مهدی میرزایی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد عملکرد حقوقیها و حقیقیها در بازار سرمایه طی یک سال اخیر، اظهار کرد: در سال ۹۹ ارزش معاملات حقیقی ها بیش از حقوقیهای این بازار بوده و چنین مسئلهای بدین معناست که حقیقیها بیشتر توانستند در بورس نقش آفرینی کنند، این امر ممکن است این شائبه را به وجود آورد که رفتار اشخاص حقیقی عامل بر هم ریختگی بازار شده است، در حالی که پیش از قضاوت بهتر است به چند نکته توجه کرد.
او ادامه داد: در گام نخست میتوان به ارقام ذکر شده در نمودار زیر که به صورت مجموع آورده شده است اشاره کرد، اما این آمار در حالی ارائه شده که مطابق بررسیها تعداد اشخاص حقیقی در سال گذشته نسبت به حقوقیها در بازار سرمایه بیشتر بوده است.پس اگر قرار است که جهت بازار و تعداد معاملات را به صورت دقیق بررسی کنیم باید ببینیم طی یک سال گذشته اشخاص حقیقی به نسبت اشخاص حقوقی چه میزان معامله انجام داده اند؟
میرزایی گفت: نکته دومی که باید به آن توجه داشت این است که این دادهها ماهیانه هستند در حالی که ریزشهای بازار سرمایه گاها به واسطه رفتارهای پرخطری بود که طی بازه یک روزه رخ داد همچنین در مدت یک سال گذشته اشخاص حقیقی الگوی اصلی خود را بیشتر رفتار حقوقیهای بازار قرار داده بودند پس مشاهده کردن رفتارهای ضد و نقیض از آنها چندان جای تعجب ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: همچنین در نمودار یک بخشی که بیش از همه مورد توجه قرار می گیرد زمانهایی است که امکان فروش سهام عدالت از جانب سازمان بورس مجاز شمرده شد، به طوری که تعداد زیادی از سهامداران عدالت که روش مستقیم را انتخاب کرده بودند در خواست فروش سهام خود را ثبت کردند که همین امر سبب شد تا فشار حداکثری به بازار سرمایه وارد شود، قطعا در این زمینه نیز نباید مقصر اصلی را سهامداران دانست به سبب آنکه زیر ساخت های لازم در این زمینه فراهم نشده بود.
میرزایی تصریح کرد: نمودار دوم را باید از حیث زمان و حجم معاملات به دو بخش متفاوت تقسیم کرد، در نیمه نخست سال بحث ارزش معاملات انتشار اوراق چندان رونق خاصی را نداشته و عمده توجه در خصوص اوراق معطوف به این نیمه دوم سال بوده است . معاملات بر اوراق بدهی توسط اشخاص حقیقی صورت نگرفته و بلا استثنا با یک درصد خیلی کمی میتوان گفت وزن معاملات در مورد امر مذکور بیشتر به سمت اشخاص حقوقی بوده است.
او تاکید کرد: از آنجایی که معاملات اوراق توسط اشخاص حقوقی صورت میگیرد، مطابق این نمودار میتوان به یک جمع بندی رسید آن هم این است که حقوقیها سود و سرمایهای را که تابستان ۹۹ از طریق بازار سرمایه کسب کردند، مطابق یک سری از دستورالعمل هایی که برایشان فرستاده شد مجاب شدند تا مبالغ خود را از بازار سهام خارج کنند و در نیمه دوم سال آن مبالغ را در بازار اوراق تزریق کنند که همین مورد بر اُفت بازار دامن زد.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت:در نتیجه این فرضیه که اشخاص حقوقی سبب آشفتگی بازار سرمایه شدند با کنار هم قرار دادن این دو نمودار کاملا قابل درک است و نمی توان آن را تکذیب کرد.
انتهای پیام/