به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، در قالب طرح جهش تولید در دیمزارها، افزایش بهرهوری تمام محصولات زراعی دیم و همچنین افزایش سطح زیرِکشت دیم برخی محصولات نظیر گیاهان علوفهای و دانهها روغنی دیم در تمام مناطق دیمکاری کشور با توجه به امکانات و شرایط موجود مد نظر است.
پژوهشگران و تدوینکنندگان این طرح در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور میگویند که گندم دیم اکنون در چهار میلیون هکتار از اراضی زراعی کشور کشت میشود و در صورت استفاده از ارقام جدید معرفیشده از سوی این موسسه به همراه بسته کامل زراعی توصیه شده، عملکرد در واحد سطح افزایش مییابد.
گیاهان علوفهای نیز در حال حاضر در ۱۳ هزار هکتار از اراضی دیم کشور کشت میشود که کشت آن تا پایان اجرای طرح «جهش تولید» به حداقل ۲۰۰ هزار هکتار به جای آیش سالیانه در تناوب غلات دیم افزایش مییابد.
موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور علاوه بر ارایه کمکهای فنی به مجری طرح جهش تولید در دیمزارها، در تامین هستههای اولیه بذر ارقام جدید دیم نیز نقش کلیدی بر عهده دارد.
در این میان آذربایجان شرقی به دلیل داشتن رتبه نخست کشوری از نظر میزان تولید محصولات دیم، جزو استانهای نخست برای اجرای طرح جهش تولید در دیم زارها محسوب میشود؛ در تبیین این نکته باید گفت که از مجموع ۴۵۰ هزار و ۲۷۳ هکتار کشت پاییزه گندم در آذربایجان شرقی ۳۸۳ هزار هکتار آن را کشت دیم تشکیل میدهد.
از سوی دیگر در راستای کمک به جهش تولید در دیم زارهای آذربایجان شرقی، تولید و توزیع بذر گندم در استان در سال زراعی جاری با ۷۰ درصد افزایش نسبت به سال قبل به ۱۷هزار تن رسیده تا کشاورزان دیم کار با فراغت خاطر بیشتری برای افزایش عملکرد محصول خود در واحد سطح اقدام کنند.
ناظران محلی میگویند که توسعه کشت پاییزه در آذربایجان شرقی به دلیل شرایط اقلیمی خاص آن میتواند موفقیت طرح جهش تولید در دیم زارهای استان را بیشتر کند، امری که تحقق آن در گروی پرداخت تسهیلات به کشتکاران پاییزی است، اما به دلیل اینکه بانکها در اعطای تسهیلات، معدل حساب کشاورزان را در نظر میگیرند، در خوشبینانهترین حالت تنها ۱۰ درصد آنان از وامهای اعطایی برخوردار میشوند.
از سوی دیگر افزایش چند برابری قیمت کود فسفات در سالهای اخیر سبب شده که کشاورزان دیم کار آذربایجان شرقی در تهیه آن به عنوان ضرورت افزایش تولید در واحد سطح با مشکل اساسی مواجه شوند، هر چند که مرکز تحقیقات کشاورزی در مراغه، فرمول جایگزین آن را نیز ارایه کرده است.
کارشناسان بر این باورند که تحقق طرح جهش تولید در دیم زارهای آذربایجان شرقی علاوه بر کمک به ارتقای بهره وری و به تبع آن درآمد کشاورزان، افزایش حداقل ۲۵ درصدی در امنیت غذایی این خطه را نیز سبب میشود که از منظر برنامه ریزیهای میان مدت و بلندمدت بسیار حایز اهمیت است.
بر اساس پیش بینی سازمان جهاد کشاورزی در سال زراعی جاری ۷۰۰ هزار تن گندم از مزارع آذربایجان شرقی برداشت میشود که نزدیک به ۹۰ درصد آن به صورت دیم است؛ در مقابل وضعیت کشت علوفهای در آذربایجان شرقی برعکس است، به این معنا که بیش از ۹۰ درصد از حدود یک میلیون تن یونجه تولیدی سالانه استان در اراضی آبی و تنها ۱۰ درصد آن در اراضی دیم به عمل میآید که تغییر این وضعیت میتواند به اهداف کشاورزی پایدار کمک کند.
قائم مقام ستاد اجرایی فرمان امام (ره) با اشاره به اینکه اجرای طرح جهش تولید بر اساس یک برنامه پنج ساله در هشت میلیون هکتار از دیمزارهای کشور هدفگذاری شده، گفت: حتی اگر ۶۰۵ میلیون هکتار از دیمزارها زیر پوشش قرار بگیرد، پنج میلیارد دلار صرفهجویی ارزی میشود.
سیدمصطفی سیدهاشمی در حاشیه بازدید از دیمزارهای زیرپوشش طرح جهش تولید در هشترود افزود: این طرح در سال نخست (۱۳۹۹) قرار بود در ۶۷۰ هزار هکتار از اراضی دیم اجرایی شود که چهار هزار هکتار هم بیشتر از این میزان زیرپوشش قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه فاز اول این طرح در ۶ استان از جمله در ۱۲۴ هزار هکتار از اراضی آذربایجانشرقی به صورت آزمایشی اجرا شده، بیان کرد: همدان، خوزستان، گلستان، کرمانشاه و کردستان از دیگر استانهای زیرپوشش فاز نخست این طرح است.
هاشمی مهمترین موضوع ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در اجرای این طرح را آموزش دانست و اظهار داشت: جهاد کشاورزی آموزشهای لازم در مورد علوم جدید را به کشاورزان ارائه میدهد تا بتوانند برداشت مناسب و سودآور داشته باشند.
وی همچنین به بیمه کردن دیمزارها نیز اشاره کرد و ادامه داد: تحویل کود و سم به کشاورزان با توجه به نوع کشت، محلولپاشی و سمپاشی از دیگر بخشهای اجرایی این طرح در دیمزارهاست.
سیدهاشمی اضافه کرد: اگر با اجرای این طرح به ازای هر هکتار به طور متوسط ۵۰۰ تن گندم برداشت شود، طرح موفقیتآمیز برآورد میشود و خواهیم توانست برای چهار سال بعد قدمهای بعدی را با اطمینان بیشتر برداریم.
وی به آزمایشی بودن سال نخست اجرای این طرح نیز اشاره و بیان کرد: ستاد اجرایی برای کمک به تولید و پشتیبانی از کشاورزان و رفع موانع مصمم است و در اجرای موفقیتآمیز این طرح در کنار جهاد کشاورزی خواهد بود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به گریز ناپذیر بودن تلاشهای معطوف به افزایش تولید در اراضی دیم استان به دلیل خشکسالی ممتد و کاهش منابع آبی ناشی از آن اعلام کرد: بر اساس تفاهمنامه امضا شده بین ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و وزارت جهادکشاورزی، طرح جهش تولید در دِیمزارهای استان آذربایجانشرقی و پنج استان دیمخیز دیگر کشور اجرا میشود.
اکبر فتحی افزود: با تحقق کامل این تفاهمنامه شاهد خودکفایی در تولید بذور سبزی و صیفی تا پایان سال ۱۴۰۰ خواهیم بود.
وی با بیان اینکه آذربایجانشرقی یکی از استانهای دیمخیز کشور است، گفت: از نظر سطح زیر کشت محصولات دیم، آذربایجانشرقی، استان اول در کل کشور است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه تفاهمنامه بین وزارت جهادکشاورزی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در اواخر پاییز سال گذشته،در راستای جهش تولید و ارتقاء عملکرد در واحد سطح است، اضافه کرد: این طرح در ۶ استان اول کشت دیم کشور در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه در سال نخست این طرح ۱۴۴ هزار هکتار از اراضی دیم آذربایجانشرقی به این طرح اختصاص یافته است، اظهار کرد: ۶۶ هزار تن با اجرای این طرح به میزان تولیدات کشاورزی استان افزوده خواهد شد.
فتحی با بیان اینکه منابع لازم برای عملیاتی شدن این طرح را با تسهیلات بانکی برای کشاورزان تامین میکنیم، بیان داشت: در ۱۴۴ هزار هکتار اراضی دیم کشت محصولاتی همچون گندم، جو، علوفه دامی، حبوبات و دانههای روغنی عملیاتی خواهد شد.
وی با بیان اینکه براساس این توافقنامه تاکنون ۹۸ هزار هکتار گندم و ۲۵ هزار هکتار جو، ۲ هزار هکتار نخود انتظاری و پاییزه و یکهزار هکتار نباتات علوفهای کشت شده و بقیه آن در بهار کشت خواهد شد، تشریح کرد: در قالب این تفاهم نامه در استان آذربایجانشرقی در مجموع ۱۴۴ هزار هکتار شامل ۹۸ هزار هکتار گندم، ۲۵ هزار هکتار جو، ۱۵ هزار هکتار حبوبات، ۳ هزار هکتار نباتات علوفهای، ۴۰۰ هکتار دانه روغنی با تولید سالانه ۶۶ هزار تن در اراضی دیم ۲۱ شهرستان انجام میشود که تاکنون سطح عقد قرارداد به میزان ۱۲۳ هزار هکتار انجام شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه اجرای این طرح میتواند درآمد کشاورزان را در مناطق دیم ارتقا دهد، یادآوری کرد: پیشبینی میشود با تکمیل آن در افق پنج ساله، تولید محصولات زراعی دیمزارها به ۲ برابر افزایش یابد.
وی گفت: در فاز اول اجرای طرح جهش تولید در دیم زارهای آذربایجان شرقی ۱۱۰ هزار بهرهبردار در این طرح مشارکت خواهند کرد و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) تسهیلاتی را در اختیار بهرهبرداران قرار خواهد داد تا کشاورزان به کشت در مناطق دیم ترغیب شوند.
مدیر طرح امنیت غذایی آذربایجانشرقی گفت: اجرای این طرح موجب افزایش ۲۵ درصدی عملکرد محصول در کشت تیم و به تبع آن ارتقای سطح معیشت کشاورزان دیمکار میشود.
ایرج اسکندری با بیان اینکه طرح امنیت غذایی در ۱۳ شهرستان آذربایجان شرقی در حال اجراست، گفت: هدف از اجرای طرح امنیت غذایی تنوع بخشی به محصولات دیم، تناوب و حفظ سلامت و رطوبت خاک و توسعه کشاورزی حفاظتی است.
وی افزود: تغییر سیستم کشت به روش حفاظتی از مهمترین دستاوردهای طرح امنیت غذایی است که در این روش شخم زدن زمین حذف، مواد عالی خاک و تنوع گیاهی بیشتر، خاکورزی کم و بستر انتقال طرح در مناطق کشاورزی حفاظتی میشود.
مدیر پروژه امنیت غذایی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه باید از این فرصت و ظرفیت در جهت آموزش کارشناسان و کشاورزان و معرفی بذرهای مناسب به کشاورزان بهره گرفت، اظهار داشت: اجرای طرح امنیت غذایی یک فرصت برای توسعه زراعت دیم است که باید از آن به بهترین شکل ممکن استفاده شود.
اسکندری با اشاره به اینکه اجرای درست طرح ارتقای امنیت غذایی موجب افزایش ۲۵ درصدی عملکرد محصولات کشاورزی در اراضی دیم استان میشود، اضافه کرد: این طرح در چهار سال گذشته در شهرستانهایی از قبیل مراغه، میانه، بستان آباد، هشترود، چاراویماق، ملکان، سراب، هریس، کلیبر و ورزقان اجرایی شده و امسال نیز شهرستان هوراند به جمع آنها اضافه شده است.
وی از بکارگیری ارقام جدید بذر و انتقال آخرین یافتههای تحقیقاتی کشاورزی به مزرعه را از دستاوردهای طرح امنیت غذایی در آذربایجان شرقی برشمرد و ادامه داد: تاکنون بیش از ۳۰ درصد اهداف طرح در استان تحقق یافته و ما در اجرای آن پنج درصد نیز از برنامه زمانبندی جلو هستیم.
مدیر طرح ارتقای امنیت غذایی تشریح کرد: طرح ارتقای امنیت غذایی در سال زراعی گذشته در ۵۷ هزار هکتار از مزارع گندم، هفت هزار هکتار مزارع جو و پنج هزار هکتار از اراضی زیر کشت صیفی جات اجرا شد و این رقم امسال در حوزه گندم ۱۰ هزار هکتار و در بخش جو ۶۰۰ هکتار افزایش دارد.
وی گفت: اجرای طرح ارتقای امنیت غذایی، بودجه مشخصی ندارد و اعتبارات آن در قالب یارانه به کشاورزان و نیز تامین ادوات کشاورزی برای آنان ارایه میشود.
اسکندری با بیان اینکه مرکز تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه با ارایه ارقام جدید بذر و علم و فناوری از اجرای طرح ارتقای امنیت غذایی حمایت میکند، افزود: همکاران ما در سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در دهستانها با تمام وجود برای پیشبرد طرح از جان مایه میگذارند.
منبع ایرنا
انتهای پیام/پ