۱۰:۰۴ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰
الان این دوستان سمتی در کشور ندارند که بتونن همین کارهایی که شما گفتین را انجام بدهند