سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از جاسوسی برای سیا تا بازگشایی برای مردم + تصاویر تاریخی

شاهکار دوران صفویه که زمانی لانه جاسوسی آمریکا بود می‌خواهد مرکز گردشگری شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، چندین دهه است که دیدن کاخ صفی آباد بهشهر برای مردمان دیارش به ارزو مبدل شده است کاخی صفوی در شهری که با شاه عباس صفوی رونق گرفت و تاریخ را همنشین با درختان هیرکانی کرد.

کاخ صفی اباد بهشهر به دلیل ایجاد مجموعه اطلاعاتی امریکایی‌ها در قبل از انقلاب گرفتار حلقه امنیتی شد و این حساسیت پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز تداوم یافت.

مجوعه‌ای که با همراهی تنگاتنگ شاه ایران، وظیفه جاسوسی سیا از شوروی سابق را تا حد یک پایگاه نظامی و استراتژیک برعهده داشت و مانع از دیدن مردم وگردشگران از اثری تاریخی مربوط به عصر صفوی شد.

مجید حسین زادگان استاندار مازندران در همان آغاز نشستن بر صندلی ساختمان سفید استانداری پایان بخشی به دوران امنیتی بخشی از این مجموعه تاریخی را دردستورکارویژه خود قرارداد و دوران وزارت سید محمود علوی در وزارت اطلاعات را برای محقق کردن ارزوی دیرین مردم بهشهر مناسب دید و با رایزنی‌های خود زمینه همراهی وزارت اطلاعات را برای وارد کردن این کاخ به چرخه گردشگری مازندران فراهم کرد.

نگاه ایجاد شده در وزارت اطلاعات برای دیدار‌های مردمی از این کاخ ستودنی است میراثی تاریخی که دیدن ان ارزوی بسیاری از مازندرانی‌ها و گردشگران علاقمند به فرهنگ و تاریخ است.

کاخ صفی‌آباد بهشهر یک سال پس از سپرده شدن به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با دریافت اعتبار ۵ میلیارد تومانی، وارد مرحله مرمت و بهسازی شده است.

این اعتبار برای جداسازی و عملیات مرمت این بنای تاریخی تخصیص یافته و تاکنون تجهیزات مورد نیاز برای جداسازی از جمله دوربین‌های حفاظتی خریداری شده است.



مهدی رازجویان معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران در جلسه بررسی ساماندهی مجموعه تاریخی صفی‌آباد بهشهر، دسترسی راحت به مجموعه تاریخی صفی‌آباد بهشهر را هدیه وزارت اطلاعات به مردم دانست و با اشاره به نقش مجموعه‌های تاریخی در توسعه صنعت گردشگری استان، گفت: مجموعه صفی‌آباد بهشهر ظرفیت بسیار بالایی برای جذب گردشگران دارد.

او افزود: با همراهی وزارت اطلاعات، مجموعه کاخ صفی‌آباد در اختیار وزارت گردشگری قرار گرفت تا احیا و ساماندهی آن انجام بگیرد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران با بیان اینکه شهرداری بهشهر در راستای نصب دوربین و ایجاد راه دسترسی مناسب به مجموعه صفی‌آباد اقدامات جدی‌تری انجام دهد، ادامه داد: جهت تامین اعتبار مرمت و بازسازی مجموعه تاریخی صفی‌آباد نیاز به همکاری سازمان برنامه و بودجه است.

کاخ صفی آباد در جنوب غربی بهشهر در بالای ارتفاعات منتهی به دشت و در میان باغی زیبا به صورت بنایی مربع شکل با ابعاد ۲۵ × ۲۵ متر در دو طبقه به عنوان استراحتگاه شاهان صفوی در سال ۱۰۱۰ هجری قمری به فرمان شاه عباس ساخته شد.

فاصله کاخ صفی‌آباد تا دریا حدود ۱۶ کیلومتر است و برخی‌ها معتقدند تونل زیرزمینی زیر این کاخ حفر شده بود تا در شرایط ضروری برای جلوگیری از حمله دشمنان یا رفت و آمد‌های مخفیانه از استفاده می شده است.

این کاخ که تا ۳۰ کیلومتری چشم انداز دارد حدود ۷۰ سال پیش طعمهٔ حریق شده و به کلی آثار و شکوه باستانی خود را از دست داد و پس از مرمت و بازسازی به عنوان مرکزی برای فعالیت جاسوسان آمریکا و رصد فعالیت‌های شوروی در شمال کشور استفاده می‌شد و مردم هیچگونه دسترسی به این مجموعه نداشتند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی مدتی در‌های این کاخ به روی مردم باز شد و سپس در اختیار وزارت اطلاعات قرار گرفت و چند سالی است رایزنی‌ها برای بازگشایی این کاخ تاریخی به روی مردم آغاز شده و وزارت اطلاعات نیز موافقت خود را با اینکار اعلام کرده است.

                                                    عمارت صفی‌آباد اثر ژان شاردن جهانگرد فرانسوی اواسط قرن ۱۷ میلادی

                                                                              کاخ صفی آباد پیش از بازسازی در سال ۱۳۰۵





انتهای پیام/ ک

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۲:۱۲ ۲۳ فروردين ۱۴۰۰
عجب
احمد
۰۹:۲۲ ۲۳ فروردين ۱۴۰۰
من خودم بچه اونجام 50 سالمون شده و نمی دونیم اون کاخی که هر روز صبح فقط یه بخشی از اون رو از خیابون میبینیم چه شکلیه، باز هم دم بچه های بالا گرم که اجازه دادن بخشی از کاخ باز بشه برای مردم