سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سرمازدگی باغ های نهاوند؛ یک درد و نداشتن بیمه هزار درد

سرما که از راه می رسد غم کشاورزان هم شروع می شود و با خود می گویند اگر باغمان را سرما بزند چه کنیم؟ و این دردی است که هر سال باغداران اضطراب آن را به دوش می کشند.

 

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان،دستانش را به کمر گرفته و در باغ خود قدم می زند خیلی دل و دماغ حرف زدن ندارد، گویا امسال هم با مشکل مواجه شده است.امین روزبه باغداری است که کم کم دوران جوانی را پشت سر گذاشته با حدود ۳۸سال سن و چهره ای قهوه ای و نیم سوخته و دستانی پینه بسته که نشان از زحمتکش بودن او در عرصه باغداری دارد.

او می گوید: بیش از ۱۵ سال است پدرم فوت کرده و همه زحمات و مخارج خانواده بر عهده من است تا بتوانم باغداری این میراث پدری را که برادران و خواهرانم مسئولیت آن را به من داده اند ادامه دهم، ولی چند سالی است سرمازدگی، کم آبی و آفت های مختلف امان ما را بریده است و نمی دانم چه کار کنم.

این باغدار نهاوندی می گوید: هرچه در فروردین درختان باغ من گل کرد بر اثر سرما ریخت و امسال هم میوه ای از این باغ نخواهد چید.

روزبه افزود: واقعا میزان خسارت در باغ های بخش مرکزی به علت نزدیکی به رودخانه گاماسیاب و کوهستان های پر از برف گرین زیاد است و هرسال این خسارت متغیر است اما امسال در چند نوبت سرمازدگی سرمایه ما را نابود کرد.

او در پاسخ به این سوال که چرا برای جبران خسارت های ناشی از این حوادث باغ خود را بیمه نمی کند سری تکان می دهد و درحالی که نفس خود را که همچون آهی بود از سینه خارج کرد می گوید : متاسفانه به علت پرداخت نشدن به موقع خسارت سرمازدگی و کاغذبازی های اداری باغداران رغبتی به بیمه کردن باغ های خود ندارند و هرسال خسارت آن ها زیاد است و باید دولت فکری به حال باغداران کند.

امین روزبه باغداران بخش مرکزی نهاوند در مورد میزان خسارت می گوید: حدود ۲هکتار باغ انواع میوه را دارم که متاسفانه همه آن بر اثر سرمازدگی از بین رفته است.

هرسال در ماه های اواخر اسفند تا اردیبهشت ماه شاهد سرمازدگی باغ های میوه نهاوند بخصوص گردو، بادام، آلو ، زردآلو و سیب تابستانه هستیم که باعث به وجود آمدن خسارت های میلیاردی در این بخش می شود و پرداخت کم خسارت و بی میل بودن باغداران از بیمه کردن باغ های خود زیان فراوانی را به آن ها وارد می کند.

در شهرستان نهاوند بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار انواع درختان میوه‌ ویژه مناطق سرد سیری و معتدل کوهستانی وجود دارد که سالانه نزدیک به ۱۴۵هزار تن میوه در این باغ ها تولید می‌شود و  این شهرستان در تولید  ۱۴ محصول باغی رتبه اول استانی را دارد.

 ۸۰ میلیارد تومان سرما به کشاورزان نهاوندی خسارت زد

برای اطلاع از وضعیت سرمازدگی باغ های شهرستان نهاوند سری به متولی کشاورزی شهرستان زدم.

کریم حاج بابا علی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند در این باره می گوید : در چند مرحله در اسفند سال گذشته و فروردین امسال به حدود ۳هزار هکتار از باغ های مثمر نهاوند بر اثر سرمازدگی خسارت وارد شد.

 

او افزود: در شهرستان نهاوند بیش از  ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار انواع باغ های میوه وجود دارد که بخش زیادی از آن در حومه شهر و روستاهای اطراف بخش مرکزی و زرین دشت هستند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند بیان کرد: به همین دلیل بیشترین سطح باغات آسیب‌دیده مربوط به حومه شهر و روستای جهان‌آباد، کوهانی،تکه،شعبان،رضی آباد است  و  طبق برآورد کارشناسان حدود ۶۰ درصد باغ‌های این منطقه دچار خسارت شده‌اند.

حاج بابا علی اضافه کرد: طبق برآوردهای به عمل آمده در اثر سرمازدگی حدود ۹هزار تن محصول دچار آسیب شده‌اند که حجم خسارت مالی وارده نزدیک به ۸۰ میلیارد تومان پیش‌بینی شده است.

او گفت: باغ های آلو، هلو، شلیل، گردو، زرد آلو، سیب و بادام بیشترین خسارت را در اثر سرما دیده اند که عمدتا مربوط به باغات حومه شهر و روستای اطراف شهر در بخش مرکزی هستند، پس از برآوردهای به عمل آمده از سوی کارشناسان کشاورزی میزان خسارت وارده به استان اعلام شده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند اظهار داشت: شهرستان نهاوند به واسطه محصور بودن در بین کوه‌های مرتفع از جمله گرین و موقعیت جغرافیایی آن دارای آب و هوای سرد و خشک در زمستان‌ها بوده و در اوایل بهار به علت ورود جبهه های سرد و پائین آمدن ناگهانی دما در کوتاه‌مدت دچار نوسان دمای هوا و در نتیجه سرمازدگی باغات می‌شود که این امر به طور سالانه خسارات زیادی را به بخش کشاورزی شهرستان وارد می‌سازد.

حاج باباعلی بیان کرد: در چند سال اخیر اقدامات خوبی انجام شده و با پیوند زدن سرشاخه های گردو و استفاده از درختان مقاوم در برابر سرما چند صد هکتار از باغ های نهاوند اصلاح شد که با استقبال باغداران مواجه شد.

در طرح سر شاخه کاری با بریدن برخی شاخه های قدیمی پیوندک های مقاوم در برابر آفت و سرما بر روی این درختان پیوند زده می شود و بعد از رشد این شاخه ها با توجه به دیر گل بودن ، آن ها در برابر سرمای زودرس فروردین  مقاوم خواهند بود.

 

او گفت: در تلاش هستیم تا از انواع درختان میوه مقاوم در برابر سرما با توجه به شرایط جوی نهاوند استفاده کنیم همچنین کشت محصولاتی مانند پسته و فندق را به اقلیم باغداری و کشاورزی نهاوند اضافه کرده ایم که خوب جواب داده است.

سرمای بهاره امسال بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان به کشاورزان استان خسارت وارد کرد

احدظفری رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان هم یکی دیگر از مسئولان استان است که درباره سرمازدگی محصولات کشاورزی با او هم صحبت شدیم .

او در این مورد گفت: خسارت سنگین سرما زدگی به محصولات باغی و زارعی استان همدان بیش ۲هزار۴۹ میلیارد ریال است.

رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان افزود: همچنین سرمازدگی و کاهش دما، ۲ هزار و ۴۹ میلیارد و ۱۰۵ میلیون ریال به محصولات باغی و زراعی این استان خسارت وارد کرد که کاهش دما در روزهای ششم تا ۱۸ فروردین ماه امسال یک هزار و ۸۱۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیون ریال به محصولات باغی و ۲۳۶ میلیارد و ۴۸۰ میلیون ریال به محصولات زراعی استان همدان خسارت وارد کرد.

ظفری ادامه داد: در این مدت ۲ هزار و ۶۶۵ هکتار از اراضی زراعی و باغی استان دچار خسارت شد که هشت هزار و ۱۹۰ هکتار از سطح زیر کشت محصولات باغی و ۱۸ هزار و ۴۷۵ هکتار سطح زیر کشت محصولات زراعی استان همدان با کاهش دمای هوا به زیر صفر، دچار خسارت جدی شدند.

 

او بیان کرد: با کاهش دما در این مدت، سرمازدگی بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد به محصولات زراعی و ۱۰ تا ۵۰ درصد به محصولات باغی شهرستان های استان همدان خسارت وارد کرده است.

بیشتر بخوانید:



رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی همدان بیان کرد: بیشترین خسارت وارد شده به سطح زراعی استان شامل محصول چغندر، کلزا، جو و گندم و بیشترین خسارت وارد شده به محصولات باغی به محصولات شلیل، زردآلو، گردو و بادام است.

امسال هیچ باغداری در نهاوند باغ خود را بیمه نکرد

علی فریادرس مسئول بیمه محصولات کشاورزی و باغ های نهاوند  می گوید: متاسفانه امسال میزان باغ های بیمه شده نهاوند صفر هکتار بود و هیچ کسی محصولات باقی خود را بیمه نکرد.

او افزود: نهاوند داری بیش از ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار انواع باغ های میوه است که سال گذشته باغداران حدود ۱۵۰هکتار از باغ های خود را بیمه کردند اما امسال هیچ باغداری محصولات باغی خود را بیمه نکرد.

فریادرس مهمترین دلیل عدم استقبال باغداران نهاوندی را پرداخت نشدن به موقع حق بیمه و مقدار کم تعهدات طرفین اعلام کرد .

او می گوید: به طور مثال هزینه پرداخت برای بیمه یک درخت گردو نهایتا ۹۰هزار تومان است در صورتی که باغدار انتظار دارد بابت این مقدار بیمه حداقل ۱۰ برابر دریافت کند اما تعهد بیمه در خوشبینانه ترین حالت دو یا ۳برابر است به همین خاطر باغ دار ترجیح می دهد باغ خود را بیمه نکند.

او افزود: مانند بیمه محصولات کشاورزی گندم جو وکلزا، باید برای باغداران نیز بیمه باید اجباری شود و از طرفی صندوق های بیمه و بخصوص دولت هم با کمک های خود و تعهدات بیمه ای برای جبران خسارت را باید به موقع به باغداران پرداخت کنند تا آن ها هم هرسال به بیمه محصولات خود توجه بیشتری انجام دهند.

رئیس صندوق بیمه محصولات کشاورزی نهاوند اظهار داشت: مشکل عمده دیگر باغداران نهاوند با صندوق های بیمه کشاورزی یک دست نبودن باغ های میوه است مثلا در یک هکتار حداقل ۷مورد درخت میوه وجود دارد و این جزو استاندارد سازی صندوق های بیمه نیست اگر باغدار یک هکتار باغ یک دست گردو یا زرد آلو و یا سیب و شلیل و هلو داشته باشد بهتر می تواند خدمات بیمه ای دریافت کند اما در نهاوند بیشتر باغ ها مخلوط هستند.

فریادرس بیان کرد: باید باغداران به صندوق های بیمه اعتماد کنند و بیمه گذاران هم به موقع خسارت باغداران را پرداخت کنند و میزان دریافت و پرداخت حق بیمه را بین طرفین جوری تنظیم کنند که طرفین سود ببرند و با رغبت بیشتری برای بیمه باغ های خود اقدام کنند.

 

حسین مراد نادری پیرمرد باغداری است که از چین و چروک صورتش معلوم است وارد ششمین دهه از عمر خود شده است بیل را زیر چانه خود گذاشته و با حسرت به باغ خود نگاه می کند که تمامی ثمره یکسالش بر اثر سرمازدگی سیاه و سوخته شد.

او می گوید: این باغ نان دو خانوار را تامین می کند من و پسرم با این حال مریضم چکار کنم نه بیمه ای داریم نه درآمد دیگری، به راستی چرا فکری به حال باغداران نمی کنند.

او می گوید: سرمای اسفند و فروردین ماه همه محصولات باغ های من را که حدود یک هکتار است را از بین برد.

این باغدار نهاوندی اضافه کرد: یک سال زحمت نگهداری از باغ ها را می کشیم متاسفانه با چند مرحله سرما از بین می روند و دولت هم آنچنان که باید و شاید از ما حمایت نمی کند.

نادری اظهار داشت: قبلا پول بیمه پرداخت می کردیم ولی حمایت خوبی از طرف دولت و صندوق های بیمه انجام نمی شد وبه همین خاطر دیگر باغ داران پول بیمه را کمتر پرداخت می کنند.

او بیان کرد: باید باغداران به صندوق های بیمه اعتماد کنند و بیمه گذاران هم به موقع خسارت باغداران را پرداخت کنند و میزان دریافت و پرداخت حق بیمه را بین طرفین جوری تنظیم کنند که طرفین سود ببرند و با رغبت بیشتری برای بیمه باغ های خود اقدام کنند.


کلام آخر

کشاورزی  یکی از ارکان و ابزار دستیابی هر کشوری به استقلال و خودکفایی به شمار می رود .

توجه به کشاورزان و باغداران به عنوان پیشانی تولید در بخش کشاورزی همواره باید از اولویت های  تصمیم گیران و تصمیم سازان باشد اگر به این بخش توجه نشود هر روز آمار خروج این قشر از کار کشاورزی و روی آوردن آن ها به دیگر کارها و مشاغلی که نیاز ضروری جامعه نیست بیشتر و بیشتر خواهد شد.

بخش کشاورزی به علت اتکای زیاد به طبیعت و وابستگی آن به عوامل و شرایط جوی و محیطی، فعالیتی همراه با ریسک و خطر محسوب می‌شود و تولیدکنندگان این بخش همواره با خسارات ناشی از بروز حوادث قهری و بلایای طبیعی رو به رو هستند  و زندگی اقتصادی آن‌ها در معرض خطرات جدی قرار دارد، به طوری که این امر موجب می‌شود کشاورزان و دامداران همواره نگران بازپرداخت هزینه‌های مختلف تولید و حتی هزینه‌های ضروری زندگی و معاش خود باشند.

توجه به بیمه محصولات کشاورزی، تسهیل در بیمه کردن محصولات با هزینه‌های کم و پرداخت خسارت‌های به موقع و مناسب از سوی شرکت‌های بیمه گر می‌تواند درتشویق کشاورزان برای بیمه کردن محصولات کشاورزی موثر باشد. آنچه مسلم است  بخش کشاورزی و کشاورزان در هر جامعه‌ای بسیار مهم و اثر گذار هستند و باید با سیاست گذاری درست و برنامه ریزی مناسب این بدنه اقتصادی جامعه را بیش از پیش تقویت کرد و سرپا نگه داشت. اغلب کشاورزان توان مالی ادامه کار با خسارت‌های متوالی چندساله را ندارند.

گزارش از علی سهرابی

انتهای پیام/س

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
رضا مومیوند
۰۰:۵۴ ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام من یہ باغدار زرامینی ھستم کہ صددرصد محصولات باغم رو نابود کرد ومتاسفانہ اسمی ھم از سرما زدگی در روستای زرامین علیا از زبان ریس جہاد کشاورزی نھاوند حتی نیاوردہ شد بیش از ۸۰ درصد باغات این روستا رو سرما نابود کردہ وفقط محصول باغات تعدادی خوش شانس طبق روال سالای قبل پربارہ