سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دو راهی انتخاب/راهی به سوی موفقیت یا راهی به سوی ناکامی در زندگی

همه انسان‌ها در طول زندگی بار‌ها سر دو راهی انتخاب قرار می گیرند و با تصمیم درست بی گمان ثمره آن را خواهند دید.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، همه انسان‌ها از بدو تولد و آغاز زندگی تا پایان عمر در دو راهی انتخاب قرار دارند، انتخاب‌های که مسیر زندگی را مشخص می‌کند و گاهی تعیین کننده نوع زندگی و سرنوشت آدمی است.

ما هر روز باید انتخاب‌های متفاوتی داشته باشیم، بعضی از این‌ها انتخاب‌های کوچک و به ظاهر کم اهمیت هستند، برخی انتخاب‌ها بسیار پر اهمیت بوده و شخص را به سمت تصمیم‌گیری‌های حساس و مهم هدایت می‌کنند، تصمیماتی که می‌توانند تغییر و تحولی اساسی در زندگی ایجاد نمایند.

در آیات قرآن کریم، روایات و احادیث نیز دلایل و موارد فراوانی مبنی بر آزادی اختیار و اراده انسان و قدرت انتخاب وی آورده شده است، در واقع آنچه موجب ارزش انسان می‌‌شود این است كه كارهای وی گزیده یك راه از چند راه است. در درون انسان گرایش‌های مختلفی وجود دارد كه معمولاً در مقام عمل با هم تزاحم می‌یابند؛ شبیه نیروهای مختلفی كه از جهات مختلف در یك جسم اثر می‌کنند؛ جاذبه‌ای آن را به راست می‌كشاند و جاذبه دیگر به چپ، مثل آهنی كه بین دو آهن‌ربا قرار گرفته باشد.

در طبیعت وقتی بدین‌ گونه، نیروها جهات مختلفی داشته باشند، آنچه در خارج تحقق می‌یابد برآیند نیروهاست؛ ولی در انسان این طور نیست كه هر جاذبه‌ای قوی‌تر باشد خودبه‌خود تأثیر صددرصد در انسان بگذارد؛ مگر انسان‌هایی كه نیروی اختیار و تصمیم را به كار نمی‌گیرند و تسلیم غرایز می‌شوند.

 انسان‌ها نیرویی دارند كه می‌توانند در برابر جاذبه‌های قوی نیز مقاومت كنند و این ‌گونه نیست كه در مقابل كشش‌های طبیعی صرفاً حالت انفعالی داشته باشند و همین است كه به كار انسان ارزش می‌بخشد.

هر انسانی نه فقط در یک مورد و یک بُعد از زندگی بلکه در همه‌ی موارد و ابعاد در تمام حالات، روزها و مدّت عمر خویش برای هر کاری در حال انتخاب و البتّه نسبت به هر انتخابی مسئول و پاسخ گو است.

در تعیین سرنوشت انسان و جامعه که یکی از موارد انتخاب است. آمده: «انَّ اللهَ لا یغَیرُ ما بِقومٍ حتّی یغَیروا ما بأَنفسِهِم؛ به یقین، خداوند سرنوشت هیچ قوم و ملّتی را تغییر نمی‌دهد مگر آن که آن‌ها خود برای تغییر سرنوشت شان اقدام کنند.» (رعد، آیه‌ی ۱۱)

یکی از کوچک‌ترین بخش‌های لحظه‌های زندگی ما انتخاب‌ها هستند. انتخاب‌های گاهی کوچک و گاهی بزرگ هستند و  ما همواره در حالِ انتخاب کردن هستیم.

اهمیت انتخاب‌های کوچک در زندگی ما

انسان در مسیر زندگی خود با مسائل و مشکلات زیادی مواجه می‌شود که ناگریز به تصمیم گیری و انتخاب است. گاهی این مسائل آنقدر کوچک و پیش پا افتاده هستند که توجه زیادی به آن‌ها نمی‌کنیم و در کمتر از یک دقیقه انتخاب و تصمیمات لازم را می‌گیریم.

اگر دقیق‌تر اطراف خود را بنگریم، بسیاری از افراد را خواهید دید که به‌خاطر یک لحظه اشتباه برای سال‌های سال دچار سختی می شوند. یک انتخاب نادرست، یک لحظه خشم به‌جای حرف زدن، یک حرف اشتباه، یک لحظه عجله، یک لحظه فشردن پدال گاز و سرعت غیر مجاز، همه و همه می‌توانند اثرات بسیار بسیار بزرگی را بر زندگی شما بگذارند که هیچ‌وقت جبران نخواهند شد.

همه این‌ها انتخاب‌های کوچک و کم اهمیت در زندگی ما هستند که در صورت انتخاب تصمیم نادرست، احتمال آسیب زدن شما به خود و سرنوشتتان بالاتر می‌رود.

کودکان هم می‌توانند قدرت انتخاب داشته باشند

نکته مهم و ضروری این است که انتخاب های کوچک مقدمه ای برای انتخاب های بزرگتر و مهمتر در زندگی است بنابراین یکی از بهترین راه ها برای آموختن انتخاب مناسب و فراگیری آن از دوران کودکی است.

انسان از همان دوران کودکی می تواند در معرض انتخاب های گوناگون قرار گیرد و خود را برای انتخاب های بزرگتر و سرنوشت ساز در زندگی آماده کند. دخیل کردن کودک در برخی کارهای روزمره می تواند نحوه انتخاب صحیح را به کودکان بیاموزید.

کودک با آزمون و خطا از همان دوران می آموزد که چگونه انتخاب کند به عنوان مثال در هنگام انتخاب کالاهایی که دارای چندین مارک و قیمت و مشخصات متفاوت است و می‌تواند کودکان را در معرض انتخاب قرار داد فرزندتان با مشورت با والدین خود دلایل خود را به آن ها بگویند، در این روش او  یاد خواهد گرفت برای انتخاب‌هایی که در آینده خواهد داشت باید تفکر کرده و برای خود استدلال داشته باشد.

همچنین می توان برای خرید وسایل مورد نیاز فرزندان اجازه دهیم تا او حق انتخاب داشته باشد دلایل انتخابش را بپرسیم و اگر انتخاب او را مناسب ندانستیم برای او توضیح دهیم به چه دلیل مخالف هستیم اما اگر او نپذیرفت بگذاریم عواقب نادرست انتخابش را مشاهده کند تا در سنین بالاتر بداند هر انتخاب نادرستی می تواند مشکلات و گرفتاری های خاص خود را به همراه داشته باشد.



آقای میرزایی و خانم سهرابی اهل شهرستان همدان  دارای ۲ فرزند ۱۰ و ۱۲ ساله هستند با این پدر و مادر درباره اهمیت داشتن حق انتخاب برای کودکان صحبت کردم.

آقای میرزایی می گوید: والدین باید فرزندان خود را ازهمان دوران کودکی در معرض انتخاب‌های گوناگون قرار دهند و آن‌ها را برای انتخاب‌های بزرگ‌تر و سرنوشت ساز در زندگی آماده کنند، ما پدر و مادر‌ها با دخیل کردن کودک در برخی کار‌های روزمره می‌توانیم نحوه انتخاب صحیح را به کودکان بیاموزیم.

خانم سهرابی هم  در ادامه صحبت‌ها همسرش می گوید: بهتر است والدین اجازه انتخاب را به فرزندانشان بدهند، کودک با آزمون و خطا می‌آموزد که چگونه انتخاب کنید به عنوان مثال در هنگام انتخاب لباس که دارای چندین مارک و قیمت و مشخصات متفاوت است، می‌توانیم کودکان را در معرض انتخاب قرار دهیم.

انتخاب دوست خوب

یکی از مهمترین انتخاب‌هایی که در پیش روی یک فرد قرار دارد و می‌تواند مسیر زندگی هر انسانی را تغییر دهد انتخاب دوست است. دوستان قبل از دوران نوجوانی و جوانی بیشتر نقش یک همکلاسی و همبازی را ایفا می‌کنند، اما در دوران جوانی اهمیت انتخاب دوست قوت می‌گیرد.

در این باره حدیثی از امام علی (ع) نقل شده است که اهمیت انتخاب دوست را بیان می‌کند. ایشان می‌فرمایند: «هر کس در انتخاب دوستان امتحان را مقدم ندارد، فریب خوردگی او را به مصاحبت با بدکاران می‌کشاند.»

 همچنین پیامبر گرامی اسلام می فرمایند: «آدمی بر آئین دوست خود است پس بنگرید با که دوستی می کنید»

از مهمترین معیار‌هایی که در زمینه انتخاب دوست می‌توان درکلام بزرگان به آن اشاره کرد موارد زیر است: داشتن اخلاق و ادب، دیانت و پایبندی به احکام دین، خدا ترسی، آداب اجتماعی، آیینه دوست بودن، آگاهی و بینش و کسانی که تاکید شده است از انتخاب افراد سخن چین، تن پرور، دروغگو، افراد بی دین، ترسو، بخیل، نادان، بی ظرفیت، پر توقع به عنوان دوست خودداری شود.

انتخاب همسر، انتخاب مسیر زندگی

انتخاب همسر مناسب و ازدواج یکی از سخت‌ترین و مهم‌ترین اتفاقات زندگی افراد است. ازدواج موفق به تفکرات منطقی و تلاش و کوشش فراوانی نیاز دارد تا شما بتوانید بهترین انتخاب ممکن را انجام دهید.

وقتی شما فردی را برای ازدواج انتخاب می‌کنید او را همسر آینده و شریک تمام عمر خود می‌دانید بنابراین انتخاب همسر آینده، باید از روی آگاهی و با توجه به معیار‌های صحیح صورت گیرد.

مریم و فرهاد دو جوانی هستند که تازه زندگی مشترکشان را آغاز کرده اند، با این زوج جوان درباره اهمیت انتخاب درست ازدواج صحبت می‌کنم.
مریم می‌گوید: اخلاق و رفتار، تناسب فرهنگی و اجتماعی، تناسب اقتصادی، سلامت جسمانی، مشابه بودن روحیات و پاکدامنی می‌تواند از معیار‌های صحیح برای انتخاب همسر مناسب باشد.

او معتقد است برای یک انتخاب صحیح بهتر است تا خانواده‌ها آشنایی کوتاه مدت باهم داشته باشند تا از این طریق بتواند به شناخت برسند و یک انتخاب غلط سال‌ها زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.

مریم در ادامه گفت: اگر کسی غلط انتخاب کند آسیب هایش را خود خواهد دید اگر مقداری تاریخ و مسایل دینی را مرور کنیم خواهیم دید که برخی از بزرگان و افراد معروف  با یک انتخاب غلط زمین خوردند و سرآمد آن‌ها می‌تواند ابلیس باشد که ۶ هزار سال عبادت کرد و  زمانی که خدا فرمود یک کار انجام بده و بر آدم سجده کن همه ملائکه سجده کردند بجز ابلیس و او با یک تصمیم نادرست و نافرمانی از خداوند بزرگ از درگاه الهی رانده شد.

انتخاب‌های بزرگ و سرنوشت ساز کشور

از جمله تصمیم‌های مهم و اثر گذار افراد در جامعه، شرکت در انتخابات و تصمیم درست برای انتخاب منطقی و صحیح است. انتخابات به عنوان یک امر مهم تصمیم گیری برای تک‌تک افراد جامعه است، که هر فرد با انتخاب درست خود در این مسئله اجتماعی مهم، به سعادت خود و جامعه کمک شایانی می‌کند.

در همین راستا رهبر معظم انقلاب  فرمودند:

دو مسئله در انتخابات دارای اهمیت فراوان است. مسئله اوّل اصل شرکت در انتخابات است؛ مسئله دوّم درست انتخاب کردن است.

شرکت مردم در انتخابات در نظام اسلامی، علاوه بر اینکه حق مردم از جهت مشارکت در تعیین سرنوشت خویش است، تکلیفی الهی نیز محسوب می ­شود، بدین معنی که هر جا حقّی برای کسی وجود دارد، تکلیفی نیز بر عهدة صاحب حق وجود خواهد داشت.

از این رو، همان طور که برگزاری انتخابات برای گزینش حاکمان و انتخاب نمایندگان، برای احقاق حق مردم امری ضروری است، تکلیف شرکت در انتخابات نیز موضوعی قابل توجه برای آحاد افراد جامعه محسوب می‌­شود.

از سوی دیگر، ادای تکلیف الهی، به هر نحو ممکن و با هر کیفیت، مقبولیت لازم را در پیشگاه الهی ندارد، بلکه انسان موظف است در راستای عمل به تکالیف الهی خویش، به بهترین نحو ممکن عمل نماید تا در پیشگاه الهی سربلند و مأجور باشد. بر این اساس، علاوه بر لزوم حضور مردم در انتخابات، مبادرت به بهترین انتخاب و گزینش کاندیدا‌های اصلح نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است.

روز ۲۸ خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد.این انتخابات یک فرصت بسیار مناسب برای مردم است که می‌توانند با حضور پرشور خود در این عرصه مهم کشور را در مسیر پیشرفت قرار دهند.

نظر چند شهروند همدانی را در خصوص اینکه انتخاب صحیح چقدر می‌تواند در سرنوشت کشور اثرگذار باشد را جویا شدم، نظر‌های جالبی را مطرح کردند.

سمانه دانشجوی رشته حقوق دانشگاه پیام نور مرکز همدان است او درباره انتخاب درست فرد اصلح برای انتخابات ریاست جمهوری می‌گوید: افراد موفق تمام انتخاب‌هایشان را آگاهانه انجام می‌دهند، ما باید در انتخاب افراد اصلح برای مدیریت کشور کمک کنیم و آگاهانه در این آزمون شرکت کنیم.

او افزود: برای اینکه بتوانیم انتخاب‌های بهتری انجام دهیم باید در زمان تبلیغات به‌دنبال شناخت دقیق از کاندیدا‌ها باشیم.

علیرضا یکی از بازاریان همدان است، با او درباره انتخاب فرد اصلح صحبت کردم او گفت: انتخابات برای هر کسی مهم و سرنوشت ساز است همه ما باید تلاش کنیم تا شایسته‌ترین فرد ممکن را برای ۴ سال سرنوشت خود انتخاب کنیم.

این بازاری که دل خوشی از نابسامانی های بازار و نوسانات قیمت ها در سال‌های اخیر ندارد  ادامه داد: کسی که می‌خواهد رییس جمهور شود نباید وعده‌های توخالی و پوچ به مردم بدهد که رای جمع کند، نامزدی که خواستار و خواهان تفرقه‌اندازی و یا تخریب دیگر کاندیدا‌ها باشد باید از گردونه انتخابات حذف شود.

علیرضا درباره ی اینکه آیا در انتخابات بیست و هشتم خرداد شرکت خواهد کرد یا نه ؟ کمی مکث می کند و در حالی که لبان خود را جمع کرده  ابروهایش را بالا  می برد و می گوید : در انتخابات شرکت  می کنم چرا که معتقدم باید هر فردی پای صندوق آگاهانه حضور داشته باشد و بتواند فردی را که شایسته پست و مقام ریاست جمهوری است انتخاب نماید .

محسن دیگر جوان همدانی است که  او مهندس برق است می‌گوید: اگر ما بدون آگاهی و از روی علاقه شخصی فرد بی کفایتی را انتخاب کنیم، برای ۴ سال آینده کشورمان را در معرض خطر قرار می‌دهیم.

او گفت: ما باید کسی را انتخاب کنیم که بتواند بدون شعار و جنجال ریشه سوءاستفاده ها، فساد‌ها و اختلاس‌ها را در سیستم‌های اداری و غیراداری از بین ببرد.

محسن ادامه داد: برای حل مشکلات کشور به انتخاب اصلح نیاز داریم. زیرا بسیاری از مشکلات کشور با انتخاب درست در انتخابات برطرف می‌شود.

امیر حسین دانشجوی رشته علوم سیاسی ملاک‌های انتخاب درست را تدین، انقلابی واقعی و مردم باور می‌داند و می‌گوید: رییس جمهور باید معتقد به مردم و طرفدار مستضعفان، متخصص، کار آمد، باتجربه و اهل مبارزه با فساد باشد.

زهرا دانشجوی اقتصاد دانشگاه بوعلی سینا هم می گوید: من کسی را انتخاب می‌کنم که بتواند اوضاع اقتصادی کشور را سر و سامان دهد و به جوانان میدان دهد تا استعداد‌های خود را بروز دهند.

او  ادامه داد: از کاندیدا‌های ریاست‌جمهوری توقع داریم که به حرف‌ها و شعار‌هایی که می‌دهند، عمل کرده و از دادن شعار‌های تخیلی پرهیز کرده و اهدافشان را مشخص و با راهکارهایش به مردم ارائه دهند.

کلام آخر؛

خداوند متعال معیار‌های یک تصمیم خوب را به پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) در قرآن کریم این‌گونه بیان می‌فرماید:

«پس به [برکتِ]رحمت الهی، با آنان نرم‌خو [و پُر مِهر]شدی، و اگر تندخو و سخت‌دل بودی قطعاً از پیرامون تو پراکنده می‌شدند. پس، از آنان درگذر و برایشان آمرزش بخواه، و در کار [ها]با آنان مشورت کن، و، چون تصمیم گرفتی بر خدا توکّل کن، زیرا خداوند توکّل کنندگان را دوست می‌دارد.» [۱]طبق این آیه شریفه برای یک تصمیم گیری و انتخاب  ایده آل، سه محور اساسی نیاز است که بدون آن‌ها شما نمی‌توانید یک تصمیم درست و منطقی را اتخاذ کنید:

۱) مشورت با افراد شایسته ۲) بکار گرفتن تصمیم منطقی ۳) توکل به خداوند متعال

همچنان که شرکت در انتخابات یک وظیفه است، گزینش خوب و آگاهانه هم یک وظیفه است. البته ممکن است همة تلاش‌ها به نتیجه نرسد؛ اما انتخاب‌کنندگان تلاش کنند، برای این که گزینش درستی داشته باشند.

همان طوری که هر انسانی با هر انتخابی که انجام می‌دهد، سرنوشت خویش را می‌سازد، همچنین می‌تواند در برخی از اوضاع همانند انتخابات، سرنوشتی اجتماعی را رقم بزند؛ زیرا گاه یک «رای» می‌تواند سرنوشت‌ساز باشد و شخص صالح یا فاسد را بر مسند قدرت یا نمایندگی بنشاند.

کسانی که انتخاب‌های ناصالح و نادرستی از جمله در انتخابات دارند و تاثیرات منفی بر سرنوشت خویش و اجتماع به جا می‌گذارند و به جای سعادت امت، شقاوت را برای مردم موجب می‌شوند.

گزارشگر: علی درخشان اطهر

انتهای پیام/د.ا

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۹:۲۰ ۰۹ خرداد ۱۴۰۰
ان شالله مردم در 28خرداد انتخاب خوبی داشته باشن