سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رکورد جدید کم بارشی سیستان و بلوچستان ۶۲ درصد کمتر از قبل

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: زمستان پربارش‌ترین فصل سال در استان است و سالانه بیش از ۵۹ میلی متر (۵۸ درصد) از بارش‌ها در این ماه می‌بارد، اما امسال تمام بارش‌های این فصل حتی به نیم میلی متر هم نرسید.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، محسن حیدری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان  گفت:میزان بارندگی‌های این ماه استان نسبت به شرایط نرمال بیش از ۹۹ درصد کاهش یافته است. در واقع هیچگاه در ۵۰ سال اخیر وضعیت بارش‌های استان اینقدر بغرنج نشده است.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: از ابتدای سال زراعی یعنی مهرماه تا کنون نیز تقریبا اوضاع همینطور بوده است به طوریکه از ابتدای این ماه تا کنون تنها ۵.۲ میلی متر باران در استان باریده که کم بارش‌ترین پاییز و زمستان استان در ۵۰ سال اخیر به شمار می‌رود.

حیدری اضافه کرد: میزان کاهش بارش‌های پاییز و زمستان امسال استان بیش از ۶۲ درصد کمتر از رکورد قبلی است که ۱۷ سال قبل یعنی ۱۳۸۲ با میزان حدود ۱۴ میلی متر ثبت شده است.

او افزود: به طور میانگین سالانه حدود ۷۲.۲ میلی متر بارش استان در فصل‌های پاییز و زمستان می‌بارد این در حالی است که امسال مجموع بارش زمستان استان حتی به نیم میلی متر هم نرسیده و استان با کاهش ۹۹.۳ میلی متری نسبت به بلند مدت مواجه شده است.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان اضافه کرد: ۱۱ شهرستان استان شامل «چابهار، سراوان، سرباز، زهک، مهرستان، نیکشهر، کنارک، قصرقند، فنوج، دلگان و سیب و سوران» زمستان ام سال را بدون باران به پایان رساندند که این «بی بارشی» مطلق در یکی دو دهه اخیر در اکثر این مناطق بی سابقه بوده است.

حیدری تصریح کرد: این شرایط سبب شد تا سیستان و بلوچستان در زمستان گذشته بدترین شرایط بارشی کشور را به خود اختصاص دهد و بیشترین کاهش بارندگی در بین ۳۱ استان کشور را با بیش از ۹۹ درصد کاهش ثبت کند.

۲۰۰ روز اخیر به اندازه بیابان هم باران نبارید

او با بیان اینکه در حدود ۲۰۰ روز اخیر حتی به اندازه یک منطقه بیابانی هم بارندگی نداشتیم، گفت: بیابان به مناطق خشکی گفته می‌شود که بارندگی سالانه آن کمتر از ۵۰ میلی‌متر است و گاهی ممکن است هیچ بارانی در آن نبارد.

مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان با اشاره به خشک شدن تالاب‌های هامون و جازموریان گفت: این تالاب‌ها به دلیل کم بارشی شدید استان به طور کامل خشک شده و تبدیل به بیابان شده اند.

حیدری افزود: کاهش بارندگی‌های امسال علاوه بر مشکلات زیست محیطی که برعرصه‌های شهری و مناطق طبیعی استان وارد می‌کند، موضوع تامین آب برای کشاورزی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد به طوری که اگر مدیریت منابع و صرفه جویی در دستورکار قرار نگیرد، با مشکل مواجه خواهیم شد.

عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان افزود: کاهش بارندگی و خشک شدن تالاب‌های استان سبب فعال شدن چشمه‌های گردوغبار شده است به این معنی که امسال گردوغبار بیشتری مناطق مختلف استان به ویژه شهرستان‌های شمال استان، زاهدان و مناطق شرقی و غربی استان را فرا می‌گیرد.

حیدری ادامه داد: به طور مثال اواخر اسفند گذشته به سبب وزش باد شدید و گردوغبار میزان غلظت ذرات معلق در هوای زاهدان به بیش از ۴۰ برابر حد مجاز رسید و برخی از محور‌های مواصلاتی استان مسدود شد.

وی اضافه کرد: این شرایط تالاب‌ها درحالی است که بهار سال گذشته حدود ۱۰۰ درصد تالاب جازموریان و کمتر از ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده بود، اما حالا بر اساس آخرین خروجی ماهواره لندست، هر دوی این تالاب‌ها به طور کامل خشک شده اند که با خشک شدن آن‌ها دودکش غبار شرق کشور فعال شده و انتظار می‌رود پدیده‌های خاکدار با افزایش قابل توجهی همراه باشد.

در حالی فروردین سال گذشته سیستان و بلوچستان بهترین دریافت کننده بارش کشور در زمستان اعلام شد که حالا یک سال پس از آن همه باران رویایی، آسمان آنقدر کم بارید که این استان با ۵.۲ میلی متر باران در ۲۰۰ روز اخیر، کم بارش‌ترین استان کشور شد و خشک‌ترین نیم سال نخست سال زراعی در ۵۰ سال اخیر خود را ثبت کند.

این کم بارشی تنها محدود به سیستان و بلوچستان نمی‌شود چرا که خشکسالی دامن اکثر نقاط کشور را گرفته و همه ۳۱ استان کشور با میزان مختلفی از کاهش بارندگی مواجه هستند. بر اساس آمار‌های هواشناسی میزان بارش‌های کشور در ۲۰۰ روز ابتدایی سال زراعی بیش از ۴۰ درصد نسبت به شرایط نرمال کاهش یافته و چشم انداز پیش رو با توجه به در پیش بودن فصل گرم سال اصلا خوب برآورد نمی‌شود.

در این بین سیستان و بلوچستان که درست یکسال پیش به لطف بارش‌های زمستان، بهترین دریافت کننده بارش کشور شد و در صدر جدول تغییرات بارش کشور قرار گرفت، اوضاع خوبی ندارد و شرایطتش ۱۸۰ درجه با پارسال فرق کرده است. این استان هم بدترین دریافت کننده بارش کشور شده و هم کم بارش‌ترین استان کشور لقب گرفته است.

بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان بارش‌های پاییز و زمستان امسال این استان آنقدر کاهش یافته که در کمترین میزان در نیم قرن اخیر قرار دارد. بنابر آمار‌ها این خشک‌ترین شش ماهه نخست سال زراعی استان در ۵۰ سال اخیر است.

انتهای پیام/گ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.