سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وقتی کرونا دخل بازاریان را آب و جارو می کند/ کووید نمی فروشند، حمایتشان کنید!

بیش از دو هفته است که کسبه و اصناف خراسان جنوبی پای کار قطع زنجیره کرونا هستند و کرکره مغازه‌های خود را پایین کشیده‌اند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، چه کسی گمانش را می‌برد که ویروسی کوچک بتواند یک سال و دو ماه تاخت و تاز کند، قربانی بگیرد، نفس انسان‌ها را درگیر کند، کرکره مغازه‌ها را پایین بکشد، کار و کاسبی‌ها را مختل کند، مشکلات اقتصادی را مضاعف و سفره خانواده‌ها را کوچکتر کند.

شاید همان اوایل پیدا شدنش کمتر کسی گمانش را می‌برد که این مدت باید با آن مبارزه کنیم و اگر در برابرش کم بیاوریم او بیشتر بر تاخت و تازش می‌افزاید.

ویروس منحوسی که از پارسال تاکنون چند بار کرکره مغازه‌ها را پایین کشیده است و کار و کاسبی برخی صنوف را مختل کرده است؛ هر چند اصناف هم پای کار سلامت هستند تا کمک خوبی به مدافعان سلامت کنند، اما وقتی پای درد و دلشان می‌نشینی دل پر دردی دارند.

راهی بازار بیرجند می‌شوم بازاری که امروز سومین شنبه‌ای است که کرکره مغازه‌هایش پایین کشیده شده است و اصناف همدل و همراه مغازه‌ها را تعطیل کرده اند، با بازاری ساکت و آرام روبه رو می‌شوم.

حجره‌هایی که با وجود مشکلات اقتصادی پای کارند

بازار خلوت است و تنها چند عابری که در بازار قدم می‌زنند سکوت را بر هم می‌زنند، نگاه به قفل مغازه‌ها می‌کنم، حجره‌هایی که با وجود مشکلات اقتصادی، اما پای کار آمده اند تا زنجیره انتقال کرونا را قطع کنند، اما برخی از مردم در خیابان‌های شهر بدون ماسک راه می‌روند و با این کار خود بی قانونی بزرگی را رقم می‌زنند.

هنوز به وسط بازار نرسیده ام که جوانی در کنار مغازه تعطیل شده ایستاده است، خوب که نگاه می‌کنم گویا صاحب مغازه است و آمده است تا قفل را باز کند به سراغش می‌روم او که خود را جوانی ۳۵ ساله و دارای دو فرزند معرفی می‌کند می‌گوید، خانم به من نزدیک نشوید ما اصناف کرونا داریم، معنی حرفش را متوجه نشدم، خودش لبخندی زد و گفت: آخر می‌دانید زورشان به اصناف رسیده است آمار ابتلا و فوتی‌ها که بالا می‌رود، دستور تعطیلی اصناف را می‌دهند گویا فقط در جامعه ما کرونا داریم، کافی است سری به داخل شهر بزنید بانک‌های شلوغ، ادارات شلوغ، آرامستان‌ها، صف‌های نانوایی و صف حلیم همه شلوغ است، اما فقط ما کسبه کرونایمان واگیر است.

او گریزی به چک‌های پاس نشده اش هم زد و افزود: قبل از عید کار جدید زیادی خریداری کردم و همه را چک دادم، حال که دو هفته بازار تعطیل است و این هفته سوم هم تمدید شده است، جای چک‌هایم را چه کسی می‌خواهد پر کند؟

این کاسب در ادامه بیان کرد: متاسفانه قانونی برای حمایت از ما کسبه هم نگذاشته اند تا چند ماه فرصت داده شود، بانک‌ها باز است و صاحبان چک به راحتی می‌توانند برگه بزنند و ما می‌مانیم و شب‌هایی که تا صبح بیداریم از ترس اینکه امروز یا فردا اگر جای چک‌ها را پر نکنیم باید راهی زندان شویم.

هنوز حرف‌های این کاسب جوان تمام نشده بود که یکی دیگر از کسبه وارد بحث مان می‌شود او هم که آمده بود تا امروز سری به مغازه تعطیل شده اش بزند گفت: کرونا ویروسی عجیب و خطرناک است درست همه ما می‌دانیم، اما چرا فقط کسبه؟ سوالمان این است چرا فقط اصناف باید تعطیل شوند، حال چرا حمایتی از اصناف نمی‌شود، من این مغازه ام اجاره‌ای است از کجا باید هزینه کرایه مغازه، کرایه آب، برق، گاز و تلفن را بیاورم وقتی مغازه ام تعطیل باشد؟

آیا فقط کسبه عامل اصلی انتقال کرونا هستند؟

این بازاری با بیان اینکه تا قبل از رمضان مردم به راحتی مراسم عروسی، ختم، جشن تولد و مهمانی خود را برگزار می‌کردند گفت: تصور همه بر این است که کسبه عامل اصلی انتقال کرونا هستند، حرف ما این است که دولت اگر در این شرایط اقتصادی پولی ندارد تا از ما حمایت کند می‌تواند در بخش دستگاه‌های خدمت رسان مانند آب، برق، گاز و تلفن بگوید کسبه را حمایت کنید و تخفیف به آن‌ها بدهید.


بیشتر بخوانید


حسینی دیگر کاسب بازار می‌گوید: وقتی همه مغازه‌ها تعطیل می‌شود باید به طور معمول خیابان‌ها خلوت باشد، اما در این شرایط از روز‌های عادی شلوغ‌تر است و دیروز با همسرم برای خرید به سوپر مارکت رفتیم؛ آن قدر شلوغ بود که نمی‌توانستیم وارد شویم. 

اما در سطح شهر بیرجند هم که نگاه کنی، برخی اصناف غیرضروری به صورت نیمه باز مشغول به فعالیت هستند، وارد یکی از همین مغازه‌هایی می‌شوم که کرکره اش را نیمه باز دارد و مشغول خدمت رسانی است.

صاحب این مغازه گفت: دیگر از ماندن در خانه و اندیشیدن به اجاره و مخارج مغازه خسته و راهی مغازه شده ام.

او که فروشنده لوازم خانگی است تصریح کرد: در اطراف فروشنده‌های دوره گرد و میوه فروشی‌ها، در فروشگاه‌های زنجیره ای و بازار روز‌ها مردم پشت به پشت مشغول خرید و رفت و آمد هستند چرا کسی به آن‌ها گیر نمی‌دهد؟ سه میلیون تومان اجاره ام را که می‌دهد، چرا همیشه اصناف را جلو می‌اندازند و همه صنف‌ها تعطیل نمی‌شود.

اصناف ۱۵ درصد در افزایش آمار مبتلایان موثرند

علیزاده رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی هم با بیان اینکه اصناف کارمند نیستند که آخر ماه حقوق بگیرند و باید مخارج شان را تأمین کنند و باید به آن‌ها کمک شود گفت: بنابر آمار، اصناف ۱۵ درصد در ابتلا به کرونا تاثیرگذارند و حتی اگر باز هم تعطیل شوند چندان تاثیر نخواهد داشت.

او با بیان اینکه در روز‌های کرونایی فعالیت اصناف، بازاریان، تالار‌ها و مجتمع‌های پذیرایی، رستوران‌ها و اقامتگاه‌ها ممنوع است در حالی که مشکلات متعددی را پشت سر گذاشته و کارگران بسیاری از کار بیکار شده اند، افزود: در این بین چالشی که پیش روی اصناف قرار دارد، چک‌های برگشتی است که به دلیل ضربه‌های اقتصادی کرونا روی دستشان باقی مانده است.

علیزاده بیان کرد: خراسان جنوبی یکی از استان‌هایی بود که پارسال به صورت خود جوش و داوطلبانه به مدت دو هفته در خصوص تعطیلی صنوف اقدام کرد و امسال هم از دو هفته گذشته که ستاد ملی کرونا تصمیم به اجرای محدودیت‌ها در شهر‌های قرمز و نارنجی گرفت، باز هم اصناف پای کار آمدند.

همکاری ۹۰ درصدی اصناف

علیزاده رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی از همکاری ۸۵ درصدی اصناف بیرجند و ۹۰ درصدی اصناف خراسان جنوبی در تعطیلی اصناف خبر داد و گفت: کسبه و اصناف معتقدند در تعطیلی ما پای کار آمده ایم، اما انتظار است که همکاری‌ها دوطرفه باشد و اگر دولت نمی‌تواند تسهیلات بدهد، در هزینه آب، برق، گاز و مالیات به کسبه کمک کند.

او افزود: از پارسال بیش از هشت هزار و ۵۰۰ واحد صنفی در استان بر اثر کرونا آسیب دیدند و طی روز‌های گذشته جمع بسیاری از کسبه به دلیل برگشت چک و دیگر مشکلات پیش آمده مراجعه کرده اند و هیچ گونه حمایتی از اصناف و کسبه بازار انجام نشد و تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد هم در شرایطی که اصناف درآمدی ندارند مورد استقبال قرار نگرفت.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ ر

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۸:۰۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
مردم عید مسافرتشونو رفتن، خوش گذروندن، حالا دودش میره تو چشم منی که 14 روز عید دم در خونمونم ندیدم
ناشناس
۱۷:۵۹ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
آقا یعنی چی که فقط بازارو میبندن؟ من خودم کلی رستوران و بستنی فروشی و ... دیدم که صف کشیدن جلوش بعد اون مانتو فروشی که در روز 5 نفرم تو مغازش نمیرن رو میبندن. انصاف نیست
ناشناس
۱۵:۱۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
جالبه تو این اوضاع خطرناک، دفاتر یشخوان و ادارات پست شلوغ تر از همه جاست، کارمندان رو دور کار کردین اما مراجعات مردم که کم نشده...تازه کارمند شیفتی باید جور دورکاری همکارش رو بکشه
ناشناس
۱۵:۰۵ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
من نمیدونم چه کسی تقسی بندی گروههای شغلی رو تعیین کرده، بستنی فروشی و لحاف دوزی شده مشاغل گروه یک که باید باز باشن، اونوقت پوشاک فروشی و خیاطی که روزی 5 مشتری هم نداره باید کرکره هاشون رو بکشن پایین
ناشناس
۱۴:۵۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
کی گفته کرونا فقط تو بازار و مغازه هاست، چرا همش اصناف باید تاوان ندانم کاری خیلی ها رو بده..مگه کرونا تو آرامستانها و فروشگاهها و جاده سلامت نیست، چرا اینجاها رو نمی بندن؟