سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می‌دهد؛

کفگیر منابع آب زیرزمینی به ته دیگ خورد / زمین در ۱۸ دشت بحرانی دهان باز کرد + فیلم

بحران کم آبی به مغز استخوان استان کویری خراسان جنوبی رسیده و برداشت‌های بی رویه آب از سفره‌های زیر زمینی، نفس دشت‌ها را به شماره انداخته است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، حکایت خشکسالی در خراسان جنوبی تنها به خشک شدن قنوات، کاهش ذخیره سد‌ها و آبرسانی سیار به بیش از ۴۰۰ روستا خلاصه نمی‌شود، بلکه زخم‌های عمیق خشکسالی حالا خود را به دشت‌های خراسان جنوبی رسانده و از مجموع ۳۵ دشت استان ۱۸ دشت را در وضعیت ممنوعه و بحرانی قرار داده است.

۹۰ درصد از مساحت استان درگیر پدیده خزنده خشکسالی شده و کاهش بارندگی ها، خراسان جنوبی را در رده استان‌های دارای تنش آبی شدید قرار داده است.

هم اکنون در دشت‌های قاین، خضری دشت بیاض، آرین شهر، بیرجند، سرایان، بشرویه و نهبندان با وجود نصب کنتور هوشمند آب، باز هم وضعیت بحرانی است.

اضافه برداشت آب، شیره جان چاه‌ها را گرفته است

کاهش شدید بارندگی‌ها در کنار اضافه برداشت آب از چاه ها، دو دشت سرایان و بشرویه در خراسان جنوبی را در وضعیت فوق بحرانی قرار داده است و دشت‌ها تَرَک‌هایی تا عمق ۱۰ متر برداشته اند.

در دشت سرایان اوضاع بحرانی‌تر از سایر دشت هاست و فرونشست زمین ۲۰ کیلومتر از این دشت را فرا گرفته است؛ دشتی فوق بحرانی که به فاصله هر هزار متر مربع، یک چاه آب کشاورزی به چشم می‌خورد.

کشاورزان دوحصاران بخش آیسک شهرستان سرایان امسال با افت شدید منابع آبی و خشک شدن چاه‌ها مواجه اند؛ چاه‌هایی که به دلیل برداشت‌های بی رویه، سطح آب در آن‌ها به شدت پایین آمده و هر چه کف شکنی می‌شوند به آب نمی‌رسند.

کشاورزان دوحصارانی نالان از وضعیت کم آبی و خشک شدن چاه‌ها به خبرنگار ما می‌گویند: قبلاً هر ۱۲ روز درختان پسته را آب می‌دادیم، اما به دلیل کم شدن آب چاه‌ها ۷۰ روز است که درختان آب نخورده اند.

این کشاورزان با قبول اضافه برداشت آب از چاه‌ها ادامه می‌دهند: از زمانی که شرکت آب منطقه‌ای اقدام به نصب کنتور هوشمند بر سر چاه‌ها کرده، حق آب ما خیلی کم شده و از ۳۰ لیتر در ثانیه به ۲ و نیم لیتر رسیده است.

آن‌ها می‌گویند: معیشت مردم منطقه به کشاورزی و دامداری وابسته است و با ادامه این وضعیت مجبوریم زمین‌های کشاورزی را رها کنیم.

فرو نشست در کمین جاده‌ها و ساکنان اطراف دشت!

زلزله خاموش فرونشست زمین در کنار آسیب رساندن به دشت ها، خود را به حاشیه جاده اصلی و اطراف روستا‌ها رسانده و زیرساخت‌های آب، برق، گاز و حتی خانه‌های روستائیان را تهدید می‌کند.

پورجعفر معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی  با نگرانی از بحرانی شدن دشت‌های استان می‌گوید: در دشت سرایان با ۱۲ میلیون متر مکعب و دشت بشرویه نیز ۱۵ میلیون متر مکعب کسری روبرو هستیم و حجم برداشت‌ها از سفره‌های زیر زمینی آب بیش از ورودی آب به این دشت هاست.

او با فاجعه آمیز خواندن برداشت‌های غیر مجاز آب از این دشت‌ها ادامه می‌دهد: در دشت‌های سرایان و بشرویه با برداشت سالانه ۱۱۰ میلیون متر مکعب، زمین هر روز بیشتر دهان باز می‌کند و تهدیدی جدی برای ساکنان روستا‌های مجاور و تخریب زیرساخت‌های جاده ای، آب، برق و گاز است.

مدیریت وزارت نیرو برای دشت‌های بحرانی

کاهش نزولات آسمانی در خراسان جنوبی باعث شده تا در کنار گزینه‌های انتقال آب از خارج استان، کنتور گذاری چاه‌ها هم برای جبران کاهش بارندگی‌ها مطرح شود.

شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی از کشاورزان محدوده دشت‌های بحرانی استان خواسته به سمت الگوی کشت مناسب و سیستم آبیاری نوین بروند تا مدیریت مصرف آب بهتر از سال قبل انجام شود.


بیشتر بخوانید


پور جعفر معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در خصوص مدیریت مصرف آب استان می‌گوید: برنامه‌ای که وزارت نیرو برای دشت‌های های بحرانی در نظر گرفته کاهش ۴۰ تا ۵۰ درصدی مصرف آب در این دشت هاست.

او بیان می‌کند: در تمامی دشت‌های بحرانی استان با همکاری کشاورزان، ابتدا از شارژ کنتور‌های هوشمند کم می‌کنیم تا بتوانیم مصرف آب را مدیریت کنیم.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در خصوص نصب کنتور‌های هوشمند بر سر چاه‌های کشاورزی نیز می‌گوید: وزارت نیرو قصد انتقال آب از هیچ دشتی را ندارد و با نصب کنتور فقط به آینده کشاورزی فکر می‌کند تا کشاورزان از خشک شدن دشت‌ها و بی آبی گلایه‌مند نباشند.

نجات دشت‌ها با توسعه سامانه‌های آبیاری نوین

سامانه‌های نوین آبیاری با هدف حفظ منابع آبی و جلوگیری از هدر رفت آب، چند سالی است به کمک بقای کشاورزی در خراسان جنوبی آمده و مزارع و زمین‌ها را از خشک شدن نجات داده است.

روش‌های نوین آبیاری به دو صورت قطره‌ای و بارانی، زمینه ساز صرفه جویی ۷۰ تا ۹۰ درصدی مصرف آب شده است.

محمدی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از تجهیز ۳۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به سامانه‌های نوین آبیاری خبر می‌دهد و می‌گوید: به دنبال تشویق کشاورزان در استفاده از این روش‌ها در دشت‌های بحرانی استان هستیم و به ازای هر هکتار آبیاری کم فشار ۷۷ میلیون ریال و تحت فشار ۲۲۷ میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت می‌کنیم.

دردسر‌های خشکسالی تمامی ندارد / جلوی خالی شدن سفره دشت‌ها را باید گرفت

از ۳۵ دشت موجود در خراسان جنوبی، ۱۸ دشت ممنوعه اعلام شده و با طرح‌های کلانی همچون انتقال آب از دریای عمان یا خلیج فارس و بهره مندی از آب‌های ژرف نمی‌توان وضعیت این دشت‌ها را به حالت اولیه بازگرداند، بلکه با مدیریت مصرف آب تنها می‌توان از بدتر شدن این دشت‌ها جلوگیری کرد.

اجرای کامل طرح انتقال آب از دریای عمان زمان بر است و در شرایط فعلی تنها می‌توان با مهار سیلاب و مقابله با برداشت‌های غیرمجاز، جلوی خشک شدن بیشتر دشت‌ها را گرفت.

نصب کنتور‌های هوشمند در چاه‌های کشاورزی هر چند تا حدودی برداشت‌ها را مدیریت کرده است، اما همچنان سالانه ۱۰۱ میلیون مترمکعب آب از سفره‌های زیر زمینی، اضافه برداشت می‌شود و سطح آب چاه‌ها هر سال ۲۶ سانتیمتر مربع افت می‌کند.

توسعه روش‌های آبیاری نوین در دشت ها، چاره مقابله با خشکسالی در شرایط کنونی است تا حجم ورودی و خروجی آب از این دشت‌ها به تعادل برسد و سفره‌های زیر زمینی آب نفسی تازه کنند.

باید باور کرد آب نیست و اگر آن را درست مصرف نکنیم، آینده‌ای برای کشاورزی و آبادانی نیز نخواهد بود.

فردا دیر است، از همین حالا باید به داد دشت‌های بحرانی رسید.

گزارش از فائزه بلوچی

انتهای پیام/ ر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۴۸ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
خدا خودت رحم کن
محسن
۲۰:۵۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
اون سدی که روی کوه نمک دردوره احمدی نژادزده اندراتخریب کنندتامشکل حل بشه درکنارش آبهای سطحی راهدایت کنند.
ناشناس
۱۵:۲۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
متاسفم بر مسیولین بی کفایت
ناشناس
۱۴:۲۹ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
دولت و مجلس محترم از گسترش شهرها و روستاها در مناطق مرکزی و نیمه مرکزی فلات ایران جلوگیری کنند و بجای آن مانند سایر کشورهایی که مرکز خشک دارند از گسترش و تشکیل شهرهای جدید در کنار دریاهای آزاد حمایت کنند
ناشناس
۱۴:۱۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
هنوز در جهرم که عمق چاهها به ۶۰۰وبیش هم رسیده با مجوز وبدون مجوز دارن چاه عمیق میزنن مسئولین در خواب البته مردم هم رعایت نمی کنن کوچه و ماشین حیاط و...رامیشویند آب را همین جور هدر میدهند
ناشناس
۱۴:۰۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
همش تقصیر حاکمانمونه. کسایی که مملکت دستشون و مسئولیت هستن در قبال کشور. سالهاست که اینطوره.
6
۱۴:۰۱ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
چرا این همه مجوز حفر چاه داده میشه که گاهی برای کاشت محصولات پر ابی مثل برنج استفاده میشه؟؟؟؟
ناشناس
۱۳:۵۷ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
چند سال در ایران بارندگی خوب اتفاق افتاد و حتی آب دریاچه ارومیه هم پر شد ودولت روحانی ومسعولین دولت عوض اینکه خدا را شکر کنند و بگویند بارش ها لطف خداوند بوده که باعث سیراب شدن دشتها واحیای دوباره دریاچه ارومیه شده است با پرروی تمام گفتن تدبیر دولت باعث احیای دوباره دریاچه ارومیه شد حالا یکی از اینها بپرسه چرا دوباره دریاچه ارومیه در حال خشک شدن است وزمین ها از خشکسالی دهان باز کرده اند نکند از بی تدبیری دولت ومسعولین است وهرروز در حال پخش خبرهای نا امید کننده به مردم هستند و هر روز تهدید به جیره بندی وقطعی آب می کنند با رفتن این دولت فاسد انشا الله دوباره خیر برکت به این کشور باز می‌گردد
ناشناس
۱۳:۵۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
به لطف مسعولان کشور فقط ساهاست که رواوردن به صنایعه خودروانواع سلاح وووودرهرکشوری سرمایه گذاری روبخش کشاورزی اولین اولویت کارشونه درکشورما اگربتوانند انسانهاهم صادرمیکنند،،غیرازفرارمغزها
ناشناس
۱۳:۴۹ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
چرا از جنوب کرمان نمی گویید که حفره هایی باز شده که سر و ته شان مشخص نیست.
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
من نمیدونم مسئولین ما عقل ندارن.خوب چرا گوش به نظر کارشناسا نمیدید.برید بپرسید باید چه کرد.من نمیدونم این چه پولیه دارید میخورید
رضا
۱۳:۴۸ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
خوب یکی از راهکارها اینه که به کشاورزان در زمینه استفاده از روش آبیاری بارانی کمک بشه . که متاسفانه دولت اینکار رو نمیکنه
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
کارخانه های آب معدنی و نوشیدنی
که منابع آب زیر زمینی را وحشتناک خالی میکنن
پول زیاد به جیب میزنند و ضرر زیادشم برای بقیه ست

نمونه کارخانه آب نوشیدنی در شرق شهرستان گرگان در کنار روستایی بنام جعفرآباد
نمونه این کارخانه های چرت و مزخرف زیادند
باید حذف و کم بشوند
....
۱۳:۳۸ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
اینجا همه چی در حد حرف هس اگه براتون مهمه تسهیلات بدید به کشاورزا تا سیستم آبیاریشون رو جدید کنن هی شعار ندید
مرتضی
۱۳:۳۱ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
وقتی توی شیراز برای ساخت وساز آپارتمان شرکت آب مجوز میده از آب تصفیه استفاده بشه ببین چه خبره دیگه
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
تنها راه چاره ذخیره اب بنحودمقتضی درسالهای پرباران و بعدش هم تکمیل پروژه شیرین سازی آب دریا،شایددهمسایگان هم مایل به تامین آب شیرین باشند
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
تجربیات کشور های مختلف نشون داده همچین کارهایی باعث افزایش مصرف آب میشه. چاره کاهش مصرف آب با کاهش کشاورزی در مزرعه و گسترش گلخانه در کنار ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی هست. چیزی که هیچ یک از سیاست مدار های کنونی کشور حاضر به انجامش نیست.
ناشناس
۱۳:۰۴ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
نه دیگه کم آبی چرا؟
برید برای کاشت برنج تو تابستانه جهنم خوزستان هزار هکتار هزار هکتار آب تخصیص بدید
این کار رو که کنید پر آب میشیم
ناشناس
۱۰:۱۷ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
تازه کجاشو دیدین، فرو نشست زمین خودشو به روستاهای کنار دشت هم رسونده و خیلی از خونه های مردم تَرَک برداشته...اوضاع خیلی بحرانی تر اینه که فکر می کنیم
ناشناس
۱۰:۱۲ ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
بیچاره مردم خراسان جنوبی