مهدی میرزایی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به پیشبینی بانک آمریکا در خصوص افزایش قیمت ۲۰ هزار دلاری مس در ۴ سال آینده و تاثیر آن بر روی آینده صنعت مس در بازار سرمایه اظهار کرد: تقریباً یکی از مهمترین صنایعی موجود در حوزه صادرات، مس است که عملکرد آن طی بلند مدت تقریباً سودآور بوده و مدیریت آن کم و بیش خوب بوده است.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که افزایش قیمت مس جهانی چه تاثیری روی سودآوری شرکتها میگذارد؟، تشریح کرد: با توجه به اینکه سودآوری صنایع تحت تاثیر دو عامل از جمله، درآمد و هزینه است و از آنجایی که در صنایع مس، فرآوری خاصی به آن صورت انجام نمیدهند و مقداری که استخراج میکنند بعد از گذشت مراحلی، آن را صادر میکنند و یا در بازار داخلی میفروشند، بنابراین از حیث هزینه تحت تاثیر نوسانات قرار نمیگیرد و یک روند خوب و باثباتی را طی میکند.
بیشتر بخونید
میرزایی بیان کرد: از حیث درآمد، آنها نیز تابعی از قیمت فروش هستند، فروش آنها بخشی است که صادر میکنند و تابعی از قیمتهای جهانی است. هنگامی که قیمت مس در بازار جهانی خود به خود افزایش مییابد، صنایع داخلی نیز تحت تاثیر قرار میگیرند و در بازار داخل مس به فروش نمیرود و اگر قیمت در بازار داخلی نزدیک به قیمت واردات نباشد؛ صنایع صرفه خود را از واردات میبینند، بنابراین در بازار داخلی نیز تلاش میکنند تا به قیمت وارداتی تقریباً نزدیک شوند.
او افزود: در این صورت، جریان درآمدی شرکتهای وابسته به صنعت مس افزایش مییابد و با توجه به اینکه هزینه این صنایع ثابت است، خود به خود حاشیه سود آنها زیاد میشود؛ بنابراین اگر این پیش بینی صحیح باشد و به وقوع بپیوندد، جریان سود بنگاههای وابسته به صنعت مس در ایران افزایش پیدا میکند و سود نقدی که نصیب سهامداران میشود، افزایش پیدا میکند.
میرزایی در رابطه با اینکه در سال گذشته قیمت سهام به چه علت افزایش یافت؟، تصریح کرد: بازار سرمایه ایران عمدتاً بهصورت جهشهای دارایی یعنی، عمده افزایش قیمت سهام و سود دهی که به سهامداران داشت، ناشی از سود نقدی نبوده است، بلکه ناشی از سود قیمت بوده، یعنی قیمت سهام افزایش پیدا کرده و این عمدتاً ناشی از جهشهایی بوده که در نرخ ارز رخ داده است.
او بیان کرد: لذا اگر سودی که میخواهد نصیب سهامداران شود، به صورت جهش یافته و افزایش چشمگیر باشد، این چندان تابع قیمت جهانی مس نیست و تابعی از نوسان نرخ ارز در ایران است، اما اگر خواستار یک سود متعارفی برای بنگاهها باشیم که سپس بعد از گذشت یک دوره اقتصادی، سودی را بین سهامداران تقسیم کند، در این صورت با افزایش قیمت جهانی مس تحقق مییابد و سود خوبی را نیز میتوانند نصیب سهامداران کند.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که، در آینده صنعت مس دنیا چقدر میتواند رشد کند و کشور ما چقدر پتانسیل حضور جدی در این عرصه در جهان داشته باشد؟، اظهار کرد: در بعد داخلی اینکه ما بخواهیم در این زمینه نقش آوری بکنیم، به این نکته بستگی دارد که پتانسیل داخلی خود را بسنجیم که ما چقدر توان صادرات در حوزه مس را داریم و اینکه تقریبا ایران در حوزه کامودیتیها، به ویژه صنعت مس جزو کشورهای سطح بالا قلمداد میشود و ذخایر مناسبی را برای این موضوع دارد، اما در کنار این یک بحث به نام تحریم هم وجود دارد.
او در پایان بیان کرد: کشورهایی که در حال اعمال تحریم به ایران هستند تا حدودی بحث درآمد نفتی را در یک برهه از زمان دچار اختلالهای جدی کردند و صادرات ایران را محدود کردند، اما در حال حاضر کمابیش در حوزه صادرات نفت، اوضاع بهتر شده، ولی ممکن است کشورهای دیگر در پی محدود کردن، مجاری درآمدی ایران باشند، لذا باید برای نظام تحریمی چاره اندیشی شود.
انتهای پیام/