به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، فرزاد گوهردهی مدیر کل بهزیستی استان مازندران سن ۲ تا ۵ سالگی را به عنوان سن طلایی تشخیص اختلال اوتیسم یاد کرد و از ارائه خدمات تخصصی آموزشی و توانبخشی به حدود ۲۵۰ فرد دارای اختلال طیف اتیسم و خانوادههای آنان در شش مرکز موجود در استان خبرداد.
او با بیان اینکه در تقویم بین المللی دوم آوریل مصادف با ۱۳ فروردین به نام روز جهانی اوتیسم است، گفت: این روز درجهت گرامیداشت فرشتههای کوچکی که مصداق و تجلی بارز حکمت و رحمت پروردگارند و همچنین تکریم از همت عالی و ایستادگی خانوادههایی که با شکوه هر چه تمام، غلبه اراده بر ناتوانیها را به منصه ظهور رسانده اند، نامگذاری شده است.
گوهر دهی روز جهانی اتیسم را فرصت خوبی برای آگاه سازی عموم جامعه و بازبینی اقدامات انجام شده درراستای احیای حقوق افراد دارای اختلال طیف اتیسم، فراهم سازی بهینهتر زمینههای لازم برای شکوفایی استعدادهای این افراد و گسترش چتر حمایتهای قانونی از آنان برشمرد.
مدیر کل بهزیستی مازندران با بیان اینکه شعار امسال روز اتیسم “فراگیری در محیط کار؛ چالشها و فرصتها در جهانی پسا همه گیر” میباشد، ادامه داد: با توجه به شعار امسال روز اوتیسم، زمینه سازی مناسب جهت استقلال و مشارکت اجتماعی این افراد در دوران بزرگسالی بیش از پیش مهم و ضروری میباشد.
دکترگوهردهی به پاندمی کرونا اشاره کرد و گفت: با در نظر گرفتن تغییر سبک زندگی و محدودیتها و فشارهایی که خانوادههای دارای اتیسم در دوران پاندمی کرونا متحمل شده اند، فراهم سازی بیشتر امکانات و تسهیل گری و کمک به رفع نیازهای آنان در ابعاد فردی، روان شناختی و اجتماعی در این دوران و پس از همه گیری کرونا باید مد نظر قرار گیرد.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به رسالتهای سازمان بهزیستی در جهت ارتقا کیفیت زندگی و توانمندسازی جامعه هدف، به افراد دارای اختلال طیف اتیسم و خانوادههای آنان خدمات مستمر و غیر مستمری مانند پرداخت کمک هزینه معیشت، پرداخت حق پرستاری و مددکاری افراد دارای معلولیت واجد شرایط در خانواده، هزینه خدمات توانپزشکی، کمک هزینه تردد، کمک هزینه درمان، کمک هزینه توانبخشی و درمان اختلالات دهانی و بلع و تغذیه ارائه میگردد.
مدیرکل بهزیستی مازندران یکی از اهداف سازمان بهزیستی در خصوص افراد دارای اختلال طیف اتیسم را ارائه مداخلات بهنگام و پیشگیری از شدت یافتن اختلال دانست و افزود: در این راستا برنامه تشخیص و غربالگری اختلال طیف اتیسم در سازمان توسط پایگاههای غربالگری مشخص شده برای کودکان ۲ تا ۵ سال انجام میشود که در صورت تشخیص قطعی اتیسم این کودکان میتوانند از خدمات آموزشی و توانبخشی مراکز روزانه اتیسم تحت نظارت سازمان در سطح استان بهرهمند گردند.
دکتر گوهردهی با بیان اینکه اتیسم یک اختلال عصبی است که عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد و علائم این اختلال، بسته به شدت آنها، سطح رشدی و سن تقویمی، بسیار متغیر است و باعث میشود که مغز نتواند در زمینه ارتباطات اجتماعی و رفتارهای ارتباطی به درستی عمل کند، یادآور شد: وجود حرکات یا اصوات تکراری وکلیشهای، نقص در برقراری ارتباط با دیگران، چه به صورت کلامی و چه غیر کلامی، مشهود بودن علایم اختلال از حدود ۱۸ ماهگی، مادام العمر بودن اختلال طیف اتیسم و بهبودی نسبی در صورت غربالگری، تشخیص و توانبخشی بهنگام از خصوصیات قابل توجه این اختلال است.
وی با بیان اینکه سن طلایی تشخیص و آگاهسازی اتیسم در کودکان در سنین ۲ تا ۵ سالگی است گفت:در حال حاضر به حدود ۲۵۰ نفر از افراد دارای اختلال طیف اتیسم و خانوادههای آنان در ۶ مرکز موجود در سطح استان در شهرستانهای ساری، قائم شهر، بابل، چالوس و آمل خدمات تخصصی آموزشی و توانبخشی ارائه میگردد.
این مقام مسول با بیان اینکه هدف بهزیستی مازندران فراهم کردن امکانات مناسب برای همه افراد جامعه است، افزود: سه سال اول دوره مهمی برای شناسایی اختلال طیف اتیسم است، زیرا با درمان و توجه به نیازهای آنها میتوان مهارتهای زیادی را به کودک آموخت بنابراین خانوادهها باید به این مسئله توجه ویژهای داشته باشند و برای غربالگری کودکان خود به این مراکز مراجعه کنند.
مدیر کل بهزیستی مازندران با بیان اینکه بر خلاف باور جامعه این افراد استعدادهای منحصر به فردی به ویژه در زمینههای هنرهای تجسمی، علمی و هنری دارند، گفت: باید با افزایش آگاهی جامعه نسبت به این اختلال روانی، فرصت لازم را برای تحصیل و اشتغال این افراد فراهم شود، زیرا بسیاری از افراد جامعه نسبت به توانمندیهای این افراد آگاهیهای لازم را ندارند.
دکتر گوهردهی در پایان ضمن قدردانی از خانوادههای این عزیزان، گروهها و انجمنهای فعال که همواره در کنار سازمان بهزیستی با تلاشی مضاعف در جهت ارتقا سطح سلامت و شکوفایی این عزیزان همت میگمارند، خاطر نشان کرد: افراد دارای اختلال طیف اتیسم همانند سایر افراد دارای معلولیت از مزایای قانون حمایت از حقوق معلولان بهرهمند بوده و میتوانند از خدمات مددکاری و سایر خدمات حوزه توانبخشی استفاده کنند.
انتهای پیام / ک