سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بررسی وعده‌های انتخاباتی/۱

۵۰۰ میلیون برای هر زوج چقدر عملیاتی است؟

ادعا‌ها و شعار‌های انتخاباتی هرروز شنیده می‌شود و این بار به وام ازدواج ۵۰۰ میلیونی رسیده است.

به گزارش خبرنگاربانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، دغدغه ای که تبدیل به شعارهای انتخاباتی شده است! کمک هزینه های تشکیل سقف برای زوج های جوان که در بسیاری از کشورها به شیوه های مختلف عملیاتی می شود مدت هاست در ایران نیز از طریق وام ازدواج و سایر تسهیلات به زوجین برای خرید مسکن ارائه می شود اما به گفته بسیاری از کارشناسان این مقدار کافی نیست.
 
تورمی که سال هاست کشور را بدون حد و مرز فراگرفته، اجازه تاثیر گذاری این رقم کمک هزینه را به زوج های جوان نمی دهد. نوسان 100 تا 300 درصدی قیمت مسکن، تورم 70 درصدی لوازم خانگی و همچنین موارد از این قبیل حتی منجر به کاهش تعداد ازدواج ها در کشور نیز شده است.
 
امسال نیز مجلس برای بهبود شرایط وام ازدواج را با روش جدید از 70 تا 100 میلیون تومان برای زوجین در نظر گرفته است. اما با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری و تایید صلاحیت ها شعارهای قابل توجهی درباره ارائه تسهیلات به زوجین داده می شود.
 
قاضی زاده هاشمی یکی از کاندیدهای انتخابات ریاست جمهوری در دور سیزدهم از ارائه تسهیلات تا سقف 500 میلیون تومان به زوجین در دولت خود خبر می دهد! این ادعا از جانب بسیاری از کاربران فضای مجازی و همچنین کارشناسان اقتصادی مورد واکنش های مختلفی قرار گرفته است. 
 
کارشناسان معتقدند که  اگر سن ازدواج را برای دختر‌ها و پسر‌ها در محدوده ۱۹ تا ۳۴ سال در نظر بگیریم صرفاً یک بازه آماری است و  با جمعیتی  حدود ۷ میلیون نفر روبرو خواهیم بود. اگر تمامی این ۷ میلیون طی سال ۱۴۰۰ با هم زوج شوند جمعیت مزدوج سه میلیونی خواهیم داشت.

طی یک حساب سر انگشتی اگر قرار باشد به این سه میلیون نفر 500 میلیون تومان بدهد باید رقمی بالغ بر یک هزار و  500 هزار میلیارد تومان بودجه داشته باشد. که این رقم در برابر نقدینگی سه هزار هزار میلیارد تومانی حجم 45 درصدی را شامل می شود.
 
این نقدینگی در کشور مشمول حساب های بلند مدت، کوتاه مدت، اسکناس و پول های نقد در جامعه که در مراودات روزمره مردم جا به جا می شود. کارشناسان بانکی معتقدند به جریان انداختن چنین حجمی از نقدینگی در کشور بیش از اندازه دشوار به نظر می رسد.

حالا فکر کنید به جای ۳ میلیون ازدواج در سال ۱۴۰۰، یک دهم این رقم یعنی ۳۰۰ هزار ازدواج صورت بگیرد این یک رقم کاملا منطقی است به طوری که در کشور سالیانه به طور میانگین حدود ۴۵۰ هزار ازدواج صورت می‌گیرد. در صورت ۳۰۰ هزار ازدواج در سال ۱۴۰۰ باید چیزی معادل ۱۵۰ هزار میلیارد تومان وام پرداخت شود این رقم برای یک کشور با ثبات اقتصادی می تواند رقم منطقی باشد.

این اعتقاد از سوی بسیاری از پژوهشگران حوزه بودجه، وجود دارد که باید برای بیان طرحی ابتدا منابع آن و محل هزینه کرد آن مشخص شود. اما در این طرح منابع مالی و محل تامین مالی آن مشخص نشده است.

کسری بودجه ایران یعنی درآمد دولت منهای خرج دولت در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۱۹ هزار میلیارد تومان خواهد بود با این وجود قطعاً این برنامه در بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی نشده است و اگر برنامه را به بودجه سال آینده اضافه کنیم حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان به کسری بودجه اضافه خواهد شد!

به نظر می رسد برآوردهای اقتصادی آن هم در شرایط فعلی کشور با چنین کسری بودجه به افزایش کسری بودجه دولت‌ها عمق می‌دهد و کسری بودجه در ادامه به تورم تبدیل می‌شود.

چگونه کسری بودجه به تورم تبدیل می شود؟

هر دولتی در ایران برای تامین کسری بودجه خود دست به دامن موارد زیر می‌شود:
۱. فروش نفت
۲. فروش اوراق بدهی و شرکت‌های دولتی در بورس
۳. چاپ پول توسط بانک مرکزی

با تامین کسری بودجه از مسیر اول و همچنین مسیر سوم تورم سر و کله اش پیدا می‌شود البته مسیر دوم تورم زا نیست، اما تبعات زیادی دارد. تامین کسری بودجه از مسیر دوم نیازمند این است که دولت در بازار بورس دخالت کند و مثل سالی که گذشت آن را با اختلال‌های زیاد مواجه کند، اما در نهایت درآمد کسب کرد.

 اقداماتی مانند افزایش وام ازدواج، افزایش حقوق بازنشستگان، افزایش حقوق کارکنان دولت و... همه با هم به کسری بیشتر بودجه منجر می‌شوند. دولت برای جبران این موضوع در سخت‌ترین حالت ممکن به بانک مرکزی می‌گوید تا پول چاپ کند چاپ پول به معنای تورم است نام این فرآیند در اقتصاد مالیات تورمی نام دارد یعنی اینکه دولت بدون اینکه متوجه باشد، در حال تامین کسری بودجه است. در واقع دولت با کم کردن ارزش پول در حساب‌های مردم، از مردم پول قرض می‌گیرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
امیرعلی
۱۷:۲۶ ۰۱ تير ۱۴۰۰
چرا این وام ازدواج 1400رو پیگیری نمیکنید؟الان3ماهه ثبت نام کردم خبری نیست؟
یححی
۱۸:۲۷ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
به نظر من باید
رئیس جمهور آینده سه وزیر مقتدر و کاربلد در وزارت خانه های صمت ، کشاورزی و اقتصاد معرفی کنه تا با شکوفایی تولید و کشاورزی ، وضعیت معیشت مردم ترمیم بشه
محسن
۱۶:۳۱ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
دولت چه اصراری روی چاپ پول داره کاش روی ارزون کردن حامل های انرژی داشت اونوقت پول واسه ملت میماندتاسرمایه گذاری کنندهمه که قاچاق سوخت نمیکنند.چاپ اسکناس هزینه برهست.
ناشناس
۱۶:۰۰ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
چن ده تا صامن میخواد ؟؟؟فک کنم ۳۰تا کارمند کسر از حقوق با ۳۰تا سند منزل...واقساطشم ماهی ۳۰میلیون خخخخ..۴۸ ماهه هم میدن
ناشناس
۱۱:۱۲ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
كانديداي محترم به شعور مخاطب احترام بذار الكي وعده سر خرمن نده لطفا.
قاسمی
۰۱:۵۴ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
حتما باید ماهی ده میلیون هم قسط داد. بجای این کار خونه بهشون بدید زمین بهشون بدید اینهمه زمینها رو منابع ملی تصرف کردند واسه چی؟ یا اوقاف اینهمه زمین تصرف شده داره در حالی که اوقاف باید فقط زمین وقفی دریافت کنه. اینجوری قیمت زمین و خونه هم پایین میاد. زمین طبق قرعه کشی بدین بهشون. ایران به این بزرگی اونوقت جوونا واسه نداشتن خونه گیر افتادن. فاجعه جمعیتی رو درست کنید
شاهرخ
۲۲:۴۸ ۰۷ خرداد ۱۴۰۰
شروع زندگی با بدهکاری کلان
ناشناس
۲۰:۳۴ ۰۷ خرداد ۱۴۰۰
چقدر زیاد
ناشناس
۱۸:۳۲ ۰۷ خرداد ۱۴۰۰
کاش بجای وام دادن و یارانه دادن یکی از این ها می گفت قانون کار اصلاح بشه تا حداقل حقوق و خط فقر به هم برسند و قاطعانه بر این قانون نظارت میشد . وام دادن بدون شغل یعنی فقر بیشتر و طلاق زودتر
ایرانی
۱۷:۳۹ ۰۷ خرداد ۱۴۰۰
مهم نیست چقدر وام بدید مشکل اینجاست که کسی که وام رو میگیره شغل مناسبی برای پس دادن وام نداره و از طرفی تمام زوجین ضامن برای گرفتن وام ندارن پس وام نمیتونه مشکل ازدواج رو حل کنه چون خیلی ها اصلا نمیتونن بگیرنش.
ناشناس
۲۲:۱۰ ۰۷ خرداد ۱۴۰۰
چراهچکس نمیگه که میام جلوی خلق پول را سد میکنم ومانع بی ارزش شدن پول ملی خواهم شد؛ فقط میگن پول می‌دهیم؛ وقتی با 500 میلیون نتونی یه خونه اجاره کنی چه ارزشی داره؛ چرا تو مملکت اسلامی بانک‌ها رباخواری میکنند❓
ناشناس
۰۸:۲۸ ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
اصلا شدنی هست ؟؟؟؟؟؟؟بعد هم اون جوان پول اقساط رو از کجا بیاره وقتی بیکار هست یا مااهی 2.5 حقوق میگیره ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟این همه پول تزریق کردی به بازار ،تورم رو چه می کنی فکر میکنی با این حجم نقدینگی قیمت ها ثابت می مونه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ارزش پول رو از همه ی کشورها پایین تر اوردید خار و ذلیل شدیم تو دنیا . بسه دیگه این شعار دادن های بی سوادی .