سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی گزارش می دهد؛

معادن طلای خانه‌های خود را بشناسید! / اهمیت بازیافت هوشمند چیست؟

در کلان شهر سه و نیم میلیون نفری مشهد روزانه حدود ۲ هزار تن زباله تولید می‌شود که تنها ۱۰ درصد آن زباله خشک غیرقابل بازیافت است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، طبق برآورد‌های موجود، ارزش جمع آوری و بازیافت زباله در جهان سالانه به بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار‌ می‌رسد و این درحالی است که روزانه بیش از پنج میلیون تن زباله در جهان تولید می‌شود و طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی سرانه تولید زباله در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی است.

روزانه بیش از ۵۸ هزار تن زباله در ایران تولید می‌شود که می‌تواند در فرآیند تفکیک و بازیافت، سود قابل توجهی را نصیب چرخه اقتصادی کشور کند، اما متاسفانه تنها ۲۰ درصد از زباله تولیدی در کشور بازیافت می‌شود.

 طبق اعلام معاونت امور شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، سهم شهر‌ها از این مقدار روزانه ۴۸ هزار تن و سهم روستا‌ها روزانه ۱۰ هزار تن است، همچنین از این مقدار تنها ۲۵ درصد پردازش می‌شود و ۷۵ درصد آن به طور مستقیم دفن می‌شود.


بیشتر بخوانید


تفکیک زباله از مبدا نقش مهمی در فرآیند بازیافت زباله دارد و افزایش این سهم در گروی مشارکت شهروندان است، اما در ایران سطح مشارکت خیلی کمتر از حد انتظار است و تنها حدود ۱۰ درصد زباله‌ها از مبدا تفکیک می‌شود که به اذعان کارشناسان این حوزه با فرهنگ سازی، تسهیل شرایط تفکیک از مبدا و عوامل انگیزشی می‌توان این سرانه را به میزان قابل توجهی افزایش داد.


۲۰ درصد پسماند شهری قابل تفکیک از مبدا است

 
طبق اعلام ابوالفضل کریمیان مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد در خصوص وضعیت جمع آوری و بازیافت پسماند در کلان شهر مشهد، حدود ۲۰ درصد از پسماند تولیدی شهروندان قابلیت تفکیک از مبدا را دارد تا در جریان فرآیند بازیافت قرار گیرد، ۱۰ درصد نیز پسماند خشک غیر قابل بازیافت است و حدود ۷۰ درصد از زباله تولیدی نیز مواد آلی است.

او می افزاید: روزانه حدود ۲۳۰ تن زباله خشک به روش‌های مختلف در این کلان شهر جمع آوری می‌شود که حدود ۱۱ درصد آن توسط شهروندان و از مبداء تفکیک می‌شود.

بازیافت پسماند می‌تواند زباله را به یک فرصت اقتصادی سودآور تبدیل کند، اما به دلایل مختلف از جمله پایین بودن سرانه تفکیک زباله از مبدا در خراسان رضوی، این صنعت سودآور عقیم مانده است.


اهمیت بازیافت هوشمند در بالا بردن سرانه تفکیک زباله


در بازیافت هوشمند، جمع آوری پسماند‌های بازیافتی از طریق نرم افزار‌های موبایلی صورت می‌گیرد. این نرم افزار‌ها برای گوشی‌های هوشمند است که امکان درخواست جمع آوری و خرید پسماند‌های بازیافتی شهروندان را به صورت آنلاین فراهم‌ می کند.

در این نرم افزار‌ها می‌توان با تعیین زمان در هر مکانی درخواست خودرو کرد تا در سریع‌ترین زمان ممکن نزدیکترین خودرو به آدرس درخواستی اعزام و نسبت به تحویل و خرید پسماند‌های بازیافتی اقدام کند.


در این مدل شهروندان در این نرم افزار‌ها دارای حساب می‌باشند و با تحویل پسماند‌های بازیافتی به میزان ارزش ریالی پسماند‌های تحویل داده شده، حساب شان شارژ شده و می‌توانند از امتیازات مختلف بهره‌مند شوند.


زباله‌های مشهد علاوه بر درآمد زایی، برق هم دارند!


میانگین تولید زباله در مشهد حدود دو هزار تن در روز است و گاز‌های متصاعد شده از همین زباله‌های متعفن، میانگین روزانه ۱۲ هزار کیلو وات ساعت برق تولید می‌کند و از طرفی دیگر بازیافت زباله‌ها به صورت هوشمند موجب درآمد زایی برای شهروندان شده است.


اگر تا چندی پیش زباله را فقط به چشم مواد زائد دور ریختی و بی ارزش می‌دانستیم این روز‌ها به دلیل بهره گیری از دانش‌های جدید و روش‌های هوشمند همین مواد زائد و دور ریختی با همکاری مردم و اقدامات هوشمندانه توانسته برای شهروندان درآمدزایی کرده و چراغ بسیاری از خانه‌ها را روشن نگاه دارد.

میزان موفقیت "سیمپ" در مشهد چقدر بوده است؟


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد در این باره می گوید: پیش از این، طرح بازیافت هوشمند در قالب طرح "سیمپ" به صورت آزمایشی در منطقه ۹ شهرداری مشهد اجرا و نقاط ضعف آن برطرف شد و در حال حاضر در نقاط مختلف مشهد در حال اجراست.

او می افزاید: سه شهر تهران با ۳ هزار تن، مشهد با ۲ هزار تن و اصفهان با هزار و ۵۰۰ تن، تولیدکننده بیشترین میزان زباله روزانه در سطح کشور هستند.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد ادامه می دهد: از مجموع ۲ هزار تن زباله تولیدی روزانه مشهد، ۷۰ درصد آن مربوط به زباله‌ تر و ۳۰ درصد مابقی مربوط به زباله خشک بوده است و از این مقدار، ۷۵۰ تن آن تبدیل که کود کمپست شده و هزار و ۳۵۰ تن دیگر نیز مدفون می‌شود.

جمعیت کلان شهر مشهد و میزان تولید زباله روزانه، اهمیت بیش از پیش بازیافت را دو چندان می‌کند و با فرهنگ سازی و تشویش شهروندان به تفکیک زباله از مبدا، می‌توان علاوه بر کمک به محیط زیست و کاهش آلاینده‌های زیست محیطی از ارزش افزوده این پسماند‌های ارزشمند بهره برد.


گزارشگر: مهسا براتی نژاد

انتهای پیام // م. ب

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
محمدی
۰۸:۵۳ ۲۶ فروردين ۱۴۰۰
مطلب خوب و آموزنده ای بود ممنون