سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بررسی دلایل ظهور و افول ناتوی عربی در سایه اقدامات آمریکا و عربستان

ائتلافی که ترامپ با کمک عربستان در غرب آسیا تشکیل داد دیگر کارایی لازم را ندارد و اعضای آن خواستار کمرنگ شدن بعد نظامی آن هستند.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از الاخبار، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا در اولین سفر خود به «ریاض» پایتخت عربستان، برای ایجاد رعب در میان کشور‌های منطقه و به اصطلاح شیردوشی آن‌ها طرح  تشکیل  یک ائتلاف برای مقابله با ایران را ارائه کرد.

حرکتی که چندان طول نکشید و بعد از سفر‌های متعدد منجر به تشکیل یک «ناتوی عربی» شد؛ این رویداد در میان کارزار «فشار حداکثری» بر ایران  که با هدف حمله به اقتصاد آن شکل گرفته بود، رخ داد.

عربستان که مجری تمامی اوامر آمریکا در غرب آسیا بود تمام موجودیت خود را در این میان وسط گذاشت، با این حال، به گزارش منابع عربی اعضای این اتحاد دیگر مایل به باقی ماندن در آن نیستند و بر تعهدنامه‌ای که آن‌ها را ملزم به خرید سلاح و سامانه‌های رهگیری موشک بالستیک می‌کند علاقه‌ای ندارند.

عربستان بعد از مدتی فهمید که این اتحاد نظامی منفعت اندکی برای کشور‌های عضو دارد و بیشترین نفعش به آمریکا می‌رسد زیرا این کشور‌ها نه تنها باید تسلیحات نظامی را از شرکت‌های مورد تایید آمریکا بخرند بلکه عربستان، امارات و بحرین باید بصورت علنی با ایران مقابله کنند و مداوم از ایران و بازوهایش در منطقه انتقاد کرده و آنها را متهم به خرابکاری کنند. در این جا بود که اعضای ناتو عربی به نیات سوء آمریکا در پشت این ائتلاف شک کردند.

اندکی بعد کویت نشان داد که نمی‌خواهد در این ائتلاف بماند و عمان اعلام کرد کشورهای عربی در یک پیمان اقتصادی هستند و دنبال اهداف نظامی نیستند. عمان درخواست کرد اسم ائتلاف را برداشته و این اتحاد را گروه‌بندی یا انجمن نام نهند. قطر هم که همیشه برای مقابله با عربستان آماده بود اعلام کرد این کار باعث ایجاد بحران در خلیج‌فارس می‌شود. مهمترین این واکنش‌ها را مصر داشت که در اجلاس سالانه این ائتلاف شرکت نکرد و به سرعت بعد از اینکه از ائتلاف خواست بر جنبه‌ی سیاسی تاکید داشته باشد از ماندن در ناتوی عربی فاصله گرفت.

اردن، برخلاف موضع عربستان، تاکید کرد که در این ائتلاف بخاطر منافع اقتصاد‌ی‌اش مانده است و باید بیشتر بر این جنبه توجه کرد.

همه این مغایرت‌ها برای تخریب پروژه‌ای که عمر طولانی نداشت کافی بود، ائتلافی که پدرخوانده‌اش ترامپ بود و خیلی زود کاخ سفید را برای «جو بایدن» ترک کرد، تا با آمدن بایدن صفحه‌ای جدید از سیاست در منطقه باز شود.

تغییراتی که اکنون در سیاست‌های ریاض مشهود است به معنای کنار گذاشتن اهداف وجودی آن نیست چرا که اهدافی که در دوره‌ی ترامپ پایه‌ریزی شد مورد توجه همه دولت‌های آمریکا قرار خواهد گرفت.

هدف اصلی آمریکا ایجاد یک ائتلاف قوی در خاورمیانه است تا در برابر قدرت نظامی، اقتصادی و رشد همه‌جانبه ایران بایستد. اما عربستان اهداف بیشتری از ایجاد این ائتلاف دارد: مسیر امنیتی و نظامی را از مسیر اقتصادی و تجاری بین کشور‌های عضو جدا کند تا زیر سایه عربستان و مدیون به آن باقی بمانند؛ تضمین اینکه تصمیمات ائتلاف بر روی فروش نفت عربستان تاثیر نگذارد؛ امنیت اعضا تامین شود؛ از پیوستن اعضای این ائتلاف به یک اتحاد دیگر جلوگیری شود؛ کشور‌های عضو به همکاری بیشتر با آمریکا و خرید سلاح‌های رهگیری موشک بالستیک روی آورند.

با گذشت زمان اختلافات در این ائتلاف بیش از پیش دیده شد و در حال حاضر کمتر عضوی وجود دارد که راضی به ماندن در این اتحاد باشد. در واقع نتایج ناتوان بودن این ائتلاف در مخالفت‌های اعضا با یکدیگر کاملا مشهود است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.